Γενικά > Ενδιαφέροντα Links

Give blood.

<< < (2/4) > >>

Argirios Argiriou:
13/06/2014.

Εισάγουμε κάθε χρόνο 25.000 μονάδες αίματος από την Ελβετία.

Σοβαρές ελλείψεις μονάδων αίματος παρουσιάζει η χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι οι ανάγκες σε αίμα της χώρας ανέρχονται σε περίπου 650.000 μονάδες ετησίως. Απ’ αυτές μόνο ένα ποσοστό που είναι λίγο μικρότερο από το 50% προέρχεται από τους εθελοντές αιμοδότες. Ένα ποσοστό γύρω στο 50% προέρχεται από τους δότες αναπλήρωσης (συγγενείς ασθενών κ.λ.π.) και μια ποσότητα 25.000 μονάδων εισάγεται από την Ελβετία με μεγάλο κόστος. Παράλληλα, μια ποσότητα 25.000 μονάδων περίπου καταστρέφεται εξ αιτίας της κακής οργάνωσης.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη που γιορτάζεται στις 14 Ιουνίου. Σύμφωνα με την ΠΟΣΕΑ, η Πολιτεία ποτέ δεν είχε οργανωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας και βέβαια δε δείχνει καμιά διάθεση να συνδράμει στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού της Ομοσπονδίας.

Το σύνθημα για φέτος το οποίο αποτελεί κοινή Πανελλαδική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη και θα πραγματοποιηθεί από όλους του Συλλόγους Μέλη της ΠΟΣΕΑ είναι η “δημιουργία ανθρώπινης σταγόνας αίματος».

Η δράση αυτή θα λάβει χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου 14 Ιουνίου και ώρα 12:00 και στόχος της ιδέας είναι η ενοποίηση, αφού πρόκειται για μία Πανελλαδική παράλληλη δράση όλων των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
28-02-2017
Καθημερινή.
Της Πεννυς Μπουλουτζα.

Η Ελβετία με πληθυσμό 8,3 εκατ. κατοίκων το 2015 συνέλεξε 310.000 μονάδες αίματος από εθελοντές αιμοδότες, εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για τις δικές της ανάγκες 248.000 μονάδες. Η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων συνέλεξε το ίδιο έτος 550.000 μονάδες αίματος και επιπλέον εισήγαγε από την Ελβετία 25.000 μονάδες. Μεταγγίστηκαν όλες. Αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα παράδοξα της χώρας μας. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των μονάδων που θα συλλεγούν, είτε είναι 550.000 είτε 640.000 –πριν από κάποια χρόνια–, χρησιμοποιούνται όλες, όταν μάλιστα οι τακτικές ανάγκες παραμένουν σταθερές. Ενα παράδοξο που πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης αντιμετώπισαν με τη σωστή προετοιμασία των ασθενών, όπως αντιμετώπιση της αναιμίας τους πριν μπουν στο χειρουργείο.

Στην Ελλάδα, κάθε ένα από τα περίπου 95 τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων κάνει μόνο του την προσέλκυση των αιμοδοτών, τη διασύνδεση με συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών, τις εξορμήσεις αιμοληψίας και τη διαχείριση των μονάδων αίματος που συλλέγει. Προς το παρόν, κάνει και τον ορολογικό έλεγχο του «δικού του αίματος». Η Ολλανδία έχει μόλις ένα κέντρο αιμοδοσίας, που σχεδιάζει τις αιμοληψίες με πολλά κινητά και σταθερά σημεία ανά τη χώρα και διαχειρίζεται τη διανομή του στα νοσοκομεία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δύο κέντρα.

Οι συγκρίσεις αυτές καταδεικνύουν το κατακερματισμένο αλλά και μερικές φορές «σπάταλο» σύστημα αιμοδοσίας που λειτουργεί στη χώρας μας, όπου συχνά οι ελλείψεις αίματος έχουν τοπικό χαρακτήρα –την ίδια στιγμή που σε κάποιο νοσοκομείο λείπει, σε κάποιο άλλο υπάρχει πληθώρα μονάδων– και όπου φίλοι και συγγενείς των ασθενών καλούνται να προσφέρουν αίμα για να μπορέσει να χειρουργηθεί ο άνθρωπός τους.

«Το σύστημα λειτουργεί με κατακερματισμένο τρόπο», σημειώνει στην «Κ» η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Χάρις Ματσούκα. «Κάθε αιμοδοσία νοσοκομείου κάνει μόνη της την προσέλκυση των αιμοδοτών, τον ορολογικό έλεγχο και τη διαχείριση του αίματος», επισημαίνει η ίδια τονίζοντας πως «αυτός ο τρόπος εφαρμοζόταν διεθνώς έως το 2000. Εκτοτε οι ΗΠΑ και η Ευρώπη άρχισαν να συγκεντροποιούν τη διαδικασία. Δηλαδή την προσέλκυση των αιμοδοτών, την επεξεργασία, τον έλεγχο για τα παθογόνα του αίματος αναλαμβάνουν κέντρα αίματος, που εν συνεχεία διανέμουν τις μονάδες στα νοσοκομεία, ανάλογα με τις ανάγκες τους».

Το πρώτο βήμα

Στην Ελλάδα έχει γίνει ένα πρώτο βήμα –με καθυστέρηση– που αφορά τη δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος για την αιμοδοσία. Το πρώτο μέρος του έργου ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών, που ήδη απέδωσε καρπούς. «Στην πρόσφατη έλλειψη αίματος λόγω γρίπης, πολλοί εθελοντές αιμοδότες ειδοποιήθηκαν με μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου (SMS) για να προσφέρουν αίμα. Εκτιμάται πως το 30% όσων προσέφεραν αίμα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είχαν λάβει SMS», επισημαίνει η κ. Ματσούκα. Σε δεύτερη φάση, το ΕΚΕΑ θα μπορεί ηλεκτρονικά να παρακολουθεί όλη την αιμοδοσία, «από τη φλέβα του αιμοδότη στη φλέβα του μεταγγιζομένου» και να σχεδιάζει στοχευμένες παρεμβάσεις.

«Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα στην Ελλάδα που είναι σε “παραμόρφωση”», σημειώνει η κυρία Ματσούκα. «Οπως η συλλογή αίματος από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον. Ακόμα και εθελοντές αιμοδότες μπορούν να δίνουν αίμα στο όνομα κάποιου. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Και αυτό που εμείς θέλουμε να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε “το δίνω αίμα για κάποιον” στο “δίνω τακτικά αίμα για όλους”. Στην αιμοδοσία δεν μας αρέσουν τα peaks (σ.σ. κορυφώσεις), όταν όλοι τρέχουν να δώσουν αίμα σε μια δεδομένη στιγμή. Αυτός που θα προσφέρει εκείνη τη στιγμή δεν μπορεί να δώσει ξανά για 3-4 μήνες. Προτιμάμε τη σταθερή συλλογή μονάδων αίματος σε όλη τη διάρκεια του έτους». Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΕΑ προχωρεί από τον ερχόμενο μήνα στην εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος στην Αττική, το οποίο αφορά τη συνεργασία των αιμοδοτικών τμημάτων των νοσοκομείων με κοινές εξορμήσεις και εκδηλώσεις. Ο σχεδιασμός των αιμοληψιών θα γίνει κεντρικά από το ΕΚΕΑ με τη συμμετοχή επισκεπτών υγείας των νοσοκομείων.

«Θέλουμε κάποια στιγμή να υπάρχει εθελοντική αιμοδοσία και μόνο. Αυτός είναι ο εθνικός στόχος», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Πέρρος Ραπανάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος και Μέριμνας Υγείας «Κωστάκης Μεσογίτης». Αυτή τη στιγμή, σχεδόν το 45% του αίματος που συλλέγεται στην Ελλάδα είναι από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών.

«Φυσικά και όσοι έχουν δώσει αίμα για τον συγγενή τους θεωρούν ότι είναι εθελοντές και είναι εθελοντές. Θέλουμε απλώς να συνειδητοποιήσουν και αυτοί ότι μπορεί να προσφέρουν τακτικά αίμα, ώστε να μην παρατηρείται ο πανικός της τελευταίας στιγμής για να βρεθεί αίμα για κάποιον που θα χειρουργηθεί», σημειώνει ο κ. Ραπανάκης και συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή κάθε σύλλογος συνεργάζεται με συγκεκριμένα νοσοκομεία και υπάρχουν τράπεζες αίματος όπου ο σύλλογος έχει δικαίωμα σε συγκεκριμένο αριθμό μονάδων για τους δικούς του ανθρώπους. Εμείς ως εθελοντές αιμοδότες δεν θέλουμε να χρειάζεται αυτό. Θέλουμε να καλύπτονται οι ανάγκες όλων από την τακτική αιμοδοσία»

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Clemence:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος28-02-2017
Καθημερινή.
Της Πεννυς Μπουλουτζα.


«Φυσικά και όσοι έχουν δώσει αίμα για τον συγγενή τους θεωρούν ότι είναι εθελοντές και είναι εθελοντές. Θέλουμε απλώς να συνειδητοποιήσουν και αυτοί ότι μπορεί να προσφέρουν τακτικά αίμα, ώστε να μην παρατηρείται ο πανικός της τελευταίας στιγμής για να βρεθεί αίμα για κάποιον που θα χειρουργηθεί», σημειώνει ο κ. Ραπανάκης και συνεχίζει: «Αυτή τη στιγμή κάθε σύλλογος συνεργάζεται με συγκεκριμένα νοσοκομεία και υπάρχουν τράπεζες αίματος όπου ο σύλλογος έχει δικαίωμα σε συγκεκριμένο αριθμό μονάδων για τους δικούς του ανθρώπους. Εμείς ως εθελοντές αιμοδότες δεν θέλουμε να χρειάζεται αυτό. Θέλουμε να καλύπτονται οι ανάγκες όλων από την τακτική αιμοδοσία»

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

--- Τέλος παράθεσης ---

Θα ήταν μία πολύ καλή ιδέα να δίνεται κάρτα εθελοντή αιμοδότη σε όλους μετά την πρώτη φορά που δίνουν αίμα, είτε αυτό έγινε για συγκεκριμένο ασθενή είτε για όποιον το έχει ανάγκη. Επίσης μια ενιαία πολιτική διαχείρισης μονάδων αίματος, εθελοντών και συλλόγων εθελοντών θα έπρεπε ήδη να υπάρχει. Και ίσως η Αιμοδοσία θα ήταν καλύτερα να ήταν αυτόνομη υπηρεσία σε σχέση με το ΕΣΥ. Σε πολλές χώρες είναι οργάνωση του Ερυθρού Σταυρού. Πάντως όσα έγιναν τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν είχαν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό.

Argirios Argiriou:
Αναρτήθηκε στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook, στις 21/11/2017.

Οταν σας ρωτανε οι ασθενεις αν "μπορω να δωσω αιμα".

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑναρτήθηκε στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook, στις 21/11/2017.

Οταν σας ρωτανε οι ασθενεις αν "μπορω να δωσω αιμα".

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ

--- Τέλος παράθεσης ---

Πάντως τα Ελληνικά guidelines φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Δείτε π.χ. για την Ασπιρίνη ότι ενώ οι Έλληνες λένε στην σελίδα 7 γράφουν:

   Ασπιρίνη
Μόνιμος αποκλεισμός αν γίνεται λήψη σε μακροχρόνια βάση.

ΣΧΟΛΙΟ: Άτομα που έχουν πάρει ασπιρίνη τις τελευταίες 5 ημέρες δεν γίνονται δεκτά ως δότες αιμοπεταλίων ή πλάσματος, γίνονται όμως δεκτά ως δότες ολικού αίματος. Αυτό σημαίνει ότι η αιμοδοσία θα παρασκευάσει μόνο συμπυκνωμένα ερυθρά, όχι πλάσμα και αιμοπετάλια.

οι Αμερικάνοι για το ίδιο θέμα γράφουν για την Ασπιρίνη ειδικά: Aspirin, no waiting period for donating whole blood. However you must wait 2 days (3 days if you donate in New York State) after taking aspirin or any medication containing aspirin before donating platelets by apheresis.

και για τα φάρμακα γενικά:

Medications

In almost all cases, medications will not disqualify you as a blood donor. Your eligibility will be based on the reason that the medication was prescribed. As long as the condition is under control and you are healthy, blood donation is usually permitted.

Over-the-counter oral homeopathic medications, herbal remedies, and nutritional supplements are acceptable. There are a handful of drugs that are of special significance in blood donation. Persons on these drugs have waiting periods following their last dose before they can donate blood:

Accutane, Amnesteem, Absorica, Claravis, Myorisan, Sotret or Zenatane (isotretinoin), Proscar (finasteride), and Propecia (finasteride) - wait 1 month from the last dose.
Avodart or Jalyn (dutasteride) - wait 6 months from the last dose.
Aspirin, no waiting period for donating whole blood. However you must wait 2 days (3 days if you donate in New York State) after taking aspirin or any medication containing aspirin before donating platelets by apheresis.
Effient (prasugrel)  and Brilinta (ticagrelor)- no waiting period for donating whole blood. However you must wait 7 days after taking this medication before donating platelets by apheresis.
Feldene (piroxicam), no waiting period for donating whole blood. However you must wait 2 days after taking Feldene (piroxicam) before donating platelets by apheresis.
Arixtra (fondaparinux), Coumadin, Warfilone, Jantoven (warfarin) and Heparin, are prescription blood thinners- you should not donate since your blood will not clot normally. If your doctor discontinues your treatment with blood thinners, wait 7 days before returning to donate.
Fragmin (dalteparin), Eliquis (apixaban), Pradaxa (dabigatran),Savaysa (edoxaban), Xarelto (rivaroxaban),and Lovenox (enoxaparin) are also prescription blood thinners- you should not donate since your blood will not clot normally. If your doctor discontinues your treatment with these blood thinners, wait 2 days before returning to donate.
Other prescription blood thinners not listed, call 866-236-3276 to speak with an eligibility specialist about your individual situation.
Hepatitis B Immune Globulin – given for exposure to hepatitis, wait 12 months after exposure to hepatitis.
Human pituitary-derived growth hormone at any time - you are not eligible to donate blood.
Plavix (clopidogrel), Ticlid (ticlopidine) and Zontivity (vorapaxar) - no waiting period for donating whole blood. However you must wait 14 days after taking this medication before donating platelets by apheresis.
Soriatane (acitretin) – wait 3 years.
Tegison (etretinate) at any time – you are not eligible to donate blood.
Erivedge (vismodegib) – wait 2 years.
Aubagio (teriflunomide) – wait 2 years.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση