Δεν είμαι σίγουρη αλλά δε νομίζω πως η 10μηνη εκπαίδευση μπορεί να γίνει σε διαφορετικά ΚΥ. Μπορείς σίγουρα να το "σπάσεις" και να μην κάνεις 10 μήνες συνεχόμενους αλλά νομίζω πως αυτό πρέπει να είναι στο ίδιο ΚΥ.
Με δική σου επιθυμία και φυσικά τη σύμφωνη γνώμη του συντονιστή, για λόγους καλύτερης εκπαίδευσης, μπορείς να κάνεις το 10μηνο και σε ΚΥ που δεν υπάγεται στο Νοσοκομείο που πραγματοποιείς την ειδικότητα. Το γνωρίζω γιατί συνάδελφος απο την επαρχία έκανε το 10μηνο στο ΚΥ Βύρωνα. Τωρα το αν μπορεις να επιλεξεις εσυ το ΚΥ δεν ξέρω να σου πω, σε εμας το επιλέγαμε εμείς (με ό,τι μυαλα κουβαλουσε ο καθενας μας και για τους δικους του λόγους) γιατί όμως α αναπληρωτης συντονιστης μας δεν ασχοληθηκε καθολου με το ζητημα. Αν έχεις ενα συντονιστή που έχει άποψη κι επιμένει να πας καπου συγκεκριμμένα, ίσως θα έπρεπε να τον ακουσεις ή να βρειτε μια ακρη μαζι στην τελική.
Δεν γνωρίζω αν ο συντονιστής λόγω αναγκών μπορεί να σε στείλει σε ΚΥ εκτός νομού, μου φαίνεται όμως απαράδεκτο να καλυπτουμε ως ειδικευόμενοι ανάγκες ακόμη και άλλων νομών!!! Ο στόχος όλων όσων ασχολούνται με τους ειδικευόμενους (και φυσικά των ειδικευομένων) πρέπει να είναι η εκπαίδευση, απο εκεί και πέρα σίγουρα όλοι καλύπτουμε ανάγκες, πολλές φορές σε βάρος της εκπαίδευσης, αλλά μην καταλήξουμε να καλύπτουμε ανάγκες και η εκπάιδευση να πάει περίπατο.
Τωρα το τι είναι η σωστή εκπαίδευση χωράει πολύ κουβέντα. Γιατι ακόμη και καλύπτοντας ανάγκες μπορεις να εκπαιδευτείς αρτιότερα από το να "εκπαιδευεσαι" υποτιθεται συνταγογραφωντας φάρμακα...
Απο κουβέντες με γενικούς ιατρούς ειδικευόμενους έχω καταλάβει το εξής: οι περισσότεροι (όπως άλλωστε κι εγω στην αρχή της ειδικευσης) δεν γνωρίζουν ποιά θα είναι κατά κύριο λόγο η δουλειά τους στην ΠΦΥ όταν γίνουν ειδικοί και τι ζητάει ο κόσμος και η ΠΦΥ από αυτούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διεκδικεί ο καθένας ό,τι εκπαίδευση νομίζει πως είναι καλή για αυτόν και πολλές φορές να εστιάζουν την προσοχή τους πχ στο να μαθουν να βαζουν bullau ενώ δεν ξέρουν να χειριστούν το διαβητικό ή τον υπερτασικό ασθενή. Π.χ. ρωτωντας με σε ποιο ΚΥ να παει συνάδελφος ειδικευόμενος, μου είπε πως έχει κάνει αγροτικό και πως του φαίνεται άχρηστο το 10μηνο. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να κάνεις τη θητεία σου ως αγροτικός και να κάνεις το 10μηνο ως γενικός ιατρός.
Για μένα λοιπόν, πρώτο σου κριτήριο για να επιλέξεις ΚΥ θα πρέπει να είναι να υπάρχει εκεί γενικός ιατρός σε καθημερινή βάση, ο οποίος να έχει το μεράκι να σου διδάξει κάποια πράγματα. Πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχει γενικός ιατρός αλλά ιατρός άλλης ειδικότητας, ο οποίος όμως να μπορεί και να θέλει να σε εκπαιδευσει, αυτό είναι το ζητούμενο. Απλά οι νέοι γενικοί ιατροί (κρίνοντας απο οσους γνωριζω) νομίζω έχουν την όρεξη να ασχοληθούν με τους ειδικευόμενους και γνωρίζουν τι πρέπει να σου δείξουν.
Συμφωνώ ότι η τριβή με τους ασθενείς ειναι μεγάλη εμπειρία, και αν μπορεί να συνδυαστεί με το προηγούμενο θα είναι ό,τι καλύτερο για την εκπαίδευσή σου. Νομίζω όμως ότι η επιλογή θα πρέπει να γίνει με το παραπάνω κριτήριο.
Προσωπικά για το 10μηνο επέλεξα ένα εκ των δυο ΚΥ του νομού που ειχαν γενικό ιατρό. Αλλοι λογοι που με οδηγησαν σε αυτην την επιλογή ήταν το ότι θα ήθελα να πάω σε εκείνο το ΚΥ μετεπειτα ως επιμελητρια και κατα δευτερο λόγο η απόσταση. Αν δεν ειχα οικογένεια πιθανότατα θα διεκδικούσα να πάω σε 10μηνο στο ΚΥ Βύρωνα ή στην Κρήτη, όπου πιστεύω πως θα αποκόμιζα περισσότερα. Κι όμως, θεωρώ ότι η εκπαίδευσή μου ήταν πολύ καλή, χάρη στη συνάδελφο γενική ιατρό η οποία παρόλο το φόρτο εργασίας πάντα είχε το χρόνο και τη θέληση να βοηθήσει, να εξηγήσει την περίπτωση ενός ασθενούς που εξεταζαμε μαζί ή να δεί έναν ασθενή που εξέτασα εγω και να συζητησουμε κάποιες απορίες/ελλείψεις μου.
Ελπίζω να βοήθησα παραθέτοντας κάποιες σκέψεις/εμπειρίες μου. Μίλα και με γενικούς γιατρούς που βρισκονται στα ΚΥ του νομου σου, νομίζω δεν έχεις να χάσεις κάτι, τουναντίον μάλιστα.