Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Θέματα σχετικά με το forum

Ταξινομητική δομή των θεμάτων του φόρουμ: προτάσεις για βελτίωση

(1/1)

Loumakis:
  Πιστεύω ότι αυτό το φόρουμ είναι πολύ ενδιαφέρον, κάποια μειονεκτήματα όμως στη δομή και στη χρηστικότητα του αποτελούν εμπόδιο στην ευρύτερη και μεγαλύτερη συμμετοχή μελών. Και εξηγούμαι.
  Η ταξινομητική δομή της θεματολογίας του φόρουμ πρέπει να τροποποιηθεί. Η παρούσα ταξινόμηση είναι ένα μεικτό σύστημα που βασίζεται άλλοτε στο θεματικό περιεχόμενο (π.χ. θέματα σχετικά με τη δημόσια ή την ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κλπ.) και  άλλοτε στην προέλευση του δημοσιεύματος -"ποσταρίσματος" (π.χ. δημοσιεύματα από τον έντυπο ή τον ηλεκτρονικό τύπο, νομοθεσία κλπ.). Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται σύγχυση και να υπάρχουν δημοσιεύματα που έχουν καταχωρηθεί σε μία ταξινομητική κατηγορία, με βάση τη στιγμιαία έμπνευση του μέλους του φόρουμ, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν καταχωρηθεί και σε άλλη κατηγορία, εφ' όσον τα ταξινομητικά κριτήρια είναι πολλαπλά. Μία άλλη επίπτωση του ίδιου προβλήματος είναι ότι είναι δύσκολη η ανάκληση-επανεύρεση ενός παλαιού ενδιαφέροντος νήματος συζήτησης (thread) από ένα παλαιό μέλος του φόρουμ και αδύνατη για ένα νέο μέλος. (Το νέο μέλος που ψάχνει ένα θέμα σε μία ταξινομητική κατηγορία και δεν το βρίσκει, καταλήγει λανθασμένα στο συμπέρασμα ότι το θέμα αυτό δεν έχει ξανασυζητηθεί, ενώ στην πραγματικότητα το θέμα βρίσκεται σε άλλη κατηγορία).  Μία τρίτη αρνητική επίπτωση, απόρροια της πολλαπλότητας και της σύγχυσης στην ταξινόμηση, είναι η πληθώρα των νημάτων συζήτησης τα οποία αλληλεπικαλύπτονται θεματικά.
  Μπορεί, βέβαια, κάποιος να αντιλέξει ότι το ψάξιμο με το Google που διαθέτει το φόρουμ διορθώνει το πρόβλημα. Η πραγματικότητα είναι ότι το περιορίζει μεν, αλλά δεν είναι σίγουρη λύση, όπως εχω διαπιστωσει ψαχνοντας με διαδοχικες αναζητήσεις, δοκιμάζοντας διαφορετικές λέξεις αναζήτησης, να βρω θέματα που γνώριζα ότι υπήρχαν (ένα νέο μέλος θα είχε σταματήσει την αναζήτηση, νομίζοντας λανθασμενα ότι το θεμα δεν εχει συζητηθεί).
  Ένα άλλο μειονέκτημα είναι η μικρή λίστα των τελευταίων χρονικά δημοσιεύσεων στην κεντρική σελίδα του φόρουμ. Αυτό, σε συνδυασμό με το προηγούμενο μειονέκτημα και τη συνήθεια των περισσότερων μελών του φόρουμ να βασίζονται μόνο σε αυτή τη λίστα για την παρακολούθηση και τη συνέχιση  της δραστηριότητας του φόρουμ, δημιουργεί έναν "μηρυκασμό" και μία υπερ-συσσώρευση απαντήσεων για τα χρονικά τελευταία θέματα του φόρουμ. Παλαιότερα συζητημένα θέματα, συχνά πολύ ενδιαφέροντα, καταλήγουν στη λήθη και στον "θάνατο" του σχετικού νήματος συζήτησης, γιατί δεν είναι εμφανή στη λίστα του ιστορικού των συζητήσεων και όταν αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για αυτά, η συζήτηση ξαναρχίζει μέσα από άλλο νήμα.
  Ποιες είναι οι προτάσεις μου;
  Να τροποποιηθεί η ταξινομητική δομή του φόρουμ με βάση αποκλειστικά το θεματικό περιεχόμενο και όχι την πηγή της δημοσίευσης, όπως νομίζω είναι και το λογικό. π.χ. στο νήμα συζήτησης "εφημερίες ΕΣΥ" λογικά συμπεριλαμβάνονται όλα τα  ποσταρίσματα με αυτό το θέμα, άσχετα αν είναι αναδημοσιεύσεις από εφημερίδες ή παραπομπές σε ιστοσελίδες ή προσωπικά σχόλια των μελών του φόρουμ. Το ίδιο πρεπει να γίνει για όλα τα θέματα συζήτησης του φόρουμ. Ενδεικτικά, μπορούν να δημιουργηθούν κατηγορίες ονοματοδοτημένες ως Πνευμονολογία, Φαρμακολογία, Καρδιολογία, Διαβήτης, Υπέρταση, Ιατρική Νομοθεσία, Επαγγελματικά δικαιώματα, Κοινωνικά θέματα, Πολιτική κλπ., που θα περιλαμβάνουν όλα τα σχετικά νήματα συζήτησης. Οι κατηγορίες όταν είναι ευρείες μπορούν να υποδιαιρούνται σε υποκατηγορίες π.χ. η κατηγορία "Εργασιακά δικαιώματα" μπορεί να υποδιαιρείται στις υποκατηγορίες "στον Δημόσιο τομέα" και "στον Ιδιωτικό τομέα". Η κατηγορία "Καρδιολογία" μπορεί ενδεχομένως να υποδιαιρεθεί στις υποκατηγορίες "Καρδιακή ανεπάρκεια", "Στεφανιαία νόσος " κλπ., εάν βέβαια υπάρχει πληθώρα σχετικών δημοσιεύσεων στην βασική κατηγορία κ.ο.κ.
  Για τα μέχρι σήμερα νήματα συζήτησης, εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα αναταξινόμησης τους με βάση το νέο σύστημα, προτείνω την εξής λύση. Να επισημανθούν με μία ή περισσότερες ετικέττες (tagging) που σχετίζονται με το/τα θεματικό/ά τους περιεχόμενο/α. Το tagging έχει επίσης το μεγάλο πλεονέκτημα ανάκλησης-εύρεσης νημάτων συζήτησης με χρήση πολλών, διαφορετικών λέξεων αναζήτησης, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο για νέα μέλη του φόρουμ που θέλουν να βρούν εάν ένα συγκεκριμένο θέμα έχει συζητηθεί σε αυτές τις στήλες π.χ. το νήμα συζήτησης "επίτευξη σωστής συχνότητας συμπιέσεων στην ΚΑΡ.Π.Α." πρέπει να έχει τις ετικέττες (tags) "Ιατρική Επειγόντων" (ή "Επείγουσα Ιατρική") και "ΚΑΡΠΑ". Το νήμα "εφημερίες ΕΣΥ" μπορεί να έχει τις ετικέττες "Εργασιακά δικαιώματα", "Δημόσιος τομέας", "Νομοθεσία", "ΕΣΥ" κλπ. Ένα νήμα με τίτλο "Η χρήση του Inderal στην προφύλαξη από ημικρανίες", εάν έχει τις ετικέττες "προπρανολόλη", "β-blockers", "κεφαλαλγία", "φαρμακολογία" και "νευρολογία", θα ανευρεθεί σίγουρα και πανεύκολα από ένα νέο μέλος, οποιαδήποτε και αν είναι η αφετηρία της αναζήτησης του, με βάση τα ειδικά ενδιαφέροντα του. Αυτό που πρέπει να μας απαντήσουν οι διαχειριστές του φόρουμ είναι εάν είναι τεχνικά δυνατόν να επιτραπεί σε οποιοδήποτε μέλος, ή τουλάχιστον σε οποιονδήποτε συμμετείχε σε κάποιο νήμα συζήτησης, να προσθέσει τις ετικέττες που επιθυμεί στο αντίστοιχο νήμα, γιατί μέχρι τώρα αυτή τη δυνατότητα την έχουν μόνο αυτοί που αρχίζουν το νήμα.
  Εχω την πεποίθηση ότι, με κάποιες τροποποιήσεις της δομής του φόρουμ που θα το κάνουν πιο χρηστικό και λειτουργικό, η συμμετοχή μπορεί να εκτιναχθεί σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από το σημερινό.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση