Απολαυστική ανταλλαγή επιστολών Μάνου - Λοβέρδου (από Καθημερινή, νομίζω χθες):
Αίσχος, κ. Λοβέρδο
Κύριε διευθυντά
Δημοσιεύτηκε νέο δελτίο τιμών για τα φάρμακα, που ισχύει από 1ης Ιουλίου. Στον κατάλογο εντόπισα τετρακόσια (400) φάρμακα με χονδρική τιμή μεγαλύτερη από 250 ευρώ, για τα οποία ο κ. Λοβέρδος διατηρεί ανέγγιχτο το παράλογο περιθώριο κέρδους 35% του φαρμακοποιού. Ετσι για το φθηνότερο φάρμακο του καταλόγου των 400 ο φαρμακοποιός κερδίζει 87,57 ευρώ και για το ακριβότερο 3.926,01 ευρώ.
Θυμίζω ότι στη Σουηδία για όλα τα φάρμακα του καταλόγου, το περιθώριο του φαρμακοποιού περιορίζεται σε 15,5 ευρώ για τα φάρμακα με χονδρική τιμή μεγαλύτερη από 500 ευρώ και κάπως μικρότερο για τα φάρμακα με χονδρική τιμή από 250 μέχρι 500 ευρώ.
Η δημοσίευση του νέου δελτίου τιμών μία ημέρα μετά την ψήφιση των εξοντωτικών νέων φορολογικών μέτρων, που έχουν ως προορισμό την κάλυψη των υπέρογκων κρατικών δαπανών, αποτελεί πρόκληση. Σε ποια λογική και σε ποια ηθική βάση στηρίζει ο κ. Λοβέρδος την απόφασή του να μη θίξει τα υπέρογκα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών που βαρύνουν όλους όσοι υφίστανται τη βαρύτατη και εξοντωτική φορολογία; Αίσχος!
Στεφανος Μανος
(ΣΣ: η ημιμάθεια που λέγαμε)
Η τιμή των φαρμάκων
Κύριε διευθυντά Στην «Καθημερινή» της 5ης Ιουλίου δημοσιεύσατε επιστολή του κ. Μάνου για την τιμολόγηση των φαρμάκων.
Σχετικά με το δημοσίευμα απαντώ: «Το δελτίο τιμών που δημοσιεύτηκε και ισχύει από 1-7-2011 προέκυψε από γενική ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα κατ' εφαρμογή του άρθρου 14 του ν.3840/2010, για πρώτη φορά από την ψήφισή του με μεσοσταθμική μείωση στις τιμές των φαρμάκων κατά 10,23% (επιπρόσθετα στη μείωση κατά 2,5% του δελτίου τιμών που εκδόθηκε στις 17-5-2011) και κατ' επέκταση cms δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων για το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Με την ανάληψη της αρμοδιότητας τιμολόγησης των φαρμάκων από την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ από 1/4/2011, με τα δΰο δελτία τιμών που εκδόθηκαν, πετύχαμε συνολική μεσοσταθμική μείωση 13%. Η εξοικονόμηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ είναι αμελητέα στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα; Κατά την ανακοστολόγηση των φαρμάκων, n τιμή που διαμορφώνεται αρχικά, είναι η τιμή παραγωγού στην οποία προστίθενται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων και των φαρμακοποιών και ΦΠΑ. Με τα άρθρα 34 και 38 του ν.3918/2011 έγιναν παρεμβάσεις στο ποσοστό κέρδους και των φαρμακοποιών και των χονδρεμπόρων. Ειδικότερα με το άρθρο 34 οι φαρμακοποιοί επιστρέφουν στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, κλιμακωτό ποσοστό επί του αιτούμενου ποσού από κάθε φορέα από 1,5% έως 8% και συνεπώς με έμμεση μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών από τον Απρίλιο του 2011 κατά 4% μεσοσταθμικά. Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερος είναι ο λογαριασμός ενός φαρμακείου τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό επιστροφής προς την Κοινωνική Ασφάλιση. Θα θέλαμε να απαντήσουμε συγκεκριμένα στον κύριο Μάνο, επί των παραδειγμάτων που έθεσε, αλλά τα στοιχεία που παρατίθενται είναι ελλιπή, αφού δεν αναφέρονται οι λιανικές τιμές των φαρμάκων, για να προσδιορίσουμε στην κάθε περίπτωση το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού. Με το άρθρο 38 πραγματοποιήθηκε άμεση μείωση του κέρδους των χονδρεμπόρων κατά 1/3 του αρχικού ποσοστού κέρδους, με εφαρμογή από τον Μάιο του 2011, δηλαδή από 7,8% σε 5,4%.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ο Θετικός Κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οποίος αναμένεται να αποφέρει επιπλέον έσοδα στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς και η επέκταση του καταλόγου με τα ακριβά φάρμακα - οι 89 εμπορικές ονομασίες (αντιστοιχούν σε 330 διαφορετικές συσκευασίες και περιεκτικότητες) θα αυξηθούν cms 150 με τις αντίστοιχες συσκευασίες και περιεκτικότητές τους. Στον κατάλογο αυτό, το κέρδος του φαρμακοποιού έχει μειωθεί οριζόντια και αντιστοιχεί σε 14,3% στη λιανική τιμή, όταν για τα υπόλοιπα φάρμακα είναι 23,4% (φάρμακα άρθρου 12ν.3816/2010 ). Επιπλέον πρέπει να αναφερθεί ότι από τον Απρίλιο του 2011 ισχύει αρνητική λίστα περίπου 500 σκευασμάτων και η ανανεωμένη λίστα ΜΥΣΗΦΑ (περίπου 500 σκευασμάτων επίσης). Με την εφαρμογή των προηγούμενων μέτρων, αναμένεται η εκπλήρωση του στόχου μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2011. Το μείζον είναι η επίτευξη του στόχου και όχι τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξή του.
Μας εγκαλεί ο κ. Μάνος για αποφάσεις μας στον χώρο του φαρμάκου, που καμία κυβέρνηση και κανένας αρμόδιος υπουργός δεν έλαβε από το 1984, τη στιγμή που στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οι σχετικές παρεμβάσειε πραγματοποιήθηκαν σε όλο αυτό το διάστημα ώς σήμερα και απέφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Είμαστε εν μέσω μιας μεγάλης προσπάθειας για να μειώσουμε και να συγκρατήσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη, χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία των πολιτών. Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αποσπασματικές αναλύσεις δεν βοηθούν ούτε τον χώρο της υγείας ούτε τη χώρα την ίδια».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
(ΣΣ: Καλώς η κακώς ο Λοβέρδος διατηρεί την ψυχραιμία του και θέτει τα θέματα στη σωστή τους βάση).