Γενικά > Νομικά θέματα
Εφημερίες ιατρών Κ.Υ. και Π.Ι. σε νοσοκομεία, με απόφαση Δ.Σ.
J. Walker:
προς την Αρκαδιανή και όλους του συναδέλφους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα,
Θα ήθελα να μάθω με ποιο τρόπο καταφέρατε να αποφύγετε τις μετακινήσεις ΓΙ στο νοσοκομείο. Εμείς έχουμε καταθέσει έγγραφα αντιρρήσεων, έχουμε προσφύγει στον τοπικό ιατρικό σύλλογο, έχουμε κάνει εξώδικο, αλλά δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Έχουμε ακούσει ότι σε ορισμένες περιοχές το πρόβλημα λύνεται με την εθελοντική συμμετοχή σε εφημερίες στο νοσοκομείο ορισμένων συναδέλφων γενικών γιατρών. Στην περίπτωσή μας, δεν υπάρχουν εθελοντές.
Υπάρχει κάποια πρόσφατη δικαστική απόφαση για το θέμα αυτό; Θα ήταν χρήσιμο οποιαδήποτε έγγραφο χρησιμοποιήσατε σε δικαστήριο ή αλλού, το οποίο να τεκμηριώνει το παράνομο της απόφασης των διοικητών να μετακινούν γενικούς γιατρούς στα νοσοκομεία.
Σας ευχαριστώ
iGP:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Νεφέλη:
Στην περιοχή που εργάζομαι από τριμήνου οι ΓΙ των ΚΥ και ΠΙ αναγκάζονται σε επιπλέον εφημερίες στο νοσοκομείο. Έχουμε διαμαρτυρηθεί εγγράφως, έχουμε απευθυνθεί στον τοπικό ιατρικό σύλλογο και στην Ένωση Γενικών Ιατρών, η οποία μάλιστα κατέθεσε και εξώδική διαμαρτυρία, στην οποία, όμως δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Στην πράξη εργαζόμαστε σαν ανειδίκευτοι και ταυτόχρονα αναλαμβάνουμε τις ευθύνες για όλα τα "παθολογικά" περιστατικά, ακόμα και για αυτά που παραπέμπονται από ΚΥ, δηλαδή από συναδέλφους ΓΙ ή από ιδιώτες. Την ίδια ώρα οι παθολόγοι ειδικοί- στην καλύτερη περίπτωση- "οχυρώνονται" στις κλινικές τους και ισχυρίζονται ότι αυτοί εφημερεύουν μόνο για την κλινική, επομένως ο ΓΙ οφείλει να διαχειριστεί όλα τα περιστατικά των επειγόντων που χρήζουν παθολογικής εκτίμησης ή ακόμα ακόμα κάποιοι εφημερεύουν από το σπίτι ή κλείνουν τα κινητά, όταν θέλουν να κοιμηθούν. Εργαζόμαστε συνεχόμενα για 18-24 ώρες σε ένα χώρο με πολύ κακές συνθήκες μέχρι τελικής πτώσεως. Αυτό ζητάται να γίνεται και από ΓΙ που έχουν βαθμό διευθυντή ΕΣΥ και 25 χρόνια προυπηρεσίας.
Από ότι μαθαίνω η τακτική αυτή κινδυνεύει να λάβει διαστάσεις πανδημίας, ενώ εμείς σαν Γενικοί Γιατροί αρνούμαστε πεισματικά να ασχοληθούμε με το ζήτημα μέχρις ότου το καμπανάκι χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Φοβάμαι ότι το θέμα είναι σοβαρότερο από ότι αντιλαμβανόμαστε αυτή τη στιγμή και θα γενικευθεί, αν δεν αντιδράσουμε οργανωμένα και μεθοδικά. Οφείλουμε να κινηθούμε προς όλες τις κατευθύνσεις (Ιατρικοί Σύλλογοι,Υγειονομικές Περιφέρειες, Υπουργείο, ΜΜΕ, δικαστικά) με τα συνδικαλιστικά μας όργανα και να τους ζητήσουμε επιτέλους να διευκρινίσουν τι προτεραιότητες έχουν στον τομέα της υγείας, ποια τα σχέδια τους για τη ΠΦΥ, πώς θα καλύπτονται οι εφημερίες των νοσοκομείων. Ειδικά τον τελευταίο καιρό με τις περικοπές στις εφημερίες ανά την Ελλάδα, οι απανταχού ΓΙ αποτελούν τη χρυσή λύση-ταιριάζουν παντού, καθώς είναι "γενικοί", είναι αρκετοί, φαίνεται ότι αντέχουν στις δυσκολίες και δε χρειάζεται να ξεβολευτούν κάποιοι άλλοι, άρα γιατί όχι;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα νομίζω είναι η διοικητική εξάρτηση των ΚΥ από τα νοσοκομεία, καθώς και η πλήρης έλλειψη παιδείας των διοικήσεων για την Γενική Ιατρική και την ΠΦΥ. Όσο θα εξαρτόμαστε από ανθρώπους με καθαρά νοσοκομειοκεντρική αντίληψη και όσο δεν εδραιώνεται ο ρόλος του γενικού γιατρού στην ΠΦΥ με το δικό του πληθυσμό αναφοράς δεν πρόκειται να έχουμε ποτέ την ΠΦΥ που ονειρευόμαστε καιι στην οποία θέλουμε να εργαστούμε.
ΛΙΛΑ:
Αξιότιμοι συνάδελφοι,
Σχετικά με το θέμα έχουμε ήδη πολλά και θα δουμε ακόμα περισσότερα.
Είναι σαφές ότι το μείζων πρόβλημα με τις εφημερίες παρουσιάζεται στην συντριπτική πλειοψηφία στα επαρχιακά νοσοκομεία.
Σε πάμπολλες περιπτώσεις συνάδερφοι αποτάνθηκαν στη δικαοσύνη μέσω εξωδίκων στα οικεία νοσοκομεία.
Στην Κομοτηνή στην οποία εργάζομαι φτάσαμε στο σημείο μετά εισαγγελικής έρευνας ενα βήμα πριν την όριση δικασίμου.
Φυσικά η υπόθεση πήγε στο αρχείο χωρίς όμως την σαφή τοποθέτησης της δικαοσύνης για το επίμαχο σημείο.
Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω υπόθεση νομικός σύμβουλος ήταν ο κ. Λέτζας, και καταθέσεις έδωσαν τόσο ο κ. Μποδοσάκης Μερκούρης, όσο και ο κ. Ανάργυρος Μαριολής.
Μετά την θέση του εισαγγελέα εφετών το θέμα κόπασε για να παρουσιαστεί και πάλι σε πιο έντονη έκταση.
Είναι λοιπόν σαφές ότι αυτά είναι ημίμετρα. Κατά την γνώμη μου το θέμα πρέπει να λυθεί αποκλειστικά από το υπουργείο είτε θετικά είτε αρνητικά για εμάς.
Εάν πρέπει να κάνουμε πάλι εξώδικο να στραφούμε κατά του υπουργείου, για να το εξαναγκάσουμε για μια καθαρή στάση.
Harper:
Αναρρωτιέμαι:
Αν γενικος ιατρός εξαναγκάζεται να κάνει εφημερίες στα ΤΕΠ και παρά τις ενστάσεις του οι "αρμόδιοι" κωφεύουν πως θα φαινόταν άραγε αν στην εφημερία του αυτή γέμιζαν κάποιες κλινικές με εισαγωγές?.
Μήπως πρέπει να ιδρώσουν και κάποιοι άλλοι εκτός από εμάς???
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση