Γενικά > Νομικά θέματα

Εφημερίες ΓΙ σε άλλο ΚΥ από αυτό όπου υπάγεται το ΠΙ

(1/1)

esrgp:
Αρκεί μία απόφαση διοικητή νοσοκομείου για να αποσπαστεί μόνο για εφημερίες ΓΙ από ένα ΚΥ σε άλλο ΚΥ του ίδιου νομού; Νομίζω πως χρειάζεται απόφαση από την ΥΠΕ.
Υπάρχει τρόπος να εφημερεύει ο ΓΙ μόνο στο ΚΥ όπου ανήκει; Αν κάποιος συνάδελφος μπορεί να βοηθήσει θα ήθελα νόμο ή ό,τι άλλο έγγραφο  σχετικό υπάρχει. Πού μπορώ να βρω τις αρμοδιότητες του ΥΠΕάρχη σχετικά με τις μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού;

Γιάννης Ιωάννου:
Η γνώμη μου είναι ότι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα ο διοικητής του νοσοκομείου. Μπορεί να είναι ο “προϊστάμενος” του Κ.Υ που ανήκεις αλλά το Κέντρο Υγείας είναι αυτόνομη αποκεντρωμένη μονάδα που έχει δικό της προϊστάμενο-διοικητικά υπεύθυνο. Η γνώμη μου και πάλι (γιατί για σιγουριά πρέπει να ρωτήσεις δικηγόρο που να κατέχει όμως τα θέματα υγείας) είναι ότι ο διοικητής του νοσοκομείου μπορεί να μετακινήσει υπάλληλο της μονάδας του (του νοσοκομείου δηλ.) από ένα τμήμα σε άλλο και όχι υπάλληλο άλλης αποκεντρωμένης μονάδας έστω και αν διοικητικά η μονάδα αυτή υπάγεται στο νοσοκομείο.
Σε παραπέμπω να διαβάσεις το έγγραφο της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής το οποίο επισυνάπτω. Το ΔΕΦ (Διοικητικό Εφετείο) Λαρίσης εξέδωσε τότε (1988) ακύρωση της απόφασης μετακίνησης μιας συναδέλφου από ένα κέντρο υγείας σε άλλο που και τα δύο ανήκαν διοικητικά στο ίδιο νοσοκομείο, βάση του πιο πάνω σκεπτικού, ότι δηλ το κέντρο υγείας είναι αποκεντρωμένη μονάδα. Ο τότε δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προέβλεπε ότι και τώρα δηλ. “Μετακίνηση υπαλλήλου από μια οργανική μονάδα σε άλλη της ίδιας αρχής πραγματοποιείται με απόφαση του προϊσταμένου της.” (ν.3528/2007 αρ. 66). Παρόλα αυτά δεν έφτανε μόνο αυτό για να μετακινηθεί η συνάδελφος αλλά απαιτείτο απόσπαση από το Υπουργείο Υγείας. Δικαίωμα μετακίνησης δόθηκε αργότερα στους διοικητές των ΠΕΣΥ- ΔΥΠΕ-ΥΠΕ.
Στην Ελλάδα ζούμε όμως και οι νόμοι πολλάκις έχουν διευκρινιστεί κατά το δοκούν. Δεν κάνει όμως εντύπωση το γεγονός ότι για τις μετακινήσεις προβλέπεται από το νόμο ο διοικητής της ΥΠΕ να έχει δικαίωμα μετακίνησης υπαλλήλου μόνο για τρεις μήνες (Παλιότερα. Τώρα με τον νέο νόμο του ΕΣΥ ν.3868/2010 αρ.8 παρ 21, έξι μήνες) ενώ για τον διοικητή του νοσοκομείου να μην υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός; Αν δηλ ο διοικητής του νοσοκομείου είχε τέτοιο δικαίωμα δεν θα έπρεπε να τεθεί και σ' αυτόν από το νόμο χρονικός περιορισμός των μετακινήσεων των υπαλλήλων του την στιγμή που ιεραρχικά ο άμεσα προϊστάμενός του (ΥΠΕ-αρχης) έχει αυτόν τον περιορισμό; Η γνώμη μου και πάλι είναι αν όχι ατομικά ο καθένας αλλά τουλάχιστον μέσω του συνδικαλιστικού οργάνου των γενικών ιατρών να διευκρινιστεί μια και καλή το θέμα αυτό.

esrgp:
Σας ευχαριστώ κ.Ιωάννου για την απάντηση.Πραγματικά πιστεύω ότι η Ένωση πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό το θολό τοπίο με τις μετακινήσεις των Γ.Ι. Μάλλον τελικά η μόνη λύση προς το παρόν είναι να απευθυνθώ σε δικηγόρο.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση