Συγκλονιστικό άρθρο-καταπέλτης κατά επίορκων, παλαιάς κοπής φμφ που οδήγησαν (με τη συνενοχή επίορκων συνταγογράφων) στη σημερινή εξαθλίωση τους Έλληνες ασφαλισμένους, καθώς και κατά της κυβερνητικής λαμογιάς που λαμβάνει χώρα στην τιμολόγηση των γενοσήμων.
(Αναδημοσίευση από το έγκριτο μπλογκ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝ)Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος «Το φαρμακείο ποτέ δεν πεθαίνει» ήταν για πολλά χρόνια το σύνθημα του Κώστα Λουράντου, παλαιού συνδικαλιστή και προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Σύνθημα αντίστοιχο του πατριωτικού «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Το δυστύχημα είναι πως η Ελλάδα, τουλάχιστον όπως τη γνωρίσαμε εμείς που μεγαλώσαμε με τον κ. Λουράντο στους τηλεοπτικούς δέκτες, ψοφάει. Δυστυχώς, πολλά από τα 12.500 φαρμακεία της χώρας θα έχουν την ίδια τύχη. Τα χιλιάδες φαρμακεία δέχονται ήδη την πίεση από την απαίτηση του μνημονίου για περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης από τα 5,1 δισ. ευρώ του 2009 στα 2,88 δισ. μέχρι το τέλος του 2012. Οι φαρμακοποιοί καλούνται να μοιραστούν τη μισή πίτα σε σύγκριση με τις λαμπρές εποχές του εύκολου δανεισμού και της σπατάλης.
Το μέγεθος της πίτας είναι η μία πλευρά του νομίσματος σε μια χώρα με 12.500 φαρμακεία όταν στη Σουηδία λειτουργούν 1.000 και στη Δανία (με το μισό πληθυσμό έναντι της Ελλάδας) 300. Τα περιθώρια κέρδους και οι πρακτικές μικρής μερίδας φαρμακοποιών είναι η άλλη πλευρά. Οι πρακτικές είναι αυτές που εντοπίζει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ο στενότερος έλεγχος από τις διοικήσεις των ταμείων που δεν έχουν πλέον χρήματα για πέταμα. Τα περιθώρια κέρδους και οι μονοπωλιακές πρακτικές των εταιρειών μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται με ...κατανόηση από το υπουργείο Υγείας και ας επιτίθενται οι φαρμακοποιοί στον Ανδρέα Λοβέρδο.
Πριν από λίγες ημέρες, σε μια από τις τακτικές συναντήσεις στο υπουργείο Υγείας με διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων παρουσιάστηκε μια λίστα με 12 φαρμακεία τα οποία έχουν στην κυριολεξία απομυζήσει τον ΟΓΑ. Αίτημα της διοίκησης είναι να σταματήσει η συνεργασία τους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ), εξέλιξη που ισοδυναμεί με «λουκέτο» καθώς ο ΕΟΠΠΥ απορρόφησε τους κλάδους υγείας των μεγαλύτερων ταμείων της χώρας.
Ο κύριος «300 βιβλιάρια» και το 100ευρω με κάθε δέμα! Στη λίστα περιλαμβάνεται κομματικό
στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και δημοτικός άρχοντας από την Πελοπόννησο ο οποίος λέγεται πως κυκλοφορούσε «με 300 βιβλιάρια του ΟΓΑ» στα οποία έγραφε συνταγές με το κιλό. Η δράση του έχει εντοπιστεί εδώ και χρόνια, είχε ήδη τιμωρηθεί με
6μηνη διακοπή λειτουργίας, αλλά συνεχίζει ακάθεκτος.
Εσχάτως ανοίγει φαρμακεία στο όνομα άλλων φαρμακοποιών και συνεχίζει να γράφει συνταγές στα 300 βιβλιάρια, όπως διαπίστωσε η διοίκηση του ΟΓΑ. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή υποστηρίζουν πως
συνεργάζεται με έναν ακόμα μύθο των φαρμακοποιών. Εναν κοντοπατριώτη μου ο οποίος μοιράζει σε ολόκληρη την Ελλάδα φάρμακα για την αντιμετώπιση μιας δύσκολης νόσου. Για να πάρετε μια ιδέα, κάθε κουτί κοστίζει περί τα 700 ευρώ και κάθε ασθενής χρειάζεται πέντε κουτιά το μήνα! Ο συγκεκριμένος φαρμακοποιός της επαρχίας για χρόνια μοίραζε τα συγκεκριμένα φάρμακα ανά τη χώρα και μέσα στο κουτί της συσκευασίας είχε και 100 ευρώ για τον ασθενή! Είχε και
πλανόδιο φαρμακείο – αυτοκίνητο που το έβρισκες έξω από νοσοκομεία της περιοχής του. Εβγαινες από το νοσοκομείο, έπαιρνες το φάρμακο και το 100ευρω!
Τιμές φαρμάκων: Τι δεν είδε (ακόμα) ο κ. Λοβέρδος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Πριν μιλήσουμε για όσα μας επιβάλλει το μνημόνιο για τα γενόσημα φάρμακα* ας πάρουμε μια μικρή ιδέα για κάτι που δεν έχει καταλάβει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Πολλά
γενόσημα φάρμακα, που παράγονται από ελληνικές επιχειρήσεις, πωλούνται στην
ίδια τιμή, ανεξάρτητα από τη βιομηχανία παραγωγής. Επιπλέον, η τιμή τους είναι πολύ υψηλή σε σύγκριση με τα πρωτότυπα φάρμακα (ή τα πρωτότυπα φάρμακα στα οποία έχει λήξει η πατέντα, τα λεγόμενα off-patent). Πάρτε για παράδειγμα τα φάρμακα που συνδέονται με τη σιταλοπράμη και συγκεκριμένα τη συσκευασία που περιέχει 28 χάπια των 20 mg. Το off-patent φάρμακο (το πρωτότυπο για το οποίο έχει λήξει η πατέντα) ονομάζεται Seropram και πωλείται έναντι 16 ευρώ. Σχεδόν τα περισσότερα γενόσημα που θα αναζητήσει κάποιος στην κατηγορία του Seropram πωλούνται στην ίδια τιμή! Ναι, σχεδόν όλα πωλούνται 14,41 ευρώ.
Πέραν της εντυπωσιακά ίδιας τιμής (με κλάσμα ευρωλεπτού!), τα στελέχη της αγοράς υγείας επισημαίνουν και κάτι άλλο. Ακόμα και σήμερα, η διαφορά μεταξύ του πρωτότυπου (έστω χωρίς πατέντα) φαρμάκου και του γενόσημου είναι μόλις 10% στην περίπτωση της σιταλοπράμης, όταν στόχος του υπουργείου είναι το 60% μέσα στο 2012.
Είναι σημαντικό το πότε θα επιβληθεί η μείωση γιατί κινδυνεύουμε να φάμε ολόκληρη τη χρονιά προσφέροντας εύκολα κέρδη στις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες την ίδια ώρα που δήθεν επιτιθέμεθα στις «πολυεθνικές» του χώρου.
Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως αν ένα φάρμακο χάσει την πατέντα τότε η τιμή του πέφτει σημαντικά. Στη Βρετανία, τα φάρμακα με πατέντα είναι 100 – 250% ακριβότερα από τα off-patent, όπως μου εξήγησε άνθρωπος που παρακολουθεί στενά την αγορά.
Στην Ελλάδα τα off-patent είναι τόσο ακριβά που η διαφορά τιμής με τα πρωτότυπα είναι μόλις 20%! Οσο για τη διαφορά μεταξύ ενός off-patent φαρμάκου και ενός γενόσημου, η περίπτωση του Seropram δείχνει πως είναι μόλις 10%! Μπορώ να σας παρουσιάσω και άλλα παραδείγματα, σε επόμενο σημείωμα.
Η πληγή του ΟΓΑ
Οι περιπτώσεις των φαρμακοποιών από την επαρχία που προανέφερα και η ...σύμπτωση με τα γενόσημα της σιταλοπράμης δείχνουν πως
υπάρχει ακόμα πολύ «λίπος» στο χώρο της φαρμακευτικής δαπάνης. Οσο περισσότερο ψάχνουν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, τόσο περισσότερο δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν πως η μεγάλη πληγή είναι ο ΟΓΑ. Δεν είναι, βέβαια, το μοναδικό ασφαλιστικό ταμείο χωρίς τεχνολογικά συστήματα. Ομως οι συμπαθείς συνταξιούχοι του ΟΓΑ μπορούν πιο εύκολα να πέσουν θύματα των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τα ασφαλιστικά ταμεία γράφοντας σωρηδόν συνταγές. Το δείχνει το παράδειγμα των 300 βιβλιαρίων τα οποία χρησιμοποιεί ακόμα ο κομματάρχης φαρμακοποιός για να «αρμέγει» τον ΟΓΑ.
Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι της επαρχίας μπορούν να πέσουν πιο εύκολα θύματα καθώς έχουν αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης με τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό τους και συνεπώς αφήνουν το βιβλιάριο υγείας. Οι επίορκοι που απομυζούν τα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιούν αυτά τα βιβλιάρια για να γράφουν πανάκριβα φάρμακα.
Ο ΕΟΠΠΥ, με βάση και τις απαιτήσεις του νέου μνημονίου έχει προϋπολογισεί περίπου 220.000.000 ευρώ μηνιαίως για κάλυψη φαρμακευτικής δαπάνης. Πόσο νομίζατε πως ήταν η φαρμακευτική δαπάνη του ΟΓΑ τον περασμένο Δεκέμβριο και πολλοί φοβούνται πως επαναλήφθηκε τον Ιανουάριο; Ηταν 90.000.000 ευρώ! Δηλαδή μόνο ένα από τα πέντε ταμεία κάλυψε το σχεδόν το 50% της φαρμακευτικής δαπάνης.
* Οταν λήξει η προστασία (πατέντα) ενός φαρμάκου, τότε μπορεί να παραχθεί από οποιαδήποτε εταιρεία με άλλο όνομα. Αυτά τα φάρμακα ονομάζονται γενόσημα.