Θέματα Εργασίας > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Σημαντική επένδυση στην Ελλάδα ετοιμάζει το ΥΓΕΙΑ
Gatekeeper:
Σημαντική επένδυση στην Ελλάδα ετοιμάζει το ΥΓΕΙΑ
23/4/2008
10:05
Του Θανάση Παπαδή
Η παροχή πλήρως καθετοποιημένων υπηρεσιών υγείας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για το Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ, σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΓΕΙΑ βρίσκεται μία ανάσα από την υλοποίηση της πρώτης και σημαντικότερης φάσης αυτού του σχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη δραστηριότητας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Σε αυτό το πλαίσιο και πιθανότατα τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις οι οποίες και θα αφορούν τη δημιουργία μίας πλήρους καθετοποιημένης μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι λεπτομέρειες απομένουν μόνο προκειμένου να γίνει πράξη, αυτό που έχει ανακοινώσει η διοίκηση του ΥΓΕΙΑ και δεν είναι άλλο από την πλήρη παροχή υπηρεσιών σε όλα τα στάδια, από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια.
Όπως άλλωστε έχει τονίσει η διοίκηση το ενδιαφέρον εστιάζεται στη δημιουργία ή εξαγορά μεγάλης μονάδας διαγωνιστικού κέντρου. Και επειδή εξαγορά είναι πολύ δύσκολο να γίνει εξαιτίας της μη ύπαρξης στην ελληνική αγορά τέτοιας επιχείρησης που να πληροί τους όρους που θέτει η διοίκηση του ΥΓΕΙΑ, έχει αποφασιστεί να δημιουργηθεί νέα μονάδα. Κάτι ανάλογο δεν αποκλείεται σε μεταγενέστερο στάδιο να γίνει και στην Θεσσαλονίκη.
Η ολοκλήρωση της εν λόγω επένδυσης αναμένεται να μεταβάλλει σημαντικά και τα μεγέθη του ΥΓΕΙΑ, αφού θα υπάρξει αποσυμφόρηση των κεντρικών μονάδων (ΥΓΕΙΑ, Μητέρα, Λητώ) από καθημερινά περιστατικά και θα ενισχυθεί η χειρουργική δραστηριότητα, που είναι και πιο κερδοφόρα. Προς αυτήν την κατεύθυνση εξετάζονται και συμπληρωματικές ενέργειες που θα μειώνουν τη διάρκεια της μετεγχειρητικής νοσηλείας, όπως οι υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας.
Στόχος του ΥΓΕΙΑ είναι σταδιακά οι εργασίες πρωτοβάθμιας υγείας να φτάσουν στο 25% των συνολικών εσόδων του από 18,5% σήμερα. Σημειώνεται ότι από τα 300 εκατ. ευρώ του ΜΟΔ περίπου 55 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση επενδύσεων οργανικής ανάπτυξης.
Από εκεί και πέρα συνεχίζεται η αναζήτηση τρόπων για την επέκταση στο εξωτερικό, είτε με την εξαγορά υπαρχόντων μονάδων είτε με τη δημιουργία νέων. Πάντως η διοίκηση της εταιρείας έχει θέσει ως προτεραιότητά της την εξαγορά υφισταμένων μονάδων προκειμένου οι όποιες επενδύσεις να έχουν πολύ μικρότερο χρόνο απόδοσης των κεφαλαίων.
Να σημειωθεί η επιχείρηση διαθέτει αυτή τη στιγμή περίπου 300 εκατ. ευρώ αδιάθετα κεφάλαια από την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα να αντληθούν άλλα 200 εκατ. ευρώ μέσω απλού ομολογιακού δανείου.
Gatekeeper:
Το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Υγεία Α.Ε. (Υγεία) ανακοινώνει την εξαγορά ποσοστού 50% του μετοχικού κεφαλαίου καθώς και πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Safak, ιδιωτικού Ομίλου εταιρειών παροχής υπηρεσιών υγείας στην Τουρκία, έναντι 48 εκατ. δολ. Επιπλέον οι δύο πλευρές, συμφώνησαν ότι το Υγεία θα αγοράσει το 50% οικοπέδου που ανήκει στον Όμιλο, έναντι 5 εκατ. δολ. και το οποίο θα αξιοποιηθεί με την δημιουργία ενός σύγχρονου Γενικού Νοσοκομείου, σε κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης.
Ο Όμιλος Safak, είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους Ομίλους παροχής υπηρεσιών υγείας στην Τουρκία, και διαθέτει τέσσερα νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης με 470 κλίνες συνολικά. Τα νοσοκομεία αυτά είναι τα JF Kennedy Hospital, Avrupa Safak Hospital, Istanbul Safak Hospital, Goztepe Safak Hospital, καλύπτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες
(συμπεριλαμβανομένης και της Μαιευτικής) και είναι πλήρως εξοπλισμένα. Το 2007 τα νοσοκομεία Safak εξυπηρέτησαν πάνω από 240.000 ασθενείς ενώ συνολικά οι ασθενείς που εξυπηρετήθηκαν από τα νοσοκομεία αυτά μέχρι σήμερα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο άτομα. Το 2007 ο όμιλος Safak είχε έσοδα 64 εκατ. δολ. και EBITDA 8 εκατ. δολ.
Μαζί με τον εταίρο της, τον Όμιλο Safak, το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Υγεία, στοχεύει να αποκτήσει ηγετική θέση στην ιδιωτική αγορά υπηρεσιών υγείας της Τουρκίας.
Η εξαγορά ποσοστού στον Όμιλο Safak εντάσσεται στην στρατηγική του Υγεία να αποτελέσει τον μεγαλύτερο όμιλο παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας στην Νοτιανατολική Ευρώπη και τελεί υπό την αίρεση πραγματοποίησης ικανοποιητικού οικονομικού και νομικού ελέγχου.
Το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Υγεία είναι ο επενδυτικός βραχίονας στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, της Marfin Investment Group (MIG) που είναι ο βασικός μέτοχος του Υγεία Α.Ε.
Αγωνιστική Παρέμβαση:
Σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών για την κρίσιμη δεκαετία παρουσιάστηκε χτες
Η γύμνια των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας - ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) - με την ταυτόχρονη πριμοδότηση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, που έφεραν απ' τη μια τη γιγάντωση του επιχειρηματικού τομέα Υγείας και απ' την άλλη τα αβάσταχτα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης, καταγράφονται στην έρευνα του Κέντρου Μελετών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη δεκαετία 1996-2006, που παρουσιάστηκε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οπως αναμενόταν, η έρευνα αποσιωπά εξ ολοκλήρου τις ευθύνες των κυβερνήσεων που προκάλεσαν αυτή τη διαχρονική εξέλιξη σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Εντούτοις και αυτή η ψυχρή και τεχνοκρατική καταγραφή καταμαρτυρεί τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των πολιτικών που ασκήθηκαν σ' αυτή την κρίσιμη δεκαετία, στο όνομα μάλιστα της εξυπηρέτησης του ασθενούς και του λεγόμενου νοικοκυρέματος των οικονομικών της Υγείας.
Ο πολιτικός ένοχος δε θα μπορούσε να κατονομαστεί και για τον επιπλέον λόγο ότι ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου που εκπόνησε τη μελέτη, καθηγητής Γιάννης Τούντας, μετείχε ενεργά στην εκπόνηση - και στη συνέχεια στην εφαρμογή του από υπεύθυνη θέση - της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Υγείας τον Αλέκο Παπαδόπουλο, η οποία μεταξύ των άλλων περιλάμβανε και τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, όπου ο ασθενής πληρώνει απ' την τσέπη του 25-90 ευρώ και για τις μικροεπεμβάσεις μέχρι και 150 ευρώ. Την πολιτική αυτή συνέχισε και επέκτεινε η ΝΔ.
Τα γυμνά απ' το δημόσιο σύστημα Υγείας πεδία καλύφτηκαν εξαπίνης απ' το κεφάλαιο, στο οποίο προσδέθηκαν και τομείς των δημόσιων νοσοκομείων μέσω της εκχώρησης τομέων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως η καθαριότητα, η σίτιση, κλπ. Το αποτέλεσμα είναι δραματικό καθώς, εκτός απ' τα χαράτσια, ορισμένα λαϊκά στρώματα αποκλείονται και δεν μπορούν να κάνουν χρήση ούτε και αυτών των υποβαθμισμένων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, όπως διαπιστώνεται στην έκθεση.
Διπλή γύμνια στην ΠΦΥ
Εκεί που η έκθεση είναι αποκαλυπτική είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Με το λεγόμενο νόμο του ΕΣΥ (1397/1983) είχαν σχεδιαστεί 400 Κέντρα Υγείας, εκ των οποίων τα 190 θα ήταν στις αγροτικές περιοχές και τα 210 θα ήταν στα αστικά κέντρα, ώστε «κάθε ένα από αυτά να καλύπτει έναν πληθυσμό, που, ανάλογα με τις ιδιομορφίες της περιοχής, να κυμαίνεται από 2.500 έως 35.000 κατοίκους». Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού των 400 ΚΥ τοποθετήθηκε στο τέλος του 1988 με τη σημείωση: «Η ανάπτυξη της εξωνοσοκομειακής υποδομής του ΙΚΑ στα αστικά κέντρα από το 1982 και μετά συντονίζεται με το πρόγραμμα ανάπτυξης των αστικών Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ».
Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα φαίνεται αφενός στο συνοπτικό Πίνακα, ενώ στην έρευνα σημειώνεται ότι ένας στους δύο αρρώστους προσφεύγει σε ιδιώτη γιατρό για υπηρεσίες ΠΦΥ. Η κατάσταση αυτή καταγράφεται ακόμα και στις αγροτικές περιοχές, καθώς το 80% των κατοίκων των αγροτικών περιοχών - όπου υπάρχουν τα ΚΥ - καταφεύγουν σε δομές ΠΦΥ στα αστικά κέντρα και η πλειοψηφία αυτών σε ιδιώτες γιατρούς (47,5%).
Ακόμα και σε αυτά τα ΚΥ που αναπτύχθηκαν η κατάσταση είναι οικτρή από την άποψη της στελέχωσης: Σύμφωνα με την έρευνα, οι υπηρετούντες γιατροί και νοσηλευτές καλύπτουν μόλις το 47% και 54% αντίστοιχα των οργανικών θέσεων. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης αποτυπώνεται με ένα δραματικό τρόπο στην έρευνα: «Η υψηλή οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών για υπηρεσίες ΠΦΥ έχει ως αποτέλεσμα τον "αποκλεισμό" κάποιων ατόμων από τη χρήση απαραίτητων υπηρεσιών είτε (κυρίως) λόγω αδυναμίας πληρωμής, είτε λόγω άλλων περιορισμών (κόστος χρόνου, απόσταση, δυσχέρεια πρόσβασης, κλπ.). Κατά συνέπεια η μη ολοκλήρωση του συστήματος ΠΦΥ ενοχοποιείται ενίοτε για την ακύρωση της ασφαλιστικής κάλυψης και άλλοτε στην περιορισμένη χρήση υπηρεσιών λόγω περιορισμένων εισοδηματικών δυνατοτήτων».
Υποταγή στην αγορά
Οι πολιτικές ευνόησης της δράσης του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας καταγράφονται με αποκαλυπτικό τρόπο στην έρευνα, στην οποία, μεταξύ των άλλων, σημειώνεται: «Τα τελευταία χρόνια, λόγω της αλλαγής του νόμου του 1992 και της απελευθέρωσης δυνάμεων της αγοράς, της σταδιακής αύξησης των νοσηλίων, της γενικότερης τάσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς ιδιωτικοποίηση και των ελλείψεων και ανεπαρκειών του δημόσιου νοσοκομειακού τομέα, η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να μεταβάλλεται».
Αυτή η μεταβολή έφερε τεράστιες επενδύσεις στις τεχνολογίες αιχμής: «Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στην υψηλή τεχνολογία ανέρχεται στο 90% επί του συνόλου των επενδύσεων έναντι 30% του ΕΣΥ», αναφέρεται στην έρευνα, η οποία προαλείφει πεδίο δόξης λαμπρόν για το κεφάλαιο μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα. Μια ακόμα διαπίστωση της έρευνας είναι οι «ισχυρές μονοπωλιακές τάσεις στον ιδιωτικό τομέα, μέσω των εξαγορών και συγχωνεύσεων κλινικών».
Και εις επιβεβαίωση αυτής της διαπίστωσης απ' την έρευνα ήρθε η χτεσινή ανακοίνωση του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία» για την εξαγορά ποσοστού 50% του μετοχικού κεφαλαίου, με πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου «Safak», ιδιωτικού ομίλου εταιρειών παροχής υπηρεσιών Υγείας στην Τουρκία, έναντι 48 εκατ. δολαρίων...
Εφημερίδα "Ριζοσπάστης"-Τετάρτη 7 Μαΐου 2008
Επίσης στην ίδια εφημερίδα υπάρχει και ο σχετικός συνοπτικός πίνακας:
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
* Νοσοκομεία Δημόσιου Τομέα: 123 ΕΣΥ (36.621 κλίνες), 9 ψυχιατρεία (3.500 κλίνες), 5 ΙΚΑ, 13 Στρατιωτικά, 2 πανεπιστημιακά (με συνολικά 4.000 κλίνες).
* Κέντρα Υγείας (ΚΥ): 201 Αγροτικού Τύπου - με 1.478 Περιφερειακά Ιατρεία - και 3 Αστικού Τύπου.
* Γιατροί: 18.744 νοσοκομείων ΕΣΥ και 3.342 στα ΚΥ
* Νοσηλευτικό Προσωπικό: 39.329 στα νοσοκομεία ΕΣΥ και 2.414 στα ΚΥ.
* Λοιπό προσωπικό σε νοσοκομεία ΕΣΥ και ΚΥ 16.133 άτομα.
* Το ΙΚΑ διαθέτει 42 νομαρχιακές μονάδες (πολυιατρεία) και 50 τοπικές μονάδες υγείας. Απασχολούνται 8.077 γιατροί (συμπεριλαμβανομένων και των 5 νοσοκομείων) και 3.000 υγειονομικοί υπάλληλοι.
* Ιδιωτικός τομέας Υγείας: 172 θεραπευτήρια με 14.515 κλίνες και 400 διαγνωστικά κέντρα. Απασχολούνται 4.192 γιατροί, αλλά δεν έχει καταγραφεί το υπόλοιπο προσωπικό. Δραστηριοποιούνται 25.000 ιδιώτες γιατροί και 12.000 οδοντίατροι.
* Λειτουργούν 6 νοσοκομεία ως ΝΠΙΔ με 1.548 κλίνες.
Gatekeeper:
Οι Ελληνες καταφεύγουν στους ιδιώτες γιατρούς
Τους επιλέγει ένας στους δύο πολίτες- ποια στοιχεία προκύπτουν από μελέτη επιστημόνων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΝΑΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ
Κυρίαρχος είναι ο ρόλος των ιδιωτών στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης παρ΄ ότι έχουν περάσει 25 χρόνια από τη «γέννηση» του ΕΣΥ. Ο ένας στους δύο Ελληνες καταφεύγει σε ιδιώτες γιατρούς, συμβεβλημένους, ή μη, με τα ασφαλιστικά ταμεία τους για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η εικόνα αυτή είναι έντονη όχι μόνο στις αστικές αλλά και στις αγροτικές περιοχές, όπου μόνο το 20% των κατοίκων προσφεύγει στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία. Ενας από τους λόγους συνίσταται στην ελλιπή στελέχωσή τους. Η μέση κάλυψη των συστημένων θέσεων ιατρικού προσωπικού δεν ξεπερνά το 47% και για το υπόλοιπο προσωπικό το 54%.
Τα παραπάνω στοιχεία από τη μελέτη για τις «Υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα 1996-2006» παρουσίασαν χθες ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Ι. Τούντας, και οι συνεργάτες του Κέντρου κκ. Κ. Σουλιώτης και Ν. Οικονόμου . Οι ομιλητές σημείωσαν ότι η παρουσία των ιδιωτών είναι ισχυρή και στον νοσοκομειακό τομέα, καθώς κατέχουν το 28% των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας.
Επίσης αναφέρθηκαν στις γεωγραφικές ανισότητες που παρουσιάζει η κατανομή των κλινών στην επικράτεια. Το μεγαλύτερο μέρος των νοσοκομειακών κλινών έχει αναπτυχθεί στην περιφέρεια της πρωτεύουσας (43%) και στη Μακεδονία (23%). Η Αττική εμφανίζει τον μεγαλύτερο δείκτη κλινών ανά 1.000 κατοίκους (6). Ακολουθεί η Μακεδονία (5), με τον μέσο όρο στο σύνολο της χώρας να ανέρχεται σε 4,7 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Τις λιγότερες νοσοκομειακές κλίνες διαθέτουν η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια (2,6), καθώς και η Πελοπόννησος (2,9), γεγονός το οποίο οι ερευνητές απέδωσαν εν μέρει στη γειτνίαση των εν λόγω περιφερειών με αυτήν της πρωτεύουσας.
Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσον της κατάταξης των χωρών του ΟΟΣΑ (12η) με κριτήριο τον δείκτη συνολικών νοσοκομειακών κλινών ανά 1.000 κατοίκους (4,7/1.000). Τον χαμηλότερο δείκτη παρουσιάζει το Μεξικό (1,9) και τον υψηλότερο η Ιαπωνία (14,4). Ακόμη, αναφέρεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο δείκτης ανέρχεται σε 4,2 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, ενώ στη Γερμανία σε 8,9 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι υπάρχει έλλειψη με βάση τα διεθνή δεδομένα. Στα ελληνικά νοσοκομεία αναλογεί ένας νοσηλευτής για μία κλίνη ανά εικοσιτετράωρο, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν δύο ως τρεις νοσηλευτές σε κάθε κλίνη.
«Παρά την απουσία συστηματικής έρευνας γύρω από τις υπηρεσίες Υγείας» σχολίασαν οι ερευνητές «είναι φανερή η ύπαρξη φαινομένων όπως το “παράδοξο” χρηματοδοτικό πλαίσιο,η αποσπασματική και αλληλοεπικαλυπτόμενη παροχή υπηρεσιών, ιδίως στην πρωτοβάθμια περίθαλψη,οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή,η ανεπαρκής διοικητική υποστήριξη των δημοσίων υπηρεσιών και η αδυναμία μηχανογράφησης του συστήματος». Είναι πλέον αναγκαία- προσέθεσαν- η χάραξη εθνικής πολιτικής η οποία θα οδηγήσει σε συνολικό επανασχεδιασμό και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Gatekeeper:
Euromedica: Σύσταση νέας εταιρείας στον Ασπρόπυργο Αττικής
Στη σύσταση νέας εταιρείας με την επωνυμία "ΙΩΝΙΑ EUROMEDICA ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε." και έδρα τον Ασπρόπυργο Αττικής προχώρησε η κατά 100% θυγατρική της Euromedica, Europrocurement ΑΕ.
Η συμμετοχή της τελευταίας στη νέα εταιρεία είναι 49%, ενώ το υπόλοιπο 51% ανήκει σε διάφορους γιατρούς της περιοχής.
Σκοπός της νέας εταιρείας είναι, σύμφωνα με την Euromedica, η δημιουργία διαγνωστικού κέντρου, σε μισθωμένο ακίνητο, στην περιοχή του Ασπρόπυργου, το οποίο θα διαθέτει μαγνητικό τομογράφο, μικροβιολογικό τμήμα, τμήμα υπερήχων, ακτινολογικό τμήμα, τμήμα μοριακής βιολογίας και τμήμα γενετικής.
Το συνολικό κόστος της επένδυσης θα ανέλθει σε ένα εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργία του νέου διαγνωστικού αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου 2008.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση