Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δημήτριος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςAιωρούνται και κάποια "σταγονίδια" νοσταλγικής απόχρωσης...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος-Η Χούντα το 74 παραδίδει στον "Εθνάρχη" υγιές χρέος 330 εκατ. (υγιές διότι λόγω μεγάλης βιομηχανικής και αγροτικής ανάπτυξης το χρέος αυτο-εξοφλείτο).
--- Τέλος παράθεσης ---
--- Τέλος παράθεσης ---
και τα πρωην ανατολικα καθεστωτα ειχαν μηδεν εξωτερικο χρεος (απο οτι μου ειπαν τουλαχιστον) αλλα δεν ειναι κακο να τα νοσταλγεις, ετσι;
Gatekeeper:
Αγορές συναλλάγματος: Ένας αθόρυβος, αλλά επώδυνος πόλεμος
Πηγή:www.capital.gr
Από το Σεπτέμβριο του 1939 εως την άνοιξη του 1940, ο κόσμος έζησε αυτό που αποκαλείται «ψευδοπόλεμος» καθώς δεν υπήρχαν ιδιαίτερες συγκρούσεις και λίγοι μπορούσαν να φανταστούν τη φρίκη που θα ακολουθούσε. Μήπως σήμερα, με τον πόλεμο νομισμάτων -αν έχει κηρυχτεί- ζούμε ανάλογες στιγμές;
Πλην των φανατικών της ιστορίας, μάλλον δεν υπάρχουν πολλοί που θυμούνται τον «ψευδοπόλεμο» που έλαβε χώρα στην Ευρώπη πριν από 71 χρόνια. Την 1η Σεπτεμβρίου 1939 ο Χίτλερ εισβάλει στην Πολωνία, με την Γαλλία και την Αγγλία να κηρύττουν τον πόλεμο στη Γερμανία τη ίδια μέρα, σηματοδοτώντας την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Όμως, μέχρι την άνοιξη της επόμενης χρονιάς, οπότε και οι ναζιστικές δυνάμεις προέλασαν σε Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Γαλλία, το θέατρο των επιχειρήσεων στην ηπειρωτική Ευρώπη παρέμενε αδρανές, οδηγώντας τους ιστορικούς να ονομάσουν αυτήν την περίοδο «ψεύτικο πόλεμο».
Σε ένα άλλο μέτωπο, τα κέρδη της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς το Σεπτέμβριο του 2010 ήταν 8,8% - η καλύτερη απόδοση από το Σεπτέμβριο του 1939. «Για μένα ο παραλληλισμός είναι δυσοίωνος. Τι σκέφτονταν αυτοί οι άνθρωποι το 1939; Πως ένας επερχόμενος πόλεμος θα είχε θετική επίπτωση στην οικονομία και στις αγορές; Πρέπει να ήταν τρελοί... Αλλά τί σκεφτόμαστε τώρα; Ένας πόλεμος έχει μόλις αρχίσει» διακηρύσσει σε πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα ο John Taylor, Chief Investment Officer της FX Concepts, ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds του κόσμου.
O Taylor αναφέρεται στον πόλεμο συναλλάγματος, την επίσημη έναρξη του οποίου κήρυξε ο Υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Guido Magenta στις 27 Σεπτεμβρίου - και το μέλλον που διαβλέπει είναι τουλάχιστον απαισιόδοξο. «Αυτή τη στιγμή ο κόσμος βρίσκεται σε περίοδο «ψευδοπολέμου», καθώς οι ΗΠΑ μόλις ξεκίνησαν να πλημμυρίζουν τον κόσμο με δολάρια» τονίζει. Υπάρχουν αψιμαχίες -αλλά όχι επιθέσεις- όπως το 1939. Πολλές χώρες διαμαρτύρονται έντονα γιατί τα περισσευούμενα δολάρια της Fed πωλούνται και τα δικά τους νομίσματα αγοράζονται, και έτσι όσο πέφτει το δολάριο ανατιμώνται, εξηγεί.
«Καθώς οι περισσότεροι προσπαθούν να επιβραδύνουν αυτή την άνοδο αγοράζοντας δολάρια ως αποθεματικά, τα αποθεματικά αναρριχώνται, η προσφορά χρήματος διογκώνεται, και έτσι σίγουρα θα ακολουθήσει ο πληθωρισμός. Με πληθωρισμό και ισχυρά νομίσματα, οι χώρες αυτές θα δουν τις εμπορικές τους θέσεις να καταστρέφονται. Ο πραγματικός πόλεμος θα ξεκινήσει μόλις αυτές θέσουν περιορισμούς στις ροές κεφαλαίων» λέει, υπογραμμίζοντας την κίνηση της Βραζιλίας, η οποία πρόσφατα φορολόγησε τις εισροές ομολόγων. Εκτιμά πως οι έλεγχοι στη ροή κεφαλαίων στην Ασία και σε άλλες ελκυστικές οικονομίες πιθανότατα θα ενταθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, αλλά «ο πραγματικά καταστροφικός πόλεμος θα αρχίσει όταν εμφανιστούν οι δασμοί. Αυτό λογικά θα συμβεί το επόμενο έτος -ίσως και τον Μάιο, όπως και το 1940- διότι μέχρι τότε η επόμενη κρίση θα έχει κορυφωθεί, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, προθέτοντας εκατομμύρια ανέργων».
Παράλληλα, υπογραμμίζει τις έντονες πολιτικές πιέσεις στις ΗΠΑ για την αύξηση των δασμών ενώ σημειώνει πως το «Κίνημα του Τσαγιού» το πολιτικό μόρφωμα που προέρχεται από τα δεξιά των Ρεπουμπλικάνων, υποστηρίζει υποψήφιους για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου που συμμερίζονται αυτές τις απόψεις.
«Ορθά θεωρείται πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να υποτιμήσουν το δολάριο», λέει ο Taylor, «ενώ το κινεζικό γουάν είναι σαφώς υποτιμημένο, όπως αποδεικνύεται από τη δραματική αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας». «Η Ιαπωνία έχει παρέμβει για να συγκρατήσει το γεν - άρα τρία από τα τέσσερα πιο σημαντικά παγκόσμια νομίσματα χειραγωγούνται», λέει. Καθώς θεωρεί απίθανη τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο, προβλέπει πως ορισμένες από τις ανερχόμενες χώρες θα πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. «Αυτό σημαίνει παρέμβαση, φόρους, έλεγχους κεφαλαίων ή άλλα μέτρα».
«Αυτός ο πόλεμος δε θα διεξαχθεί για εδάφη, αλλά για τις αγορές και τον πλούτο, και όταν τα δασμολογικά τείχη υψωθούν, η καταστροφή της περιουσίας θα είναι σχεδόν τόσο δραματική όπως και αυτή που προκαλείται από τα όπλα. Με την απώλεια της οικονομικής αξίας, η παγκόσμια διάρθρωση του χρέους θα καταρρεύσει» προειδοποιεί ο Taylor.
Πηγή:www.capital.gr
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση