Γενικά > Νομικά θέματα

Εφημερίες ιατρών Κ.Υ. και Π.Ι. σε νοσοκομεία, με απόφαση Δ.Σ.

<< < (13/13)

Γιάννης Ιωάννου:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Απάντηση:
Όχι ο διοικητής του νοσοκομείου. Αυτός μπορεί να μετακινεί προσωπικό στα Τμήματα του νοσοκομείου (που όμως δεν έχουν αυτόνομο οργανισμό).


--- Παράθεση ---
Καταθέτω την απόφαση ΣτΕ 2844_2003 για προβληματισμό:

Τα περιφερειακά ιατρεία λειτουργούν ως αποκεντρωμένες μονάδες των κέντρων υγείας στα οποία ανήκουν, ενώ τα κέντρα υγείας λειτουργούν ως αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες των νοσοκομείων στα οποία έχουν υπαχθεί. Τα περιφερειακά ιατρεία και τα κέντρα υγείας δεν αποτελούν αυτοτελείς δημόσιες αρχές αλλά οργανικές μονάδες ενταγμένες σε μία δημόσια αρχή που είναι το νοσοκομείο στο οποίο έχουν υπαχθεί. Οι θέσεις δε του προσωπικού των ως άνω οργανικών μονάδων αποτελούν θέσεις του νοσοκομείου δηλαδή μιάς ενιαίας δημόσιας αρχής. Η μεταβολή της θέσεως ενός υπαλλήλου από περιφερειακό ιατρείο σε άλλη οργανική μονάδα του νοσοκομείου αποτελεί απλή μετακίνηση από θέσεως σε θέση της αυτής δημόσιας αρχής και ενεργείται δι' αποφάσεως του προϊσταμένου αυτής


--- Τέλος παράθεσης ---
Η απόφαση αυτή του ΣτΕ είναι του 2003.
Στο άρθρο 24 του ν. 3599/2007, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8, παρ. 21 του ν. 3868/2010 ορίζεται ότι «ο διοικητής της υγειονομικής περιφέρειας μπορεί με αποφάσεις να μετακινεί ιατρικό, επιστημονικό μη ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό των Φ.Π.Υ.Υ.Κ.Α. της περιφέρειάς του για κάλυψη των εφημεριών ή άλλων αναγκών για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών, που μπορεί να ανανεώνεται για ακόμη τρεις μήνες (3) μέσα στο ίδιο έτος». Ορίζεται δηλ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για το οποίο μπορεί ο υπάλληλος να μετακινείται και όχι γενικά και αόριστα όπως η γενική διάταξη του άρθρου 7 παρ. 8 υποπαράγραφος 11 του ν. 3329/2005 που επικαλούνται οι διοικητές για τις μετακινήσεις του προσωπικού.
Άρα η πρώτη διάταξη (άρθρο 8, παρ. 21 του ν. 3868/2010) ως ρυθμίζουσα θέμα ειδικότερο, κατισχύει της δεύτερης (άρθρο 7 παρ. 8 υποπαράγραφος 11 του ν. 3329/2005) γενικής διάταξης και επομένως μπαίνουν τουλάχιστον κάποια χρονικά όρια για τις μετακινήσεις των γιατρών για εφημερίες ή άλλες ανάγκες. Εξάλλου θεωρώ ότι 2-3 μήνες είναι υπεραρκετοί αν προκύψουν έκτακτες ανάγκες για να μετακινηθεί κάποιος γιατρός. Αν μετακινείται πέραν του ορίου αυτού τότε οι έκτακτες ανάγκες γίνονται πλέον μόνιμες και θα πρέπει η υπηρεσία να λύσει το πρόβλημα με άλλο τρόπο. Σας επισυνάπτω και πρόσφατο ερώτημα βουλευτή των Σερρών στον Υπουργό Υγείας γι' αυτό το θέμα.
--- Τέλος παράθεσης ---

--- Τέλος παράθεσης ---

D-Michalis:
Με εξαίρεση το «… ενώ σε κάθε κλάδο (τομέα) του προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού) προΐσταται ιατρός – διευθυντής ΕΣΥ ή υπάλληλος του κέντρου υγείας…» που δεν είναι απολύτως ακριβές, η εν λόγω ερώτηση είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη νομικά και εύστοχη.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση