Να συνοψίσουμε;
Εγώ μιλάω για εξορθολογισμό του υπάρχοντος καθεστώτος, για αδειοδότηση βάσει επετηρίδας, για σύνδεση εκπαίδευσης-αγοράς.
Δεν διαφωνησα σε τετοιο μετρο. Αυτο ομως, προϋποθετει την καταργηση του κληρονομικου καθεστωτος, και παραδοση της αδειας στη νομαρχια με την συνταξιοδοτηση. Σωστα; Η συνδεση εκπαιδευσης - αγορας, θα ηταν ευχης εργο, αλλα πως μπορει να επιτευχθει στην ελληνικη πραγματικοτητα, τη στιγμη που δεν εχουμε φαρμακευτικη βιομηχανια;
Εσύ λες για άνοιγμα του επαγγέλματος ώστε οι ΦχΦ να μπορούν να ανοίξουν φαρμακείο όπου και όποτε θέλουν χωρίς να πληρώνουν την άδεια ή να υπόκεινται σε γεωπληθυσμιακούς περιορισμούς.
Το καθεστως που περιγραφεις, ειναι αυτο ακριβως με το οποίο ανοιξαν τα φαρμακεια τους ολοι οι φαρμακοποιοι μεχρι το 1997. Δεν πληρωσαν για την αδεια, δεν υποκεινται (ακομη και σημερα) σε γεωπληθυσμιακους περιορισμους, Και ναι, υποστηριζω οτι ολοι οι φαρμακοποιοι, παλιοι και νεοι, πρεπει να λειτουργουν με τους ιδιους κανονες
Εγώ λέω ότι το άνοιγμα από μόνο του είναι "λειψό" και δεν έχει ρεαλιστική βάση στο υπάρχον καθεστώς (με ή χωρίς αγορά αδείας).
Δεν διαφωνησα σε αυτο, μονο που η συζητηση γινεται στη βαση του αν πρεπει να ανοιξει η οχι το επαγγελμα, και αν πρεπει να υπαρχουν διακρισεις μεταξυ παλιων και νεων φαρμακοποιων.
Υποστηρίζω μάλιστα ότι δεν βασίζεται σε πραγματικές ανάγκες καταναλωτών, δημιουργεί επιπλέον δαπάνη, και αυτό σε μια χώρα που έχει πήξει στα φαρμακεία τα οποία όλα έχουν δουλειά.
Εδω εχουμε διαφορετικη αποψη. Σου εξηγησα για ποιο λογο η αυξηση των φαρμακειων δεν αυξανει την φαρμακευτικη δαπανη. Θα προσθεσω επισης, οτι το κρατος ξερει πολυ καλα την αλυσιδα της διαφθορας στο χωρο του φαρμακου, αλλα τοσα χρονια, οπως και με ολοκληρο το δημοσιο τομεα, εκανε τα στραβα ματια προς ικανοποιηση συμφεροντων δικων του και των πελατειακων σχεσεων. Αν θελεις, μπορουμε να κανουμε μια συζητηση επ' αυτου και θα δεις οτι το προβλημα δεν ειναι ο τελευταιος κρικος της αλυσιδας, αλλα ο πρωτος... Ειδαμε, οτι κατω απο την πιεση της Τροϊκας, το κρατος αναγκαστηκε να συμμαζεψει τα εξοδα της φαρμακευτικης δαπανης, με πρωτο βημα την ηλεκτρονικη συνταγογραφηση. Θα ενημερωθηκες πιστευω, οτι στο ταμειο των ελευθερων επαγγελματιων οπου εφαρμοστηκε, εστω και με προβληματα, η δαπανη μειωθηκε κατα 43%, (και αυτο χωρις να μειωθει ο αριθμος των φαρμακειων, αλλη μια αποδειξη οτι το προβλημα δεν βρισκεται στον αριθμο των φαρμακειων, αλλα στην ελλειψη ελεγχου).
Εσύ διαφωνείς και λες ότι αυτά είναι προσχήματα των "εχόντων".
Θα περίμενα μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση: θα περίμενα να ζητήσεις καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού σε όλα τα επίπεδα. Ελεύθερη τιμή πώλησης, απελευθέρωση ωραρίου, αλλαγή ιδιοκτησιακού, δυνατότητα διαφήμισης, πώληση μέσω εναλλακτικών καναλιών (π.χ. eshops).
Επαναλαμβανω, οτι η αρχικη μας συζητηση ηταν για το αν πρεπει να ελευθερωθει το επαγγελμα η οχι, και για ποιους λογους.
Τωρα, σε οτι προτεινεις, αλλου συμφωνω, αλλου διαφωνω και αλλου συμφωνω με προϋποθεσεις: α) ελευθερη τιμη πωλησης: συμφωνω και ειναι κατι που θα γινει ουτως η αλλως, με την προϋποθεση να πληρωνεται ο φαρμακοποιος απο τα ταμεια αμεσα, και οχι με καθυστερηση 8 μηνων οπως σημερα. β) απελευθερωση ωραριου: επισης συμφωνω, γ) αλλαγη ιδιοκτησιακου: εδω διαφωνω. Ο ιδιοκτητης η οι ιδιοκτητες πρεπει να ειναι φαρμακοποιοι, προκειμενου να προστατευτει η δημοσια υγεια. δ) δυνατοτητα διαφημισης: μιλας για φαρμακεια, η για φαρμακα; στο πρωτο συμφωνω, στο δευτερο διαφωνω. Το φαρμακειο, παρεχει και μια σειρα αλλων υπηρεσιων και προϊοντων εκτος απο φαρμακα, και χρειαζεται τη διαφημιση. Για τα φαρμακα διαφωνω, καθως ειναι παραγοντας που μπορει να αυξησει τη φαρμακευτικη δαπανη μεσω πιεσεων των ασθενων προς τους ιατρους. Οι διαφημισεις φαρμακων, πρεπει να απευθυνονται μονο σε ιατρους, που εχουν την επιστημονικη καταρτιση να τα κρινουν και αναλογως να τα χορηγησουν η οχι. ε) πωληση μεσω internet: επισης διαφωνω στην παρουσα φαση, γιατι δεν υπαρχει η καταλληλη υποδομη ελεγχου συνταγων, καθως και ελεγχου γνησιοτητας των προϊοντων. Τα παραδειγματα με φαρμακα "μαϊμουδες" απο αντιστοιχα e-shops του εξωτερικου, ειναι πολλα. Ισως στο μελλον.
Αυτά μαζί, αν προστεθούν στο παραπάνω, αποτελούν μια ολοκληρωμένη θέση για ένα παντελώς νέο καθεστώς (δεν κρίνω αν θα είναι καλύτερο ή όχι).
Αλλιώς αφήνουν την εντύπωση ότι θέλεις να μπεις σε μια προστατευμένη αγορά με ελάχιστο τίμημα για να αποκτήσεις μέρος από τα κέρδη που βλέπεις να υπάρχουν.
Δεν είναι κακό, δεν ξέρω αν είναι εφικτό στην παρούσα φάση...
Για να μπω σε αυτη την αγορα (οπως το θετεις), προϋποθετει να παψει να ειναι προστατευομενη. Επομενως, δεν επιθυμω να μπω κατω απο κανενα ειδος προστασιας, αλλα να εχω ιδια δικαιωματα με ολους τους φαρμακοποιους και αυτο αφορα και το τιμημα. Γιατι ομως παντα βαζεις το κερδος σαν κυρια αιτια; Δεν ξερεις ουτε ποσα εβγαζα απο την εργασια μου στις εταιριες, ουτε τους λογους που θελω να ασχοληθω με το φαρμακειο. Υπαρχουν πολλοι αλλοι λογοι που οδηγουν καποιον σε συγκεκριμενη επαγγελματικη κατευθυνση εκτος απο το κερδος, ειτε το πιστευεις, ειτε οχι. Φυσικα και δεν ειναι κακο να εχω ελευθερη επιλογη της επαγγελματικης μου πορειας, οπως οι υπολοιπο συναδελφοι μου. Το αν ειναι εφικτο, θα δειξει.