Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 09:53:36

Αποστολέας Θέμα: Περιστατικά δυσλειτουργίας,αυθαιρεσίας,παραλογισμού ή φαιδρότητας στο Δημόσιο  (Αναγνώστηκε 4093 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

5 Οκτωβρίου 2010, 00:02:40
Αναγνώστηκε 4093 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
  Ανοίγω αυτό το θέμα για να καταγράφουμε διάφορα περιστατικά απο τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης που μας "βγάζουν έξω απο τα ρούχα μας". Το εγκαινιάζω με προσωπικό περιστατικό.

  Διορίσθηκα πρόσφατα σε θέση επιμελητή Α' Γενικής Ιατρικής στο Κέντρο Υγείας Αγιάς Λάρισας (έχοντας αποκτήσει προηγουμένως το βαθμό του διευθυντή). Ελαβα την πρόσκληση από το Υπουργείο Υγείας για ανάληψη υπηρεσίας εντός προθεσμίας 20 ημερών με αναφορά όλων των εγγράφων που θα έπρεπε να είχα μαζί μου κατά την παρουσίαση μου στο νοσοκομείο Λάρισας. Λόγω εκκρεμοτήτων στον προηγούμενο τόπο διαμονής μου, το Παράλιο Αστρος Κυνουρίας, καθυστέρησα τη μετάβαση μου στη νέα θέση και εμφανίσθηκα μία μέρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας.
  Η υπάλληλος του Τμήματος Προσωπικού του Νοσοκομείου Λάρισας μου ζήτησε τα απαιτούμενα έγγραφα (των οποίων την πληρότητα είχα κατ' επανάληψη ψυχαναγκαστικά ελέγξει) και της τα έδωσα. Τα κοίταξε όλα προσεκτικά μέχρι που έφθασε στο "πιστοποιητικό υγείας και αρτιμέλειας", που είχε εκδοθεί από ειδικευμένο γενικό ιατρό του Κέντρου Υγείας Αστρους.
- "Αυτό δεν είναι έγκυρο, δεν μπορώ να το δεχθώ, έπρεπε να έχει εκδοθεί από τη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας."
- "Πώς το λέτε αυτό; Στην έγγραφη πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας για ανάληψη υπηρεσίας δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Γράφει απλά: πιστοποιητικό υγείας και αρτιμέλειας, χωρίς να καθορίζει την εκδίδουσα αρχή"
-  "Ολοι όσοι έρχονται εδώ για διορισμό παίρνουν το πιστοποιητικό από τη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας. Είστε ο μόνος που δεν γνωρίζει ότι δεν είναι έγκυρη η βεβαίωση από άλλη αρχή πλην της Διεύθυνσης Υγιεινής της Νομαρχίας"
- "Πώς να το ξέρω από τη στιγμή που η πρόσκληση δεν το αναφέρει; Και, εν πάση περιπτώσει, εάν το υπουργείο θεωρεί αναξιόπιστο και ανίκανο έναν ειδικευμένο γιατρό του ΕΣΥ να βεβαιώσει ότι ενας εξεταζόμενος είναι υγιής και ότι διαθέτει δύο χέρια και δύο πόδια, ας το γράψει ρητά στην πρόσκληση διορισμού, να το γνωρίζουμε. Δεν χρωστάω σε τίποτα, όμως, να πληρώσω τις παραλείψεις του υπουργείου."
- "Να πάρετε τηλέφωνο το υπουργείο να τους το πείτε αυτοπροσώπως."
- "Δεν πρόκειται να πάρω τηλέφωνο κανέναν. Να τους το πείτε εσείς."
-  "Εγω πάντως τα έγγραφα σας δεν τα παραλαμβάνω, εάν δεν μου προσκομίσετε το πιστοποιητικό υγείας και αρτιμέλειας από τη Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας"
  Απελπισία και αδιέξοδο. Αναγκάζομαι να υποταχθώ στις απαιτήσεις της υπαλλήλου. 
-   "Τι θέλετε να κάνω;"
-   "Θα κάνετε μία γενική αίματος, μία ακτινογραφία θώρακος και ψυχιατρική εξέταση και με τα αποτελέσματα θα πάτε στην επιτροπή της Διεύθυνσης Υγιεινής της Νομαρχίας, που συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα, κατά σύμπτωση σήμερα."
  Αγωνία και άγχος. Πότε να τα κάνω όλα αυτά και να προλάβω και την επιτροπή; Τρέχω στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Λάρισας, θερμοπαρακαλώ όλους, προσωπικό και γιατρούς, να εξυπηρετηθώ κατά προτεραιότητα, εξηγώντας τον λόγο και τα καταφέρνω. Παίρνω τα αποτελέσματα των εξετάσεων και φεύγω βολίδα για την "επιτροπή". Η γραμματέας με ενημερώνει ότι, και αν ακόμη με εξετάσει η επιτροπή χωρίς ραντεβού, δεν θα μπορέσει να μου δώσει το πιστοποιητικό αυθημερόν. Τα παρακάλια μου την κάμπτουν όσον αφορά τη δική της εμπλοκή στη διαδικασία, αλλά τι γίνεται με τυχόν άρνηση των γιατρών της επιτροπής; Πληροφορούμαι τη σύνθεση της επιτροπής και αρχίζω τηλέφωνα προς γνωστούς για να βρεθούν γιατροί,  φίλοι του προέδρου της επιτροπής, που να "μεσιτεύσουν" προς αυτόν να εξετασθώ παρα την έλλειψη ραντεβού. Και, επιπλέον, νέα παρακάλια προς τα άτομα της ουράς αναμονής, καμμιά 50ριά άτομα που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, να προηγηθώ, εξηγώντας για πολλοστή φορά τους λόγους. Ας είναι καλά οι άνθρωποι για την κατανόηση τους.
  Για να μη σας τα πολυλογώ, τα κατάφερα επιτέλους, μετά από απίστευτο τρέξιμο, ταλαιπωρία και άγχος. Αλλά αναρωτιέμαι τι θα είχε συμβεί, εάν δεν προλάβαινα ή δεν είχα την τύχη η εβδομαδιαία επιτροπή της Διεύθυνσης Υγιεινής να συνεδριάζει τη μέρα ακριβώς που παρουσιάσθηκα για ανάληψη υπηρεσίας, αλλά άλλη μέρα, μετά την εκπνοή της προθεσμίας. Εχοντας περάσει με επιτυχία όλη αυτή τη δοκιμασία και βγάζοντας στεναγμούς ανακούφισης, έδιωξα από το μυαλό μου αυτή τη σκέψη.  Πάντως, και για αυτό το ενδεχόμενο, φρόντισα να προετοιμασθώ, και το γράφω για τους συναδέλφους που, ίσως, βρεθούν στην ίδια, απευκταία, με μένα θέση. Σύμφωνα με συμβουλή δικηγόρου, σε περίπτωση άρνησης παραλαβής εγγράφων, καταθέστε τα έγγραφα στο Τμήμα Πρωτοκόλλου με ένδειξη να προωθηθούν στο αρμόδιο τμήμα (στην προκείμενη περίπτωση το Τμήμα Προσωπικού). Αποφεύγετε έτσι την ενδεχόμενη εκπνοή προθεσμίας και έχετε τη δυνατότητα να προσβάλετε την άρνηση του αρμόδιου τμήματος χωρίς χρονική πίεση.
 
  Από όλη αυτή την ιστορία τι να πρωτοσχολιάσω; Τη δυνατότητα που έχει κάθε δημόσιος υπάλληλος να αυθαιρετεί, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τον νόμο και ταλαιπωρώντας τον πολίτη; Η τις παραλείψεις των αρμοδίων (του Υπουργείου Υγείας, εν προκειμένω) να ορίζουν επακριβώς τους όρους των διαδικασιών, ώστε να αποφεύγονται τα παραπάνω περιστατικά αυθαιρεσίας; Εκτός και αν ο υπεύθυνος είμαι εγώ, που είχα την απρονοησία να παρουσιασθώ μία μέρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας διορισμού μου, χωρίς να λάβω υπ' όψη τον παραλογισμό της Ελληνικής πραγματικότητας.
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

5 Οκτωβρίου 2010, 07:28:13
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

timex


Εγώ δεν κατάλαβα , πώς πήρες πρώτα τον βαθμό του διευθυντή και μετά διορίστηκες σε θέση επιμελητή Α;

5 Οκτωβρίου 2010, 12:29:15
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Άχρηστα (όπως έχουν καταντήσει) πιστοποιητικά και άχρηστες επιτροπές που έχουν συσταθεί για να κάνουν ρουσφετάκια και να μαζεύουν ψηφαλάκια.
Δεν  έχετε παρατηρήσει ότι τα μέλη των υγειονομικών επιτροπών αλλάζουν μετά από κάθε κυβερνητική μεταβολή; Γιατί; Αλλάζει μήπως η επιστημονική επάρκεια των μελών τους;
Γιατί μοιράζουν εξυπηρετήσεις σε πολίτες, από τις μικρότερες όπως ο συνάδελφος που όπως αναφέρει έβαλε ότι γνωστό είχε για να βρει άκρη στην επιτροπή απλά για να εξεταστεί χωρίς ραντεβού (και όντας ιατρός δηλ συνάδελφος με τα μέλη της) μέχρι τις μεγαλύτερες όταν πρόκειται να βγει καμιά συνταξούλα ή κανένα επιδοματάκι για λόγους υγείας.

Το πιστοποιητικό χρειάζεται συνήθως άμεσα. (ή στο παρουσιάζουν ότι χρειάζεται άμεσα)
Πας στη γραμματέα της επιτροπής και σου λέει:
"Χρειάζομαι γενική αίματος, ακτινογραφία θώρακος (με γνωμάτευση) και ένα πιστοποιητικό από ψυχίατρο. (συνήθως προσθέτουν από δημόσιο νοσοκομείο όλα αυτά τα δικαιολογητικά αν και δεν θα έπρεπε αφού έχουν πλέον -καλώς ή κακώς- την ίσια ισχύ και οι γνωματεύσεις από ιδιώτες). Θα μου φέρετε τα παραπάνω και μετά θα σας δώσω ραντεβού για την επιτροπή."
Πας να κλείσεις ραντεβού γι' αυτές τις εξετάσεις και πέφτεις από τα σύννεφα με τους χρόνους αναμονής. Ενδεικτικά στο νοσοκομείο της περιοχής μου το ραντεβού για ψυχίατρο είναι στον 1 1/2 μήνα.
Και είπαμε, το πιστοποιητικό χρειάζεται συνήθως εντός λίγων ημερών.
Οπότε αρχίζει το αλισβερίσι, ο γνωστός που θα μας εξυπηρετήσει και πάει λέγοντας.

Αλήθεια, ποια είναι τα στάνταρ υγείας και αρτιμέλειας για το δημόσιο; Κάποιος που είναι π.χ. διαβητικός (με αυξημένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας) μπορεί να οδηγός σε μέσα μαζικής μεταφοράς; (τι μιλάμε για υγιή άτομα; τι εννοούν με τον όρο; ) Κάποιος που έχασε 1 πόδι δεν μπορεί να κάνει δουλειά γραφείου; (τι μιλάμε για αρτιμέλεια; )

Άσε που παίρνεις το πιστοποιητικό, διορίζεσαι και καθάρισες μέχρι τη συνταξιοδότηση λες και η κατάσταση της υγείας (σωματικής και ψυχικής) είναι αμετάβλητη στο πέρασμα του χρόνου! Καμιά επανεξέταση. Ενώ για τα παιδιά στο σχολείο ιατρικές βεβαιώσεις κάθε λίγο και λιγάκι λες και μας πήρε ο πόνος για την υγεία τους. (για την κάλυψη των εκπαιδευτικών φυσικά).
Ενώ π.χ. οι εκπαιδευτικοί και οι υγειονομικοί δεν μπορούν να κολλήσουν (και να μεταδώσουν) μια φυματίωση στην πορεία της επαγγελματικής τους διαδρομής. Ή ακόμη χειρότερο δεν μπορεί να μεταβληθεί η κατάσταση της ψυχικής τους υγείας.
Αλλάζω θέματα αλλά πήρα φόρα: Βλέπω στρατιωτικούς και μέλη των σωμάτων ασφαλείας εμφανώς υπέρβαρους και σκέφτομαι ότι κάποτε έδωσαν κάποιες αθλητικές δοκιμασίες με κάποια όρια για να περάσουν στις σχολές τους. Ποιος ο ρόλος των συγκεκριμένων δοκιμασιών; Για να τις έχουν στο μέλλον ως γλυκιά ανάμνηση; ("Αχχχχ! Τότε που μπορούσα να τρέξω, τότε έπρεπε να έχω τον κλέφτη μπροστά μου!") Δεν χρειάζεται οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες να βρίσκομαι σε μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση σε όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου; Αν έδιναν ξανά δοκιμασίες (με όρια προσαρμοσμένα στην ηλικία τους) θα περνούσε κανένας;  

Και μια απάντηση στην απορία της timex
Ο συνάδελφος Loumakis έχει βιώσει σε μεγάλο βαθμό τι θα πει "λογική" και "ρυθμοί" Ελληνικού Δημοσίου. Τα έχει αναφέρει και παλαιότερα κι αν επιθυμεί μπορεί να παραθέσει το σχετικό link της ιστορίας του.
Προφανώς υπηρετούσε σε ένα ΚΥ ως επιμελητής Α'. Έκανε αίτηση για μια άλλη θέση ως επιμελητής Α' στη Λάρισα. Μέχρι να ρθει η (ευλογημένη) ώρα να διοριστεί ως Α' στη Λάρισα είχε περάσει τόσος χρόνος ώστε λόγω συμπλήρωσης της απαιτούμενης προϋπηρεσίας μπορούσε να πάρει (όπως και πήρε) το βαθμό του Διευθυντή στην αρχική του θέση. Δες και τον "τίτλο" που δίνει στον εαυτό του στο κείμενο που συνοδεύει τις αναρτήσεις του. (πάλι καλά που δεν είχε συμπληρώσει υπηρεσία για σύνταξη)

« Τελευταία τροποποίηση: 5 Οκτωβρίου 2010, 13:30:02 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

5 Οκτωβρίου 2010, 16:02:22
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

timex


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Και μια απάντηση στην απορία της timex
Ο συνάδελφος Loumakis έχει βιώσει σε μεγάλο βαθμό τι θα πει "λογική" και "ρυθμοί" Ελληνικού Δημοσίου. Τα έχει αναφέρει και παλαιότερα κι αν επιθυμεί μπορεί να παραθέσει το σχετικό link της ιστορίας του.
Προφανώς υπηρετούσε σε ένα ΚΥ ως επιμελητής Α'. Έκανε αίτηση για μια άλλη θέση ως επιμελητής Α' στη Λάρισα. Μέχρι να ρθει η (ευλογημένη) ώρα να διοριστεί ως Α' στη Λάρισα είχε περάσει τόσος χρόνος ώστε λόγω συμπλήρωσης της απαιτούμενης προϋπηρεσίας μπορούσε να πάρει (όπως και πήρε) το βαθμό του Διευθυντή στην αρχική του θέση. Δες και τον "τίτλο" που δίνει στον εαυτό του στο κείμενο που συνοδεύει τις αναρτήσεις του. (πάλι καλά που δεν είχε συμπληρώσει υπηρεσία για σύνταξη)


ευχαριστω για την απαντηση

5 Οκτωβρίου 2010, 22:34:46
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εγώ δεν κατάλαβα , πώς πήρες πρώτα τον βαθμό του διευθυντή και μετά διορίστηκες σε θέση επιμελητή Α;

Απαντησε ορθότατα ο συναδελφος Αδαμάντιος Σκούφαλος, αντι για μένα. Για να καταλάβεις, η θέση προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο 2007, το Συμβούλιο Κρίσης συνήλθε τον Δεκέμβριο 2008, η υπόθεση αναπέμφθηκε απο το Υπουργείο Υγείας λόγω παρατυπίας τον Απρίλιο 2009 (δες τον παρακατω συνδεσμο για περισσότερα), το τελικό Συμβούλιο τον Μάϊο 2010 και ανάλαβα, επιτέλους, υπηρεσία τον Σεπτέμβριο 2010. Περίπου 3 χρόνια μετα την προκηρυξη της θέσης! Εν τω μεταξύ είχα πάρει τον βαθμό του διευθυντή με τον νόμο 3754/2009.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

Λέξεις κλειδιά: Ελλάδα  δημόσιο  διοίκηση 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
8 Απαντήσεις
25861 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Φεβρουαρίου 2010, 00:49:36
από enhmeros
4 Απαντήσεις
4384 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Οκτωβρίου 2011, 23:28:17
από alfie
4 Απαντήσεις
3912 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιανουαρίου 2013, 00:22:04
από Gatekeeper
1 Απαντήσεις
75823 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Μαρτίου 2016, 20:22:20
από Αρχίατρος
2 Απαντήσεις
24083 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιουνίου 2022, 17:08:23
από Argirios Argiriou