Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Νοεμβρίου 2024, 00:32:03

Αποστολέας Θέμα: Ερχεται η σειρά των φαρμακοποιών  (Αναγνώστηκε 631234 φορές)

0 μέλη και 8 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Φεβρουαρίου 2011, 19:58:05
Απάντηση #375
Αποσυνδεδεμένος

Black Mamba


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η "νίκη" των φαρμακοποιών

Από το indymedia...

Στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της 23/1/2011 δημοσιεύτηκε μια πληρωμένη ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Παραθέτω την ανακοίνωση και μετά την κριτική μου :

ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

"Φίλε Ασφαλισμένε

Ζητάμε συγνώμη για την ταλαιπωρία που υφίστασαι καθημερινά, βρίσκοντας τα φαρμακεία κλειστά λόγω της απεργίας. Ωστόσο, αγωνιζόμαστε όχι μόνο για την επιβίωση του κλάδου μας, αλλά και για να συνεχίσεις να έχεις ανθρώπινη φαρμακευτική περίθαλψη. Δυστυχώς, με την κατάθεση του Νομοσχεδίου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν και οι μάσκες έπεσαν για τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας. Προηγήθηκε, επί μήνες, προσχηματικός διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των φαρμακοποιών, όπου και κατατέθηκαν πλήθος εποικοδομητικών προτάσεων. Όμως ο υπουργός κ. Λοβέρδος τις αγνόησε επιδεικτικά και κατέληξε να προωθεί για εφαρμογή μια σειρά μέτρων που καμιά σχέση δεν έχουν με την προώθηση του δημοσίου συμφέροντος και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υγείας.

Αναρωτιώμαστε:

Πώς αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες τη διαφορά του φαρμάκου, ως κοινωνικού αγαθού, από οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα, όταν προωθούν την κατάργηση των περιορισμών που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, αδιαφορώντας για όλες τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων;

Τι σκοπιμότητα έχει η δραματική αύξηση του αριθμού των φαρμακείων, όταν καθ' ομολογία του υπουργού κ. Λοβέρδου έχουμε τα περισσότερα φαρμακεία στην Ευρώπη, και κάθε περαιτέρω αύξηση δημιουργεί αυτόματα πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία;

Ποιον ωφελεί η δημιουργία χιλιάδων εξαθλιωμένων οικονομικά φαρμακοποιών και ποιων συμφερόντων την αυριανή επέλαση προετοιμάζει;

Σε τι ωφελούνται η κοινωνία, οι δημόσιες δαπάνες ή έστω η τρόικα από την εφαρμογή εξοντωτικού ωραρίου και την επιβολή, στο φαρμακείο της γειτονιάς, του διλήμματος «ή θα δουλεύετε συνεχώς μέρα-νύχτα ή θα κλείσετε από τον ανταγωνισμό των μεγάλων φαρμακείων»;

Γιατί στα φαρμακεία επιβάλλεται έκπτωση προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και 8%, ενώ η φαρμακοβιομηχανία των δισεκατομμυρίων μένει στο απυρόβλητο, λες και αυτοί κερδίζουν λιγότερα απ' ό,τι ο φαρμακοποιός της γειτονιάς σου, που αγωνίζεται να πληρώσει τα φάρμακα που αγοράζει, αφού του χρωστάνε επί μήνες τα ασφαλιστικά ταμεία, και αδυνατεί πλέον να στα χορηγεί επί πιστώσει;

Φίλε Ασφαλισμένε

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με πολλά ερωτήματα, όμως κάθε απάντηση καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα: Ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν έχει σχέση με στόχους που υποτίθεται ότι υπηρετεί. Απλά εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων επιδιώκουν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα ένα σύστημα περίθαλψης υποταγμένο σε συμφέροντα που θέλουν την καθετοποίηση της διακίνησης του φαρμάκου. Όλα τα άλλα, αποτελούν πρόσχημα για τη δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού προς όφελος των αδηφάγων συμφερόντων. Έτσι λοιπόν, δημιουργείται η προοπτική να χαθεί η καθημερινή φιλική πρόσβαση στο φαρμακείο της γειτονιάς σου, για κάθε πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζεις, και να βρεθείς να συναλλάσσεσαι με απρόσωπους υπαλλήλους και αφεντικά χωρίς κοινωνική ευαισθησία, που μοναδικό μέλημα θα έχουν το κέρδος.

Φίλε Ασφαλισμένε

Οι έλληνες φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να επιτρέψουν αυτήν την εξέλιξη. Σε καλούμε, μαζί με όλους τους πολίτες, να βρεθείς κοντά στον αγώνα μας, προασπίζοντας μια φαρμακευτική περίθαλψη με ανθρώπινο πρόσωπο.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ"

Η κριτική μου :

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά απευθύνεται στον ελληνικό λαό με την προσφώνηση «Φίλε ασφαλισμένε». Να ξεκαθαρίσουμε ότι το «φίλος» δεν έχει καμιά δουλειά όταν πρόκειται για αντίθετα συμφέροντα. Ο φαρμακοποιός είναι έμπορος και ο ασφαλισμένος πελάτης του. Ο φαρμακοποιός επιδιώκει να πουλήσει τα φάρμακα όσο μπορεί πιο ακριβά και ο «ασφαλισμένος» (κι ακόμα περισσότερο ο ανασφάλιστος) να τα αγοράσει όσο το δυνατόν πιο φτηνά. Επομένως, το «φίλε ασφαλισμένε» είναι μια ξεκάθαρη υποκρισία. Και η υποκρισία συνεχίζεται πιο κάτω, όπου μαθαίνουμε ότι οι φαρμακοποιοί αγωνίζονται όχι μόνο για την «επιβίωση του κλάδου» τους (γι’ αυτό θα μιλήσουμε πιο κάτω), αλλά και για να συνεχίσουν οι ασφαλισμένοι να έχουν «ανθρώπινη φαρμακευτική περίθαλψη».

Ας δούμε όμως και τα υπόλοιπα σημεία της ανακοίνωσης του ΦΣΠ :

Μας διδάσκουν, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να καταργηθούν οι περιορισμοί που «αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων», όχι γιατί αυτό θίγει τα συμφέροντά τους, αλλά γιατί υποβιβάζει το «φάρμακο» από «κοινωνικό αγαθό» στον άχαρο ρόλο ενός κοινού «εμπορεύματος». Κι αυτό το κάνουν οι «κυβερνώντες» επειδή δεν «αντιλαμβάνονται τη διαφορά» του ενός από το άλλο.

Αυτή είναι η συνηθισμένη μέθοδος για να κρυφτούν πίσω από μεγάλα λόγια τα απλά καθημερινά συμφέροντα, το απλό συνηθισμένο κέρδος, αυτό που λέει η καθομιλούμενη γλώσσα «κονόμα». Έτσι το φάρμακο γίνεται «κοινωνικό αγαθό», όπως διάφορα επαγγέλματα αναγορεύονται κατά καιρούς από αυτούς που τα ασκούν σε «λειτουργήματα», για να κρυφτούν τα συγκεκριμένα συμφέροντα. «Κοινωνικό αγαθό» έχουν αναγορεύσει άλλοι τις συγκοινωνίες, διεκδικώντας να μετακινούνται «δωρεάν», γιατί, βλέπεις, το βάφτισμα ενός εμπορεύματος σε «κοινωνικό αγαθό» το αγιάζει και συγχρόνως το εξαϋλώνει, παύει να έχει κόστος και μπορεί να διατίθεται «δωρεάν» σε όσους το έχουν ανάγκη.

Αν μιλήσουμε γενικά όλα τα εμπορεύματα είναι «κοινωνικά αγαθά», γιατί είναι αγαθά και από την άλλη μεριά εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες.

Το ίδιο, λοιπόν, θα μπορούσαν να πουν όλοι οι κλάδοι που αφορούν κλειστά επαγγέλματα : να μην καταργηθούν οι «ιδιοκτησιακοί περιορισμοί» που τους διέπουν, γιατί τα προϊόντα τους είναι «κοινωνικά αγαθά» και όχι «εμπορεύματα».

Εκείνο που δε φαίνεται τελείως ξεκάθαρα στην ανακοίνωση του ΦΣΠ είναι αν θεωρούν ότι με το σημερινό «ιδιοκτησιακό καθεστώς» το φάρμακο είναι «κοινωνικό αγαθό» και ότι με το άνοιγμα του επαγγέλματός τους θα ξεπέσει και θα γίνει εμπόρευμα, ή θα εξακολουθήσει να είναι «κοινωνικό αγαθό», μόνο που η διάθεσή του θα περάσει σε άλλα χέρια.

Παρακάτω ο ΦΣΠ αναγκάζεται να μιλήσει πιο καθαρά για τα οικονομικά συμφέροντα και αναρωτιέται «ποιον ωφελεί η δημιουργία χιλιάδων εξαθλιωμένων οικονομικά φαρμακοποιών και ποιων συμφερόντων την αυριανή επέλαση προετοιμάζει». Και στην επόμενη παράγραφο ομολογούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσουν (οι μικρομεσαίοι φαρμακοποιοί, που δεν αναφέρονται) «από τον ανταγωνισμό των μεγάλων φαρμακείων». Και αυτό θα γίνει με το «εξοντωτικό ωράριο», που απειλεί το «φαρμακείο της γειτονιάς», που προφανώς βρίσκεται σε πόλεμο με τα «μεγάλα φαρμακεία».

Κι έτσι το ζήτημα μπήκε στη σωστή του βάση : όλα τα μεγάλα λόγια περί «επιβίωσης του κλάδου των φαρμακοποιών» και περί του «κοινωνικού αγαθού»-φαρμάκου δε σημαίνουν τίποτα άλλο παρά τον πόλεμο του μεγάλου κεφαλαίου με το μικρό. Οι μικροαστοί θρηνούν βλέποντας ότι η εξέλιξη του καπιταλισμού προκαλεί τον αφανισμό τους. Και ζητάνε τη συμπαράσταση του λαού για να διατηρήσουν τα κέρδη τους.

Αυτή, λοιπόν, η «επιβίωση του κλάδου», δεν έχει καμιά σχέση με την επιβίωση του κλάδου των φαρμακοποιών, αλλά με την επιβίωση του κλάδου των ελεύθερων επαγγελματιών φαρμακοποιών, που για να διατηρηθούν σαν τέτοιοι πρέπει να προστατεύονται από διάφορα υψηλά τείχη και κυρίως να μην είναι το επάγγελμά τους ελεύθερο για να μην υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους.

Υπάρχουν δύο στρατόπεδα : το στρατόπεδο των φαρμακοποιών, δηλαδή των πωλητών φαρμάκων και το στρατόπεδο των αγοραστών, δηλαδή όσων έχουν ανάγκη από ένα φάρμακο. Όσο περισσότερος ανταγωνισμός υπάρχει στο στρατόπεδο των πωλητών, τόσο μπορεί οι αγοραστές να βρουν το εμπόρευμα φτηνότερο. Αυτό ακριβώς πάνε να αποφύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες φαρμακοποιοί, γιατί ξέρουν ότι τελικά, με τον ανταγωνισμό, τα μεγάλα φαρμακεία (δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο) θα εξουθενώσουν τα μικρά γιατί και περισσότερες ώρες θα μπορούν να μένουν ανοιχτά και θα μπορούν να προσφέρουν τα φάρμακα σε χαμηλότερες τιμές, κατεβάζοντας το ποσοστό κέρδους.

Σωστά επισημαίνουν ότι με το νομοσχέδιο εξυπηρετούνται όσοι θέλουν την «καθετοποίηση της διακίνησης του φαρμάκου». Μ’ αυτή την κομψή, αμερικάνικη φρασεολογία εννοούν τη συγκέντρωση των κεφαλαίων του κλάδου σε λίγα χέρια και την προλεταριοποίηση πολλών ελεύθερων επαγγελματιών, που θα γίνουν υπάλληλοι των μεγάλων εταιριών που θα δημιουργηθούν στο χώρο του φαρμάκου.

Φυσικά, αυτά θα συνέβαιναν σε μια «ιδανική» καπιταλιστική κοινωνία, όπου θα αφήνονταν να δράσουν ελεύθεροι οι νόμοι της αγοράς. Εδώ, στην Ελλάδα του υποανάπτυκτου καπιταλισμού, το ίδιο το κράτος που υποτίθεται θέλει να καταργήσει τα κλειστά επαγγέλματα, ούτε θέλει ούτε τολμά να τα ανοίξει, απλά θέλει να τα «μισανοίξει», για να φανεί ότι συμμορφώνεται με τις «απαιτήσεις» της Ε.Ε. Εξάλλου, ούτε στην Ε.Ε. τα επαγγέλματα αυτά δεν είναι «ορθάνοιχτα». Εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, οι αστικές τάξεις ξέρουν ότι ο εντελώς ελεύθερος ανταγωνισμός οδηγεί στο μονοπώλιο και το μονοπώλιο είναι ο προθάλαμος του σοσιαλισμού. Γι’ αυτό έχουν μπει διάφοροι φραγμοί στο σχηματισμό μονοπωλίων και καρτέλ (στην Αμερική ακόμα πριν από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ψηφίστηκαν οι νόμοι κατά των τραστ), δήθεν για προστασία του καταναλωτή, αλλά στην πραγματικότητα για να ανακόψουν την πορεία του καπιταλισμού προς το αναπόφευκτο τέλος του. Ούτε, λοιπόν, στην αναπτυγμένη καπιταλιστικά Ε.Ε. (αυτό αφορά τις χώρες-πρότυπα : Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) τα επαγγέλματα αυτά είναι τελείως ανοιχτά και ούτε ο Λοβέρδος θέλει να τα ανοίξει τελείως. Αλλά, ακόμα και τα εντελώς δειλά βήματα που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση σκοντάφτουν στην αδιαλλαξία των συντεχνιών και των πολιτικών υπερασπιστών του μεσαίωνα.

Και για να μας συγκινήσει συναισθηματικά, ο ΦΣΠ μας προειδοποιεί ότι θα «χαθεί η καθημερινή φιλική πρόσβαση στο φαρμακείο της γειτονιάς». Έτσι θα έπρεπε να συγκινηθούμε και για το «μανάβη της γειτονιάς», που έδωσε τη θέση του στο σούπερ μάρκετ. Έτσι βρεθήκαμε συναλλασσόμενοι με τους «απρόσωπους υπαλλήλους» των σούπερ μάρκετ, που βέβαια είναι απλοί, περιφρονημένοι υπάλληλοι και δεν έχουν το «πρόσωπο» και την προσωπικότητα του «μανάβη της γειτονιάς». Μόνο που αυτό το «πρόσωπο» είχε προσωπικό κέρδος όταν μας έκλεβε στο ζύγι, όταν έκανε συνεχώς «λάθη» στο λογαριασμό, που ποτέ δε μας τον έδινε να τον μελετήσουμε στο σπίτι, που τα τρόφιμά του ήταν εκτεθειμένα σε όλες τις μύγες της γειτονιάς (τότε υπήρχαν και μύγες), κλπ., κλπ., κλπ. Το ίδιο θα γίνει και όταν θα έρθει (αν έρθει ποτέ) η αποφράδα ημέρα που θα βρεθούμε μπροστά στα απρόσωπα τέρατα που θα είναι υπάλληλοι στα υποκαταστήματα των μεγάλων εταιριών πώλησης φαρμάκων και θα χάσουμε τον κ.κ. «φαρμακοποιό της γειτονιάς», που το παίζει και γιατρός («για κάθε πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζεις»!).

Αλλά, τότε, εκτός από τους «απρόσωπους υπαλλήλους», θα αντιμετωπίζουμε και τα «αφεντικά χωρίς κοινωνική ευαισθησία»! Σωστά, οι σημερινοί φαρμακοποιοί είναι «αφεντικά με κοινωνική ευαισθησία». Και ενώ τα «αφεντικά χωρίς κοινωνική ευαισθησία» έχουν ως «μοναδικό μέλημά» τους το κέρδος, τα «κοινωνικώς ευαίσθητα αφεντικά», οι φαρμακοποιοί δηλαδή, έχουν και άλλα μελήματα, π.χ., το καλό των ασφαλισμένων, που, τελείως συμπτωματικά, συμπίπτει με το καλό της τσέπης τους! Και αν αγωνίζονται να μην περάσει το νομοσχέδιο, αυτό το κάνουν τελείως αλτρουϊστικά (ή σχεδόν τελείως) γιατί υπερασπίζονται «μια φαρμακευτική περίθαλψη με ανθρώπινο πρόσωπο». Γι’ αυτό, για την επίτευξη αυτού του υψηλού ανθρωπιστικού στόχου, νιώθουν ότι έχουν το δικαίωμα να καλέσουν «όλους του πολίτες» να «βρεθούν κοντά στον αγώνα» τους. Αμήν!



(συνεχίζει....)

20 Φεβρουαρίου 2011, 19:58:46
Απάντηση #376
Αποσυνδεδεμένος

Black Mamba


Συνέχεια...


"Δευτερολογία :

Να ξεκαθαρίσω από την αρχή κάτι : Για όσους δεν το κατάλαβαν ακόμα, είμαι κατά των κλειστών επαγγελμάτων. Και επειδή ο δογματισμός είναι το κύριο στοιχείο των περισσότερων που γράφουν στο ίντι, πρέπει να ξεκαθαριστεί και κάτι άλλο : τα κλειστά επαγγέλματα είναι επιβίωση των μεσαιωνικών συντεχνιών. Αυτές αφού έπαιξαν τον προοδευτικό τους ρόλο για την οργάνωση των επαγγελμάτων και την αξιοποίηση και τη μετάδοση της επαγγελματικής πείρας από μαστόρους σε καλφάδες (με την αναπόφευκτη εκμετάλλευση των δεύτερων από τους πρώτους) ήρθε η στιγμή που έγιναν εμπόδιο στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και τέθηκε επί τάπητος η αντικατάσταση των μεσαιωνικών φεουδαρχικών παραγωγικών σχέσεων από τις πιο προοδευτικές αστικές παραγωγικές σχέσεις. Το ξεπέρασμα αυτό (Aufhebung κατά το Χέγκελ) έγινε με τις αστικές επαναστάσεις, που απελευθέρωσαν τις παραγωγικές δυνάμεις από τα φεουδαρχικά δεσμά.

Η αστική τάξη σχετικά με τη φεουδαρχία ήταν προοδευτική, σχετικά με την εργατική τάξη είναι αντιδραστική. Προοδευτική είναι επίσης και όταν σαρώνει τα μεσαιωνικά υπολείμματα όπως είναι τα κλειστά επαγγέλματα (χρόνια ολόκληρα, το ΚΚΕ αγωνιζόταν, τότε που ήταν επαναστατικό κόμμα, ενάντια στα «φεουδαρχικά υπολείμματα», ζητώντας να καταργηθούν τα τσιφλίκια και οι υποδουλωτικές σχέσεις στην ύπαιθρο, τώρα υποστηρίζε τις συντεχνίες). Τα μικρομεσαία στρώματα (στα οποία υπάγονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες) που απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της εξέλιξης του καπιταλισμού, στην αντίθεσή τους με το μεγάλο κεφάλαιο είναι στρώματα αντιδραστικά, ακριβώς γιατί είναι αντίθετα στην εξέλιξη της κοινωνίας, επειδή αυτή η εξέλιξη τείνει να τα εξαφανίσει και να συγκεντρώσει τον πλούτο (το κεφάλαιο) σε λίγα χέρια. Ο δογματικός δεν μπορεί επ’ ουδενί να καταλάβει αυτό το απλό πράγμα, αυτή τη διαλεκτική αντίφαση : πώς μπορεί ένα και το αυτό πράγμα, η αστική τάξη, να είναι και καλό και κακό, και προοδευτικό και αντιδραστικό (προοδευτικό απέναντι στα μεσαία στρώματα, αντιδραστικό απέναντι στην εργατική τάξη). Αυτός μοιάζει να λέει, μαζί με το Χριστό : Έστω δε ο λόγος υμών ναι, ναι ή ου, ου, το δε περισσόν εκ του πονηρού, ή με όρους της τυπικής Λογικής : το Α είναι Α και ποτέ μη Α.

Δεύτερος κανόνας της διαλεκτικής είναι να εξετάζεται μια κατάσταση συγκεκριμένα : αλλιώς θα μιλήσουμε για μια χώρα του αναπτυγμένου καπιταλισμού και αλλιώς για μια χώρα καθυστερημένου και υποανάπτυκτου καπιταλισμού, όπως η Ελλάδα. Οι ίδιες οι λέξεις έχουν τελείως διαφορετική σημασία και νόημα ανάλογα για ποιου είδους χώρα εξετάζουμε. Για το δογματικό, το πράγμα είναι απλό : έμαθε ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι κάτι κακό, πάει και τελείωσε. Τώρα, αν αυτό είναι αντιδραστικό σε μια χώρα αναπτυγμένη καπιταλιστικά, ακριβώς γιατί η χώρα πρέπει να προχωρήσει στην ανατροπή του καπιταλισμού και στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, αντί να τα ξαναδώσει στους ιδιώτες (δηλαδή να προχωρήσει από την κρατικοποίηση στην κοινωνικοποίηση και όχι στην ιδιωτικοποίηση), και αν σε μια χώρα υποανάπτυκτου καπιταλισμού αυτό θα ήταν προοδευτικό, γιατί θα επέτρεπε να αναπτυχθεί ο καπιταλισμός, άρα και η εργατική τάξη που θα τον ανατρέψει, ο δογματικός δεν ασχολείται με τέτοιες λεπτολογίες. Αυτός ξέρει ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι φτου κακά, πάει και σκόλασε! Αυτός, στην εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, θα συμμαχούσε με τους γάλλους αριστοκράτες ενάντια στην αστική τάξη, μια και η αστική τάξη ήταν εχθρός του προλεταριάτου. Το ίδιο κάνει σήμερα το ΚΚΕ, που καλεί τους εργάτες να υπερασπιστούν όλα τα μεσαιωνικά υπολείμματα ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο (στα μονοπώλια). Αυτό δείχνει απόλυτη άγνοια ακόμα και του Κομμουνιστικού Μανιφέστου (ή ξεδιάντροπη αποστασία). Αντίθετα ο Μαρξ το 1848 (εποχή των αστικών επαναστάσεων ενάντια στη φεουδαρχία, εκτός Γαλλίας και Αγγλίας, που είχε ήδη πραγματοποιηθεί) έλεγε πως «το προλεταριάτο πολεμάει ακόμα τους εχθρούς των εχθρών του» (δηλαδή τη φεουδαρχία, σε συμμαχία με την αστική τάξη). Φαίνεται πως και ο Μαρξ ήταν νεοφιλελεύθερος

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι όταν το σύστημα (ο καπιταλισμός) ξεκαθαρίζει υπολείμματα του παρελθόντος, επιτελεί έναν προοδευτικό ρόλο και τα κλειστά επαγγέλματα είναι ένα τέτοιο υπόλειμμα. Αυτός που θα αντιτεθεί στο ξεκαθάρισμα αυτό είναι αντιδραστικός. Η θέση του δεν είναι αντισυστημική (αντικαπιταλιστική), ή μάλλον είναι αντισυστημική με την έννοια ότι θέλει να γυρίσει το σύστημα προς τα πίσω (να στρέψει προς τα πίσω τον τροχό της Ιστορίας, όπως γράφει το Μανιφέστο), ή να το αναγκάσει να κάνει βήμα σημειωτόν, δηλαδή να μην προχωρήσει προς τα μπρος. Σ’ αυτή την περίπτωση, η «συστημική» θέση ταιριάζει σε έναν προοδευτικό άνθρωπο και όχι η «αντισυστημική», γιατί ο καπιταλισμός είναι προοδευτικός σε σχέση με τα φεουδαρχικά υπολείμματα. Ο αντιδιαλεκτικός τρόπος σκέψης, όμως, τα ισοπεδώνει όλα κάτω από ταμπέλες : «συστημικός», «αντισυστημικός», «καπιταλιστικός», «αντικαπιταλιστικός», χωρίς να ψιλολογεί από ποια μεριά χτυπάει κανένας τον καπιταλισμό., από την άποψη του παρελθόντος (μικροαστικός αντικαπιταλισμός), ή από την άποψη του μέλλοντος (προλεταριακός αντικαπιταλισμός).

Θα μπορούσε όμως κανένας να σκεφτεί : μια και το άνοιγμα των ελεύθερων επαγγελμάτων αναπτύσσει τον ανταγωνισμό, αυτό δεν οδηγεί σε μονοπωλιακές καταστάσεις; Το μονοπώλιο δε θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των φαρμάκων; Τελικά, ζημιωμένοι δε θα βγουν οι καταναλωτές φαρμάκων;

Ο συλλογισμός είναι σωστός. Ο ανταγωνισμός οδηγεί στο μονοπώλιο. Είναι αυτό που λέει η διαλεκτική πως το ένα πράγμα μετατρέπεται στο απολύτως αντίθετό του. Οπότε, τι κάνουμε;

1) Εμείς δεν έχουμε φτάσει, στην περίπτωση που εξετάζουμε (ελεύθερα επαγγέλματα και ειδικά τα φαρμακεία), στο μονοπώλιο. Βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο να ανοίξουν τα επαγγέλματα αυτά και να καθιερωθεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός, δηλαδή, στο θέμα αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί ο αστικός μετασχηματισμός (καθώς και σε αρκετά θέματα ακόμα, όπως ο χωρισμός εκκλησίας και κράτους, σχολείου από εκκλησία, κλπ.).

2) Ο ανταγωνισμός, μόλις αρχίσει και λειτουργεί απρόσκοπτα θα τείνει να συγκεντρώνει το κεφάλαιο σε όλο και λιγότερα χέρια, δηλαδή θα τείνει προς το μονοπώλιο. Αυτό το μονοπώλιο θα είναι όχι μονοπώλιο του καθυστερημένου ελληνικού καπιταλισμού, που διατηρείται με τους μεσαιωνικούς φραγμούς των κλειστών επαγγελμάτων και που βέβαια δεν είναι καθόλου ώριμο να περάσει στο σοσιαλισμό, αλλά θα είναι μονοπώλιο του υπερώριμου καπιταλισμού, που θα είναι κατά την έκφραση του Λένιν «προθάλαμος του σοσιαλισμού».

3) Πριν φτάσουμε στα «μονοπώλια και καρτέλ στα φαρμακεία», πριν φτάσουμε να πληρώνουμε «το σιροπάκι 100 ευρουλάκια», θα περάσουμε τη φάση του ελεύθερου ανταγωνισμού των φαρμακείων, που τώρα εμποδίζεται και είναι πιθανό να πληρώνουμε το σιροπάκι πολύ λιγότερο από όσο το πληρώνουμε σήμερα, που έχουμε όχι μονοπώλιο, αλλά τεχνητό ολιγοπώλιο. Όσο για το τι θα κάνουμε όταν φτάσουμε στον αναπτυγμένο μονοπωλιακό καπιταλισμό (τον «προθάλαμο» που λέγαμε) δε θα μας μένει τίποτα άλλο, παρά να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό.

4) Θα μου πεις : «και γιατί να μην τον ανατρέψουμε τώρα και να περιμένουμε να αναπτυχθεί;». Δεν έχω καμιά αντίρρηση, αρκεί να έχουμε τις δυνάμεις. Και αυτές τις δυνάμεις τις δημιουργεί ο ίδιος ο καπιταλισμός στην εξέλιξή του. Ο Μαρξ λέει χαρακτηριστικά στο Μανιφέστο : «Πριν από όλα η αστική τάξη παράγει τους νεκροθάφτες της» (γιατί χωρίς εργάτες δεν μπορεί να υπάρξει αστική τάξη). Και συμπληρώνει αμέσως μετά : «Η πτώση της και η νίκη του προλεταριάτου είναι το ίδιο αναπόφευκτα». Το «αναπόφευκτο» απορρέει από την ίδια την αντιφατική φύση του καπιταλισμού, που όσο ωριμάζει και αναπτύσσεται, τόσο οξύνει τις εσωτερικές του αντιθέσεις που δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτές. Στην εποχή του μονοπωλιακού καπιταλισμού, αυτές οι αντιθέσεις οξύνονται στο έπακρο και ζητούν επιτακτικά τη λύση τους με την προλεταριακή επανάσταση.

5) Την κατάσταση στο μονοπωλιακό υπεραναπτυγμένο καπιταλισμό και την αναγκαιότητα-δυνατότητα ανατροπής του περιγράφει ο Ένγκελς στην «Εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη» : «Στα τραστ, ο ελεύθερος ανταγωνισμός μετατρέπεται σε μονοπώλιο και η ασχεδίαστη παραγωγή της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας συνθηκολογεί μπροστά στη σχεδιασμένη παραγωγή της επερχόμενης (ο «προθάλαμος») σοσιαλιστικής κοινωνίας. Αυτό γίνεται βέβαια στην αρχή για να ωφεληθούν και να κερδίζουν οι κεφαλαιοκράτες («θα πληρώνουμε ένα σιροπάκι 100 ευρουλάκια»). Εδώ όμως η εκμετάλλευση γίνεται τόσο χειροπιαστή (στις προηγούμενες φάσεις του καπιταλισμού είναι πολύ συγκαλυμμένη) που πρέπει να καταρρεύσει. Κανένας λαός δε θα δεχόταν για πολύ καιρό μια παραγωγή που τη διευθύνουν τα τραστ, δε θα δεχόταν μια τόσο απροκάλυπτη εκμετάλλευση του συνόλου της κοινωνίας από μια μικρή σπείρα που ζει από το κόψιμο κουπονιών». (Και οι τρεις παρενθέσεις είναι δικές μου)."


21 Φεβρουαρίου 2011, 10:50:33
Απάντηση #377
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Αναδημοσίευση από σάιτ ΦμΦ, σχετικά με την πιο μεγάλη ανησυχία τους... την κατ΄αποκοπή αμοιβή για την εκτέλεση των συνταγών που έρχεται.
Προσέξτε πώς στην "εμβριθή" ανάλυσή τους, προτάσσουν πάλι το συντεχνιακό τους συμφέρον έναντι όλων, σαν να όφειλε η μαμά-πατρίδα Ελλάδα να τους συντηρεί, και μάλιστα πλουσιοπάροχα, μόνο αυτούς, σε βάρος φυσικά του συνόλου των Ελλήνων πολιτών.
Να προσθέσουμε, ακόμη, ότι κττμγ έχουν δίκιο στο θέμα της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, που όμως θα γυρίσει μπούμερανγκ σε βάρος τους, αφού ο γιατρός μη έχοντας "ίδιον ενδιαφέρον", θα πάψει να χορηγεί περιττά και/ή αδικαιολόγητα ακριβά φάρμακα και αυτοί θα πάψουν να εισπράττουν το 23.8% επί της Λ.Τ. τους.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

Φεβρουάριος 21, 2011 από mypharm

Πολλά ακούγονται και έκδηλη είναι πλέον η ανησυχία των συναδέλφων που διαχέεται
στην ιστοσελίδα αλλά και θεσμικά για το θέμα της κατ'αποκοπήν. Ψάξαμε και σας προσφέ-
ρουμε μια πρώτη πληροφόρηση σχετικά με το θέμα. Ελπίζουμε σε έναν γόνιμο διάλογο. Το παρακάτω
απόσπασμα είναι από μελέτη του Μόσιαλου στην Ολλανδία).

Τhe netherlands
"Prices (taxes) are ceiling prices to be paid by the insurer to the pharmacist under a
remuneration fee contract that includes both a fee for dispensing plus reimbursement
for the cost of the drug. The fixed price fee is set by the government for the
dispensing of each prescription. The average gross profit in community pharmacies in
2000 was estimated at 23 per cent including purchasing rebates (Stichting
Farmaceutische Kengetallen, 2000). The pharmacist’s margin is on average 33 per
cent of the retail price (AESGP, 2001).
A fixed price for the dispensing of each prescription approximately €6 in 2002 for
medicines included under the Medicines Pricing Act (Ministerie van
Volksgezondheid, 2002). In effect, this payment scheme provides the pharmacist
with an incentive to reduce the number of actual drugs dispensed (i.e. smaller
packet size) to a patient per prescription. If a patient needs drugs for a longer
period of time, he or she would be required to return to the pharmacist and request
a new packet, for which the pharmacist would receive a further fixed dispensing
price. It should be noted that the fixed price for dispensing does not vary with the
costs of the prescription drug. Therefore, pharmacists’ revenues do not depend
upon the prices of the prescription drugs sold but on the total number of
prescriptions dispensed."

Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από μελέτη του Μόσιαλου σχετικά με τα  φαρμακεία
στην Ευρώπη και σας παραθέτουμε το Ολλανδικό Μοντέλο.Αξίζει να παρατηρήσουμε
τις παγίδες στις οποίες μπορεί να πέσει ο νομοθέτης για την περίπτωση της
Ελλάδας.

1.Στην ολλανδία παρόλο που εφαρμόζεται το κατ αποκοπήν το κέρδος του φαρμακείου
το μικτό είναι στο 23% και το ποσοστό κέρδους επί της λιανικής είναι στο 33%.
Με απλά λόγια οι ολλανδοί πετυχαίνουν με 6 ευρώ ανα συνταγή τα ίδια ποσοστά κέρδους
με το ελληνικό φαρμακείοι..Αλλά οι ολλανδοί:

α)Έχουν ασύγκριτα λιγότερα φαρμακεία σε σχέση με την ελλάδα.Γύρω στο 1/10  των
ελληνικών φαρμακείων!

β)Πωλούν τα πρωτότυπα φάρμακα από παραλληλες εισαγωγές και έχουν συνεπώς
τρομακτικές εκπτώσεις στην τιμή που αγοράζουν το φάρμακο.

γ)Ένας φαρμακοποιός μπορεί να επιβλέπει περισσότερα του ενός φαρμακεία άρα τα υπόλοιπα
φαρμακεία της αλυσίδας να λειτουργούν με υπαλληλους άρα και χαμηλότερα
λειτουργικά κόστη.

δ)Χορηγούν με βάση τη δραστική

ε)Επιτρέπει η Ολλανδική νομοθεσία σε γιατρούς να κατέχουν φαρμακεία (δεν υπάρχει ιδιοκτησια-
κός περιορισμός) και συνεπώς επιβάλλεται να υπάρξει μηχανισμός όπως το κατα αποκο-
πήν για να μην  εκτοξευθεί η δαπάνη όταν ο συνταγογράφων είναι και εκτελών την
συνταγή.

Προβολή στο ελληνικό μοντέλο: Για να υπάρξει βιωσιμότητα στο ελληνικό φαρμακείο και λαμβάνοντας
υπόψην τα πληθυσμιακά στις δύο χώρες έχουμε:

1.Στην ελλάδα το κατ'αποκοπήν θα πρέπει να φτάσει στα 60 ευρώ για να συντηρηθούν όλα τα ελληνικά
φαρμακεία!!! (Το νούμερο δεν αμφισβητείται και βγαίνει αναλογικά αν κάνετε αναγωγή των πληθυσμιακών όπου στην
Ολλανδία η αποκοπή 6 ευρώ δίνει 2000 φαρμακεία βιώσιμο για μια χωρα 20.000.000 )

2.Αν το κατα αποκοπήν δεν φτάσει τα 60 ευρώ τότε από τα 10.000 φαρμακεία
με μια αποκοπή 6 ευρώ αναλογικά αντιστοιχούν στην Ελλάδα 1000 φαρμακεία βιώσιμα
με βάση τα νούμερα που αντιστοιχούν στην Ολλανδία.

3.Επιπλέον τα φαρμακεία αυτά για να επιζήσουν θα πρέπει να δουλεύουν με δραστική,
να έχουν μεγάλες εκπτωσεις στα πρωτότυπα και χαμηλά λειτουργικά κόστη..

Συμπέρασμα: Το κατα αποκοπήν δεν αποτελεί μόνο απειλή για τη βιωσιμοτητα
της ελληνικής φαρμακευτικής περίθαλψης αλλά επιπλέον απαιτεί και συνθήκες που η φύση της ελληνικής αγοράς δεν
μπορεί να προσφέρει: π.χ Παραλληλες εισαγωγές, λειτουργία φαρμακείων από φθηνό εργατικό
δυναμικό κτλ

Συνεπώς είναι πρακτικά ανεφάρμοστο γιατί 1. Σκοπός της εφαρμογής του μέτρου δεν είναι να εξαφανιστεί
το 90% των ελληνικών φαρμακείων αλλά να περιοριστεί η δαπάνη.

2.Στην περίπτωση της Ελλάδας λόγω της φύσης της αγοράς ούτε η ελάττωση της δαπάνης θα μπορέσει να επιτευχθεί
π.χ η ελλάδα εξάγει παράλληλα φάρμακα και δεν εισάγει, η  χορήγηση δε γίνεται με βάση τη δραστική κτλ
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

21 Φεβρουαρίου 2011, 16:51:06
Απάντηση #378
Αποσυνδεδεμένος

Black Mamba


Να τους ξεστραβωσουμε λιγο...

Netherlands
Price regulation in the Netherlands is at the level of the WSP, i.e. the
wholesale margin is unregulated, even for reimbursed medicines, and is
based on individual agreements that vary between the mix of different
products handled (i.e. domestic brands, generics and PIs). Agreements are
normally for a one-year term. Discounting to pharmacies is extensive,
especially with generics and PIs.
The turnover of the average pharmacy amounted to €2.3 million in 2005
(+2% on 2004). This is broken down as 86% from dispensing prescription
medicines, 9% from OTC sales and 5% on sales of medical devices. The
total number of reimbursed items dispensed that year per pharmacy
averaged 75,700 (+2.5% on 2004).
Pharmacies are reimbursed at the maximum pharmacy purchase prices
listed in the tariff (taxe) of the KNMP, and are remunerated with a
dispensing fee (€6.10 per item, a level unchanged since 2003 when it
increased from €6.00). This fee applies irrespective of the product cost or
the quantity supplied (though, depending on the product, supply is limited
to 15, 30 or 90 days, or one year for oral contraceptives only). The basis of
the fee is set out in the Healthcare Charges Act and its level is established
through periodic negotiations between insurers and  the KNMP. It results
from dividing income and costs by the number of prescriptions handled.
Dispensing doctors do not receive a per item dispensing fee but instead are
given a basic annual fee of €8.60 per insured patient, which is increased by
€0.60 for every patient younger than 65 years and by €20.80 for every
patient older than 65 years.  
Though the average pharmacy realised €427,000 in dispensing fees in 2005,
procurement discounts from manufacturers and wholesalers are an
important income supplement. A 2006 survey showed discounts averaged
16.5% of the purchase price, unchanged over 2004. Generics, in particular,
offer the highest profit potential (table 4.28).
Table 4.28: Specimen discounts available to Dutch pharmacies on product
X, 50mg, 30 tablets  
                               Domestic
                                brand     Parallel
                                            import   Generic
Pharmacy purchase price  €31  €18  €14
Clawback  €1.86  €1.08  €0.84
Dispensing fee  €6.10  €6.10  €6.10
Discount  7%/€2.17  14%/€1.96  35%/€4.90
Profit  €6.41  €6.98  €10.16
Source: IMS Health

Discounts have been a recurring topic of discussion, negotiation and even
legal challenge over the years. Originally, they could be retained in full but a
form of clawback was introduced by the Ministry of  Health, Sport and
Culture in 1999 to recover part.  
Towards the end of 2002, an outgoing minister announced the clawback
would be increased from 6.82% (to a maximum of €6.80/dispensed item)
for all products to 8% (maximum €9.00) for single source products and

40% (maximum €20) for off-patent multisource products – including the
originator brand. This differentiated clawback was  widely criticised and
successfully challenged by the KNMP in the courts.  The original 6.82%
clawback (maximum €6.80) was re-introduced and additionally it was
agreed that generic list prices would be cut by an  average of 40% from
January 2004 and that new generics should be priced at 40% of the brand
level. Prices of branded originals with marketed generics were also cut by
40% a year later. The latest round of clawback negotiations is ongoing.
VAT (belasting toegevoegde waarde) is 6% on all medicines. The standard
rate is 19%.
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Φεβρουαρίου 2011, 16:52:42 από Black Mamba »

22 Φεβρουαρίου 2011, 12:48:57
Απάντηση #379
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Οι ΦμΦ, φαίνονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι με το ζήτημα, και ήδη έχουν αρχίσει να ξανα-απειλούν με αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης των φαρμάκων.
Διαβάζουμε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (διατηρώντας την ορθογραφία και τη στίξη του συντάκτη):  "Το θέμα των οφειλών είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ και πρέπει να υπάρξει ενημέρωση άμεση από το σύλλογο και παύση της επι πιστώση χορήγησης μέχρι την πλήρη εξόφληση."

Να δω ασφαλισμένο να βάζει το χέρι στην τσέπη για να πληρώνει στον πάγκο του ΦμΦ τοις μετρητοίς 100 ευρώπουλα για το Aricept και άλλα 50 για το Nexium, και τί στον κόσμο.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Φεβρουαρίου 2011, 14:10:26 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Φεβρουαρίου 2011, 00:47:00
Απάντηση #380
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Αλήθειες που ενοχλούν (τους ΦμΦ), γραμμένες από έναν φαρμακοποιό.

Editorial - Pharmanews
Του Μιχάλη Πιτσιλίδη

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το τελευταίο διάστημα πολλά και σημαντικά, από την άποψη των επιπτώσεων, μέτρα έχουν ληφθεί στο χώρο των φαρμάκων και των φαρμακείων. Αναμένονται κι άλλα, ίσως ακόμα πιο σημαντικά για τα φαρμακεία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κι εκείνα που δόθηκαν ( ; ) από τη συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου, ως αντάλλαγμα για να παραμείνει «κλειστό» το επάγγελμα. Αναφέρομαι στο περίφημο rebate, τις εκπτώσεις δηλαδή επί των τιμολογίων. Οι εκπτώσεις αυτές καταργούν, βεβαίως, στην πράξη, το Άγιο Δισκοπότηρο του αρχαϊκού συνδικαλισμού περί κόκκινης γραμμής προστασίας, γύρω από την περίφημη «σταθερή λιανική τιμή». Δεν χρειάστηκε περισσότερο από μια σύσκεψη με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, για να την απεμπολήσουν όσοι έχτισαν συνδικαλιστικές καριέρες πάνω της!

Μέσα σ’ αυτό το θολό τοπίο, αναμενόμενο βεβαίως για όσους διαβάζουν πότε πότε το Pharmanews και δεν έχουν εγκαταλείψει το δικαίωμά στη σκέψη και τον προβληματισμό, εμφανίστηκαν κάποιες νεόκοπες απόψεις που προσπαθούν να χτίσουν ένα νέο μανιχαϊστικό μοντέλο καλών και κακών: το κακό αντιπροσωπεύει η φαρμακευτική βιομηχανία και όλοι όσοι διαφωνούν με τη θεώρηση του φαρμακείου και του φαρμακοποιού ως ομφαλού του σύμπαντος. Αυτοί θεωρούνται «άνθρωποι της βιομηχανίας»! Όποιος αρνείται να μεταβληθεί σε χειροκροτητή του λαϊκισμού, αυτομάτως στιγματίζεται ως εχθρός και ζητείται η κεφαλή του επί πίνακι. Από την άλλη, βεβαίως, πλευρά, του καλού, οι φαρμακοποιοί φαρμακείου, ο επιούσιος επαγγελματίας, αυτός που τρελαμένος ακούει ( ; ) τις διαβεβαιώσεις ότι με το φαρμακείο θα ζήσουν και τα παιδιά και τα εγγόνια του…Σας ικανοποιεί αυτή η εικόνα; Αυτό το ξεδιάντροπο γλείψιμο, την ίδια ώρα που όλα γύρω δείχνουν να καταρρέουν; Σας αρέσει, αγαπητοί συνάδελφοι, να σας φέρονται σαν παιδιά εφηβικής ηλικίας που έχασαν πρόσφατα τους γονείς τους και τα παρηγορούν όπως όπως διάφοροι ιδιοτελέστατοι καλοθελητές;

Σύμφωνα με την άποψη αυτή, δυστυχώς υπηρετούμενη και από ανθρώπους που θεωρούν εαυτούς φιλελεύθερους και εντάσσονται στη Νέα Δημοκρατία, η βιομηχανία φταίει για το πρόβλημα των ακριβών φαρμάκων. Αν ένα φάρμακο πουλιέται 200 ευρώ το κουτί, δεν πρέπει να εστιάζεται η προσοχή στα 50 που κερδίζει εμπορικά ο φαρμακοποιός, αλλά στα 135 που εισπράττει η φαρμακευτική εταιρεία. Οι φαρμακοποιοί, άλλωστε, είναι παλαιόθεν γνωστό ότι τάσσονται υπέρ του «φθηνού και καλού» φαρμάκου, φτάνει αυτό να χορηγείται «δια χειρός φαρμακοποιού». Ο ορισμός της μιζέριας σε όλο του το αποτρόπαιο μεγαλείο!

Θυμίζω ότι την τελευταία 20ετία, 1990-2010, τα φαρμακεία στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν, παρά το γεγονός ότι τελούν συνεχώς υπό καθεστώς αυστηρών…περιορισμών! Και κανείς, ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει πώς γίνεται και αβγατίζουν συνεχώς τα φαρμακεία, στο πλαίσιο ενός κλειστού επαγγέλματος. Κι ο λόγος που κανείς δεν ενδιαφέρθηκε και κανείς δεν ρώτησε είναι απλός: Ας είναι καλά οι φαρμακευτικές εταιρείες, αυτός ο ορκισμένος οχτρός του έλληνα φαρμακοποιού. Διότι όλα αυτά τα χρόνια, δεν αυξανόταν μόνον ο αριθμός των φαρμακείων. Αυξάνονταν, με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς, οι πωλήσεις των φαρμάκων στην Ελλάδα, οι οποίες διπλασιάστηκαν ξανά την τελευταία 5ετία. Έτσι, αυτό που πρακτικά συμβαίνει σήμερα, μοιάζει φαιδρό: Αυτοί τους οποίους ο κ. Δαγρές, για παράδειγμα, κι όσοι σκέπτονται σαν αυτόν, θεωρούν ως υπεύθυνους για τα «ακριβά» φάρμακα, είναι αυτοί χάρη στους οποίους κατέστη δυνατόν να λειτουργούν στην Ελλάδα 95 φαρμακεία για κάθε 100.000 κατοίκους, διπλάσια σε σχέση με την αμέσως επόμενη χώρα στην Ευρώπη, και να ευημερούν τα περισσότερα από αυτά!

Είναι απλό άλλωστε και δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από τον κοινό νου. Όλοι ξέρουμε ότι θα μπορούσαμε να καλύψουμε το 70-80% των υπερτασικών με Hygroton/Inderal και το 90% από αυτούς, αν προσθέσουμε π.χ. ένα Norvasc. Ομοίως, θα μπορούσαμε να συνταγογραφούμε μόνο Primperan ή Buscopan για τις οικείες ενδείξεις και Brufen ως αντιφλεγμονώδες επιλογής. Πού θα έφτανε ο τζίρος των φαρμακείων; Πόσα θα υπήρχαν σήμερα; Τρεις χιλιάδες; Πολλά τα βρίσκω! Άλλωστε, αν υποθέσουμε ότι αύριο το φάρμακο των 200 ευρώ τιμολογείται 50 ευρώ, είτε θα αποσυρθεί από τη χώρα οπότε…πάπαλα το κέρδος των 50 ευρώ που ισοδυναμεί με το ενοίκιο της ημέρας, είτε το φαρμακείο θα πρέπει να περιοριστεί στα 12 ευρώ κέρδος. Απλά πράγματα. Και για να τελειώνουμε με όλα αυτά τα κομουνιστικά μανιχέστα των κρυφο-αριστερών της δεξιάς, αν υπήρξε και στο βαθμό που υπήρξε πάρτι στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί καθόμαστε πρώτο τραπέζι πίστα και δεν δικαιούμεθα διά να ομιλούμε…

Αλλά μια και το έφερε η κουβέντα και οι διάφοροι ψευτο-αναλυτές δίνουν και…διεθνείς προεκτάσεις στις σαχλαμάρες τους, υποδεικνύοντας δήθεν περισπούδαστες πηγές του εξωτερικού ή ερμηνεύοντας κατά το δοκούν, άρθρα και ειδήσεις, ας επιμείνουμε για λίγο στο θέμα των τιμών των φαρμάκων. Κατ’ αρχάς, είναι κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά αλλά και, κυρίως, επιστημονικά, επιθυμητό, να πραγματοποιείται εργώδης έρευνα σε όλους τους τομείς της υγείας. Αυτό δεν χρειάζεται να το ερμηνεύσουμε. Αλλά η πραγματοποίηση έρευνας από τον ιδιωτικό τομέα είναι αδύνατη, χωρίς το κίνητρο του κέρδους. Μπορεί να μην σας αρέσει ή να μην συμφωνείτε με αυτή την άποψη. Μπορεί να έχετε μια ιεραποστολική αντίληψη των υποχρεώσεων του κεφαλαίου κοκ. Αλλά είναι επικίνδυνο να μην βλέπετε την πραγματικότητα. Η έρευνα αποδίδει ασταμάτητα καρπούς για τις ασθένειες ή «ασθένειες» που απασχολούν τη δυτική κοινωνία, τις πλούσιες δηλαδή χώρες. Αντίθετα, για την ελονοσία – για να μείνουμε σε αυτό το παράδειγμα – η οποία σκοτώνει περίπου 800.000 παιδιά έως 6 ετών κάθε χρόνο, κανείς δεν δίνει δεκάρα τσακιστή και γι’ αυτό δεν υπάρχει τίποτα: στην πραγματικότητα χρειάζονται πολύ περισσότερα από μια δεκάρα τσακιστή και το ερώτημα είναι ποιος θα τα πληρώσει, η Σρι Λάνκα ή το Σουδάν;

Το κίνητρο, λοιπόν, για την έρευνα δεν μπορεί να είναι μόνο οι…επιδοτήσεις. Δεν είναι…Ελλάδες, όλες οι χώρες της Δύσης! Το κίνητρο προκύπτει από τη μειωμένη διάρκεια της πατέντας κάθε φαρμάκου, με αποτέλεσμα τη σχετικά σύντομη υπαγωγή του σε καθεστώς generic. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία πτώση των τιμών και τη μαζική προτίμηση των φθηνότερων από τα ασφαλιστικά ταμεία των μεγάλων, στο χώρο του φαρμάκου, χωρών. Ταυτόχρονα, όσα χρήματα εξοικονομούνται από τη συστηματική χρήση των generic, δεν αποτελούν – όπως νομίζουν όλοι οι εδώ άσχετοι – «οικονομίες» των συστημάτων υγείας, αλλά πηγές χρηματοδότησης των ακριβών νέων φαρμάκων. Επομένως, το μήνυμα για τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι περισσότερο από σαφές: σας πληρώνουμε την έρευνα, την εξέλιξη, το νέο μόριο. Δεν θα πλουτίζετε με τις ανακαλύψεις που κάποτε κάνατε! Αυτό συμβαίνει σε όλες, χωρίς εξαίρεση, τις μεγάλες αγορές φαρμάκων. Στη Γερμανία για παράδειγμα, εκστασιάζονται πολλοί να λένε ότι το 70% των φαρμάκων που καταναλώνονται είναι generic. Σωστά. Όταν μετράμε κουτιά ή συνταγές. Όταν μετράμε όμως λεφτά, τότε αυτό το 70% απορροφά το 30% των δαπανών και τα νέα, πρωτότυπα σκευάσματα, αποτελώντας μόνο το 30% της συνταγογραφίας, απορροφούν το 70% των πόρων!

Αυτή είναι η απλή αλήθεια γύρω από τις τιμές. Και είναι πραγματικά λυπηρό που η παγκόσμια κοινότητα των πλούσιων χωρών, στην οποία ανήκουμε κι εμείς (ασχέτως της περιπέτειας στην οποία μας έμπλεξαν κοντόφθαλμοι και διεφθαρμένοι πολιτικοί και συνδικαλιστές) δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις του θιάσου των εν Ελλάδι αναλυτών οι οποίοι κινούμενοι από εντελώς ιδιοτελή κίνητρα, αποφάσισαν να στρέψουν τους φαρμακοποιούς εναντίον των φυσικών τους συμμάχων, ελλείψει άλλων εχθρών.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Φεβρουαρίου 2011, 16:17:01
Απάντηση #381
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Νέες βολές των ΦμΦ εναντίον της Ελληνικής Κοινωνίας:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Φεβρουαρίου 2011, 16:57:31
Απάντηση #382
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Ε ναι, θέλουν επιτέλουν τα λεφτά τους. Αυτά που τους ΧΡΩΣΤΑΝΕ επί μήνες.

By the way, δες και τι κάνει το κράτος για να διευκολύνει την κατάσταση:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Απλήρωτοι θα μείνουν και το επόμενο διάστημα οι φαρμακοποιοί από το Ταμείο του δημοσίου (ΟΠΑΔ) καθότι την τελευταία στιγμή προέκυψε πρόβλημα με την εκταμίευση των 100 εκατ. ευρώ που είχε ζητήσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να αποπληρωθούν οι οφειλές από τον περασμένο Απρίλιο.

Λίγα 24ωρα πριν οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά ξεκινήσουν την νέα τους κινητοποίηση, διακόπτοντας την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους τα ταμεία των οποίων χρωστούν (επτά στο σύνολο), το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους- όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες – «μπλόκαρε» την εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού. Πηγές αναφέρουν ότι η εμπλοκή προκλήθηκε από το …εσωτερικό του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με το επιχείρημα ότι ο νέος νόμος για το ΕΣΥ προβλέπει άλλη διαδικασία για την αποπληρωμή των χρεών.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών πάντως επισημαίνεται ότι το ζήτημα είναι γραφειοκρατικό και θα λυθεί με ειδική ρύθμιση που θα προωθηθεί μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου.

Ωστόσο όπως αναφέρουν πληροφορίες η δυσκολία αυτή έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία ήλπιζε με τα 100 εκατ. ευρώ να εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς ώστε αυτοί να μη διακόψουν από την ερχόμενη Τρίτη 1η Μαρτίου την πίστωση στα φάρμακα στους περίπου 1.700.000 ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος πάντως όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποί του, βρέξει χιονίσει, θα διακόψουν την πίστωση από την Τρίτη στα επτά Ταμεία ώστε έτσι να μπορέσουν να διεκδικήσουν τα περίπου 200 εκατ. ευρώ που τους χρωστούν συνολικά.

Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

25 Φεβρουαρίου 2011, 18:22:18
Απάντηση #383
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν φτάνει που διατηρήσατε το μονοπώλιο, κάνετε και κινητοποιήσεις.
Ας σας λουστεί τώρα ο Βασιλάκης που σας υπέθαλψε.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

25 Φεβρουαρίου 2011, 18:53:10
Απάντηση #384
Αποσυνδεδεμένος

ΔΟΥΒΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


Ενω οι γιατροι που ειμαστε απληρωτοι και δεν κανουμαι τιποτα ειμαστε μαγκες   μα τι λες......................

25 Φεβρουαρίου 2011, 21:42:29
Απάντηση #385
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
κανουμαι


Ό,τι και να κάνουμαι πια σ΄αυτή τη χώρα, "κοινή γαρ η μοίρα και το μέλλον αβέβαιο" (Ισοκράτης).


« Τελευταία τροποποίηση: 25 Φεβρουαρίου 2011, 22:20:42 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

26 Φεβρουαρίου 2011, 00:15:45
Απάντηση #386
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Τιμολόγηση των φαρμάκων

Από το 2012, τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων θα πρέπει να υπολογίζονται ως ένα κατ' αποκοπή ποσό ή μία κατ' αποκοπή αμοιβή σε συνδυασμό με ένα μικρό περιθώριο κέρδους με στόχο την μείωση του συνολικού περιθωρίου κέρδους σε όχι περισσότερο από 15 τοις εκατό.

από Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

26 Φεβρουαρίου 2011, 11:03:10
Απάντηση #387
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Από το 2012

Ήδη, έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ και το 2012 είναι πολύ αργά.

Να δούμε αν οι ΦμΦ ξαναβγούν σε κινητοποιήσεις για την κατ΄αποκοπή αμοιβή που έρχεται, και με ποιό αίτημα αυτή τη φορά.

Γιατί είναι κακό να ζει ένας ΦμΦ με 1200 ευρώ το μήνα;
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Φεβρουαρίου 2011, 11:15:30 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

26 Φεβρουαρίου 2011, 11:51:03
Απάντηση #388
Αποσυνδεδεμένος

Black Mamba


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Γιατί είναι κακό να ζει ένας ΦμΦ με 1200 ευρώ το μήνα;


Αφου μπορουν οι υπαλληλοι τους ΦχΦ να ζουν με 680 ευρω, αυτοι θα ζουν σαν βασιλιαδες με 1200....!!!

26 Φεβρουαρίου 2011, 12:51:54
Απάντηση #389
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Oικονομικό δελτίο Αlpha Bank (25-2-11)- «Συνταγή» για καλύτερες και φθηνότερες παροχές υγείας

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, η μακρόχρονη πολιτική στρεβλώσεως του ανταγωνισμού στον τομέα των φαρμακείων έχει δημιουργήσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, στις οποίες η ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού (πιθανότατα άνω των 2.000) φαρμακείων που αποκομίζουν υπερβολικά κέρδη εις βάρος κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων και του κρατικού προϋπολογισμού, συνδυάζεται με την ύπαρξη πολλών χιλιάδων άλλων φαρμακείων (πιθανότατα άνω των 8.000) που κερδίζουν έως σήμερα ένα αξιοπρεπές και ασφαλές εισόδημα, το οποίο είναι ακόμη σημαντικά υψηλότερο από το εισόδημα που κερδίζουν άλλες κατηγορίες του ελληνικού πληθυσμού αντίστοιχων προσόντων.

Αλλά ακόμη και αυτή η δεύτερη κατηγορία των φαρμακοποιών εξασφαλίζει το εισόδημά της επιβάλοντας δυσανάλογα υψηλό κόστος στα ασφαλιστικά ταμεία και στον κρατικό προϋπολογισμό σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Ωστόσο, η AlphaBank υποστηρίζει ότι εάν η απελευθέρωση γίνει εσπευσμένα είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα που θα οδηγήσουν στην επιδείνωση της εξυπηρετήσεως των καταναλωτών των φαρμάκων, σε καταστροφικό ανταγωνισμό και εσπευσμένο κλείσιμο φαρμακείων, με προσωρινή αύξηση της ανεργίας στον κλάδο ιδιαιτέρως στη σημερινή περίοδο της κρίσεως και δημιουργία ανεξέλεγκτων κοινωνικών προβλημάτων και αντιδράσεων.

«Για να αποφευχθούν κατά το δυνατό οι αρνητικές επιπτώσεις, η απελευθέρωση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σταδιακά (π.χ., με μεταβατική περίοδο διάρκειας έως και 5 ετών)» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε μία τέτοια σταδιακή απελευθέρωση εντάσσεται η σταδιακή χαλάρωση του ποσοστού κέρδους χονδρεμπόρων και των φαρμακοποιών (αρχικά με τη μέθοδο επιστροφής ενός ποσοστού από το κέρδος τους, που μπορεί να κυμαίνεται από 3,0% έως 11% επί του κύκλου εργασιών τους, στα ασφαλιστικά ταμεία) και η διεύρυνση της λειτουργίας των φαρμακείων στις εργάσιμες ημέρες των καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββάτου.

Στη συνέχεια, είναι αναγκαία η εναρμόνιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων με το ωράριο λειτουργίας των άλλων καταστημάτων και η περαιτέρω απελευθέρωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων, διασφαλίζοντας συγχρόνως ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση του ανταγωνισμού σε βάρος του καταναλωτικού κοινού που αντιμετωπίζει επείγουσα ανάγκη προμήθειας φαρμάκων.

Τέλος, θα πρέπει να απελευθερωθεί από τώρα η τιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ιατροφαρμακευτικού υλικού και η πώλησή τους και από καταστήματα εκτός των φαρμακείων



Aπό: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Φεβρουαρίου 2011, 13:14:45 από alfie »