Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 05:21:44

Αποστολέας Θέμα: Εφημερίες ιατρών Κ.Υ. και Π.Ι. σε νοσοκομεία, με απόφαση Δ.Σ.  (Αναγνώστηκε 39382 φορές)

0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

10 Σεπτεμβρίου 2010, 23:57:49
Αναγνώστηκε 39382 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
Αγαπητοί συνάδελφοι, επανέρχομαι σε ένα θέμα που ίσως έχει συζητηθεί παλαιότερα, φροντίζουν όμως κάποιοι να παραμένει, δυστυχώς, πάντα επίκαιρο!
Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
1)Θεωρείται σύννομη η απόφαση Δ.Σ. νοσοκομείου για κάλυψη των αναγκών εφημερίας του νοσοκομείου, με γιατρούς Κ.Υ. και Π.Ι. ;
2)Οι γιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, μπορούν σύμφωνα με το νόμο, να εφημερεύουν σε τμήματα των ΤΕΠ, διαφόρων ειδικοτήτων, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. ;
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

11 Σεπτεμβρίου 2010, 00:17:34
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Μονίμως θα τίθεται το θέμα αυτό. Οι διοικήσεις πιέζονται για ανοιχτά Τμήματα και λευκές μπλούζες στην εφημερία και ποσώς τις απασχολεί ποιος θα τις φορέσει.

1.   Αν υπάρχουν οργανωμένα ΤΕΠ (ανεξάρτητα και όχι τα ιατρεία επειγόντων ειδικοτήτων που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ΤΕΠ), τότε, επειδή στο σχετικό Π.Δ. προβλέπονται και Γ.Γ., μπορεί, με απόφαση του ΥΠΕ να αποσπαστεί νόμιμα επί τρίμηνο με δυνατότητα ανανέωσης επί ένα ακόμη τρίμηνο.
2.   Αν μιλάμε για άλλο Τμήμα ή για τα επείγοντα στη θέση άλλων ειδικών, δυστυχώς ο νόμος πουθενά δεν διατυπώνει με σαφήνεια την «απαγόρευση». Έτσι, αφού νόμιμα μπορούν να σε αποσπάσουν, σε αποσπούν εκεί, αν και είναι αντιεπιστημονικό, αφού καλείσαι να εκτελέσεις έργο άλλων ειδικοτήτων.
Σε αυτό θα στηριχθείς στην αντίρρησή σου και θα τους θέσεις ενώπιον των ευθυνών τους.

Αν και δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση σε διάταξη νόμου, υπάρχουν βέβαια νομικά –πλην των επιστημονικών περί αλλοτρίου έργου- ερείσματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να κριθεί και παράνομη αυτή η απόσπαση. Προβλέπεται δηλαδή σαφώς ότι στα ιατρεία ειδικοτήτων -τακτικά και επείγοντα- απασχολούνται υποχρεωτικά ιατροί που έχουν την αντίστοιχη ειδικότητα. Άρα, αφού είναι επείγοντα χειρουργικά, επείγοντα παθολογικά κ.λ.π., μπορείς να πατήσεις εκεί. Αυτό μπορείς να το βρείς στη σαφή αναφορά που υπάρχει σε έγγραφο του π. υφυπουργού Αθ. Γιαννόπουλου και που βρίσκεται εδώ στο φόρουμ αναρτημένο σε κάποιο τοπικ. Αναζήτησέ το.
Σχετικά, υπάρχει και πολύ αναλυτικό παλαιότερο έγγραφο της Ένωσης που εστιάζει σε αυτό. Αναζήτησέ το. Υπάρχει εδώ, αν θυμάμαι σωστά. Αν δεν το βρείς, μπορώ να το αναζητήσω στα αρχεία μου.

Καλή επιτυχία
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Σεπτεμβρίου 2010, 00:20:05 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

11 Σεπτεμβρίου 2010, 00:25:52
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
Ευχαριστώ πολύ.Θα ήθελα να αποσαφηνίσω, αν χρειάζονται αποφάσεις απόσπασης μέσω ΥΠΕ, ή αρκούν αποφάσεις του Δ.Σ. ;
Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, που θεωρεί ότι δεν είναι σύννομη μία τέτοια απόφαση Δ.Σ. ;
Αν όντως δεν είναι σύννομη, αν εκτελέσεις ως υπάλληλος, τη μη σύννομη εντολή της διοίκησης, φέρεις ευθύνη;
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Σεπτεμβρίου 2010, 00:30:16 από Βέρρας Οδ. »
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

11 Σεπτεμβρίου 2010, 00:29:07
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Άλλο όμως απόσπαση (προσφορά υπηρεσιών στο τακτικό ωράριο και κατά την εφημερία) και άλλο κάλυψη των αναγκών της εφημερίας. Οι αποσπάσεις ορίζονται με νόμους πώς και πότε γίνονται, η κάλυψη για εφημερίες (συγκεκριμένο έργο), ορίζεται πουθενά?Ή αποτελεί εφεύρεση?
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

11 Σεπτεμβρίου 2010, 00:50:54
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Το Κ.Υ. είναι αυτοτελής μονάδα με δικό της οργανισμό και όχι Τμήμα του νοσοκομείου. Ανήκει διοικητικά σε αυτό, αλλά έχει δικό του οργανισμό. Εξ’ αυτού, δεν μπορεί ο Διοικητής του Νοσοκομείου να ασκήσει τα δικαιώματά του περί αποσπάσεων (υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις περί αυτού), αλλά ο ΥΠΕ που μπορεί να αποσπά από μονάδα σε μονάδα.
Ο Άρης έχει δίκαιο σε αυτό που αναφέρει. Το θέμα επίτηδες αφήνεται «χύμα» για να μπορεί να αυθαιρετεί κατά τις «ανάγκες του» ο καθείς.

Πώς θα ξεκινήσεις? Βασικά το ερώτημα είναι: Μέχρι πού θα το πάς? Από εκεί εξαρτώνται όλα.
«Εκτελείς και αναφέρεσαι» ισχύει όχι μόνο στο στρατό, αλλά και στο δημόσιο. Μόνο για λόγους ιδιαιτέρως σημαντικούς (προσβολή προσωπικότητας, σαφώς παράνομη και βλαπτική ή προσβλητική απόφαση, κ.λ.π.) μπορεί ο υπάλληλος να μην «εκτελέσει» κατά το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Εννοείται ότι μετά θα κριθεί η πράξη του και ….

Εγώ αρχικά θα έκανα ένα έγγραφο προς τον υπογράφοντα την απόσπαση όπου θα του θύμιζα ότι
1.   Δεν είναι αρμόδιος (αν είναι ο διοικητής) για τους λόγους που είπαμε.
2.   Ότι καλείσαι να κάνεις αλλότριο έργο και ζητάς την ακύρωση της απόφασης. Τονίζεις δε ότι σε αντίθετη περίπτωση, 1ον: θα ενεργήσεις τα νόμιμα (και θα το πράξεις αν είναι να παίξεις μπάλα) προσφεύγοντας εναντίον της απόφασης αυτής στα δικαστήρια (υπάρχει διοικητής που κλήθηκε από εισαγγελέα και έφαγε το χέσιμο της ζωής του γι’ αυτό). 2ον΅ότι τον θέτεις ενώπιον των ευθυνών του για τυχόν βλάβες υγείας που θα προκληθούν από τις ενέργειες που θα κάνεις ή δε θα κάνεις, αφού ασκείς αλλότρια έργα. Αυτό το «δε θα κάνεις» ειδικά, είναι μαχαίρι στην καρδιά, γιατί το «θα κάνεις», περισσότερο για εκφοβισμό το χρησιμοποιείς, αφού για ότι κάνεις, φέρεις ακεραία την ευθύνη, ασχέτως ευθυνών άλλων που σε διέταξαν.
3.   Κοινοποιείς την αντίρρησή σου αυτή στον εισαγγελέα με την επισήμανση ότι αυτού του είδους η λειτουργία του συγκεκριμένου ιατρείου είναι και παραπλανητική, αφού λέει ότι δίδει υπηρεσίες Χ ειδικότητας, αλλά δίδει υπηρεσίες Ψ ειδικότητας, αλλά, και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία είναι αφού ο πολίτης δεν θα μπορεί να λάβει τις απαιτούμενες υπηρεσίες συγκεκριμένης ειδικότητας τη συγκεκριμένη στιγμή. Παράλληλα τονίζεις και την δική σου έκθεση σε κίνδυνο να ενεργήσεις κάτω από την πίεση της απειλής της ζωής, πράξεις που μπορεί να μην είσαι ιδιαίτερα εξοικειωμένος.

Σε πληροφορώ ότι αυτή η τελευταία ενέργεια (της ενημέρωσης του εισαγγελέα) λειτουργεί ως καταλύτης για την ακαριαία λύση του προβλήματος.
Εννοείται ότι μετά ο θιγόμενος διοικητής –και όχι μόνο- θα προσπαθήσει να σε στήσει στον τοίχο. Άσε δε τις κωλυσιεργίες στην χορήγηση εφημεριών και άλλων αιτουμένων πραγμάτων.

Γι’ αυτό σου είπα: Ως πού είσαι έτοιμος να πάς?

Καλή επιτυχία και πάλι.
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Σεπτεμβρίου 2010, 22:39:34 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

11 Σεπτεμβρίου 2010, 01:08:22
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
Επειδή μου έχει συμβεί μία απίστευτη προσωπική ιστορία με το ελληνικό Δημόσιο, που όμοιά της δεν έχει ξανασυμβεί και μου έχει αφήσει "απωθημένα" ( αν και υπάρχει αναγνωρισμένο το "λάθος" του δημοσίου, από το γραφείο του τότε Πρωθυπουργού και επιστολή συγγνώμης από το υπεύθυνο υπουργείο, προς την οικογένειά μου), αυτή τη φορά λέω να πάω... πολύ μακριά, έτσι για το γούστο.Πόσο μάλλον, όταν δε με ενδιαφέρει πλέον και η θέση που κατέχω  ;)
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

11 Σεπτεμβρίου 2010, 17:59:52
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Νόμος 3599 του 2007 άρθρο 24 ΄΄Ο Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας μπορεί με αποφάσεις του να μετακινεί ιατρικό, επιστημονικό μη ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό των Φ.Π.Υ.Υ.Κ.Α. της Περιφέρειάς του για κάλυψη εφημεριών ή άλλων αναγκών για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών, μέσα στο ίδιο έτος.΄΄
ΚΑΙ
Νόμος 3868 του 2010 άρθρο 8 παρ 21

Νόμος 2519 του 1997 άρθρο 26 παρ 1.
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Σεπτεμβρίου 2010, 21:38:00 από ΑΡΗΣ »
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

14 Σεπτεμβρίου 2010, 22:30:26
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Ο υπουργός αναφέρεται στο άρθρο 7 παρ 21.........του νομου 3868 του 2010.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2 Οκτωβρίου 2010, 17:11:46
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

ZArk

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο υπουργός αναφέρεται στο άρθρο 7 παρ 21.........του νομου 3868 του 2010.

Οχι, ο γενικός Γραμματέας αναφέρεται στο άρθρο 8 παρ 21 του Ν.3868. Το άρθρο 7 δεν έχει παράγραφο 21!!!!!!!!!!!!!!!
"Έχω παρατηρήσει ότι, ακόμα και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τα πάντα είναι προκαθορισμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε, κοιτάζουν αριστερά-δεξιά πριν περάσουν τον δρόμο."


"Stephen Hawkings"

2 Οκτωβρίου 2010, 17:31:14
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Το είχα αναρτήσει σε άλλο θέμα αλλά εδώ ταιριάζει καλύτερα.
ZARK για δες καλύτερα το έγγραφο του Γενικού Γραμματέα. Αναφέρεται στην ανύπαρκτη παράγραφο του άρθρου 7 του νόμου 3868 του 2010 όπως επισήμανε και ο ΑΡΗΣ.

Όπως λέει και ο φαντάρος στον εφοδεύοντα αξιωματικό στο παρακάτω βίντεο
"Τι 4, τι 5;"


3 Οκτωβρίου 2010, 17:41:33
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

ZArk

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το είχα αναρτήσει σε άλλο θέμα αλλά εδώ ταιριάζει καλύτερα.
ZARK για δες καλύτερα το έγγραφο του Γενικού Γραμματέα. Αναφέρεται στην ανύπαρκτη παράγραφο του άρθρου 7 του νόμου 3868 του 2010 όπως επισήμανε και ο ΑΡΗΣ.

Όπως λέει και ο φαντάρος στον εφοδεύοντα αξιωματικό στο παρακάτω βίντεο
"Τι 4, τι 5;"





Ναι συμφωνώ Διαμαντή και πάλι, αλλά απλά έχει κάνει λάθος ( τι 4 τι 5?) και αντί να πει άρθρο 8 είπε άρθρο 7.
Όμως ενώ το άρθρο 7 δεν έχει την παράγραφο 21 που μας ενδιαφέρει την έχει το άρθρο 8.



"Έχω παρατηρήσει ότι, ακόμα και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τα πάντα είναι προκαθορισμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε, κοιτάζουν αριστερά-δεξιά πριν περάσουν τον δρόμο."


"Stephen Hawkings"

13 Οκτωβρίου 2010, 01:25:49
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

13 Οκτωβρίου 2010, 09:42:23
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Ενδιαφέρουσα απόφαση κυρίως επειδή προέρχεται (και) από νοσοκομειακούς γιατρούς.
Όμως με λάθος (κατά τη γνώμη μου) σκεπτικό:
Παράθεση
"Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση του Δ.Σ.του Γ.Ν. Ναυπλίου ................................ για το λόγο ότι δεν είναι δυνατόν ειδικευμένος ιατρός να υποβιβάζεται σε ειδικευόμενο".
Δηλαδή αν ένας ειδικευμένος γιατρός δεν "υποβιβαστεί" σε ειδικευόμενο αλλά αντιθέτως του "παραχωρήσουν" 2-3 ειδικευόμενους και του ανατεθούν καθήκοντα μιας άλλης ειδικότητας δεν θα είχαν πρόβλημα;

Δηλ. τι έκαναν εκεί στο Ναύπλιο αν κατάλαβα καλά; Τι θα πει "ένταξη των γενικών γιατρών στο πρόγραμμα των ειδικευόμενων"; Είναι τόσο σαΐνια οι της διοίκησης και κυκλοφόρησαν πρόγραμμα που στις εφημερίες, στη στήλη "ειδικευόμενοι" έβαλαν ειδικευμένους γενικούς γιατρούς από τα Κ.Υ.;
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Οκτωβρίου 2010, 10:01:40 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

16 Οκτωβρίου 2010, 02:55:27
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

9 Νοεμβρίου 2010, 21:36:49
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

J. Walker


Πληροφορηθήκαμε ότι κυκλοφορεί πρόσφατο έγγραφο οδηγία του ΥΥΚΑ που δίνει τη δυνατότητα στους Διοιηκητές των Νοσοκομείων, σε έκατακτη ανάγκη, να "χαρακτηρίσουν" τα επείγοντα της Παθολογικής κλινικής ως ΤΕΠ και να βάζουν ΓΙ από ΚΥ να εφημερεύουν εκεί...Μήπως γνωρίζει κανένας κάτι παραπάνω για το θέμα;
Με βάση το προηγούμενο, θα μπορούσαμε να "χαρακτηρίσουμε" και τα χειρουργεία ως ¨αίθουσες ιατρικών επεμβάσεων" και να κληθούμε να χειρουργήσουμε (βλέπετε, έχουμε κάνει και 4μηνη εκπαίδευση στη χειρουργική).
Αυτή η λογική να βαφτίζουμε το ¨κρέας" "ψάρι" μας εντυπωσιάζει ως τρόπος επίλυσης προβλημάτων. Ακόμη περιμένουμνε τη διοιηκητική και οικονομική ανεξαρτησία μας από τα Νοσοκομεία και, όσο αυτό δε γίνεται, θα αποτελούμε αποθήκη ανθρώπινου δυναμικού και πόρων για αυτά.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
16 Απαντήσεις
46884 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουνίου 2018, 12:56:39
από Γ.Κτιστάκης
17 Απαντήσεις
12742 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Ιανουαρίου 2012, 22:18:47
από Δ. Κουναλάκης
204 Απαντήσεις
160850 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Σεπτεμβρίου 2015, 22:28:58
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
4911 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Νοεμβρίου 2014, 12:15:58
από Ορθοπαιδικός
2 Απαντήσεις
7045 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Ιανουαρίου 2015, 15:14:25
από ΑΡΗΣ