Το ένοχο μυστικό της εκβιαστικής απεργίας των φαρμακοποιώνΤης Ελένης Πετροπούλου
Με «δούρειο ίππο» τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του, οι φαρμακοποιοί συμπληρώνουν σήμερα ένα μήνα κινητοποιήσεων. Πρόκειται μάλιστα για το μοναδικό επαγγελματικό κλάδο που προχώρησε σε απεργίες κατά τη θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία εξ ορισμού διέθετε περιορισμένο χρόνο ζωής και περιορισμένες δυνατότητες επίλυσης των όποιων θεμάτων.
Αρχικά τα αιτήματά τους αφορούσαν στην εξόφληση των οφειλών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τις συνταγές των ασφαλισμένων του στη διάρκεια του νέου έτους (περί τα 270 εκατ. ευρώ). Οι φαρμακοποιοί εμφανίστηκαν μάλιστα αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής τους, ζητώντας την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει εξόφλησή τους εντός 45 ημερών. Αργότερα στα αιτήματά τους εντάχθηκε και το θέμα ρύθμισης των παλιών χρεών των ασφαλιστικών ταμείων που συνθέτουν πλέον τον ΕΟΠΥΥ.
Όταν άρχισε η σταδιακή εξόφληση για τους πρώτους μήνες του 2012, οι φαρμακοποιοί επαναπροσδιόρισαν τη θέση τους, ζητώντας αυτή τη φορά, με επιτακτικό τρόπο -ήδη οι ασφαλισμένοι είχαν φθάσει στα όρια της απόγνωσης, αφού έπρεπε να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους, ενώ τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη διάθεση των ακριβών φαρμάκων δεν άφηναν περιθώρια για μετάθεση του προβλήματος- πλήρη εξόφλησή τους και για τα παλιά χρέη. «Ξεχνώντας» μάλιστα ότι για τα παλιά χρέη υπάρχει απόφαση από την προηγούμενη κυβέρνηση, σε συμφωνία με την τρόικα για εξόφληση από τη δόση του Μαΐου.
Το ένοχο μυστικό της εκβιαστικής απεργίας των φαρμακοποιών
Η καθυστέρηση καταβολής της δόσης και η... παρακράτηση του ενός δισ. δεν επέτρεψε την έγκαιρη καταβολή των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ (συγκεκριμένα των ταμείων πριν από την ενοποίηση) προς τους φαρμακοποιούς, παρέχοντάς τους την απαραίτητη αφορμή για κινητοποιήσεις.
Η αιτία
Η πραγματική αιτία όμως κρύβεται στα νέα μέτρα που θα κληθεί να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση αμέσως μάλιστα μετά τη λήψη των καθηκόντων της. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν «τσουχτερές» ρυθμίσεις για τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι φρόντισαν έγκαιρα να καταστήσουν σαφές στο νέο κυβερνητικό σχήμα ότι θα... τινάξουν το σύστημα στον αέρα!
Στις 15 Ιουνίου με βάση του νόμου Λοβέρδου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, μειώνεται κατακόρυφα το κέρδος των φαρμακοποιών από την πώληση των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων. Πρόκειται για φάρμακα που η δαπάνη ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Οι φαρμακοποιοί όλο το προηγούμενο διάστημα είδαν το κέρδος τους από 35% (24% στη λιανική) που ήταν, να πέφτει και να φθάνει στο 15% για όλα τα φάρμακα ενώ για αυτή την ειδική κατηγορία φαρμάκων -με σημαντικές όμως πωλήσεις- το κέρδος έχει μειωθεί ανάλογα με τον τζίρο του φαρμακείου από 6-8%.
Κέρδος
Για τα φάρμακα όμως με δαπάνη άνω των 1.500 ευρώ το κέρδος τους άμεσα θα κατρακυλήσει στα 30 ευρώ που θα καταβάλλεται πλέον προκαθορισμένα για κάθε κουτί, ανεξάρτητα από τη τιμή του. Ειδικά για τα φαρμακεία που τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους αφορά αυτά τα ακριβά φάρμακα είναι αντιληπτό ότι η μη εφαρμογή του νέου μέτρου είναι για αυτούς ζήτημα ζωής και θανάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φαρμακεία που ο τζίρος τους αφορά κατά κύριο λόγο αυτά τα φάρμακα, βρίσκονται στην Αττική...
Αυτό εξηγεί και γιατί ο Φαρμακευτικό Σύλλογος Αττικής ακολουθεί ποιο σκληρή στάση και συνεχίζει ακόμη και σήμερα τις κινητοποιήσεις , παρά τη σύστημα του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου για αναστολή της άρσης της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ.
Kυβέρνηση
Στοίχημα η κρίση φαρμάκου
«Στοίχημα» για τη νέα κυβέρνηση θα αποτελέσει η διαχείριση της κρίσης συνολικά στον τομέα του φαρμάκου. Εκτός από τους φαρμακοποιούς οι οποίοι έχουν δείξει τις προθέσεις τους, τα μέτωπα στο χώρο του φαρμάκου είναι πολλά. Το πρώτο αφορά την ίδια τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία με βάση το νόμο του Μαρτίου θα πρέπει να επιστρέψει στον ΕΟΠΥΥ αρκετά εκατομμύρια ευρώ!
Σύμφωνα με το νόμο, η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων είναι «κλειδωμένη» στα 240 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία για τους πρώτους μήνες του 2012 καταγράφουν σημαντική απόκλιση, περί τα 40-50 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα του έτους, χρήματα που θα πρέπει να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τα φάρμακα που παίρνει ο ΕΟΠΥΥ από τα νοσοκομεία τα οποία, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Υγείας, δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν τη δαπάνη των ταμείων.
Σημαντική για τις εξελίξεις είναι η άμεση ενεργοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ των ηλεκτρονικών διαγωνισμών τόσο για την προμήθεια φαρμάκων όσο και άλλων υλικών που αφορούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων.
Το δεύτερο μέτωπο στο χώρο του φαρμάκου αφορά τους γιατρούς, οι οποίοι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δεν φαίνεται να συμμορφώνονται στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Αύξηση της χρήσης γενοσήμων και συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία προχωρούν με «ρυθμό χελώνας», ενώ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως παρά τις σχετικές δεσμεύσεις.
Ανάλογη είναι και η κατάσταση που άφορα στην εφαρμογή των λεγόμενων θεραπευτικών πρωτοκόλλων τα οποία αν και «εγκαινιάστηκαν» από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν χαίρουν αποδοχής των ιατρών. Υπό αυτό το πρίσμα, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αυστηροποιήσει και να εντατικοποίηση του ελέγχους σε γιατρούς αλλά και να επιβάλει τις ποινές που έχουν νομοθετεί. Τέλος, «επί ποδός» βρίσκονται οι αλλαγές στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη δαπάνη για τη φαρμακευτική περίθαλψη.
Τα μέτρα αφορούν στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στα λεγόμενα φάρμακα «πολιτισμού», όπως της γαστροπροστασίας, ψυχιατρικά, κάποια καρδιολογικά κ.λπ. που σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις αφορούν σε περίπου 600 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, προβλέπεται μείωση ή και μηδενική συμμετοχή στη δαπάνη για τα γενόσημα φάρμακα.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος