Γενικά > Νομικά θέματα
Εφημερίες ιατρών Κ.Υ. και Π.Ι. σε νοσοκομεία, με απόφαση Δ.Σ.
iGP:
Αγαπητοί συνάδελφοι, επανέρχομαι σε ένα θέμα που ίσως έχει συζητηθεί παλαιότερα, φροντίζουν όμως κάποιοι να παραμένει, δυστυχώς, πάντα επίκαιρο!
Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
1)Θεωρείται σύννομη η απόφαση Δ.Σ. νοσοκομείου για κάλυψη των αναγκών εφημερίας του νοσοκομείου, με γιατρούς Κ.Υ. και Π.Ι. ;
2)Οι γιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, μπορούν σύμφωνα με το νόμο, να εφημερεύουν σε τμήματα των ΤΕΠ, διαφόρων ειδικοτήτων, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. ;
D-Michalis:
Μονίμως θα τίθεται το θέμα αυτό. Οι διοικήσεις πιέζονται για ανοιχτά Τμήματα και λευκές μπλούζες στην εφημερία και ποσώς τις απασχολεί ποιος θα τις φορέσει.
1. Αν υπάρχουν οργανωμένα ΤΕΠ (ανεξάρτητα και όχι τα ιατρεία επειγόντων ειδικοτήτων που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ΤΕΠ), τότε, επειδή στο σχετικό Π.Δ. προβλέπονται και Γ.Γ., μπορεί, με απόφαση του ΥΠΕ να αποσπαστεί νόμιμα επί τρίμηνο με δυνατότητα ανανέωσης επί ένα ακόμη τρίμηνο.
2. Αν μιλάμε για άλλο Τμήμα ή για τα επείγοντα στη θέση άλλων ειδικών, δυστυχώς ο νόμος πουθενά δεν διατυπώνει με σαφήνεια την «απαγόρευση». Έτσι, αφού νόμιμα μπορούν να σε αποσπάσουν, σε αποσπούν εκεί, αν και είναι αντιεπιστημονικό, αφού καλείσαι να εκτελέσεις έργο άλλων ειδικοτήτων.
Σε αυτό θα στηριχθείς στην αντίρρησή σου και θα τους θέσεις ενώπιον των ευθυνών τους.
Αν και δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση σε διάταξη νόμου, υπάρχουν βέβαια νομικά –πλην των επιστημονικών περί αλλοτρίου έργου- ερείσματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να κριθεί και παράνομη αυτή η απόσπαση. Προβλέπεται δηλαδή σαφώς ότι στα ιατρεία ειδικοτήτων -τακτικά και επείγοντα- απασχολούνται υποχρεωτικά ιατροί που έχουν την αντίστοιχη ειδικότητα. Άρα, αφού είναι επείγοντα χειρουργικά, επείγοντα παθολογικά κ.λ.π., μπορείς να πατήσεις εκεί. Αυτό μπορείς να το βρείς στη σαφή αναφορά που υπάρχει σε έγγραφο του π. υφυπουργού Αθ. Γιαννόπουλου και που βρίσκεται εδώ στο φόρουμ αναρτημένο σε κάποιο τοπικ. Αναζήτησέ το.
Σχετικά, υπάρχει και πολύ αναλυτικό παλαιότερο έγγραφο της Ένωσης που εστιάζει σε αυτό. Αναζήτησέ το. Υπάρχει εδώ, αν θυμάμαι σωστά. Αν δεν το βρείς, μπορώ να το αναζητήσω στα αρχεία μου.
Καλή επιτυχία
iGP:
Ευχαριστώ πολύ.Θα ήθελα να αποσαφηνίσω, αν χρειάζονται αποφάσεις απόσπασης μέσω ΥΠΕ, ή αρκούν αποφάσεις του Δ.Σ. ;
Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, που θεωρεί ότι δεν είναι σύννομη μία τέτοια απόφαση Δ.Σ. ;
Αν όντως δεν είναι σύννομη, αν εκτελέσεις ως υπάλληλος, τη μη σύννομη εντολή της διοίκησης, φέρεις ευθύνη;
ΑΡΗΣ:
Άλλο όμως απόσπαση (προσφορά υπηρεσιών στο τακτικό ωράριο και κατά την εφημερία) και άλλο κάλυψη των αναγκών της εφημερίας. Οι αποσπάσεις ορίζονται με νόμους πώς και πότε γίνονται, η κάλυψη για εφημερίες (συγκεκριμένο έργο), ορίζεται πουθενά?Ή αποτελεί εφεύρεση?
D-Michalis:
Το Κ.Υ. είναι αυτοτελής μονάδα με δικό της οργανισμό και όχι Τμήμα του νοσοκομείου. Ανήκει διοικητικά σε αυτό, αλλά έχει δικό του οργανισμό. Εξ’ αυτού, δεν μπορεί ο Διοικητής του Νοσοκομείου να ασκήσει τα δικαιώματά του περί αποσπάσεων (υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις περί αυτού), αλλά ο ΥΠΕ που μπορεί να αποσπά από μονάδα σε μονάδα.
Ο Άρης έχει δίκαιο σε αυτό που αναφέρει. Το θέμα επίτηδες αφήνεται «χύμα» για να μπορεί να αυθαιρετεί κατά τις «ανάγκες του» ο καθείς.
Πώς θα ξεκινήσεις? Βασικά το ερώτημα είναι: Μέχρι πού θα το πάς? Από εκεί εξαρτώνται όλα.
«Εκτελείς και αναφέρεσαι» ισχύει όχι μόνο στο στρατό, αλλά και στο δημόσιο. Μόνο για λόγους ιδιαιτέρως σημαντικούς (προσβολή προσωπικότητας, σαφώς παράνομη και βλαπτική ή προσβλητική απόφαση, κ.λ.π.) μπορεί ο υπάλληλος να μην «εκτελέσει» κατά το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Εννοείται ότι μετά θα κριθεί η πράξη του και ….
Εγώ αρχικά θα έκανα ένα έγγραφο προς τον υπογράφοντα την απόσπαση όπου θα του θύμιζα ότι
1. Δεν είναι αρμόδιος (αν είναι ο διοικητής) για τους λόγους που είπαμε.
2. Ότι καλείσαι να κάνεις αλλότριο έργο και ζητάς την ακύρωση της απόφασης. Τονίζεις δε ότι σε αντίθετη περίπτωση, 1ον: θα ενεργήσεις τα νόμιμα (και θα το πράξεις αν είναι να παίξεις μπάλα) προσφεύγοντας εναντίον της απόφασης αυτής στα δικαστήρια (υπάρχει διοικητής που κλήθηκε από εισαγγελέα και έφαγε το χέσιμο της ζωής του γι’ αυτό). 2ον΅ότι τον θέτεις ενώπιον των ευθυνών του για τυχόν βλάβες υγείας που θα προκληθούν από τις ενέργειες που θα κάνεις ή δε θα κάνεις, αφού ασκείς αλλότρια έργα. Αυτό το «δε θα κάνεις» ειδικά, είναι μαχαίρι στην καρδιά, γιατί το «θα κάνεις», περισσότερο για εκφοβισμό το χρησιμοποιείς, αφού για ότι κάνεις, φέρεις ακεραία την ευθύνη, ασχέτως ευθυνών άλλων που σε διέταξαν.
3. Κοινοποιείς την αντίρρησή σου αυτή στον εισαγγελέα με την επισήμανση ότι αυτού του είδους η λειτουργία του συγκεκριμένου ιατρείου είναι και παραπλανητική, αφού λέει ότι δίδει υπηρεσίες Χ ειδικότητας, αλλά δίδει υπηρεσίες Ψ ειδικότητας, αλλά, και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία είναι αφού ο πολίτης δεν θα μπορεί να λάβει τις απαιτούμενες υπηρεσίες συγκεκριμένης ειδικότητας τη συγκεκριμένη στιγμή. Παράλληλα τονίζεις και την δική σου έκθεση σε κίνδυνο να ενεργήσεις κάτω από την πίεση της απειλής της ζωής, πράξεις που μπορεί να μην είσαι ιδιαίτερα εξοικειωμένος.
Σε πληροφορώ ότι αυτή η τελευταία ενέργεια (της ενημέρωσης του εισαγγελέα) λειτουργεί ως καταλύτης για την ακαριαία λύση του προβλήματος.
Εννοείται ότι μετά ο θιγόμενος διοικητής –και όχι μόνο- θα προσπαθήσει να σε στήσει στον τοίχο. Άσε δε τις κωλυσιεργίες στην χορήγηση εφημεριών και άλλων αιτουμένων πραγμάτων.
Γι’ αυτό σου είπα: Ως πού είσαι έτοιμος να πάς?
Καλή επιτυχία και πάλι.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση