Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 10:53:05

Ψηφοφορία

Πόσο πρέπει να είναι το εξέταστρο για μια επίσκεψη στο ΕΣΥ;

3 ευρώ
5 ευρώ
10 ευρώ
15 ευρώ
Άλλο ποσό
Δωρεάν

Αποστολέας Θέμα: Εξέταστρο 3 ->5 ->? Ευρώ στα Κ. Υγείας  (Αναγνώστηκε 77887 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Σεπτεμβρίου 2010, 16:04:23
Αναγνώστηκε 77887 φορές
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Με την επισυναπτόμενη εγκύκλιο του ΥΥ&ΚΑ, καθιερώνεται πλέον εξέταστρο 3 ευρώ για όσους προσέρχονται για ιατρική εξέταση στα Κέντρα Υγείας.

Η ίδια εγκύκλιος ορίζει ότι θα καταβάλλεται και το προβλεπόμενο από σχετικό διάταγμα ποσό προκειμένου για μικροβιολογικές εξετάσεις, ειδικές θεραπείες ή μικρές χειρουργικές επεμβάσεις.

Του λοιπού, ο τζάμπας ...απέθανε ; (Και άφησε μόνο χρέη) ; Οψόμεθα!

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην εγκύκλιο δεν γίνεται αναφορά στα Π.Ι.
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Σεπτεμβρίου 2010, 16:11:56 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

28 Σεπτεμβρίου 2010, 20:13:22
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


28/09/2010
Με αμοιβή η εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ)

 Την εφαρμογή παλαιότερης νομοθεσίας με την οποία προβλέπεται η καταβολή αμοιβής (3 ευρώ) στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και κατά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από τα Κέντρα Υγείας, ζητά ο υπουργός Υγείας με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό τους προς τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ).

Ο κ. Λοβέρδος εντέλει τους διοικητές των νοσοκομείων για την πιστή εφαρμογή της εγκυκλίου, υπενθυμίζοντας παλαιότερους σχετικούς νόμους οι οποίοι ουσιαστικά είχαν αδρανοποιηθεί ή δεν εφαρμοζόταν από όλα τα νοσοκομεία. Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία εγκύκλιο Λοβέδρου, «όλοι οι προσερχόμενοι για εξέταση στα τακτικά πρωινά ιατρεία των νοσοκομείων του ΣΕΥ καθώς και τα ιατρεία των Κέντρων Υγείας καταβάλλουν την αμοιβή (εξετάστρου) τριών ευρώ. Εξαιρούνται της αμοιβής, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και όσοι διαθέτουν βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικό κοινωνικής προστασίας, οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί.

Επιπλέον, προστίθεται στην εγκύκλιο, και μόνο για τα Κέντρα Υγείας εξαιρούνται: Οι ανασφάλιστοι Ελληνες πολίτες κάτω των 18 ετών και άνω των 20 ετών που προσέρχονται μόνο στα ΚΥ, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και την προσκόμιση σχετικής υπεύθυνης δήλωσης ανασφάλιστου. Τα προσερχόμενα μόνο στο Κέντρο Υγείας ΑμεΑ που έχουν πιστοποιημένο αρμοδίως ποσοστό αναπηρίας 67% προσκομίζοντας το πιστοποιητικό και την αστυνομική τους ταυτότητα. Τα προσερχόμενα μόνο στο ΚΥ άτομα που πιστοποιημένα πάσχουν από κάθε μορφή μεσογειακής αναιμίας, αιμορροφιλία, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS) και προσκομίζουν για τα ανωτέρω ιατρική βεβαίωση σε ισχύ ότι παρακολουθούνται από ειδική μονάδα νοσηλευτικού ιδρύματος λόγω της παθήσεώς τους, πλέον της αστυνομικής τους ταυτότητας. Οι προσερχόμενοι μόνο στα ΚΥ τυφλοί, που προσκομίζουν βεβαίωση της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ότι είναι στα μητρώα τυφλών) ή κάρτα αναπηρίας όπου εφαρμόζεται πλέον της αστυνομικής ταυτότητας» καταλήγει η εγκύκλιος διευκρινίζοντας ότι σε περίπτωση που «οι ασθενείς είναι ασφαλισμένοι, η δαπάνη βαρύνει τον ασφαλιστικό τους φορέα, σύμφωνα με τον κανονισμό παροχών του φορέα τους».
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

28 Σεπτεμβρίου 2010, 22:03:08
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Ντροπή, αλλά όχι επειδή επιβάλλεται εισιτήριο.
Κατά την εκτίμησή μου γίνεται τεράστια κατάχρηση υπηρεσιών υγείας, ειδικά στα Κ.Υ. Υπάρχουν ασθενείς που θα προσέλθουν στο Κ.Υ. πολλές φορές το μήνα. (μέσος όρος 6 για τους «χρόνιους ασθενείς» το μήνα σε μία παλαιότερη μελέτη που είχαμε εκπονήσει). Μία για το ένα σκεύασμα, μία για το άλλο, μία για το τρίτο, μία για να σου δείξουν τη δερματίτιδα που ξέχασαν, μία να τους μετρήσεις το σάκχαρο, γιατί το δικό τους έδειξε 150 και ανησυχούν, μία, μία, μία…
Ένα συμβολικό ποσόν θα απέτρεπε σημαντικά αυτές τις τακτικές και θα τους ωθούσε στο να παραθέτουν όλα τα θέματα που τους απασχολούν στην επίσκεψη. Έτσι και περιορισμό της κατάχρησης θα έχουμε και πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα μπορούμε να διαμορφώνουμε για τους επισκέπτες και ουσιαστικότερη δουλειά θα μπορούμε να κάνουμε με τους ασθενείς μας, απελευθερώνοντας χαμένο χρόνο.

Τι είναι τότε ντροπή? Μα τι άλλο? Το ότι και εδώ ΔΕΝ θα ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ όσοι μονίμως σε αυτό τον τόπο δεν πληρώνουν και έχουν εθιστεί στο να τα θέλουν μονά –ζυγά δικά τους. Και είναι πάντα αυτοί που έχουν στο τσεπάκι εκφράσεις του τύπου «…σε πλερώνω ρε…». Αυτοί όμως και αυτή τη φορά απαλλάσσονται !!!

Ο ΙΚΑτζής που πληρώνει ουχί ευκαταφρόνητο ποσόν το μήνα για ασφάλιστρα, θα πληρώνει, λές και φταίει αυτός που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από το ΙΚΑ και καταφεύγει σε εμάς.. Ο του Δημοσίου, του ΤΕΒΕ, του ΤΜΕΔΕ, της Τράπεζας, όλοι αυτοί που επίσης πληρώνουν μηνιαίως σημαντικά ποσά, θα πληρώνουν. (Και μη μου πείτε ότι κάθε φορά αυτοί οι άνθρωποι θα χάνουν ένα πρωινό από τη δουλεία τους για να καταθέσουν στο Ταμείο τις αποδείξεις για τα 3 ευρώ και άλλη μία φορά για να στηθούν στην ουρά να τα εισπράξουν -γύρευε πότε)!!! Γιατί δεν κάνει μία σύμβαση με τα Ταμεία τους ο υπουργός να εισπράττει κατ’ ευθείαν? Γιατί βάζει μεσολαβητή τον ασφαλισμένο? Τυχαίο είναι που κοτσάρει ένα «καλύπτονται από το Ταμείο του» και ξοφλάει?
Προσωπικά βέβαια θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει άμεση από την τσέπη συμμετοχή –συμβολική- για να περιοριστεί η κατάχρηση. Ότι δεν το πληρώνεις, δεν σε πονάει. Είναι γνωστότατο σε όλους. Είναι θέση που ακόμη και οι σοσιαλίζοντες πιά οικονομολόγοι της υγείας το υποστηρίζουν.
Από την άλλη ο ΟΓΑτζης που δεν έχει πληρώσει σχεδόν ποτέ για ασφάλεια (οι παλιότεροι ποτέ, οι νεότεροι ελάχιστα) (για φόρους αλήθεια πληρώνει αντίστοιχα στα εισοδήματά του?), ο «άπορος» που όμως έχει ιδιοκτησία μεγαλύτερη από τη δική μου και αμάξι καλύτερο και δεν έχει δώσει στο σύστημα δραχμή. Οι «άποροι» αθίγγανοι που τα χρυσαφικά που είναι φορτωμένοι είναι ίσα με ένα ετήσιο δικό μου εισόδημα. Όλοι αυτοί θα έχουν μονίμως ελευθέρας, ασχέτως καταχρήσεων.
Αλήθεια, όταν κάποιος έχει αναπηρία 67%+ ή είναι τυφλός, γιατί πρέπει αδιακρίτως να έχει «ελευθέρας»? Δεν υπάρχουν άτομα σε αυτές τις κατηγορίες με εισόδημα που είναι αντίστοιχο των υπολοίπων που καλούνται να πληρώσουν? Άντε, επειδή είναι αντίστοιχο, είναι «λίγο» αφού εκ της αναπηρίας, απαιτούνται μεγαλύτερα βιοποριστικά κόστη. Τότε ξαναρωτώ. Άτομα ανάμεσά τους που να έχουν υψηλά εισοδήματα δεν υπάρχουν?

Αν θέλαμε να είμαστε δίκαιοι γιατί δεν θεωρούμε μία κάρτα ελευθέρας σε όλους ανεξαιρέτως Ταμείου που έχουν εισόδημα <Χ ευρώ ετησίως και κάτω (τροποποιημένο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες –αναπηρίες, συμφωνώ), ασχέτως Ταμείου και οι λοιποί να πληρώνουν? (Υπάρχουν και τα αδήλωτα έσοδα /η φοροδιαφυγή. Ο.Κ. Θα ήταν όμως μία βάση, μία αρχή).
Δεν είναι εύκολο? Πως είναι εύκολο να έχεις ετήσια βεβαίωση ότι π.χ. είσαι στα μητρώα τυφλών (που απαιτείται στην εγκύκλιο) και δεν είναι εύκολο να παίρνεις μία τέτοια βεβαίωση ετησίως από την εφορία σου?
Απλά, τσαλαβουτάμε και ότι αρπάξουμε, αλλά μη ξινίσουμε και τα μούτρα των «καλών μας» ψηφοφόρων. Πρέπει να έχουμε και κανένα άλλοθι να ξεστομίζουμε στα κανάλια λαϊκίζοντες, όταν θα μας στριμώχνουν οι των ΜΜΕ. Γιατί με παρρησία την αλήθεια δεν μπορούμε να την αρθρώσουμε (οι πολιτικοί μας ταγοί εννοώ).

Γι’ αυτά λέω ντροπή. Γι αυτά λυπάμαι. Για το χάλι μας και τον αμετανόητο λαϊκισμό μας.
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Σεπτεμβρίου 2010, 22:07:35 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

28 Σεπτεμβρίου 2010, 22:30:34
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Υποθέτω «παράβολο» 3 ευρώ θα κόβεται και για τη συνταγογράφηση.
Σε Κ.Υ. που λειτουργούν με 1 και ενίοτε με κανένα διοικητικό ποιος θα κάνει το οικονομικό αλισβερίσι; Οι οδηγοί; Οι νοσηλευτές; Ίσως οι γιατροί; Θα βγαίνουμε και στη γύρα για να «χαλάσουμε» χαρτονομίσματα αν δεν έχουμε ρέστα;
Αυτή η εξαίρεση του ΟΓΑ πώς αιτιολογείται επιτέλους;

Ο κος. Βαρνάβας είναι απολαυστικός στο σχολιασμό του για τη συγκεκριμένη εγκύκλιο
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

28 Σεπτεμβρίου 2010, 22:35:51
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Τα 3 ευρώ δεν πρόκειται να κάνουν την διαφορά.
Το καλύτερο σύστημα είναι το Σουηδικό.
Όλοι πληρώνουν 21$ την επίσκεψη ανεξάρτητα εάν επισκέπτονται ιδιώτη, δημόσιο ΚΥ ή νοσοκομείο .Μόλις πληρώσεις το συνολικό ποσό των 111 $ δεν πληρώνεις τίποτα μέχρι το τέλος  του έτους.
Μόνο με αυτό το σύστημα θα μαζέψει χρήμα το ΕΣΥ και θα περιοριστούν οι καταχρηστικές επισκέψεις.

Κάτι ανάλογο γίνεται με τα φάρμακα.

«ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι»...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

28 Σεπτεμβρίου 2010, 22:40:22
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Αυτό αγαπητέ Νεκτάριε είναι κάτι σαν την προγεμισμένη κάρτα υγείας που σχεδίαζε ο Αβραμόπουλος, αλλά από την ανάποδη.

Όσο για αυτό που λές αγαπητέ Αδαμάντιε, η ξύλινη γλώσσα των κομματικών εξαγγελιών –συνθημάτων δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, πολύ δε περισσότερο δεν θα μπορούσε να καταπιαστεί με μία –έστω και στοιχειώδη- ανάλυση για το γιατί και το πώς.
Θα χαιρόμουν να διαβάσω μία ανάλυση του γιατί δεν πρέπει να πληρώνουν –ή του γιατί πρέπει- με επιχειρήματα και προτάσεις επί πραγματικών δεδομένων (όπως π.χ. η κατάχρηση αγαθών γενικώς, όταν ο χρήστης δεν πληρώνει).
Ακούω όμως και θα ακούσω πάλι τα γενικόλογα περί «δωρεάν» υγείας. Ποια δωρεάν ? Όσοι είχαν ανάγκη για σοβαρές αποφάσεις σε θέματα υγείας γνωρίζουν πολύ καλά πόσο δωρεάν είναι η υγεία.
Και όσοι δεν είχαν αλλά αφουγκράζονται και σκέπτονται -αναλύουν το γνωρίζουν.
Αλλά, τώρα είναι αργά. Ας σβήσουμε τα φώτα. Αύριο πάλι φιλοσοφούμε …
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Σεπτεμβρίου 2010, 22:47:53 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

29 Σεπτεμβρίου 2010, 01:28:45
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

eliastheod


  Η λαϊκίστικη ρήση "τέρμα το τζάμπα", ξεκίνησε επί  νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη το 91, με καθορισμό εισόδου στα νοσοκομεία τις 1000δρχ. Γιατί 1000; γιατί έτσι. ένα στρογγυλό νούμερο να μη δίνουμε και ρέστα (ξέρετε ο πονηρός επιχειρηματίας, θα όριζε την τιμή στα 999). Βέβαια μην ξεχνάμε την αγοραστική αξία των 1000 δρχ τότε, που έβγαινες έτρωγες και σου έμεναν και ρέστα.
  Με το πέρασμα στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα η τιμή αναπροσαρμόστηκε στα 3 ευρώ. Γιατί 3; Γιατί κάπου τόσο έκανε τότε το χιλιάρικο, καθαρό νούμερο (παρότι με λίγο περίεργες παραπομπές)
  Η είσπραξη αυτού του ποσού στην πορεία ξεχάστηκε, αρχικά, σε μερικές περιπτώσεις ως ενσυνείδητη πολιτική επιλογή των λειτουργών της υγείας, στη συνέχεια, γιατί τα ποσά που παίζονταν κάτω από το τραπέζι στο χώρο, ήταν πολύ περισσότερα για να ασχολούμαστε με ψιλά.
  Το ωραίο είναι ο τρόπος που το ξαναέφερε στην επιφάνεια ο υπουργός. Πήγε με την ανάληψη των καθηκόντων του σε ένα νοσοκομείο, ενημερώθηκε λέει για τη λειτουργία του και τα προβλήματά του και διέγνωσε αμέσως τη δυσλειτουργία, την μη είσπραξη του 3ευρου.
  Δεν θα μπω στην κουβέντα για το αν ανατρέπεται ο χαρακτήρας της δωρεάν και δημόσιας υγείας, κάτι το οποίο σαν κράτος, και για πολλούς λόγους δεν προσφέρουμε, και δεν φταίνε τα 3 ευρώ γι αυτό. Θα μιλήσω από την πλευρά του τεχνοκράτη που λέει ότι ήρθε για να συμμαζέψει τις σπατάλες στο χώρο της υγείας, γιατί «λεφτά δεν υπάρχουν και εμείς θα το αλλάξουμε γιατί αλλιώς θα βουλιάξουμε».
  Πήγες υπουργέ μου στο νοσοκομείο, δεν σε ενημερώσανε οι υπεύθυνε διοικήσεις, εσύ δεν είχες ακούσει για τα πιράνχας στο χώρο της υγείας που συντελούν τα μέγιστα, καθημερινά και αδιαλείπτως  στη διόγκωση του χρέους αυτής της χώρας; Δεν είχες ακούσει για τις προκλητές υπηρεσίες υγείας, τη διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης, την άσκοπη(αλλά για συγκεκριμένους λόγους) αυξημένη ζήτηση παρακλινικών διαγνωστικών εξετάσεων; Δεν έχεις ακούσει ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης συνεχίζονται οι ιδιωτικές επενδύσεις στο χώρο της υγείας, ότι  ανθούν τα οικονομικά τους στοιχεία, και όλα αυτά από την πίσω πόρτα (βλέπε συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία) το δημόσιο χρέος διογκώνουν. Και επειδή είμαι σίγουρος ότι κάτι έχεις ακούσει για όλα αυτά υπουργέ, η πρεμούρα για την απώλεια των κρατικών εσόδων μέσω του 3ευρου μου θυμίζει τους χωρικούς  που φώναζαν μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου όταν τον έβγαζαν από το πηγάδι.
  Και να δούμε και τον εκπληκτικό τρόπο που βγαίνουν στην Ελλάδα οι υπουργικές αποφάσεις. Φωνάζει ο υπουργός το «Μήτσο» τον σύμβουλο τον καλό που γράφει τις αποφάσεις, ψάχνει ο «Μήτσος» τους νόμους και τις αποφάσεις και κάνει copy-paste ότι βρει και συντάσσει την καινούργια απόφαση. Έτσι βγαίνει το φοβερό οι τυφλοί που πάνε στα Κ.Υ. εξαιρούνται του 3ευρου, γιατί; Γιατί έτσι (μπορείς να πεις αρκετές εναλλακτικές απαντήσεις) εξαιρούνται του ΟΓΑ, γιατί; Γιατί έτσι. Εξαιρούνται οι μεταμοσχευθέντες νεφροπαθείς, αλλά όχι αυτοί που έχουν κάνει μεταμόσχευση καρδιάς (εδώ είμαι σίγουρος, ότι ο πρώτος Μήτσος που είχε συντάξει την πρώτη υπουργική απόφαση που έκανε copy ο δεύτερος Μήτσος, απλά τους ξέχασε)
  Η προχειρότητα που συντάσσονται οι αποφάσεις σε αυτή τη χώρα διαχρονικά δε με πειράζει τόσο, όσο με πειράζει να με θεωρούν «ούργιο» που λένε και στα μέρη μου, και να προσπαθούν να με πείσουν ότι με την πληρωμή των 3 ευρώ προσθέτουμε έστω και κάτι στο νοικοκύρεμα των οικονομικών της υγείας
  Και μια άλλη διάσταση του θέματος. Θα υποχρεώσω κάποιους ασθενείς να πληρώσουν ακόμα και αυτό το συμβολικό ποσό, σε ένα σύστημα που τους ταλαιπωρεί, είναι αναξιόπιστο, με τεράστιες ποσοτικές και ποιοτικές ανεπάρκειες σε έμψυχο υλικό και υποδομές;  Θα πληρώνει στην προσέλευση στα Κ.Υ και στα νοσοκομεία για την συνταγογράφηση των φαρμάκων του, γιατί εγώ σαν κράτος αποφάσισα  (γιατί έτσι) ότι θα συνταγογραφεί τα φάρμακα (τη χρόνια αγωγή του) κάθε μήνα. Θα πληρώνει για να εξεταστεί από ένα γιατρό που τον φορτώνει με φάρμακα με μοναδικό κριτήριο την επιδότηση από τη φαρμακευτική εταιρεία; Θα πληρώνει για να μην έχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά να λαμβάνει οδηγίες του τύπου «πίνε πολλά νερά» ή «μην τρως γλυκά και θα πέσει το σάκχαρο» ή «μια χαρά σε βλέπω πάρε σίδηρο και θα ανέβει ο αιματοκρίτης»; Θα πληρώνει 3 ευρώ για να δει στο ραντεβού  το χειρουργό, και μετά θα πουλά το χωράφι στο χωριό, για να τον «αναλάβει» ο χειρούργος;
  Θα μπορούσαν να γραφτούν αρκετά πράγματα κ.Μιχάλη σε μια κουβέντα για το αν θα έπρεπε να πληρώνουμε και πόσο σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Απλά πιστεύω ότι  υπάρχουν και πολλά πράγματα που θα πρέπει να επιλύσει πρώτα αυτό το κράτος,(κοιτάζοντας και την οικονομίστικη και την ηθική πλευρά του ζητήματος) για να φτάσει να ζητήσει από τον ασθενή αυτό το συμβολικό ποσό των 3 ευρώ 

29 Σεπτεμβρίου 2010, 10:04:04
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
  Και μια άλλη διάσταση του θέματος. Θα υποχρεώσω κάποιους ασθενείς να πληρώσουν ακόμα και αυτό το συμβολικό ποσό, σε ένα σύστημα που τους ταλαιπωρεί, είναι αναξιόπιστο, με τεράστιες ποσοτικές και ποιοτικές ανεπάρκειες σε έμψυχο υλικό και υποδομές;  Θα πληρώνει στην προσέλευση στα Κ.Υ και στα νοσοκομεία για την συνταγογράφηση των φαρμάκων του, γιατί εγώ σαν κράτος αποφάσισα  (γιατί έτσι) ότι θα συνταγογραφεί τα φάρμακα (τη χρόνια αγωγή του) κάθε μήνα. Θα πληρώνει για να εξεταστεί από ένα γιατρό που τον φορτώνει με φάρμακα με μοναδικό κριτήριο την επιδότηση από τη φαρμακευτική εταιρεία; Θα πληρώνει για να μην έχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά να λαμβάνει οδηγίες του τύπου «πίνε πολλά νερά» ή «μην τρως γλυκά και θα πέσει το σάκχαρο» ή «μια χαρά σε βλέπω πάρε σίδηρο και θα ανέβει ο αιματοκρίτης»; Θα πληρώνει 3 ευρώ για να δει στο ραντεβού  το χειρουργό, και μετά θα πουλά το χωράφι στο χωριό, για να τον «αναλάβει»



Μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι για την εισαγωγή και ηθική δικαίωση του τρίευρου αναφέρονται συνεχώς οι άνθρωποι που απασχολούν συχνά το ιατρικό προσωπικό ( γιατί αν χρησιμοποιούν το υπόλοιπο προσωπικό δε δίνουμε δεκάρα). Αν κάτι αποδεικνύεται από το υπαρκτό αυτό γεγονός είναι η δραματική ανεπάρκεια των δομών της ΠΦΥ. Η αδυναμία να περιφρουρήσουμε το ρόλο μας και να πείσουμε τον πληθυσμό, ότι στο χώρο που έρχονται συντελείται κάτι σημαντικό για τους ίδιους. Να κερδίσουμε ,δηλαδή, το σεβασμό και όχι να τον απαιτήσουμε, πολύ περισσότερο να τον επιβάλουμε μέσω του τρίευρου.
Υποτίθεται ότι η ΓΙ είναι η ειδικότητα που φιλοδοξεί να ανασυνθέσει το "όλον" του ανθρώπου , να συνυπολογίσει τις σύνθετες σωματικές , ψυχικές και κοινωνικές του ανάγκες. Αντί όμως να σκεφτούμε για πιο λόγο κάποιοι άνθρωποι κάνουν κατάχρηση των υπηρεσιών υγείας, κατά πόσο είναι και δική μας ευθύνη , σπεύδουμε να "κλείσουμε την πόρτα".
Όταν , για παράδειγμα, έρχεται ένας άνθρωπος με 16 πίεση και σπεύδουμε να του αλλάξουμε φάρμακα -συνήθως γράφοντας τα" δικά" μας, γιατί να περιμένουμε ο άνθρωπος αυτός να μην έρθει κάθε φορά που η πίεσή του είναι δεκάξι? Ακόμα χειρότερα όταν του κάνουμε και μια lasix για να τον ξεφορτωθούμε μια ώρα αρχύτερα!
Συνταγογραφώντας ένα αντιανοικό λιγότερο , εξοικονομούνται πόροι για 50 ασθενείς, μια πραζόλη λιγότερο για άλλους δέκα, ΑΜΕΑ αντί για σαρτάνη για άλλους πέντε...

29 Σεπτεμβρίου 2010, 12:12:16
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Η χρήση τις είσπραξης των 3 ευρώ λοιπών δεν έχει κάποια λογική. Επικαλούμαστε την οικονομική ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό. Επικαλούμαστε ένα μέτρο που θα αποτρέψει την κατάχρηση των υπηρεσιών υγείας, όμως ξεχνάμε την δυσκολία που έχουν κάποιοι να δώσουν αυτά τα τρία ευρώ. Μην ξεχνάμε την ανεργία που έχει όλο και αυξητικές τάσεις με τα νέα μέτρα. Αυτός που έχει την δυνατότητα να τα δώσει, θα έχει τώρα πιο έντονη την συμπεριφορά ¨εγώ σε πληρώνω¨. Τελικά θα έχουμε δώσει την ευκαιρία στους «τσαμπουκάδες» να χρησιμοποιούν αυτήν την λογική περισσότερο και θα αποτρέπουμε τους έχοντες ανάγκη, έστω και για μια απλή κουβέντα με τον γιατρό τους για κάτι που τους απασχολεί (και αυτό είναι μέσα στην ΠΦΥ).
Τα τρία ευρώ δεν είναι αποτρεπτικό για αυτούς που έχουν την δυνατότητα για την κατάχρηση των υπηρεσιών, ενώ μπορεί να γίνει αποτρεπτικό για άτομα που έχουν πράγματι ανάγκη. Άρα διευρύνεται η ψαλίδα τις ανισότητας. Δεν είναι θέμα δωρεάν υγείας η όχι, γιατί δεν κρίνεται από αυτό μόνο ο χαρακτήρας του ΕΣΥ. 
Είναι ένα μέτρο αναποτελεσματικό και σαν οικονομικό μέτρο αλλά και σαν μέτρο αποτροπής από την κατάχρηση των υπηρεσιών, άρα δεν βλέπω τον λόγο που πρέπει να εφαρμοστεί. Το μόνο που έχει να προσφέρει είναι να φέρουν τον Ιατρό να λογοδοτεί (γιατί σε αυτόν φορτώνουν όλα τα κακώς κείμενα στο ΕΣΥ) για άλλο ένα μέτρο που οι περισσότεροι θα αντιδράσουν.
Εγώ δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει αυτό το μέτρο?? Εκεί ζητώ να υπάρχει αιτιολόγηση και επί του προβλήματος να κουβεντιάσουμε  με τις προτάσεις μας. Τα λοιπά είναι ¨αποπροσανατολισμός¨ από το κυρίως πρόβλημα και ¨ψευδοδιλλήματα¨ που εφαρμόζονται  στην πολιτική σκακιέρα.
Αρνούμαι να επιχειρηματολογήσω για ένα τέτοιο μέτρο και το απορρίπτω γιατί απαιτώ από αυτούς που το προτείνουν να αιτιολογήσουν το σκεπτικό και την αποτελεσματικότητα του σε αυτό που αποσκοπεί και δέχομαι μόνο τις προτάσεις  με την επιχειρηματολογία τους και με το σκεπτικό τους για το πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

29 Σεπτεμβρίου 2010, 16:27:37
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Increased Copayments

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Είναι ένα μέτρο αναποτελεσματικό και σαν οικονομικό μέτρο αλλά και σαν μέτρο αποτροπής από την κατάχρηση των υπηρεσιών, άρα δεν βλέπω τον λόγο που πρέπει να εφαρμοστεί.

2010 International Monetary Fund
Greece: First Review Under the Stand-By Arrangement
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
September 14, 2010

σελ. 7:
Health sector. Changing procurement procedures to reduce pharmaceutical spending by 20 percent (starting September), improving profiles and benchmarking for patients and doctors to avoid unnecessary prescriptions, and enforcing and increasing copayments for outpatient and diagnostic services to contain health spending.

Attachment II. Memorandum of Economic and Financial Policies, σελ. 47 και Attachment IV. Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality
(European Commission and European Central Bank), σελ. 66:
Health sector. In the hospital sector the government will accelerate payments to avoid the buildup of arrears and to limit the carryover of obligations into 2011. Further, the government has reduced procurement prices of pharmaceuticals by 20 percent by implementing price caps for approved drugs lists, and improved profiles and benchmarking for patients and doctors to avoid unnecessary prescriptions, which should yield important savings during the second half of this year. Indeed, the government stands ready to reduce pharmaceutical costs further (where there is room to expand the drugs lists, the use of generics, and by introducing e-prescriptions). The government will enforce the €3 for regular outpatient services in public hospitals and extend the “all day” operation of hospitals (afternoon shift) in order to develop and improve healthcare services and increase hospital revenues, including with increased copayments of outpatient and diagnostic services. The government has placed accounting firms in state hospitals to improve their financial management to gain control over spending and accounts payable.

Όσο για τις ανυπόστατες συκοφαντίες περί του…Μήτσου:

Attachment IV. Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality (European Commission and European Central Bank), σελ 82:
Government seeks technical assistance from independent international experts on all aspects of the efficiency and effectiveness of the health procurement system and management of hospitals, aiming at enhancing efficiency and reducing waste.

Τα πράγματα αλλάζουν, σιγά σιγά, και γλυκά γλυκά, έτσι που στο τέλος κανείς δεν θα πάρει χαμπάρι πότε ήρθαν όλα τούμπα…

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
όμως ξεχνάμε την δυσκολία που έχουν κάποιοι να δώσουν αυτά τα τρία ευρώ. Μην ξεχνάμε την ανεργία που έχει όλο και αυξητικές τάσεις με τα νέα μέτρα.


The International Monetary Fund (IMF) is an organization of 187 countries, working to foster global monetary cooperation, secure financial stability, facilitate international trade, promote high employment and sustainable economic growth, and reduce poverty around the world.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αντίο, φτώχεια!

29 Σεπτεμβρίου 2010, 18:31:46
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η λαϊκίστικη ρήση "τέρμα το τζάμπα"

Nαι, εγώ ήμουν που τ’ ανέφερα το παραπάνω. Eπίσης, κι εγώ δίνω στους ασφαλισμένους οδηγίες του τύπου "Να πίνεις πολύ νερό" (Και να κοιτάς και το Θεό) και "Μην τρως πολλά γλυκά, για να σου πέσει το ζάχαρο." (Ακολουθεί επιστολή ανάληψης ευθύνης).

Για να κάμωμεν τον συνήγορο του διαβόλου, όπως είπε και ο Φρ. Νίτσε: "Η κυριολεξία του σήμερα είναι η μεταφορά του χθες."  Ως γνωστόν, στη σύγχρονη Ελ είσαι κορόιδο αν δουλεύεις και δεν τρως από τα έτοιμα ή/και από τον κόπο του άλλου (ή άλλων κοινωνικών ομάδων) ποιώντας τη νήσσα στις υποχρεώσεις σου αλλά ταυτόχρονα διεκδικώντας σθεναρά τα δικαιώματά σου (π.χ. δωρεάν υγεία). Σε αυτό το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ (ατομική κουτοπονηριά vs συλλογική ευσυνειδησία),  δείχνουν να τα καταφέρνουν καλύτερα απ’ όλους οι ασφαλισμένοι που εμφανίζουν στην Εφορία ψευδώς χαμηλά εισοδήματα - την ίδια στιγμή, βέβαια, που οι Έλληνες μισθωτοί και ελευθεροεπαγγελματίες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ, έχουν τις χαμηλότερες απολαβές και δεν ξέρω κι εγώ ποια άλλη θλιβερή πρωτιά.

Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που τα ξύνουν, κυρίως όσοι έχουν σχετικά καλές θέσεις στο Δημόσιο forevah, οι οποίοι προκειμένου να μην καταλάβει κανείς ότι η δουλειά τους είναι κατά το μάλλον ή ήττον ξύσιμο συνεχές χωρίς ενοχές, και για να αποσοβήσουν κάθε προσπάθεια άρσης αυτού του καθεστώτος, παραπονιούνται διαρκώς. Τα πρωτεία σε αυτήν την ψυχοκοινωνική στρατηγική αυτοπροστασίας και πλειοδοσίας σε μίρλα, έχουν μεν οι μονιμάτζες του δημοσίου αλλά πολύ κλάψα πέφτει και στα παραδοσιακώς κατοχυρωμένα ελεύθερα επαγγέλματα - και μάλιστα όσο πιο κλειστό είναι το "ελεύθερο" επάγγελμα, π.χ. ιδιοκτήτες αδειών φορτηγών Δ.Χ. και φυσικά οι γνωστοί μας φαρμακομπακάληδες.

Δυο φαινόμενα - διαχρονικά μαζική παραγωγή κουτοπόνηρων συλλογικά ασυνείδητων, αχαΐρευτων πολιτικάντηδων της συμφοράς / mutatis mutandis εξαλλαγή του εκλογικού σώματος - σίγουρα συνδέονται αλληλένδετα μεταξύ τους και μας φτάσανε ως εδώ. Νταξ, απλουστεύω και λαϊκίζω κάπως βάναυσα τώρα, αλλά στην Ελ το να παραπονιέσαι ότι τα 3 ευρώ για να σε εξετάσει ο ιατρός  σου είναι πολλά  (ενώ το πακέτο Σαντέ έχει πάει 3.20) – όπως και το να προσβάλλεσαι ή το να έχεις "και μνήμη και κρίση" – είναι ένα δικαίωμα, το οποίο – όπως όλα τα δικαιώματα – το απολαμβάνουν μειοψηφίες. Εξίσου φευγάτο είναι το να προσπαθείς να συμμαζέψεις εκ των υστέρων το γάλα της καρδάρας που εσκεμμένα έριξες, όπως κάνουν οι κυβερνήσεις αυτού του τόπου από το 1834 και εντεύθεν.

Και  ερχόμαστε στα καθ’ ημάς: Ένας ανθρωπάκος που απλά θέλει να σπουδάζει μέχρι τα 30-35 του χωρίς να εργάζεται, για να έχει αργότερα μια σχετική οικονομική άνεση (όχι τπτ φοβερά πράγματα δλδ) βρίσκεται τώρα εν μέσω διπλών πυρών:

Αφενός οι περήφανοι ασφαλισμένοι που και καλά "έχουν μπει απ' τα 7 στο μεροκάματο" και "έχουν μάθει πως βγαίνει το ψωμί", τον κατηγορούν ως φλώρο, κακομαθημένο και βουτυρομπεμπέ κλπ, και είναι βέβαιο ότι θα τους δούμε μπροστά μας να προσπαθούν να παρακάμψουν το εξέταστρο των 3 ευρώ με κάθε τρόπο που μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους.

Αφεδύο, Νοσοκομεία & Κέντρα Υγείας που στενάζουνε απ’ το φόρτο εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού-συσσώρευσης περιττών αρμοδιοτήτων-κακοδιοίκησης-έλλειψης μάνατζμεντ και η επακόλουθη ακαλαισθησία, δυσφορία και τελικά δυσπραγία στην οποία εγκλωβιζόμαστε, παρά τον αρχικό ενθουσιασμό και τις αγαθές προθέσεις μας.

Ποια είναι η λύση; You talkin' to me? Τα 3 ευρώ σίγουρα όχι!

Προσώπικλυ, θα πρότεινα να καταργηθεί το εξέταστρο των 3 ευρώ και να αντικατασταθεί από ένα πράσινο τέλος που θα πληρώνει όποιος ασφαλισμένος προσέρχεται στο ΚΥ ή Νοσοκομείο με μηχανοκίνητο μέσο, ώστε να δώσουμε κίνητρα για χρησιμοποίηση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς (ποδήλατα, σκέητ-μπορντ και σο ον). Τα δε 3 ευρώ, να παραχωρηθούν στους φαρμακοποιούς ως τέλος εκτέλεσης συνταγής, χωρίς φυσικά άλλη επιβάρυνση του ασφαλιστικού ταμείου προς όφελός τους (π.χ. το ποσοστό 35% επί της λ.τ. του φαρμάκου, όπως γινόταν μέχρι χθες).


« Τελευταία τροποποίηση: 30 Σεπτεμβρίου 2010, 00:08:43 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Οκτωβρίου 2010, 19:31:46
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


ΛΟΒ: Τέρμα στην τζάμπα γενναιοδωρία και στην τζάμπα καλοσύνη!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

«Είμαι στη φάση της καταγραφής. Το ξανασκέφτομαι»! Με τη φράση αυτή ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χθες στη Βουλή να επιβληθεί εισιτήριο τριών ευρώ και στις εφημερίες των νοσοκομείων.

«Είμαι στη φάση της καταγραφής. Το ξανασκέφτομαι»! Με τη φράση αυτή ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χθες στη Βουλή να επιβληθεί εισιτήριο τριών (3) ευρώ και στις εφημερίες των νοσοκομείων, εκτός από τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία.
Παράλληλα, βρίσκεται στην αναζήτηση δαπανών των νοσοκομείων, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, που είναι -όπως είπε- «αγνώστου προελεύσεως», εκ των οποίων πιθανολογεί ότι τα 150 εκατ. ευρώ προέρχονται από το κόστος της περίθαλψης των μη νόμιμων μεταναστών, που μπαίνουν στα νοσοκομεία μέσω των εφημεριών χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ.

Συνολικά, οι προβλέψεις για τις δαπάνες των νοσοκομείων το 2010 ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2,2 δισ. είναι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων. «Πάνε και το βράδυ στις εφημερίες. Εκεί δεν πληρώνει κανείς αυτά τα 3 ευρώ.

Αυτό έχει εξαιρεθεί από τον νόμο. Δεν είπα ότι αλλάζω γνώμη, αλλά το ξανασκέφτομαι», απάντησε ο κ. Λοβέρδος στη σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αδ. Γεωργιάδη.

Οι αλλοδαποί

Υπενθύμισε ότι πρόσφατα, με εγκύκλιο του, ζήτησε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να εισπράττονται τα τρία (3) ευρώ από όλους ανεξαιρέτως, καθώς το αντίτιμο πλήρωναν μόνον οι Ελληνες κι όχι οι αλλοδαποί που επισκέπτονταν τα εξωτερικά ιατρεία.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχει ζητήσει να καταγράφεται πόσοι είναι ασφαλισμένοι και πόσοι δεν είναι, από εκείνους που επισκέπτονται τα νοσοκομεία στις εφημερίες, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο κοστίζει η προσφορά σε τρίτους, καθώς επίσης και ποιοι προσέρχονται δήθεν ως έκτακτα περιστατικά με σκοπό να εισαχθούν.

«Πρέπει», πρόσθεσε, «να σταματήσει η τσαπατσουλιά, η τζάμπα γενναιοδωρία, η τζάμπα μαγκιά και η τζάμπα καλοσύνη».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ανέφερε πως δεν μπορούμε να δίνουμε 1,5 δισ. ευρώ τη δεκαετία για την περίθαλψη λαθρομεταναστών όταν το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το κόψιμο μισθών, συντάξεων και δώρων.
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Οκτωβρίου 2010, 19:36:58 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

16 Οκτωβρίου 2010, 12:22:39
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
-«Πρέπει», πρόσθεσε, «να σταματήσει η τσαπατσουλιά, η τζάμπα γενναιοδωρία, η τζάμπα μαγκιά και η τζάμπα καλοσύνη».-


Επίσης, πρέπει να σταματήσει η χυδαιότητα, η γλίτσα και η μούργα που κουβαλούν ορισμένοι. ;)
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

25 Οκτωβρίου 2010, 19:09:28
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


25/10/2010

Στα 5 ευρώ το εισιτήριο στο ΕΣΥ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

Πριν ακόμη να στεγνώσει το μελάνι της εγκυκλίου που προωθεί την καθιέρωση εισιτηρίου 3 ευρώ σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος την αλλάζει.

Αυτό προκύπτει από την "αιφνιδιαστική" επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη διοικητικών παραγόντων στο "Παπαγεωργίου", στην οποία όλοι συμφώνησαν ότι τα 3 ευρώ είναι πολύ χαμηλό αντίτιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη κατατέθηκαν εισηγήσεις ακόμη και για 15 ευρώ, αλλά τελικά η άποψη με την οποία συντάχθηκε ο υπουργός καθορίζει το ύψος της αμοιβής στα 5 ευρώ. Σε αντίθεση με την εγκύκλιο, που εξαιρεί από την υποχρέωση καταβολής εισιτηρίου τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και τους απόρους, το νέο σχέδιο του υπουργού Υγείας προβλέπει εξέταστρο για όλους όσοι πηγαίνουν σε τακτικά ή επείγοντα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων σε εφημερίες αλλά και σε κέντρα υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξηγήθηκε στον υπουργό ο τρόπος χρέωσης των ασφαλισμένων του δημοσίου (αφαίρεση αποκόμματος από το βιβλιάριο του ασθενούς με βάση το οποίο πληρώνεται το νοσοκομείο από τον ΟΠΑΔ), ο Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης κάθε ανάλογης "γραφειοκρατικής" διαδικασίας και της μετατροπής της σε άμεση συναλλαγή. Άλλωστε φαίνεται ότι η επιλογή του "Παπαγεωργίου" -με το ιδιόμορφο καθεστώς λειτουργίας- για τη διεξαγωγή της συζήτησης σχετικά με την καθιέρωση αντιτίμου στο ΕΣΥ έγινε, ακριβώς επειδή διαθέτει υποδειγματικό διπλογραφικό λογιστικό σύστημα μηχανοργάνωσης, η επέκταση του οποίου σε όλα τα νοσοκομεία θα οδηγούσε αυτόματα στο στόχο της συγκρότησης εισπρακτικού δικτύου, που είναι και το ζητούμενο στην παρούσα φάση. Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει σε περίπου δύο εβδομάδες.
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Οκτωβρίου 2010, 21:53:55 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

31 Οκτωβρίου 2010, 21:13:29
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος healthview 29/10/10

Η αύξηση του ιατρικού τουρισμού, η μη είσπραξη του εισιτηρίου των 3 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και η μη συνταγογράφηση των αντιγράφων φαρμάκων (generics), είναι - κατά τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο – τρεις σημαντικές πληγές για τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων.

Σε σύσκεψη που είχε το απόγευμα της Παρασκευής με τους 30 διοικητές των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας, ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στους επικεφαλής των νοσοκομείων, καθώς όπως φάνηκε τους θεωρεί σε σημαντικό βαθμό ως υπαίτιους για την πιθανή διόγκωση – αντί για μείωση -  των δαπανών του ΕΣΥ.

«Πως είναι δυνατόν να πέφτουν έξω οι προϋπολογισμοί σας τη στιγμή που έχω ενημέρωση ότι μειώνονται οι δαπάνες; Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι επανάληψη του 2009. Τι είναι αυτό;», είπε στους διοικητές ο κ. Α. Λοβέρδος, προσθέτοντας μάλιστα ότι «όποιος δεν είναι συνεπής με αυτά που έχουμε συμφωνήσει, δεν θα είναι στην ομάδα μας».

«Τώρα υπάρχουν και τα έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων. Πρέπει να δείτε πως θα αξιοποιήσετε και τους δικούς σας πόρους. Εμείς δεν έχουμε άλλες δυνατότητες», τόνισε ο κ. Λοβέρδος σημειώνοντας ότι οι προϋπολογισμοί όλων των Νοσοκομείων για το 2011 πρέπει να μειωθούν περισσότερο, και συγκεκριμένα να πέσουν κάτω από τα 2,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο τον περασμένο Φεβρουάριο η εκτίμηση των δαπανών ήταν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έφτασε στα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο επιπλέον επιβάρυνσης με 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε έμφαση σε τρεις πηγές απώλειας πόρων στο ΕΣΥ. Πρώτη, είναι ο «ιατρικός τουρισμός», ο οποίος εμφανίζεται κυρίως σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων και κοστίζει ετησίως 150 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το σημείο, ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ ανέφερε ότι σχεδόν το 30% των ασθενών που επισκέφθηκαν το νοσοκομείο ήταν ανασφάλιστοι.

Δεύτερη πηγή απώλειας πόρων, είναι το «εισιτήριο» των τριών ευρώ για τα τακτικά περιστατικά, το οποίο δεν εισπράττεται.

Η τρίτη, είναι η αύξηση στη συνταγογράφηση των αντιγράφων φαρμάκων (generics), από 12% που είναι σήμερα. Στη Γερμανία – ανέφερε ο κ. Λοβέρδος – στόχος είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 80% και στην Αγγλία στο 50%.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.