Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Δεκεμβρίου 2024, 10:33:51

Αποστολέας Θέμα: Diagnosis-related group (DRG)  (Αναγνώστηκε 20326 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Οκτωβρίου 2010, 09:14:54
Αναγνώστηκε 20326 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Diagnosis-related group (DRG) is a system to classify hospital cases into one of approximately 500 groups, also referred to as DRGs, expected to have similar hospital resource use, developed for Medicare as part of the prospective payment system. DRGs are assigned by a "grouper" program based on ICD diagnoses, procedures, age, sex, discharge status, and the presence of complications or comorbidities. DRGs have been used in the US since 1983 to determine how much Medicare pays the hospital, since patients within each category are similar clinically and are expected to use the same level of hospital resources. DRGs may be further grouped into Major Diagnostic Categories (MDCs).
...........
.........................
......................................


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Οκτωβρίου 2010, 09:29:04
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το σύστημα των DRG:s βασίζεται στο ότι ο Ιατρός είναι ηθικά ακέραιος και γράφει την σωστή διάγνωση καθώς και τις σωστές παράπλευρες διαγνώσεις και ότι δεν εφευρίσκει σοβαρότερες διαγνώσεις, ή διαγνώσεις που δεν υπάρχουν για να κερδίσει το νοσοκομείο του περισσότερα χρήματα. Σε αυτό ίσως να έχουμε πρόβλημα στην Ελλάδα.

Θα μπορούσε όμως να γίνει κάτι και για αυτό αν βάζαμε ελεγκτικούς μηχανισμούς που να είχαν συμφέρον να μην γίνεται κατάχρηση των διαγνώσεων. Αν π.χ. τα νοσήλεια τα πληρώνανε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες πληρώνονται με την σειρά τους, εν μέρει τουλάχιστον, από το κράτος τότε θα συνέφερε αυτές τις εταιρείες να βάζουν δικούς τους Ιατρούς για να ελέγχουν κατά πόσο οι διαγνώσεις των Ιατρών του Νοσοκομείου ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή όχι.
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Οκτωβρίου 2010, 01:06:13 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Οκτωβρίου 2010, 22:54:50
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Και τα Ταμεία μπορούν, αν θέλουν. Εκεί που εφαρμόζονται δεν υπάρχουν άγιοι, αλλά -ίσως μεν πιό συνειδητοποιημένοι επαγγελματίες- κυρίως όμως ελεγκτικοί μηχανισμοί αυτών που πληρώνουν (είτε Ταμεία, είτε Ασφαλιστικές).
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

19 Δεκεμβρίου 2014, 22:10:05
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
19/12/2014

γερμανικό σύστημα κοστολόγησης στα ελληνικά νοσοκομεία.

Μετά την υπογραφή συμφωνίας που υπέγραψε χθες ο Υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία, η χώρα μας θα ακολουθήσει το γερμανικό σύστημα κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων, το οποίο σύμφωνα με τον Υπουργό είναι αξιόπιστο και δοκιμασμένο και θα βοηθήσει να μπει σε σειρά το σύστημα αποζημίωσης των ελληνικών νοσοκομείων.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν σε Κολονία, Βόννη και Ζίγμπουργκ, μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, των Γερμανικών Ινστιτούτων Ιατρικών Κωδικοποιήσεων DIMDI (Deutsches Institut fuer Medizinische Information und Dokumentationt), του Ινστιτούτου DRG ΙΝΕΚ, του Γερμανικού Οργανισμού Ανάπτυξης Διεθνών Συνεργασιών (GIZ- Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (W.H.O.), καλύπτοντας όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την υλοποίηση της συγκεκριμένης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης.

Η χώρα μας πήρε την άδεια χρήσης του κοστολογικού συστήματος από το Γερμανικό Ινστιτούτο DRG-ΙΝΕΚ (Ιnstitut fuer das Entgeltsystem im Krankenhaus), το κόστος της οποίας  καλύπτεται στο σύνολο του από πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων. Να σημειώσουμε ότι το κοστολογικό αυτό σύστημα διατίθεται από το Γερμανικό Ινστιτούτο και σε άλλες χώρες που έχουν υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες.

Ο Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας,  με την εισαγωγή και ανάπτυξη των DRG στην Ελλάδα, με την ίδρυση της Εταιρείας Συστήματος Αποζημίωσης Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ) μας δίνεται η δυνατότητα, βάσει του γερμανικού προτύπου, να έχουμε μία αξιόπιστη και έγκυρη αποτύπωση του κόστους των νοσοκομείων με στόχο την δίκαιη και ισότιμη κατανομή των οικονομικών πόρων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Όπως είπε ο κ. Βορίδης, σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο η τακτοποίηση των οικονομικών των νοσοκομείων στην βάση της καθολικής και παγκόσμιας καλής πρακτικής των DRG προς όφελος των ασθενών αποτελεί θεμελιώδη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας.
Μαζί με τον Υπουργό Υγείας, στη Γερμανία βρέθηκε επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία χρηματοδότησης του συστήματος στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεισφοράς του Υπουργείου Υγείας και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.  Από την γερμανική  πλευρά συμμετείχαν οι επικεφαλής των Ινστιτούτων, Δρ. Heimig Διευθύνων Σύμβουλος του Γερμανικού Ινστιτούτου, Δρ. Κάιζερ, Διευθυντής του Ινστιτούτου ιατρικών κωδικοποιήσεων του Υπουργείου Υγείας της Γερμανίας, Δρ. Menniken, επικεφαλής ευρωπαϊκών συνεργασιών του GIZ  και o εκπρόσωπος του Γερμανικού Κοινοβουλίου για την Υγεία, κ. Zoeller.

Ανθή Αγγελοπούλου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος    
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Δεκεμβρίου 2014, 00:30:33 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Δεκεμβρίου 2014, 09:43:13
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Μια διαφορετική προσέγγιση των ανωτέρω είναι η εξής

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

που πρακτικά θα έχει σαν αντίκτυπο αυτό που έχει προλεχθεί σε άλλο σημείο του forum από τον @ορθοπαιδικό

  Διαπιστώνω ότι δεν υπάρχει οφειλή προς τα δημόσια Νοσοκομεία. ή τα έχει ξοφλήσει laugh laugh laugh ή δεν τα θεωρεί ...ληξιπρόθεσμες ή υφιστάμενες (ούτε καν τρέχουσες) οφειλές.
   Όταν τα νοσοκομεία (με την υπάρχουσα πολιτική θα γίνει κάποια στιγμή) θα απαγκιστρωθούν απο τον κρατικό προϋπολογισμό στηριζόμενα μόνο στα νοσήλια (δλδ στον ΕΟΠΥΥυυυ) που εισπράττουν θα επιβιώσουν πάνω απο 1-2 μήνες;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Δεκεμβρίου 2014, 09:53:59 από GirousisN »

20 Δεκεμβρίου 2014, 18:04:54
Απάντηση #5
Συνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Πέρσι το Γενάρη ή Φλεβάρη, διαγράφηκαν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ (και τα παλαιότερα των ταμείων) προς τα δημόσια νοσοκομεία για μέχρι και το 2012. Νομίζω ότι ήταν στο νομοσχέδιο σκουπα ή σε αυτό για την δημιουργία των ΠεΔΥ.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

23 Ιουλίου 2018, 20:43:14
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Ενόψει της πιλοτικής εφαρμογής των DRG σε 20 νοσοκομεία:
Παράθεση
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςι πιλοτικά στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Ιπποκράτειο», «Λαϊκό», «Έλενας Βενιζέλου», Παίδων «Αγία Σοφία», «Άγιος Σάββας», «Τζάνειο», Ωνάσειο, «Παπαγεωργίου», «Άγ. Δημήτριος», Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών,  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Της Αναστασίας Μπαλασοπούλου

Η νέα αρχιτεκτονική και η οργάνωση του συστήματος υγείας για την εισαγωγή πλήρους συστήματος DRG's

Τα DRG’s αποτελούν «εργαλείο» μέτρησης του κόστους, συγκριτικής αξιολόγησης και ελέγχου της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των νοσοκομείων. Πρόκειται για ένα σύστημα που θα ενισχύσει τη διαφάνεια, την τεκμηρίωση του κόστους, τη μέτρηση του παραγόμενου έργου και προοπτικά τη δικαιότερη κατανομή των πόρων.

Γιατί επιλέγεται το σύστημα  DRG;

Εισάγει διαφάνεια στον τρόπο διαχείρισης των ασθενών και στην αποτύπωση του παραγόμενου έργου κάθε νοσοκομείου, λόγω των τεχνικών καταγραφής και των δεικτών σύγκρισης. 

Θεωρείται σύστημα “δίκαιο”, τόσο ως προς την αποτύπωση της σύνθεσης του κόστους, όσο και σε ότι αφορά το μέρος που παράγει-παρέχει υπηρεσίες και για το μέρος που πληρώνει- χρηματοδοτεί. 

Το ίδια σύστημα, αποτελεί μια "κοινή γλώσσα", μια βάση αναφοράς για νοσοκομεία, Υ.Πε., Υπουργείο, ΕΟΠΥΥ, αλλά και μεταξύ Διοικήσεων και γιατρών. 

Εισάγει δυναμική στην οικονομική διαχείριση, καθώς ορίζει ανώτατο όριο εσόδου ανά περίπτωση και ΜΔΝ.

Προφίλ υπηρεσιών

Η ακριβής καταγραφή των «παραγόμενων» διαγνωστικών ομάδων, ανά νοσοκομείο αλλά με κοινό τρόπο, οδηγεί στην αποτύπωση του προφίλ των υπηρεσιών (ποσότητα, εξειδίκευση, αποτελέσματα). Η καταγραφή αυτή, αποτελεί την ισχυρή / αδιαμφισβήτητη τεκμηρίωση για την χάραξη πολιτικής από το Υπουργείο (πρόβλεψη των αναγκών, κατεύθυνση των πόρων, ανάπτυξη ή ενίσχυση μονάδων). 

Ως βάση τεκμηρίωσης, μαζί με ειδικότερους δείκτες, αποτελεί κριτήριο πολιτικής και για τις Υ.Πε., αλλά  και ισχυρό εργαλείο υποβοήθησης των νοσοκομείων προς βελτίωση ή εναρμόνιση (ορισμός προτύπων Ε.Σ.Υ.). 

Η μελέτη του προφίλ των παρεχόμενων υπηρεσιών, ανά μονάδα και συνολικά, βοηθά ΕΟΠΥΥ και Υ.Υ. στη διαχείριση της καινοτομίας (εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογίας, κατεύθυνση των πόρων).

DRG's και προϋπολογισμοί

Η ακριβής καταγραφή των παραγόμενων υπηρεσιών , ανά νοσοκομείο, και ο ακριβής υπολογισμός του κόστους και της αμοιβής αυτών, οδηγεί στον δικαιότερο και πιο ακριβή προσδιορισμό του προϋπολογισμού.

Τα οφέλη για το μέρος που πληρώνει (απόφαση Υπουργείου, πολιτική) είναι σημαντικά, καθώς θα κατανοεί και θα μπορεί να ελέγξει τους παράγοντες αύξησης του κόστους. 

Τα οφέλη για το νοσοκομείο, δηλαδή το μέρος που παράγει, είναι ότι θα μπορεί να ελέγξει το κόστος ανά υπηρεσία – προϊόν, συγκρίνοντας αυτό με την τιμή του DRG, με άλλα ομοειδή τμήματα ή νοσοκομεία, ώστε να μπορεί να παρέμβει ανασχεδιάζοντας ροή υπηρεσιών και βήματα διαδικασιών, για να επιτύχει μείωση σπατάλης (χρόνου, ανθρώπινου δυναμικού, υλικών). 

Η ανάπτυξη «συμπληρωματικών» εργαλείων θα αποδειχθεί αναγκαία, και θα οδηγηθούν όλοι οι πάροχοι να εργαστούν στην κατεύθυνση της εισαγωγής τέτοιων εργαλείων , συμβάλλοντας στο ταχύτερο πέρασμα σε σύγχρονες μεθόδους και στην συγκριτική αξιολόγηση.

DRG και βελτίωση ποιότητας

Το σύστημα DRG έχει ισχυρό προσανατολισμό στην ποιότητα, καθώς μπορεί να διαχειριστεί μηχανισμό κινήτρων και αντικινήτρων. 

Περιλαμβάνει σύστημα δεικτών που αναπτύσσουν το κίνητρο για μείωση κλινικών σφαλμάτων (λοιμώξεις, επανεισαγωγές, επανάληψη χειρουργείου, υποτροπές κ.α.).

Παράλληλα, παρέχει κίνητρο για πειθαρχία στον χρόνο (π.χ. minimum και maximum ΜΔΝ, κρίσιμος χρόνος για ασθενή μεταξύ δύο παρεμβάσεων) που αποτελεί μία κρίσιμη πτυχή της ποιότητας. 

Το σύστημα έχει τον χαρακτήρα εργαλείου σύγκρισης μεταξύ των μονάδων και των τμημάτων εντός κάθε μονάδας, σε συνεργασία με το ιατρικό σώμα, ώστε να υπάρχει συνεχής βελτίωση με στόχο την αύξηση της αξίας προς τον ασθενή.

Βασικά στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής

Η αναδιαρμόρφωση του συστήματος αποζημίωσης με την εισαγωγή των DRG's, περιλαμβάνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Focus στο ασθενή, ποιότητα –  ασφάλεια  και μείωση σπατάλης,  στοιχεία που οδηγούν σε ανασχεδιασμό των “γραμμών  παραγωγής”,
Τήρηση δεδομένων κλινικών και οικονομικών,  με την οργάνωση μεθόδων συγκέντρωσης  data/ αξιολόγησης, 
Benchmarking (εσωτερικό/  εξωτερικό)   - Απαιτείται καλός σχεδιασμός συστήματος συγκρίσεων (τι μετράμε, με ποια κριτήρια ανάλυσης αξιολογούμε).
Η κατάσταση τώρα

Για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, καταρτίσαμε δύο ερωτηματολόγια προς τα στελέχη των νοσοκομείων. Το πρώτο, αφορά την αποτύπωση της στελέχωσης και των λειτουργικών και το δεύτερο, την αποτύπωση της γνώσης και γνώμης των στελεχών.

Τα ερωτηματολόγια αυτά θα έχουν αποσταλεί στα νοσοκομεία ως το  τέλος Ιουλίου και οι απαντήσεις θα πρέπει να έχουν επιστραφεί ως το τέλος Αυγούστου.

Στο πρώτο ερωτηματολόγιο για την αποτύπωση της στελέχωσης ζητούνται τα στοιχεία των στελεχών της Διοικητικής Διεύθυνσης, όπως η θέση, η ηλικία, τα χρόνια υπηρεσίας και οι σπουδές.

Για την αποτύπωση των λειτουργιών ζητείται η γνώμη των στελεχών για την ευθύνη/συμμετοχή του Ιατρικού, του Νοσηλευτικού Προσωπικού και του Λογιστηρίου, στην συμπλήρωση του ΚΕΝ

Στο δεύτερο ερωτηματολόγιο που αφορά την αποτύπωση γνώσης και γνώμης των στελεχών ζητούνται απαντήσεις επί του συστήματος των DRG σε ότι αφορά:

την κατηγοριοποίηση των περιστατικών νοσηλείας σε ομάδες με ομοειδή χρήση των πόρων
τον υπολογισμό των συντελεστών βαρύτητας κόστους για το σύνολο των περιστατικών νοσηλείας
την ταξινόμηση του ασθενή σε μία και μόνο κατηγορία κατά την έξοδο του από το νοσοκομείο
την ανάγκη τακτικών αναθεωρήσεων των ιατρικών κωδικοποιήσεων νόσων (ICD-10 ) και ιατρικών πράξεων
την απαίτηση χρήσης ειδικών λογισμικών εφαρμογών (προγραμμάτων),
τον συνυπολογισμό του κόστους μισθοδοσίας και φαρμάκων εντός του συντελεστή βαρύτητας
την κάλυψη ογκολογικών περιστατικών,  ημερήσιας νοσηλείας
τον προσδιορισμό των τιμών ανά πράξη βάσει ειδικού αλγορίθμου, ο οποίος δεν καλύπτει τη διαφορετικότητα στη χρήση π.χ. τις συνθήκες των απομακρυσμένων περιοχών, κ.ά.
την συλλογή έγκυρων και αξιόπιστων δεδομένων (ιατρικά και κοστολογικά) από Νοσοκομεία και ασφαλιστικούς οργανισμούς
την αναθεώρησή του με διαφάνεια και δικαιοσύνη, με την τεχνική υποστήριξη από ειδικό ανεξάρτητο φορέα  και την
απαίτηση διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς για τον καθορισμό των συντελεστών κόστους, των ιατρικών κωδικοποιήσεων και την αναθεώρησή τους.
Τέλος ζητείται να απαντήσουν πώς θα επηρεάσει η εφαρμογή των DRG την ποιότητα της εργασίας τους αλλά και πώς θα επηρεάσουν το νοσοκομείο, και ειδικότερα αν θα συμβάλλει στην κατάρτιση αντικειμενικών νοσοκομειακών προϋπολογισμών, στον καθορισμό δίκαιης τιμής ανά πράξη, στη συγκριτική αξιολόγηση της απόδοσης των νοσοκομείων στο ΕΣΥ και τελικά αν θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών νοσηλείας. Ζητείται ακόμη να εκτιμήσουν αν θα συμβάλλει στην εφαρμογή ενός σύγχρονου μάνατζμεντ στο Νοσοκομείο, αν θα οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και στη μείωση θέσεων εργασίας.

Η κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου είναι μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΤΕΚΝΥ και διοικήτρια του Ιπποκράτειο Νοσοκομείου

12 Ιουνίου 2019, 12:47:14
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Ιατρικά πρωτόκολλα, DRGs και ΣΔΙΤ θα αλλάξουν το «τοπίο» στην Υγεία

H αναγκαιότητα της άμεσης εφαρμογής των DRGs, δηλαδή του συστήματος των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών, η θέσπιση των ιατρικών πρωτοκόλλων και η επιτάχυνση της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον χώρο της υγείας είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες που έθεσαν οι θεσμικοί εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο συνέδριο της «Ν» με θέμα «Η ασφαλιστική αγορά συνταγογραφεί λύσεις για την υγεία».

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απευθυνόμενος προς όλους τους εμπλεκόμενους με τον χώρο της υγείας φορείς και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, επεσήμανε ότι κατά τη γνώμη του «δεν υπάρχει συμφωνία απόλυτη ούτε για τη διάγνωση αλλά ούτε και για την ενδεικνυόμενη θεραπεία». Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν  «αναφέρει ως εθνική υποχρέωση την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού μέσω των τοπικών μονάδων υγείας που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση των παροχών υγείας, ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης από την πολιτεία στις ασφαλιστικές εταιρείες. Έχουμε απόλυτη διαφωνία σε αυτό».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης άσκησε δριμεία κριτική στο κυβερνητικό έργο στον χώρο της υγείας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «από 1/1/2015 δεν έχει βγει ούτε μία επικουρική σύνταξη αναπηρίας», ενώ -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- «η κοινωνική πολιτική του κράτους, ακόμα έχει παθογένειες, αλλά ακόμα έχει και δυνατότητες για να γίνει καλύτερη».

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife ERB Insurance Group, τόνισε -απαντώντας κυρίως στον κ. Πετρόπουλο- πως «είναι εμφανές ότι το κράτος μόνο του δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία, με έναν τρόπο που να μη χρειάζεται να βάλει το χέρι στην τσέπη ο απλός πολίτης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφερόμενος στις δυνατότητες του κλάδου της ασφάλισης, επεσήμανε με έμφαση ότι «το τι ρόλο παίζει η ιδιωτική ασφάλιση στη χώρα δεν το αποφασίζουμε μόνο εμείς. Είναι απόφαση συνολικά της Ευρώπης».

* Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας: «Νομίζω ότι η συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος, ειδικά στο κομμάτι που αφορά τον τομέα της υγείας, γίνεται σε ένα περιβάλλον το οποίο κατά την άποψή μου έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια και στο οποίο έχει επισυμβεί μία σημαντική κοινωνική κατάκτηση. Πλέον συζητάμε για την πολιτική υγείας σε ένα πλαίσιο καθολικής κάλυψης των πολιτών. Αυτό επιτρέψτε μου να πω, παρότι ξέρω ότι αμφισβητείται από διάφορες πλευρές, αλλά θεωρώ ότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά» τόνισε στην έναρξη της ομιλίας του ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η πολιτική της καθολικής κάλυψης και της εγγυημένης πρόσβασης των ανασφάλιστων ανθρώπων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν η μεγάλη τομή στην πολιτική υγείας και στην κοινωνική πολιτική της χώρας τα τελευταία χρόνια και μάλιστα εν μέσω κρίσης, εν μέσω περιορισμών, εν μέσω λιτότητας».

Μάλιστα, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στην προχθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μουσικής για τα ζητήματα της υγείας, επισημαίνοντας ότι «με σαφήνεια ο πρωθυπουργός μίλησε για ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας στο επίπεδο του 6% από το περίπου 5% που είναι σήμερα, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωζώνης είναι 7% του ΑΕΠ». «Είναι τεράστια η απόκλιση» τόνισε ο υπουργός Υγείας και ανέφερε: «Όποιος πιστεύει ότι μπορεί για λόγους ιδεοληψίας ή για λόγους συντεχνιακούς ή για λόγους ότι θέλουμε να κλείσουμε το μάτι σε κάποια επιμέρους επαγγελματικά συμφέροντα, μπορεί να αποστεί από τις εθνικές υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην Ευρώπη και στους δανειστές νομίζω ότι είναι εκτός πραγματικότητας. Χρειαζόμαστε λοιπόν περισσότερες μεταρρυθμίσεις και θεωρώ ότι αυτήν την περίοδο έχουμε δρομολογήσει ορισμένους εθνικούς στόχους στον τομέα της υγείας. Είναι εθνικό στοίχημα να έχουμε ένα βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα».

Αναστάσιος Πετρόπουλος, υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης: «Η επιδίωξη του κέρδους, για το οποίο λειτουργεί η ασφαλιστική ιδιωτική ασφαλιστική αγορά, είναι ασύμβατη με την ανάληψη της ευθύνης της πολιτείας να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας» σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «το ίδιο το Σύνταγμά μας έχει βάλει τα όρια αυτά. Υπάρχει συνταγματική υποχρέωση η πολιτεία να φροντίζει για να παράσχει αυτά τα αγαθά».

Επιπλέον, όπως είπε ο υφυπουργός, «τα κόστη για την προστασία του πληθυσμού από τους κινδύνους της ασθένειας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την εισφορά για την ασφάλιση κινδύνου για την υγεία των ίδιων των πολιτών από μόνοι τους». «Αυτό αποδείχθηκε στα πρόσφατα 8 χρόνια, τα προηγούμενα χρόνια της ανθρωπιστικής κρίσης που είχαμε και στην υγεία» είπε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι «η κοινωνική ασφάλιση πραγματικά συνέβαλε καθοριστικά για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και το πρόβλημα των ανθρώπων που δεν είχαν καμία δυνατότητα περίθαλψης».

Γιάννης Βρούτσης, τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ.: «Η ατζέντα αυτή δεν θα συζητιόταν τώρα προεκλογικά εάν τα ζητήματα αυτά δεν έμεναν ανοιχτά ως προκλήσεις για το αύριο και το μέλλον. Η κοινωνική πολιτική του κράτους ακόμα έχει παθογένειες, αλλά ακόμα έχει και δυνατότητες για να γίνει καλύτερη» ανέφερε ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης. Όπως τόνισε με έμφαση, «περισσότερες από 250.000 συντάξεις είναι σε εκκρεμότητα, ενώ από την 1/1/2015 δεν έχει βγει ούτε μία επικουρική σύνταξη αναπηρίας». Η Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένει σταθερά υπέρ της δημόσιας υγείας και υπέρ της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, τόνισε ο κ. Βρούτσης, για να προσθέσει ότι «υπάρχει όμως ένα ζήτημα: η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, για να ασκηθεί καλύτερα και με αποτελεσματικότητα, που το ξεχνάει η κυβέρνηση, 4,5 χρόνια το εγκαταλείπει και ενοχοποιεί την ιδιωτική πρωτοβουλία, χρειάζονται πόροι. Για να κάνεις καλύτερη και να ασκείς καλύτερη κοινωνική πολιτική χρειάζεσαι πόρους».

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος ΕΑΕΕ - πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife ERB Insurance Group: «Αυτό όμως που δεν ακούστηκε», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σαρρηγεωργίου, «και θα ήθελα να τονίσω, είναι ότι λείπουν άλλα 5,5 δισεκατομμύρια που ο Έλληνας τα πλήρωσε από την τσέπη του. Και εκεί είναι το πρόβλημα. Έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας και πολύ καλά κάνουμε και έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας και ως Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος δεν λέμε ποτέ κάτι διαφορετικό». «Στο μίγμα είναι η διαφορά» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σαρρηγεωργίου, ακόμη και «τα λίγα κίνητρα για την ασφάλιση υγείας που υπήρχαν πριν, με την κρίση εξαφανίστηκαν. Λοιπόν το 41% των δαπανών υγείας συνολικά πληρώνεται στην Ελλάδα από την τσέπη του πολίτη, ενώ αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος είναι 21%. Και νομίζω αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να επιδιώξουμε να λύσουμε. Διότι είναι εμφανές ότι το κράτος μόνο του δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία, με έναν τρόπο που να μη χρειάζεται να βάλει το χέρι στην τσέπη ο απλός πολίτης. Δεν είναι -και το ξανάπα- δεν είναι μόνο η δυναμική της αγοράς, τα νοσοκομεία, οι γιατροί, τα φάρμακα, όλοι που είναι μέσα στο ιατρικό κόστος και βέβαια το Δημόσιο που πολύ σωστά λέτε ότι χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα».

* Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, διευθύνων σύμβουλος της Mega brokers: Στη διαφορά του «τρόπου σκέψης της αγοράς από τους πολιτικούς» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΕΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όταν «η αγορά λέει ότι αυτό έχει ένα οικονομικό κόστος, την ίδια στιγμή οι πολιτικοί λένε αυτό έχει πολιτικό κόστος». «Η αγορά λέει αυτό είναι εφικτό, οι πολιτικοί λένε αυτό είναι εύκολο» είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, για να συμπληρώσει: «Και βεβαίως σε μία προεκλογική περίοδο, το έλεγα και λίγο πριν, νομίζεις ότι ζεις σε έναν παράδεισο, έναν παράδεισο που έφυγε, έναν παράδεισο που ζούμε και έναν παράδεισο που θα ‘ρθει ενώ στην πραγματικότητα ξέρετε καλά ότι για να γίνουν κάποια πράγματα χρειάζεται -και εμείς το ξέρουμε από τη δουλειά μας- κόπο, πρόγραμμα και χρειάζεται αυτό όλο να το υποστηρίξεις και εσύ και η κοινωνία».

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε με έμφαση ότι «ο κλάδος μας πρέπει να σας πω είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση» και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Η ιδιωτική ασφάλιση, είτε αρέσει σε αυτήν την κυβέρνηση είτε όχι, αφού έχουμε συναποφασίσει όλοι ότι είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας θα παίξει τον ρόλο που της πρέπει γιατί αυτό είναι μία αναγκαιότητα της εποχής. Δεν είναι ούτε αριστερά ούτε δεξιά αυτό, είναι κάτι το οποίο απαιτείται».

ΣΔΙΤ

Στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου με θέμα «ΣΔΙΤ: μια win - win σχέση συνεργασίας κρατικών νοσοκομείων - ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών» και συντονιστή τον διευθυντή Σύνταξης της «Ν» Πλάτωνα Τσούλο, ο κ. Κωνσταντίνος Κουγιουμουτζής, γενικός διευθυντής λειτουργιών ΝΝ Hellas, δήλωσε ότι «πρέπει να βρεθούν τρόποι συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να ξεπεράσουμε τις ιδεοληψίες, όποιες κι αν είναι. Το μείζον θέμα δεν είναι η αντιπαράθεση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά τι είδους δημόσιο τομέα θέλουμε και τι είδους ιδιωτικό τομέα. Θα ήμασταν ευτυχείς εάν είχαμε πλαίσια συνεργασίας με τους δημόσιους φορείς υγείας. Αυτό θα βοηθούσε και το δημόσιο, και τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να επισημάνω ότι είμαστε από τις ελάχιστες χώρες όπου δεν τηρούνται τα ιατρικά πρωτόκολλα. Υπάρχουν ιδέες, διαθέσεις και πόροι. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα ώστε να μειώσουμε το κόστος των υπηρεσιών και παράλληλα να αυξήσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών» ανέφερε ο κ. Κουγιουμουτζής.

Από την πλευρά της η κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου, διοικήτρια ΠΓΝΑ «Ιπποκράτειο», υπογράμμισε ότι «οι καθυστερήσεις σε διαγνωστικές εξετάσεις ποικίλλουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, ο Άγγλος ασθενής μπορεί να έχει και καθυστέρηση μηνών για μία στεφανιογραφία. Επίσης είναι σημαντικό να μπορούν να μετρηθούν τα λάθη και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Χριστόφορος Σαρδελής, πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, σημείωσε: «Θέλουμε τρόπους Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Όταν φτιάχνεις ένα σύστημα που μειώνει το συνολικό κόστος της υγείας, τότε μπορείς να βρεις και τους κατάλληλους τρόπους χρηματοδότησης αυτού του συστήματος. Πρέπει να επισημάνω ότι η υγεία είναι ένας χώρος στον οποίο υπάρχει ασύμμετρη πληροφόρηση. Τα DRGs κάνουν τη δαπάνη στον χώρο υγείας αντικειμενική και μπαίνει σε μια τάξη όλο το σύστημα».

Ο Δρ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, πνευμονολόγος - αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ, τόνισε ότι «αν χρησιμοποιήσουμε σωστά τα εργαλεία που έχουμε, μπορούμε να επιτύχουμε βελτίωση των υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα. Καλές και κακές υπηρεσίες υπάρχουν και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα», ενώ ο κ. Αχιλλέας Σδράκας, Chief Operations Officer, Allianz Ελλάδας, υπογράμμισε: «Δεν βλέπω κανένα πεδίο αντιπαράθεσης, αλλά μόνο πεδίο συνέργειας και σύμπραξης μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στα θέματα της υγείας».

Ασφαλιστικές ανάγκες

Στο δεύτερο πάνελ του συνεδρίου με θέμα «Ασφαλιστική αγορά: Πώς “απαντά” στις νέες ανάγκες της κοινωνίας σε θέματα υγείας και πώς οικοδομεί έναν νέο κώδικα “επικοινωνίας” με τις ιδιωτικές κλινικές» και συντονιστή το δημοσιογράφο της «Ν» Γιώργο Σακκά αναφέρθηκαν τα εξής:
Αντώνης Βουκλαρής, διευθύνων σύμβουλος, Όμιλος Ευρωκλινικής: «Οι πολίτες δυστυχώς δεν έχουν κίνητρα για να ενταχθούν στην ιδιωτική ασφάλιση. Δεν υπάρχουν φοροαπαλλαγές και όλο αυτό το πλαίσιο που θα μπορούσε να ενισχύσει τις επιλογές του κόσμου προς τα συμβόλαια της ιδιωτικής ασφάλισης, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια. Φυσικά θεωρώ απαραίτητη την ύπαρξη των DRGs, δηλαδή του συστήματος των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών, καθώς επίσης και τη θέσπιση των ιατρικών πρωτοκόλλων».

Δημήτρης Γαβαλάκης, γ.γ. ΕΕΑ, συντονιστής Ασφαλιστικών Πρακτόρων - ιδιοκτήτης Life Plan Insurance: «Η κοινωνία έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από τον τρόπο που την κατανοούν μερικές φορές οι πολιτικοί. Μένουν να γίνουν πολλά ακόμη στην κατεύθυνση του να κατανοήσουν οι πολίτες την ανάγκη ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν την ασφάλιση συνδυαστικά του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα».

Παναγιώτης Δημητρίου, διευθύνων σύμβουλος Generali Hellas A.E.: «Η ασφαλιστική αγορά κατά τη διάρκεια της κρίσης απέδειξε ότι διαθέτει και ευελιξία και προσπάθησε να έχει οικονομικότερα προγράμματα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά βελτίωσε παράλληλα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες της και την εξυπηρέτηση των πελατών της».

Eρρίκος Μοάτσος, διευθύνων σύμβουλος ΑΧΑ Ασφαλιστική: «Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα, αρκεί να έχουμε το κατάλληλο πλαίσιο για να λειτουργήσουμε. Από δω και πέρα μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Σωτήρης Μπερσίμης, επίκουρος καθηγητής Στατιστικής Πανεπιστήμιο Πειραιά: «Ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα είναι αυτό της πρόληψης. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη έχει πολύ σημαντικότερο κόστος για την κοινωνία απ’ ό,τι έχει η θεραπεία του προβλήματος».

Μιχάλης Τζωρτζωρής, πρόεδρος ΣΕΜΑ, διευθύνων σύμβουλος, AMT Μεσίτες Ασφαλίσεων: «Η βασική αξία της ασφάλισης ταυτίζεται με την έννοια της πρόληψης. Η σύγχρονη τάση είναι να αναδείξουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες στο θέμα της πρόληψης του κινδύνου και θα πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρείες με μεγαλύτερη ένταση να μάθουν τον κόσμο στο πώς να προλαμβάνει τα ατυχήματα, πώς να προλάβει τις ασθένειες. Αν παράγουμε προϊόντα που είναι πολύτιμα για τον πολίτη, θα έχουμε συνολική ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κλάδου».

Δημογραφικό ζήτημα

Τέλος, στο τρίτο πάνελ του συνεδρίου με θέμα «Δημογραφικό: Προκλήσεις και λύσεις για την ορθολογικότερη ασφάλιση της Υγείας» και συντονιστή τον διευθυντή Σύνταξης της «Ν» Πλάτωνα Τσούλο αναφέρθηκαν τα εξής:

Κυριάκος Αποστολίδης, γενικός διευθυντής MetLife Ελλάδας - Κύπρου: «Όποιος κοιτάξει τις προβλέψεις για την εξέλιξη του δημογραφικού, βλέπει με μια σχετική ασφάλεια το τι θα συμβεί. Η αβεβαιότητα προκύπτει από την έλλειψη ενός μακροπρόθεσμου πλάνου και από την έλλειψη ελέγχου που όλοι εμείς πρέπει να έχουμε σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές. Άρα, πρώτον, επιβάλλεται να έχουμε συντονισμένες πολιτικές μεταξύ πολιτείας και ιδιωτικών φορέων, δεύτερον, οι πολιτικές πρέπει να είναι διαχρονικές -έξω από τον εκλογικό κύκλο- και, τρίτον, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις στο πώς χρηματοδοτείς τις όποιες αλλαγές θέλεις να κάνεις για να αλλάξεις τις προβολές των στατιστικών δεδομένων. Δηλαδή, πού και πώς μεταβιβάζεις πόρους»

Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος ομίλου Ιntramerican: «Η επιβάρυνση του δημογραφικού συνδέεται στον χώρο της υγείας και με την ιδιαιτερότητα ότι οι δαπάνες υγείας συγκεντρώνονται προς τα τελευταία χρόνια της ζωής. Άρα σε έναν πληθυσμό που γηράσκει θα έχουμε μια άνιση κατανομή δαπανών. Επίσης, οι καινούργιες θεραπείες έχουν ένα αυξημένο κόστος. Το ζήτημα είναι κοινωνικό και η απάντηση βρίσκεται στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να έχουμε καλύτερη κατανομή και αξιοποίηση πόρων».

Πλάτων Τήνιος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά: «Το δημογραφικό αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας στην οποία πρέπει να δώσουμε απάντηση. Άρα αναφερόμαστε στη διαχείριση μιας πρόκλησης. Ποιος δεν θα ‘θελε να ζήσει περισσότερο και με καλύτερη υγεία;»

Αναστάσιος Πετρόπουλος, υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης: «Το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να είναι η μεγάλη ελπίδα και σιγουριά για κάθε πολίτη. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προφανώς παρέχουν υπηρεσίες και πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες. Μέτρα που διευκολύνουν την ασφάλιση των πολιτών, όπως είναι η έκπτωση της δαπάνης για ιδιωτικά ασφάλιστρα από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, είναι ένα θέμα που μπορεί κανείς να το ξαναδεί. Αυτό το θέμα έως τώρα δεν μπορούσαμε να το δούμε γιατί τα δημοσιονομικά της χώρας ήταν πάρα πολύ περιορισμένα και αυτό μπήκε ως κανόνας στην περίοδο του 2010-2011, από την εποχή των πρώτων μνημονίων. Δεν ήταν επινόηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε από τις κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2070 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Απριλίου 2017, 00:38:33
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
21281 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Ιουνίου 2020, 04:41:33
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
25839 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2022, 19:30:27
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
12604 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαρτίου 2023, 21:21:20
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
10310 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Αυγούστου 2023, 12:01:36
από Argirios Argiriou