Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Ιανουαρίου 2025, 00:03:16

Αποστολέας Θέμα: Ερχεται η σειρά των φαρμακοποιών  (Αναγνώστηκε 643781 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Σεπτεμβρίου 2012, 14:49:10
Απάντηση #1905
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Σούπερ Mario Salmache: Θα τίθεται εκτός ΕΟΠΥΥ αυτομάτως και δια παντός όποιος φμφ διανοηθεί να κλέψει κουπόνι αξίας έστω και ενός ευρώ!

Ξέσπασμα Μάριου Σαλμά: "Εκτός ΕΟΠΥΥ όποιος φμφ κλέβει τον Οργανισμό" (video)

Μία νέα κοινωνική συμφωνία, με μειωμένα κέρδη για τους παρόχους στο χώρο της υγείας, προανήγγειλε μέσω της ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, τονίζοντας πως τον Οκτώβριο θα εφαρμοστούν μέτρα περικοπής 1 δισ. ευρώ στους συνεργαζόμενους με τον ΕΟΠΥΥ. Ακόμα, γνωστοποίησε πως με την καταβολή της αναμενομένης δόσης θα πληρωθούν τα αναδρομικά των παρόχων, αφού προηγουμένως ελεγχθούν, ενώ προειδοποίησε πως θα τίθεται εκτός συστήματος για πάντα όποιος φαρμακοποιός διανοηθεί να κλέψει κουπόνι αξίας έστω και ενός ευρώ.

«Θα στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας. Τα γενόσημα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά καθώς τα προτιμούν οι ασφαλισμένοι. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση πάνω απο 200 εκατομμύρια ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ», δήλωσε στη ΝΕΤ ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Ο υπουργός τόνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ με την δημιουργία του είχε έλλειμμα 1 δισ. ευρώ, γιατί έγινε λάθος εκτίμηση του προϋπολογισμού και πως τώρα είμαστε σε μία φάση όπου εφαρμόζεται η νομοθεσία. Τον Οκτώβριο -όπως είπε- θα υπάρξουν περικοπές ενός δισ ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να θιγεί η περίθαλψη των ασφαλισμένων. «Θα κόψουμε από την φαρμακευτική δαπάνη και από τις δαπάνες από τις συμβάσεις με τους παρόχους του Οργανισμού. Υπάρχει κάποιο λίπος που πρέπει να διορθώσουμε. Οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ είναι 7 δισ. και πρέπει να μειωθούν», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών για το θέμα της υγείας στην Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν υπήρχαν περιοριστικοί κανόνες και εξορθολογισμός του χρήματος, ώστε να πιάνει τόπο το κάθε ευρώ του ασφαλισμένου. Αυτό που μετρά είναι ο βαθμός ικανοποίησης του ασθενούς».

Ο κ. Σαλμάς ανέφερε ότι «ο ΕΟΠΥΥ έχει καταντήσει προνοιακό ίδρυμα, παρέχει υπηρεσίες ακόμη και σε αυτούς που δεν πληρώνουν τις εισφορές τους. Οι δαπάνες του θα πάνε εκεί που μπορεί να τις αντέχει. Οι απλήρωτοι είναι το σύμπτωμα. Η παθογένεια είναι ότι κάποιος πολιτικός δεν έλυσε την εξίσωση: δαπάνες- έσοδα. Είναι μία κρίσιμη πολιτική εξίσωση, που χρειάζεται λεπτή δουλειά».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο προχωρά σε μία νέα κοινωνική συμφωνία που θα μειώσει τα κέρδη των παρόχων Υγείας :-*, προκειμένου να διασωθούν οι υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους, μέσα στις συνθήκες κρίσης και ύφεσης που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.

«Εμείς είμαστε που βάζουμε χρονοδιάγραμμα πληρωμών στους φαρμακοποιούς, τακτοποιώντας τα χρέη του ΕΟΠΥΥ. Θα στηρίξουμε τον ΕΟΠΥΥ» τόνισε ο κ Σαλμάς και πρόσθεσε ότι «οι φαρμακοποιοί έχουν διαπιστώσει τη δουλειά που γίνεται, γι' αυτό και ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «στο Νέο Κανονισμό Παροχών :-* που καταρτίζουμε όποιος φαρμακοποιός διανοηθεί να κλέψει έστω και ένα κουπόνι θα διαγράφεται απο τον Οργανισμό οριστικά», και πρόσθεσε από τη Δευτέρα θα μπορεί κάθε ασφαλισμένος  να υποβάλει ηλεκτρονικά τα διακαιολογητικά στο ΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, ενώ προχωράει και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. «Με το νέο κανονισμό παροχών θα έχουμε εξοικονόμηση 250 εκατομμυρίων» είπε ο κ. Σαλμάς διευκρινίζοντας ότι «στα άτομα με ειδικές ανάγκες δίνουμε πάρα πολλές παροχές». Υποστήριξε δε ότι «είναι υψηλό το επίπεδο του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Προσπαθούμε να κρατήσουμε το κοινωνικό κράτος για να μην κλονιστεί».

Σχετικά με τη συνταγογράφηση και τη δραστική ουσία στα φάρμακα, ο κ. Σαλμάς ανέφερε ότι από την Παρασκευή, είναι ανηρτημένα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλες οι δραστικές ουσίες και πως από την 1η Οκτωβρίου ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει την πιο φθηνή δραστική ουσία. «Το γενόσημο φάρμακο στην Ελλάδα είναι αξιόπιστο, και θα υπάρξει εξοικονόμηση 200 εκατομμυρίων ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ».

Ερωτηθείς για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού του συστήματος και πως έτσι θα βελτιωθούν οι παροχές υγείας.

Για τις αυξημένες δαπάνες σε εξετάσεις και υπηρεσίες υπογράμμισε ότι «ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ήταν βασισμένος σε ξύλινα πόδια. Για μία μαγνητική, η δαπάνη είναι 230 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία είναι 120 ευρώ. Πολλές εξετάσεις είναι υπερκοστολογημένες, λιγότερες είναι υποκοστολογημένες».

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επισήμανε «είμαστε σε διαρκή αγώνα, για να πετύχουμε. Αν πετύχει η κυβέρνηση αυτή, πετυχαίνει η Ελλάδα».

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του κ. Σαλμά ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Σεπτεμβρίου 2012, 16:10:57 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

30 Σεπτεμβρίου 2012, 20:55:58
Απάντηση #1906
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
O κ. Σαλμάς αγνοεί ή κωφεύει για πολλά πράγματα σχετικά με τους φαρμακοποιούς και η αγαπητή ΗΔΙΚΑ δουλεύει μόνο για τους φαρμακοποιούς:

α) Κατ αρχήν τα φάρμακα της αρνητικής λίστας απαιτούν συνταγή ιατρού για να δοθούν από το φαρμακοποιό και φέρουν αυτόκολληλο barcode άσχετα του ότι δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Γιατί για αυτά τα φάρμακα δεν είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να μπορεί να υπάρχει έλεγχος και καταγράφονται οι ταινίες γνησιότητας; Όταν ο κ. Σφυρόερας περιέγραφε το τέλος των λαθών από τον κακό γραφικό χαρακτήρα των γιατρών, μήπως ξέχασε την αρνητική λίστα; Εκεί οι γιατροί είναι καλλιγράφοι; ή μήπως εκεί δεν έχει χρήμα για τους φαρμακοποιούς;

β) Εάν θέλουν να ελέγξουν το τι γίνεται με τα φάρμακα και τα κουπόνια και εφόσον τα φαρμακεία δεν είναι σουπερμαρκετ γιατί δεν υπάρχει στην ηλεκτρονική συνταγογραφία σύστημα με το οποίο να καταγράφεται ακόμη και ο δανεισμός χρόνιων φαρμάκων; Πότε θα τιμωρηθούν αυστηρά τα φαρμακεία που μοιράζουν φάρμακα χωρίς συνταγή και κρατάνε τα κουπόνια;

Ας αφήσει ο κύριος Σαλμάς τους λεονταρισμούς και ας δούμε επιτέλους έργο. Μέχρι τότε ας το κλείσει.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

3 Οκτωβρίου 2012, 13:54:07
Απάντηση #1907
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Αμπατζόγλου: Δεν καταλαμβάνω προς το παρόν τη θέση του Βουδούρη

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Με αφορμή επανειλημμένα δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα της αλλαγής ηγεσίας στον ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε πως «δεν έχει γίνει καμιά απολύτως συνεννόηση με την Κυβέρνηση για το θέμα αυτό»
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Οκτωβρίου 2012, 13:58:38 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Οκτωβρίου 2012, 10:56:58
Απάντηση #1908
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ανατρεπτική πρόταση του γνωστού βουλευτή Γερ. Γιακουμάτου σε σημερινή εκπομπή της ΝΕΤ:

"Στην Αγγλία αρρώστησα, κάλεσα γιατρό από το "Doctor Home", ήρθε, με εξέτασε, και μου έκοψε απόδειξη 70 λίρες και άλλη μία 10 λίρες για τα φάρμακα που μου έδωσε από την τσάντα του. Είναι καιρός πια να ανοίξει επιτέλους το επάγγελμα του φαρμακοποιού, ώστε να μπορούν και οι ιατροί να δίνουν φάρμακα."


ΚΑΙ Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΤΙ-ΦΜΦ



ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΠΥΥ


« Τελευταία τροποποίηση: 4 Οκτωβρίου 2012, 11:09:47 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Οκτωβρίου 2012, 11:44:55
Απάντηση #1909
Αποσυνδεδεμένος

gas_fmy


ΔΕΝ ΨΑΧΝΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΒΡΕΊΤΕ ΠΟΟΟΣΟΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ  ΚΛΟΠΙΔΟΓΡΕΛΗ;
ΔΕΝ ΨΑΧΝΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΟΟΟΣΟΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ  ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΑΣΤΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕ ΠΡΑΖΟΛΕΣ (ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΜΕ ΡΑΝΙΤΙΔΙΝΗ);
ΔΕΝ ΨΑΝΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΟΟΣΟΙ ΤΑΛΑΊΠΩΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΛΥΤΩΣΑΝ ΤΗΝ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΝΙΜΕΣΟΥΛΙΔΗΣ ΑΠΟ 20Ε ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ 5;

ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ.
ΚΥΡΙΕ ΔΙΑΚΟΜΙΣΤΑ.

4 Οκτωβρίου 2012, 11:46:25
Απάντηση #1910
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Διακομιστή, αυτό δε νομίζω ότι απαγορεύεται σε επείγον. Αν χρειαστεί π.χ. να κάνουμε μία ενέσιμη κορτιζόνη (που είναι και σε έλλειψη) δε δικαιολογείται λες; Πρέπει κατά νόμον να τη συνταγογραφήσεις, θα μου πεις, και να πληρώσει και ο ασθενής το 25% (ή σε απεργία να κάνει δαπάνη :P) και να στο αντικαταστήσει; Και πώς θα έχεις πάνω σου στην τσάντα φάρμακο χωρίς κουπάνι και θα το έχεις περάσει τιμολόγιο; Θα κρατήσεις την παλιά συσκευασία; ;D Θα ήθελα να πω κι άλλα, αλλά περιμένω posts.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

4 Οκτωβρίου 2012, 12:57:07
Απάντηση #1911
Αποσυνδεδεμένος

timex


Οι φαρμακοποιοι χορηγούν φαρμακευτική αγωγή χωρίς καν να εξετάσουν τον ασθενη. Για παράδειγμα: πονάει αφτί πάρε αντιβίωση και σταγόνες
Οι γιατροί γιατί να μη χορηγούν φαρμακευτική αγωγή αφού μόνο εκείνοι είναι που εξετάζουν τον ασθενή;;;

4 Οκτωβρίου 2012, 13:12:37
Απάντηση #1912
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι φαρμακοποιοι χορηγούν φαρμακευτική αγωγή χωρίς καν να εξετάσουν τον ασθενη. Για παράδειγμα: πονάει αφτί πάρε αντιβίωση και σταγόνες
Οι γιατροί γιατί να μη χορηγούν φαρμακευτική αγωγή αφού μόνο εκείνοι είναι που εξετάζουν τον ασθενή;;;
Γιατί αν το έκαναν θα ήταν φαρμακοποιοί.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

5 Οκτωβρίου 2012, 14:22:35
Απάντηση #1913
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Αξιοποιείται το άνοιγμα του επαγγέλματος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2012


Τα πολυφαρμακεία κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους και στην ελληνική αγορά φαρμάκων, με πρωτοπόρα τα Attica Πολυκαταστήματα που φιλοξενούν το πολυφαρμακείο της εταιρείας Carelab.

Όπως έχει αναφέρει το e-marketdeals.gr σε προηγούμενο δημοσίευμα, το πρώτο κατάστημα άνοιξε πριν από δύο μήνες περίπου και λειτουργεί ήδη υπό το καθεστώς shop- in- shop στο πολυκατάστημα Attica του εμπορικού κέντρου Golden Hall στο Μαρούσι.

Ωστόσο, στα σχέδια των μετόχων της Carelab, μεικτής εταιρίας 50%- 50% της σύμπραξης των επιχειρηματιών που ελέγχουν τα Attica (Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Κώστας Τσουβελεκάκης, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, Αλέξανδρος Σγουμπόπουλος) και του πρώην πρόεδρου της Εμπορικής Τράπεζας, Ανδρέα Μπούμη, είναι η δημιουργία αλυσίδας Carelab, με τη δημιουργία τουλάχιστον δέκα καταστημάτων στη διετία.

Οι συνθήκες για τη δημιουργία πολυφαρμακείων στη χώρα μας μοιάζουν να έχουν ωριμάσει και φαίνεται ότι όλο και περισσότερα επιχειρηματικά σχήματα ενδιαφέρονται για τη δημιουργία αλυσίδων φαρμακείων στην χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η Lavipharm του Θανάση Λαβίδα όσο και η εταιρεία αλυσίδας φαρμακείων Boots (μέλος της Alliance Boots), η οποία εδρεύει στη Βρετανία, σχεδιάζουν τη δημιουργία πολυφαρμακείων, αξιοποιώντας και την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.


...
one of  these days these Boots
are gonna walk all over you


Τα πολυφαρμακεία θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν στους καταναλωτές δερμοκαλλυντικά, φυσικά καλλυντικά, προϊόντα στοματικής υγιεινής, βρεφικής φροντίδας, υγιεινής διατροφής και γενικότερα προϊόντα που μπορούν να διακινηθούν χωρίς περιορισμούς και δεν χρειάζονται συνταγογράφηση.

Ένα θετικό αυτών των καταστημάτων είναι το υψηλό περιθώριο κέρδους που διαμορφώνεται μέχρι και το 30%.
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Οκτωβρίου 2012, 14:27:03 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

6 Οκτωβρίου 2012, 10:26:45
Απάντηση #1914
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Με την "λήξη" της απεργίας έχει προκύψει ένα πολύ σοβαρό θέμα που με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα μπορούσε να λυθεί πολύ εύκολα από την ΗΔΙΚΑ:
Ασφαλισμένοι τρέχουν σαν τρελοί σε ιατρεία να γράψουν τα φάρμακα που είχαν δανειστεί τον μήνα της "απεργίας". Λογικά από την εφορία απαγορεύεται να βγει ένας ασθενής από ένα φαρμακείο με ένα φάρμακο χωρίς απόδειξη εφορίας. Όλοι αυτοί οι "δανεισμοί" θα ήταν η χαρά της εφορίας αλλά δεν τελικά δεν είναι. Οι φαρμακοποιοί είναι νομότυποι να "δανείζουν" φάρμακα, μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Για την ενημέρωση όσων δεν ξέρουν, να πουμε ότι κάθε φάρμακο που αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία φέρει αυτοκόλλητο κουπόνι το οποίο επικολλά ο φαρμακοποιός στην συνταγή που εκτελεί για να την πληρωθεί.

Σε όχι πολύ μακρινές εποχές, σε κάποια ταμεία μόνο ο συμβεβλημένος ιατρός μπορούσε να γράψει φάρμακα στο βιβλιάριο του ασθενή (πχ οι γιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν μπορούσαν να γράψουν σε βιβλιάριο του ΙΚΑ ή του ΟΑΕΕ). Ο ασθενής έπαιρνε μια απλή συνταγή σε απλό συνταγολόγιο από το γιατρό και με την απλή συνταγή πήγαινε στο φαρμακείο. Με την απλή συνταγή ο ασθενής ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει εξ ολοκλήρου την τιμή του φαρμάκου, ενώ εάν γραφόταν σε συνταγή του βιβλιαρίου του ταμείου πλήρωνε μόνο την συμμετοχή. Έτσι, ο ασθενής στο φαρμακείο "δανειζόταν" το φάρμακο με την απλή συνταγή, ο φαρμακοποιός κράταγε το κουπόνι και άρχιζε μια ελληνική τραγωδία: Ο ασθενής με την απλή συνταγή στο χέρι, έπρεπε να βρει γιατρό του ταμείου να του γράψει σε συνταγή του ταμείου του το φάρμακο, να την πάει στο φαρμακείο, να την εκτελέσει ο φαρμακοποιός με το κουπόνι που είχε κρατήσει και να πληρωθεί από τον ασθενή η συμμετοχή μόνο (τότε κοβόταν απόδειξη της εφορίας). Αυτό σήμαινε ραντεβού που μπορεί να ήταν μετά από 1-2 μήνες και συχνά και αψιμαχίες γιατρού-ασθενή καθώς ο γιατρός μπορεί να μην συμφωνούσε με την αγωγή που είχε δοθεί και ουκ ολίγες εγκύκλιοι από ΙΚΑ & ΟΑΕΕ ζητούσαν να μην φέρουν αντίρρηση οι γιατροί τους σε συνταγές που δόθηκαν από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Το παραπάνω σαν διαδικασία είχε πολλά πονηρά σημεία: οι φαρμακοποιοί θεωρούν στην εφορία μπλοκ στο οποίο κολλάνε τα αυτοκόλλητα από τα φάρμακα που δανείζουν και έτσι δεν υποχρεώνονταν σε έκδοση απόδειξης εφορίας όταν ένα κουτί φαρμάκου έβγαινε από το φαρμακείο. Αλλά δεν κρατούν την συνταγή με την οποία το έδωσαν καθώς ο ασθενής την έπαιρνε για να βρει γιατρό του ταμείου του να την γράψει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν δυνατή η αντιστοίχηση κουπονιού σε ασθενή, και στηρίζεται στην τιμιότητα του φαρμακοποιού. Έτσι σε κάθε φαρμακείο υπάρχει ένα μπλοκάκι γεμάτο με κουπόνια που "αντιστοιχούν" σε ασθενείς με βάση την χειρόγραφη σημείωση του φαρμακοποιού σε αυτό.

Για σκεφτείτε τώρα καταστάσεις:
α) Ο τουρίστας πληρώνει το φάρμακο γιατί δεν έχει βιβλιάριο, ο φαρμακοποιός κρατά το κουπόνι.
β) Ο ασθενής που δανείστηκε το φάρμακο εξαφανίζεται (πεθαίνει, αλλάζει φαρμακείο, χάνει την ασφαλιστική του ικανότητα, κλπ)
Εκεί τι κάνει ο φαρμακοποιός; Υπάρχουν λύσεις:
ι) Ζητά από τον ασθενή να το πληρώσει. Το πιο συχνό αλλά και το πιο δύσκολο.
ιι) Ζητά από τον ασθενή να το γράψει σε βιβλιάριο κάποιου άλλου εάν δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα.
ιιι) Βρίσκει κάποιο γιατρό να του το γράψει σε κάποιο βιβλιάριο με κάποιο αντάλλαγμα. Δεν θα ξεχάσω τις εποχές που κάποιοι φαρμακοποιοί σε προσέγγιζαν έχοντας παραμάσχαλα βιβλιάρια του (κορόιδου) ΟΠΑΔ για να γράψεις φάρμακα για τα οποία είχαν κουπόνια με αντάλλαγμα την επίσκεψη. Εκεί κανένας υπουργός δεν ανακάλυψε πόσο άρρωστοι ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
ιν) Το χώνει στο μπλοκ στα χρωστούμενα κάποιου μεγάλης ηλικίας ασθενή που αργά ή γρήγορα τον πείθει ότι το χρωστάει κι ας μην το έχει πάρει ποτέ.

Με το κόλπο του "δανεισμού" και χωρίς υποχρέωση να φυλάσσουν την (ανύπαρκτη) ιατρική συνταγή, έδιναν και δίνουν από μόνοι τους φάρμακα, αντιβιοτικά, και ότι τρελό τους κατέβει για τα οποία απαιτείται ιατρική συνταγή, συχνά χωρίς να υπάρχει αυτή. Όταν κατόπιν ο ασφαλισμένος πρέπει να φέρει συνταγή του ταμείου ή να το πληρώσει πιέζει τους γιατρούς για συνταγογράφηση τους και έχουμε γίνει η πρώτη χώρα του ΟΑΣΑ στην κατανάλωση αντιβιοτικών.

Σήμερα, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όλοι οι γιατροί μπορούν να γράψουν πλέον συνταγή με φάρμακα σε όλα τα ταμεία, μήπως πρέπει να σταματήσει αυτό το παραθυράκι με το κράτημα των κουπονιών; Ακόμη και σήμερα, οι φαρμακοποιοί υπεραμύνονται του μέτρου με την δικαιολογία ότι δανείζουν φάρμακα που παίρνει χρόνια ο ασθενής. Αλλά τελικά δανείζουν-δίνουν τα πάντα.
Σε όλες τις τελευταίες απεργίες, αυτό το παραθυράκι το έχουν καταχραστεί το μέγιστο, δανείζοντας φάρμακα και μετά κατηγορούνται οι γιατροί όταν οι ασφαλισμένοι στην λήξη της απεργίας τρέχουν απελπισμένοι να τα γράψουν. Εάν δεν μπορεί να κατανοήσει πως αρρώστησαν όλοι στη λήξη της απεργίας των φαρμακοποιών, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Πριν με κατηγορήσετε για την "ταλαιπωρία" των ασθενών όταν πρέπει να δανειστούν ένα χρόνιο φάρμακο τους, έχω να προτείνω μια λύση που ελέγχεται απλά και εύκολα και απαιτεί την κατάργηση του μπλοκ της διαπλοκής:
Η ΗΔΙΚΑ μπορεί να προσθέσει μια λειτουργία στην Ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τον φαρμακοποιό με την οποία μπορεί να καταγραφεί δανεισμός φαρμάκου σε συγκεκριμένο ασθενή και πέρασμα του barcode και του κωδικού του κουτιού.  Όταν το ίδιο barcode θα περνιέται σε συνταγή αυτόματα θα κλείνει ο δανεισμός. Έτσι θα φαίνεται ποιος δανείζει, τι δανείζει, και ποιος πληρώνει.  Τεχνικά είναι πολύ-πολύ εύκολο.

Για να δούμε τι θα κάνουν οι ιθύνοντες... Θα μείνουν στα λόγια και τις φαμφάρες;
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Οκτωβρίου 2012, 11:30:49 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

6 Οκτωβρίου 2012, 13:21:28
Απάντηση #1915
Αποσυνδεδεμένος

tsoukase

Επώνυμοι
Δεν έχεις σαφή εκτίμηση, επέτρεψέ μου.
Συνήθως δεν πρόκειται για δανεισμό φαρμάκου αλλά για κανονική πώληση και σε αυτήν την περίπτωση το κουπόνι κρατείται από τον ασθενή, οπότε έχει την επιλογή να το "εξαργυρώσει" μετά τη συνταγογράφηση σε οποιοδήποτε φαρμακείο. Αυτό δεν διώκεται ρητά και συνεπώς είναι νόμιμο.
Οταν γίνεται δανεισμός, τότε ο ασθενής πληρώνει μόνο τη συμμετοχή και ο φαρμακοποιός κρατάει ως εγγύηση το κουπόνι. Αυτή είναι μια τακτική καταρχήν παράνομη την οποία δεν επιθυμεί ο ίδιος για τον εξής λόγο. Επειδή τον ασθενή δεν τον "τσούζει" να γράψει το φάρμακο, συνήθως το ξεχνάει και τότε ο φαρμακοποιός μπαίνει στη διαδικασία να το γράψει σε άλλο βιβλιάριο για να αποζημιωθεί.
Το σενάριο να προβλεφθεί περίπτωση δανεισμού στην ηλ/κη συντ/ση είναι επιστημονικής φαντασίας. Θα γίνει τόσο μπέρδεμα που θα γίνει μπάχαλο. Εδώ τρίμηνες συνταγές δεν μπορούν να ακολουθήσουν...
Ιατρός Νεύρων

6 Οκτωβρίου 2012, 13:55:11
Απάντηση #1916
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σε όχι πολύ μακρινές εποχές, σε κάποια ταμεία μόνο ο συμβεβλημένος ιατρός μπορούσε να γράψει φάρμακα στο βιβλιάριο του ασθενή (πχ οι γιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν μπορούσαν να γράψουν σε βιβλιάριο του ΙΚΑ ή του ΟΑΕΕ). Ο ασθενής έπαιρνε μια απλή συνταγή σε απλό συνταγολόγιο από το γιατρό και με την απλή συνταγή πήγαινε στο φαρμακείο. Με την απλή συνταγή ο ασθενής ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει εξ ολοκλήρου την τιμή του φαρμάκου, ενώ εάν γραφόταν σε συνταγή του βιβλιαρίου του ταμείου πλήρωνε μόνο την συμμετοχή. Έτσι, ο ασθενής στο φαρμακείο "δανειζόταν" το φάρμακο με την απλή συνταγή, ο φαρμακοποιός κράταγε το κουπόνι και άρχιζε μια ελληνική τραγωδία: Ο ασθενής με την απλή συνταγή στο χέρι, έπρεπε να βρει γιατρό του ταμείου να του γράψει σε συνταγή του ταμείου του το φάρμακο, να την πάει στο φαρμακείο, να την εκτελέσει ο φαρμακοποιός με το κουπόνι που είχε κρατήσει και να πληρωθεί από τον ασθενή η συμμετοχή μόνο (τότε κοβόταν απόδειξη της εφορίας). Αυτό σήμαινε ραντεβού που μπορεί να ήταν μετά από 1-2 μήνες και συχνά και αψιμαχίες γιατρού-ασθενή καθώς ο γιατρός μπορεί να μην συμφωνούσε με την αγωγή που είχε δοθεί και ουκ ολίγες εγκύκλιοι από ΙΚΑ & ΟΑΕΕ ζητούσαν να μην φέρουν αντίρρηση οι γιατροί τους σε συνταγές που δόθηκαν από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ο Δημήτρης περιγράφει την ιδανική περίπτωση που υπάρχει συνταγή.
Όμως τις περισσότερες φορές ο ασθενής δεν έχει συνταγή γιατί την κράτησε ο φαρμακοποιός, ο γιατρός είπε τα φάρμακα τηλεφωνικά, τα πήρε με δική του πρωτοβουλία ο ασθενής, τα πρότεινε ο γείτονας συγγενής κλπ, τα έδωσε ο φαρμακοποιός κλπ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το παραπάνω σαν διαδικασία είχε πολλά πονηρά σημεία: οι φαρμακοποιοί θεωρούν στην εφορία μπλοκ στο οποίο κολλάνε τα αυτοκόλλητα από τα φάρμακα που δανείζουν και έτσι δεν υποχρεώνονταν σε έκδοση απόδειξης εφορίας όταν ένα κουτί φαρμάκου έβγαινε από το φαρμακείο. Αλλά δεν κρατούν την συνταγή με την οποία το έδωσαν καθώς ο ασθενής την έπαιρνε για να βρει γιατρό του ταμείου του να την γράψει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν δυνατή η αντιστοίχηση κουπονιού σε ασθενή, και στηρίζεται στην τιμιότητα του φαρμακοποιού. Έτσι σε κάθε φαρμακείο υπάρχει ένα μπλοκάκι γεμάτο με κουπόνια που "αντιστοιχούν" σε ασθενείς με βάση την χειρόγραφη σημείωση του φαρμακοποιού σε αυτό.
Αυτό πρώτη φορά το ακούω! Θες να πεις ότι όλα αυτά τα μπακαλοτεφτέρια με τα κολλημένα κουπόνια είναι θεωρημένα από την εφορία; Τότε γιατί τα έχουν κρυμμένα ή τα έχουν εκτός φαρμακείου (μαζί με βιβλιάρια παλαιότερα) αφού δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν έχεις σαφή εκτίμηση, επέτρεψέ μου.
Συνήθως δεν πρόκειται για δανεισμό φαρμάκου αλλά για κανονική πώληση και σε αυτήν την περίπτωση το κουπόνι κρατείται από τον ασθενή, οπότε έχει την επιλογή να το "εξαργυρώσει" μετά τη συνταγογράφηση σε οποιοδήποτε φαρμακείο. Αυτό δεν διώκεται ρητά και συνεπώς είναι νόμιμο.

Αυτό το σύστημα με την "εξαργύρωση" του κουπονιού σε οποιοδήποτε φαρμακείο δεν έχω καταλάβει πώς καλύπτεται οικονομικώς από τον φαρμακοποιό που εξυπηρετεί/διευκολύνει/εξαργυρώνει.
Θεωρούμε ότι κόβει (αν κόβει) απόδειξη για τη συμμετοχή και λαμβάνει τα υπόλοιπα από το ταμείο. Πώς όμως δικαιολογεί την αίτηση να αποζημιωθεί από το ταμείο για ένα σκεύασμα (υπάρχει το κουπόνι επικολλημένο στη συνταγή), το οποίο βάσει παραγγελιών και παραστατικών φαίνεται (ή τουλάχιστον μπορεί να φανεί) ότι δεν έχει αγοραστεί από το φαρμακείο του;

Και φυσικά η καλύτερη πρακτική είναι η πληρωμή ολόκληρου του φαρμάκου και η παρακράτηση (με δεξιοτεχνικές γρήγορες κινήσεις) του κουπονιού για να γραφτεί κάπου! Πρακτική εφαρμοζόμενη ιδιαίτερα σε ξένους τουρίστες και λιγότερο σε άγνωστους διερχόμενους ημεδαπούς!
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Οκτωβρίου 2012, 14:07:12 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

6 Οκτωβρίου 2012, 14:30:57
Απάντηση #1917
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
να το "εξαργυρώσει" μετά τη συνταγογράφηση σε οποιοδήποτε φαρμακείο.

Ο ασφαλισμένος δεν θα πάει σε "οποιοδήποτε" φαρμακείο.
Θα πάει στο ίδιο, για να πάρει τα λεφτά του όπισθεν, όπως θα είχε προσυμφωνηθεί.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

6 Οκτωβρίου 2012, 14:46:41
Απάντηση #1918
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
να το "εξαργυρώσει" μετά τη συνταγογράφηση σε οποιοδήποτε φαρμακείο.

Ο ασφαλισμένος δεν θα πάει σε "οποιοδήποτε" φαρμακείο.
Θα πάει στο ίδιο, για να πάρει τα λεφτά του όπισθεν, όπως θα είχε προσυμφωνηθεί.

Γίνεται και σε οποιοδήποτε κι εκεί εντοπίζεται η παραπάνω απορία μου πώς το δικαιολογεί διαχειριστικά ο δεύτερος φαρμακοποιός.
Π.χ. αγοράζει μια αντιβίωση εξ' ολοκλήρου από το "άγνωστο" φαρμακείο που διανυκτερεύει  και την άλλη μέρα πάει συνταγή (και το κουπόνι) στο φαρμακείο που είναι γνωστός πελάτης και παίρνει το 75%. Εφαρμόζεται συχνά, ιδιαίτερα όταν είναι καλός πελάτης στο "γνωστό" κι όταν το "άγνωστο" φαρμακείο είναι μακριά από τη συνήθη διαμονή του πελάτη.
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Οκτωβρίου 2012, 14:50:35 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

6 Οκτωβρίου 2012, 15:01:05
Απάντηση #1919
Αποσυνδεδεμένος

gas_fmy


Τα παραπάνω δεν είναι είναι παρά μια ατελείωτη περιπτωσιολογία που δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα.
Όντως ίσχυε αυτό με το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ,αλλά ήταν ένα πρόβλημα πραγματικό που είχε ως αποτέλεσμα την πραγματική ταλαιπωρία του ασθενούς,όπως εξ'άλλου και η στρογγυλή σφραγίδα που τις περισσότερες φορές λείπει και από κανονικές συνταγές.
Με τον ΕΟΠΥΥ λύθηκε αυτό το πρόβλημα αλλά η σειρά που πρέπει να τηρηθεί (χωρίς να βαφτίζεται "ιδανική") γιατί είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ακολουθείται,είναι:
α)ο ασθενής παίρνει την συνταγή που είναι κανονικά συμπληρωμένη [έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό που μπορεί να συνταγογραφεί για τον ασφαλιστικό φορέα (ειδικευόμενος ή αγροτικός ,Ο.Π ή μνημόνευση του δίνοντος την εντολή με ΑΜΚΑ και ημερομηνία),έχει όλες τις απαιτούμενες σφραγίδες και συνοδευτικές συνταγές όταν είναι απαραίτητες).
β)πηγαίνει στο φαρμακείο και ο φαρμακοποιός εκτελεί την συνταγή.

Αν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει αρχίζει ο αυτοσχεδιασμός.Το να κατηγορούμε τον πρώτο που δεν έγραψε τυπικά σωστά την συνταγή,τον δεύτερο που δεν πέρασε από το γραφείο κίνησης (στρογγυλή) άσχετα αν δεν του το είπε κανένας ή τον τρίτο που δεν έστειλε τον ασφαλισμένο πίσω για να διορθώσει το τυπικό αλλά παράνομο μέρος της αλληλουχίας πιστεύετε ότι οδηγεί πουθενά;

ΟΛΑ που ακολουθούν είναι ΠΑΡΑΝΟΜΑ.Παράνομη συνταγογραφία,παράνομη εξαγωγή δημοσίου εγγράφου ,παράνομη εξαγωγή φαρμάκου από τον χώρο πώλησης(άν δεν καταχωρηθεί στο βιβλίο Ζ,που όντως υπάρχει και σε υποχρεώνει σε συγκεκριμμένο χρονικό διαστημα να κόψεις απόδειξη).

Προσωπικά τώρα,όταν μου έρθει συνταγή που λείπει συνοδευτικό έγγραφο (κινολόνης,απλή,κόκκινη) γυρίζει πίσω όπως ακριβώς ήρθε,αν είναι σε απλό χαρτί (απαράδεκτο καθώς όλες οι μονάδες συνταγογραφούν πλέον στον ΕΟΠΥΥ),κόβω κανονικά απόδειξη,ΔΕΝ κρατάω ταινίες γνησιότητας,(ΠΑΡΑΝΟΜΟ) και ζητώ την απόδειξη άν έρθει η ΄συνταγή του ταμείου σε εύλογο χρονικό διάστημα για να κόψω δελτίο επιστροφής λιανικής.