Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδοςς
Της Βάσως Κίτσιου
Εντείνεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι φαρμακοποιοί της Αττικής παραμένουν ανυποχώρητοι, τονίζοντας πως δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν το βάρος της κοινωνικής ασφάλισης. Αγανακτισμένοι από την κωλυσιεργία της ελληνικής πολιτείας, οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος.
Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο με τους φαρμακοποιούς, μετά την τελευταία συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κατά την οποία αποφασίστηκε η συνέχιση της αναστολής της πίστωσης του ΕΟΠΥΥ, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Συνεχίζουμε ή σταματάμε» ήταν το δίλημμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κώστας Λουράντος στη συνεδρίαση, σημειώνοντας πως το χρονοδιάγραμμα που έχει προτείνει το υπουργείο Υγείας, καταργεί στην ουσία τη συλλογική σύμβαση που έχουν υπογράψει τα φαρμακεία με τον ΕΟΠΥΥ.
Ο Κ. Λουράντος στην εισήγησή του έκανε λόγο για απαράδεκτη πιστωτική πολιτική εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών και για ανυπαρξία πολιτικής από το υπουργείο Υγείας, γεγονός που έχει οδηγήσει τα φαρμακεία σε «οικονομική εξαθλίωση».
Η «Αττική free press» μίλησε με φαρμακοποιούς της Αθήνας, οι οποίοι τόνισαν πως έχουν φτάσει στα όριά τους και εκδήλωσαν την αγανάκτησή τους για την κρατική αδιαφορία αλλά και την κατανόησή τους για συνανθρώπους τους που αδυνατούν να πληρώσουν για τα φάρμακά τους.
Μονόδρομος οι κινητοποιήσεις
«Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και με την αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος, οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν», υποστηρίζει ο Δημήτρης Καλδής, ιδιοκτήτης φαρμακείου στην Αττική. «Κατανοούμε ότι οι ασφαλισμένοι είναι σε πολύ δύσκολη θέση, αλλά σε εξίσου δύσκολη θέση βρίσκονται και οι φαρμακοποιοί. Από τη μία έχουμε την πίστωση που μας κάνουν οι φαρμακαποθήκες και οι εταιρείες, που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα, και από την άλλη ο χρόνος αποπληρωμής σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα του κ. Σαλμά αγγίζει τους τρεις μήνες. Ένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τη δημόσια υγεία» προσθέτει, τονίζοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει επέλθει ο ίδιος και δεκάδες συνάδελφοί του.
Το κράτος πετάει το μπαλάκι στους φαρμακοποιούς
«Η δουλειά του φαρμακοποιού δεν είναι να χρηματοδοτεί τον ΕΟΠΥΥ», δηλώνει ο φαρμακοποιός Σταύρος Καραμπάς, καταγγέλλοντας την ανευθυνότητα της πολιτείας ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς τη δουλειά του κράτους, το οποίο μεταφέρει αυτή τη στιγμή το πρόβλημα σε εμάς. Είναι υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτή τη στιγμή, 2.500 χιλιάδες φαρμακεία είναι στον Τειρεσία, επειδή η πολιτεία δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Τόσα χρόνια σταθήκαμε δίπλα στους ασφαλισμένους. Έχουμε φτάσει στο σημείο να θέλουμε να τους εξυπηρετήσουμε και να μην μπορούμε. Δεχόμαστε φοβερές πιέσεις από τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες δεν δίνουν πλέον πίστωση. Ζητάνε μετρητά, τα οποία καλούμαστε να βάλουμε από την τσέπη μας. Συχνά, μάλιστα, αναγκαζόμαστε να εκδώσουμε επιταγές που δεν μπορούμε να καλύψουμε».
«Ή θα μας πάρουν τα σπίτια ή θα πάρουμε τα λεφτά»
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, κρίνεται άμεση και αναγκαία η διευθέτηση του ζητήματος, καθώς – όπως τονίζουν – δεν αντέχουν άλλη οικονομική πίεση. «Έχουμε περάσει τα πάνδεινα», αναφέρει ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Φουσέκης. «Έχουμε πάρει από 2-3 δάνεια ο καθένας, έχουμε βάλει υποθήκη το σπίτι μας και περιμένουμε.
Προσωπικά, ο ΕΟΠΥΥ μού χρωστάει περίπου 100.000 ευρώ από το καλοκαίρι του ’11. Ή θα μας πάρουν τα σπίτια ή θα πάρουμε τα λεφτά».
Όπως αναφέρει ο κ. Φουσέκης, η καλύτερη λύση θα ήταν ο ΕΟΠΥΥ να «κόβει» επιταγές και οι φαρμακοποιοί να δίνουν επιταγές του ΕΟΠΥΥ στις φαρμακοβιομηχανίες – και όχι επιταγή με το δικό τους όνομα, διακινδυνεύοντας το σπίτι τους οι ίδιοι.
«Το μόνο σίγουρο», προσθέτει, «είναι πως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση στον τομέα υγείας και ίσως θα έπρεπε η πολιτεία να σκεφτεί το ενδεχόμενο μιας έκτακτης δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ, στον οποίο έχουν προστεθεί και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΟΤΕ, του Δημόσιου - σύλλογοι των οποίων οι οφειλές ‘’τρέχουν’’ από το καλοκαίρι του 2012 και παραμένουν απλήρωτες».
Μια πιθανή μετάθεση του χρέους στις φαρμακαποθήκες, δεν πρόκειται να δώσει τέλος στο πρόβλημα, δηλώνει από την πλευρά του ο κ. Καλδής. «Οι φαρμακαποθήκες έχουν από πίσω τις εταιρείες και αν από αυτές δεν ξεκινήσει μεγαλύτερη πίστωση, οι φαρμακαποθήκες δεν μπορούν να επεκτείνουν την πίστωση στους φαρμακοποιούς. Όλα αυτά είναι οι κρίκοι μιας αλυσίδας. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τους άλλους κρίκους ανταγωνιστικά. Πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για να δοθεί λύση στο ζήτημα».
Ανθρωπιά πάνω απ’ όλαΣε κάθε περίπτωση,
οι μόνοι που δεν φταίνε σε αυτή την ιστορία είναι οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι νιώθουν την αγανάκτηση να τους πλημμυρίζει, μην μπορώντας να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την υγεία τους, φάρμακα. Αγανάκτηση όμως προς το κράτος και όχι προς το πρόσωπο των φαρμακοποιών.
«Ο κόσμος αντιμετωπίζει με κατανόηση τους φαρμακοποιούς και εμείς με τη σειρά μας προσπαθούμε να στηρίξουμε τους ασφαλισμένους. Εάν υπάρχει κάποια πολύ μεγάλη ανάγκη, τους δίνουμε φάρμακα, ακόμη και αν δεν έχουν να μας πληρώσουν. Είμαστε και εμείς άνθρωποι και οφείλουμε να φερθούμε ανθρώπινα. Οφείλουμε να τους συμπαρασταθούμε και να κατανοήσουμε το πρόβλημα τους, ζητώντας βέβαια και από αυτούς να κατανοήσουν το δικό μας», καταλήγει ο κ. Καλδής.