Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
10 Ιανουαρίου 2025, 09:16:37

Αποστολέας Θέμα: Ποια ναρκωτικά χρειάζονται μονόγραμμη κόκκινη συνταγή θεωρημένη από νομαρχία;  (Αναγνώστηκε 43509 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Οκτωβρίου 2010, 14:09:40
Αναγνώστηκε 43509 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ποια ναρκωτικά χρειάζονται για την συνταγογράφησή τους μονόγραμμη κόκκινη συνταγή θεωρημένη από την οικεία νομαρχία;

Τα παρακάτω που γράφω τα βασίζω στη μελέτη της σχετικής νομοθεσίας αλλά και σε σχετική συζήτηση που είχα με τον νομίατρο Καβάλας κ. Χρήστο Παπαδόπουλο ο οποίος ήδη τα εφαρμόζει στο Νομό Καβάλας.
Ο νόμος που διέπει την συνταγογράφηση των ναρκωτικών φαρμάκων στην Ελλάδα είναι ο 3459/2006 (ο οποίος αντικατέστησε τον νόμο 1729/87). Ο ν.3459/2006 έχει τροποποιηθεί μερικές φορές μετά το 2006 με διάφορα Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ) τα οποία θα προσπαθήσω να παραθέσω σε παρακάτω μηνύματα.
Παραθέτω τώρα σε pdf το ν. 3459/2006 αλλά και το Π.Δ. 148 της 10/08/2010 ΦΕΚ 191 που και αυτό έχει ενδιαφέρον:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
Τα φάρμακα χωρίζονται στις κατηγορίες Α, Β, Γ και Δ.
Σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 6 του νόμου 3459/2006 (σελίδα 1014 του σχετικού ΦΕΚ)  ο Ιατρός γράφει τα ναρκωτικά φάρμακα του πίνακα Δ σε απλές (μονόριγες) μη θεωρημένες από την οικεία νομαρχία κόκκινες διπλότυπες συνταγές φυλασσόμενες από τον Ιατρό και τον φαρμακοποιό για 3 έτη. Τα ναρκωτικά φάρμακα των πινάκων Α και Γ τα γράφει σε θεωρημένες μονόριγες κόκκινες συνταγές.
Αυτό έχει σημασία για την αρμόδια υπηρεσία της οικείας Νομαρχίας γιατί μέχρι πρότινος έκανε θεώρηση ενός πολύ μεγάλου αριθμού κόκκινων μονόριγων μπλοκ/συνταγολογίων στα οποία συνταγογραφούνταν κατά κύριο λόγο φάρμακα τα οποία σε τελική ανάλυση δεν χρειάζονται θεωρημένη από την Νομαρχία μονόριγη κόκκινη συνταγή. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβαρύνεται με άσκοπη εργασία το αντίστοιχο γραφείο της οικείας Νομαρχίας αλλά και να τρώμε και εμείς οι Ιατροί ή το προσωπικό  μας, αρκετό χρόνο για να πάμε στην Νομαρχία και να θεωρήσουμε, χωρίς λόγο τελικά, ένα μεγάλο αριθμό μπλοκ/συνταγολογίων.
 
Τώρα για τα κωδεινούχα φάρμακα,
 αυτά που περιέχουν κωδείνη έως 200 mg ανά εμβαλάγιο χρειάζονται απλή (όχι κόκκινη) φυλασσόμενη επί διετία συνταγή, αυτά που περιέχουν κωδείνη 200 – 400 mg χρειάζονται θεωρημένη μονόγραμμη «κόκκινη» συνταγή φυλασσόμενη επί τριετία και αυτά που περιέχουν κωδείνη >400 mg χρειάζονται δίγραμμη (που πάντα είναι θεωρημένη) «κόκκινη» συνταγή φυλασσόμενη επί τριετία.


Κοίταξα τα τελευταία 5 μπλοκ/συνταγολόγια, των 50 συνταγών το καθένα, με κόκκινη γραμμή που τελείωσα (με άλλα λόγια κοίταξα τις τελευταίες 250 συνταγές ναρκωτικών που έγραψα στο Ιατρείο μου).
Είδα λοιπόν ότι τα ναρκωτικά φάρμακα που συνταγογραφώ  (και που υποψιάζομαι ότι συνταγογραφούν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι) είναι λίγο πολύ τα ίδια και δεν είναι ούτε καν δέκα:
 
Stilnox                                                             (Ζολπιδέμη)
Lexotanil  = Notorium                                      (Βρωμαζεπάμη)
Tavor     = Dorm                                              (Λοραζεπάμη)
Xanax                                                              (Αλπραζολάμη)
SivalB              (Κωδείνη + Εφεδρίνη 7,5+5 mg/5 ml το κυτίο των 120 ml που περιέχει άρα συνολικά 180 mg κωδείνης).
Halcion                                                             (Τριαζολάμη)
Hipnosedon = Vulbegal                                    (Φλουνιτραζεπάμη)
Centrac                                                             ( Πραζεπάμη)
LonaridN         Tabl (Παρακεταμόλη – Κωδείνη – Καφείνη 400 – 10 – 50 mg) x  20 δηλαδή στο ένα κουτί δισκίων του LonaridN έχει συνολικά 200 mg κωδείνης ενώ τα Supp (Παρακεταμόλη – Κωδείνη – Καφείνη 400 – 20 – 50 mg) x 6. Δηλαδή στο ένα κουτί με υπόθετα LonaridN έχει συνολικά 120 mg κωδείνης.
 
σε μεμονωμένες περιπτώσεις έχω συνταγογραφήσει και τα:
 
Frisium                                                               ( Κλοβαζάμη )
Stedon = Stesolid                                                 (Διαζεπάμη)
Tranxene                                                              (Χλωραζεπάτη)
Librax                                            (Βρωμιούχο κλιδίνιο + Χλωροδιαζεποξείδιο)
Rivortril                                                                 (Κλοναζεπάμη)

Από τα παραπάνω φάρμακα μόνο το Lonarid N και το Sival-B (αυτά δηλαδή που περιέχουν κωδείνη) ανήκουν στην κατηγορία Γ ώστε να χρειάζονται θεωρημένη από την οικεία νομαρχία μονόγραμμη κόκκινη συνταγή. (από 3 κουτάκια και πάνω χρειάζονται δίγραμμη).

Τα υπόλοιπα από τα παραπάνω φάρμακα που ανάφερα ανήκουν στην κατηγορία Δ και δεν χρειάζεται η μονόγραμμη κόκκινη συνταγή η οποία τα συνοδεύει να είναι θεωρημένη από την οικεία Νομαρχία.
 

Στην πράξη μπορεί να πει κανείς ότι τα ναρκωτικά φάρμακα που χρειάζονται θεωρημένη από την οικεία Νομαρχία μονόγραμμη «κόκκινη» συνταγή είναι το Lonarid-Ν και το Sival B για τα δύο κουτάκια (ενώ τα Lonarid N ή τα Sival B για τρία κουτάκια και πάνω, χρειάζονται δίγραμμη «κόκκινη» συνταγή)
(Χρειάζονται επίσης θεωρημένη μονόγραμμη κόκκινη συνταγή και τα άλλα φάρμακα που βρίσκονται στην ομάδα Γ που όμως δεν τα πολυχρησιμοποιούμε.)


Το πρόβλημα είναι ότι όταν παραγγέλουμε από το τυπογραφείο τα μπλοκ των διπλότυπων μονόγραμμων κόκκινων συνταγών αυτά είναι αριθμημένα κατά αύξοντα αριθμό σελίδα προς σελίδα και η αρίθμηση συνεχίζεται στο επόμενο μπλοκ. Πρέπει όπως είπαμε να γράφουμε μερικά από τα ναρκωτικά φάρμακα που θέλουν μονόγραμμη, σε θεωρημένη από την οικία Νομαρχία διπλότυπη μονόγραμμη κόκκινη σελίδα και μερικά σε μη θεωρημένη. Επειδή όμως τα μονόγραμμα κόκκινα συνταγολόγια τα θεωρούμε ανά συνταγολόγιο/μπλοκ και όχι ανά σελίδα καταλήξαμε τελικά, στην Καβάλα τουλάχιστον, να έχουμε ο καθένας μας ένα συνταγολόγιο/μπλοκ που οι σελίδες του είναι όλες θεωρημένες από την οικεία Νομαρχία στο οποίο να γράφουμε, στην πράξη, μόνο τις συνταγές για το Lonarid N και το Sival B (των δύο εμβαλαγίων). Τις συνταγές των άλλων ναρκωτικών φαρμάκων που θέλουν μη θεωρημένη μονόγραμμη κόκκινη συνταγή τις γράφουμε σε άλλο συνταγολόγιο/μπλοκ που δεν είναι θεωρημένο. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν ταλαιπωρούμαστε ούτε εμείς ούτε η οικεία Νομαρχία με ένα σωρό άσκοπες θεωρήσεις. Το μειονέκτημα είναι ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να τύχει η μια συνταγή που γράφω τώρα να έχει αύξοντα αριθμό π.χ. 89 και η αμέσως επόμενη να έχει αύξοντα αριθμό π.χ. 136 γιατί έτυχε να χρειαστεί να πάρω τη μια από θεωρημένο μπλοκ/συνταγολόγιο μονόγραμμης κόκκινης συνταγής και την άλλη από μη θεωρημένο μπλοκ/συνταγολόγιο.


« Τελευταία τροποποίηση: 15 Οκτωβρίου 2010, 20:58:12 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Αυγούστου 2016, 19:31:21
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Το τελευταίο διάστημα έχουμε έντονες ελλείψεις στα έντυπα ναρκωτικών (μονόγραμμα) που προμηθευόμαστε από το ΚΥ (που με τη σειρά του τα προμηθεύεται από τη ΔΥΠΕ) και γκρίνιες από τον κόσμο και τους φαρμακοποιούς.
Επίσης οι φαρμακοποιοί θέλουν "για να είναι καλυμμένοι" όλες οι συνταγές να είναι θεωρημένες από τη διεύθυνση υγείας. (σύμφωνα με τα παραπάνω υπάρχει άγνοια νόμου)
Σε ερώτηση στη διεύθυνση υγείας αναφέρθηκε προφορικά ότι στις αθεώρητες μονόγραμμες συνταγές μπορεί να γραφτεί μόνο ένα εμβαλάγιο (άγνοια νόμου κι εδώ; )
Θέλω να ρωτήσω τους ιδιώτες, κυρίως, συναδέλφους:
- Μπορώ ως εργαζόμενος στο ΕΣΥ να προμηθευτώ προσωπικά μονόγραμμα συνταγολόγια γράφοντας πάνω αριστερά τη μονάδα που εργάζομαι και τα στοιχεία μου;
- Πως γίνεται η προμήθεια από τυπογραφείο; (Υποθέτω έχουν έντυπα, άρα γνωρίζουν) Αν, υποθέσουμε, παραγγείλω θα πρέπει η αρίθμηση των σελίδων να ξεκινάει από το 1 αφού θα είναι τα πρώτα που θα παραγγείλω στο όνομά μου και από εκεί και πέρα να συνεχίζεται στο μέλλον;
- Στη διεύθυνση υγείας υπάρχει κάτι μητρώο όπου καταγράφεται ο κάθε γιατρός, τα συνταγολόγια που έχει εκδόσει κλπ;
- Τα "τελειωμένα" συνταγολόγια τα κρατάτε για πιθανό έλεγχο ή κάποια στιγμή τα παραδίδεται στη διεύθυνση υγείας;
- Ερώτηση προς τον Αργύρη: Αυτό το σύστημα με τα θεωρημένα και τα μη θεωρημένα συνταγολόγια συνεχίζετε να το εφαρμόζετε στα μέρη σου; Αν κατάλαβα καλά δεν είναι εντελώς νομότυπο αλλά υπάρχει μια άτυπη συμφωνία γιατρών - φαρμακοποιών - διεύθυνσης υγείας; Διαφορετικά πρέπει να είναι όλα θεωρημένα άσχετα αν ελάχιστα σκευάσματα τελικά θέλουν θεωρημένη συνταγή;
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Αυγούστου 2016, 19:33:41 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

9 Αυγούστου 2016, 22:11:51
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το τελευταίο διάστημα έχουμε έντονες ελλείψεις στα έντυπα ναρκωτικών (μονόγραμμα) που προμηθευόμαστε από το ΚΥ (που με τη σειρά του τα προμηθεύεται από τη ΔΥΠΕ) και γκρίνιες από τον κόσμο και τους φαρμακοποιούς.
Επίσης οι φαρμακοποιοί θέλουν "για να είναι καλυμμένοι" όλες οι συνταγές να είναι θεωρημένες από τη διεύθυνση υγείας. (σύμφωνα με τα παραπάνω υπάρχει άγνοια νόμου)
Σε ερώτηση στη διεύθυνση υγείας αναφέρθηκε προφορικά ότι στις αθεώρητες μονόγραμμες συνταγές μπορεί να γραφτεί μόνο ένα εμβαλάγιο (άγνοια νόμου κι εδώ; )
Θέλω να ρωτήσω τους ιδιώτες, κυρίως, συναδέλφους:
1) - Μπορώ ως εργαζόμενος στο ΕΣΥ να προμηθευτώ προσωπικά μονόγραμμα συνταγολόγια γράφοντας πάνω αριστερά τη μονάδα που εργάζομαι και τα στοιχεία μου;
2)- Πως γίνεται η προμήθεια από τυπογραφείο; (Υποθέτω έχουν έντυπα, άρα γνωρίζουν) Αν, υποθέσουμε, παραγγείλω θα πρέπει η αρίθμηση των σελίδων να ξεκινάει από το 1 αφού θα είναι τα πρώτα που θα παραγγείλω στο όνομά μου και από εκεί και πέρα να συνεχίζεται στο μέλλον;
3)- Στη διεύθυνση υγείας υπάρχει κάτι μητρώο όπου καταγράφεται ο κάθε γιατρός, τα συνταγολόγια που έχει εκδόσει κλπ;
4)- Τα "τελειωμένα" συνταγολόγια τα κρατάτε για πιθανό έλεγχο ή κάποια στιγμή τα παραδίδεται στη διεύθυνση υγείας;
5)- Ερώτηση προς τον Αργύρη: Αυτό το σύστημα με τα θεωρημένα και τα μη θεωρημένα συνταγολόγια συνεχίζετε να το εφαρμόζετε στα μέρη σου; Αν κατάλαβα καλά δεν είναι εντελώς νομότυπο αλλά υπάρχει μια άτυπη συμφωνία γιατρών - φαρμακοποιών - διεύθυνσης υγείας; Διαφορετικά πρέπει να είναι όλα θεωρημένα άσχετα αν ελάχιστα σκευάσματα τελικά θέλουν θεωρημένη συνταγή;

1) Δεν το γνωρίζω. Δε νομίζω όμως να υπάρχει και κάποιος νόμος που να το απαγορεύει.

2) Ναι εμείς οι ιδιώτες τουλάχιστον πηγαίνουμε σε κάποιο τυπογραφείο της αρεσκείας μας και τα παραγγέλνουμε όπως τα θέλουμε. Ένα πλεονέκτημα όμως που έχουμε ως ιδιώτες είναι ότι αυτό το έξοδο το περνάμε στα έξοδα του Ιατρείου. Νομίζω ότι αν παραγγείλεις και εσύ πρέπει να ξεκινήσεις από τον αριθμό 1.

3) Στην Καβάλα δεν νομίζω να έχουμε τέτοιο μητρώο.

4) Σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 6 του νόμου 3459/2006 (σελίδα 1014 του σχετικού ΦΕΚ)  ο Ιατρός γράφει τα ναρκωτικά φάρμακα του πίνακα Δ σε απλές (μονόριγες) μη θεωρημένες από την οικεία νομαρχία κόκκινες διπλότυπες συνταγές φυλασσόμενες από τον Ιατρό και τον φαρμακοποιό για 3 έτη. Μετά τα πετάμε.

5) Ναι. Στην Καβάλα αυτό το σύστημα με τα θεωρημένα και τα μη θεωρημένα συνταγολόγια συνεχίζουμε να το εφαρμόζουμε. (Μια άλλη τακτική βέβαια αν δεν θέλεις να θεωρείς είναι να γράφεις μόνο ένα κουτάκι Lonarid την φορά.)

Ίσως το πιο πρακτικό Διαμαντή είναι, να πας στον υπεύθυνο στην Διεύθυνση Υγείας της Χίου, με τους νόμους, να του εξηγήσεις και το πρόβλημα και να του ζητήσεις την γνώμη του. Πιστεύω ότι συμφέρει σε όλους σας το σύστημα που εφαρμόζουμε στην Καβάλα. Γιατί ούτε και τον Υπάλληλο της Διεύθυνσης Υγείας τον συμφέρει να κάθεται και να σφραγίζει όλη την ημέρα μονόγραμμες, ενώ δεν το απαιτεί ο νόμος.
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Αυγούστου 2016, 22:41:54 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
8 Απαντήσεις
29225 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Σεπτεμβρίου 2008, 23:20:39
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
2 Απαντήσεις
9388 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Ιανουαρίου 2016, 22:31:27
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2437 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Νοεμβρίου 2016, 09:23:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2385 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Νοεμβρίου 2016, 00:54:44
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
6522 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Σεπτεμβρίου 2024, 23:22:22
από Pharmkopt