Θέματα Εργασίας > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Διεκδικούν ρεπό μετά τις εφημερίες οι Αγροτικοί Γιατροί στη Λέσβο

<< < (2/7) > >>

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Διακομιστή,
αν διαβάσουμε ξανά την πρόταση του Προϊστάμενου κ. Μπραβάκου

--- Παράθεση ---ενώ σας επισημαίνουμε ότι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου καλύπτουν υγειονομικά μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οπότε και είναι απαραίτητη η καθημερινή τους παρουσία στις περιοχές τις οποίες εξυπηρετούν.
--- Τέλος παράθεσης ---
θεωρεί ότι ΟΛΟΙ οι αγροτικοί γιατροί υπηρετούν σε μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία. Διαφορετικά θα μπορούσε να γράψει "όσοι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου καλύπτουν υγειονομικά μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία".
Άρα ο προβληματισμός σου είναι άτοπος αφού -κατά τον κύριο Προϊστάμενο- δεν υπάρχουν στην Ελλάδα διθέσια ή/και μη απομακρυσμένα ιατρεία.

agrolesvos:
@anastasios theodoridis
Ίσως είναι σημαντικό να βρούμε αυτή την προηγούμενη απάντηση που λες, για να τη χρησιμοποιήσουμε ανάλογα.
Αν έλεγε ακριβώς το ίδιο. Από ποιόν δώθηκε. Ποιοί έκαναν το ερώτημα. κτλ
Επειδή δεν τη βρήκαμε όσο ψάξαμε, όποιος τη βρει και βάλει έναν σύνδεσμο εδώ, θα μας βοηθήσει πολύ.

Κατά τα άλλα, η απάντηση του υπουργείου είναι ανούσια και δε βασίζεται σε κανένα νόμο.

Ενημερώνουμε και μέσω αυτού του forum ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και περιμένουμε τους συναδέλφους στην υπόλοιπη χώρα να κάνουν κάτι. Αν δεν ήμασταν μόνοι μας, θα ήταν πολύ πιο εύκολο...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αγωνιστική Παρέμβαση:
Μετά τα Greek statistics τα Greek logistics τώρα γνωρίσαμε και τα Greek "Law-istics"!
Δεν ξέρω ποιος συνέταξε αυτό το έγγραφο του Υπουργείου , ξέρω βεβαίως ποιος το υπέγραψε, αλλά από επιχειρηματολογία.... σκίζει.
Δεν θα αναφερθώ στο γεγονός ότι η ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών στο ελληνικό δίκαιο κατοχυρώνει έτσι κι αλλιώς το δικαίωμα του ρεπό μετα από εφημερία  στους γιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου, είναι εξ άλλου γνωστά αυτά αλλά θα παίξω με τις λέξεις , επειδή και στον  κ.Μπραβάκο φαίνεται ότι αρέσει να παίζει ...με τις λέξεις .
1."Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο και όσον αφορά στη χορήγηση μιας ημέρας ανάπαυσης μετά από ενεργό εφημερία,(Ν. 3754/2009   (Φ.Ε.Κ. 43/τ.Α’/11.03.2009), σας γνωρίζουμε ότι καμία αναφορά δεν γίνεται στον ανωτέρω νόμο στους ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου..."
Μάλιστα .Ωραία. Μπορεί να μας πει ο κ.Μπραβάκος σε ποιο ακριβώς άρθρο του εν λόγω νόμου γίνεται συγκεριμένη  αναφορά για την υποχρέωση  των γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου να πραγματοποιούν εφημερίες;
Πουθενά .Σύμφωνα λοιπόν με τη λογική του καμιά υποχρέωση δεν έχουν οι αγροτικοί γιατροί να εφημερεύουν.Κι όμως εφημερεύουν και σε ΚΥ και σε Νοσοκομεία.
2."....σας επισημαίνουμε ότι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου καλύπτουν υγειονομικά μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οπότε και είναι απαραίτητη η καθημερινή τους παρουσία στις περιοχές τις οποίες εξυπηρετούν".
Μάλιστα.Μα υπάρχουν εκατοντάδες  ειδικευμένοι γιατροί σε μονοειδικότητες στα Νοσοκομεία της χώρας που καλύπτουν και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και όμως παίρνουν(βάσει νόμου) το ρεπό μετά από ενεργό εφημερία.Πέρα από το γεγονός, όπως  ορθά επισημάνθηκε, ότι για τους αγροτικούς που δεν υπηρετούν σε μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία , το έγγραφο δεν απαντά.

Για να μην καταφύγω σε βαρύτερες εκφράσεις (επειδή δεν μου επιτρέπεται λόγω της  ανωνυμίας μου αλλά και από το γενικότερο ήθος που αποπνέει το forum), τουλάχιστον ας κάνουν και κάποια αξιολογηση IQ τωνστελεχών τους εκεί στο υπουργείο Υγείας γιατί από σοφιστές-διερμηνείς των νόμων... χορτάσαμε !
Νισάφι πια!

anastasios theodoridis:
02/09/2009
Σχετικά με τη χορήγηση ρεπό στους αγροτικούς γιατρούς(ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΝΩΣΕΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ)

 
Οι Ενώσεις Γιατρών της Β. Ελλάδας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 31 Αυγούστου συζήτησαν το ζήτημα που προκύπτει από τη μη χορήγηση ρεπό σε αγροτικούς γιατρούς μετά την εφημερία.

Οι Ενώσεις απαιτούν την άμεση ρύθμιση του θέματος με πανελλαδικό και ενιαίο τρόπο, ώστε οι αγροτικοί γιατροί να κάνουν χρήση των ίδιων εργασιακών δικαιωμάτων με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Μάλιστα τα ΠΔ 88/99 και 76/2005 δεν κάνουν κανένα διαχωρισμό των γιατρών στο συγκεκριμένο θέμα, καθιστώντας μη σύννομες τις απόπειρες Διοικήσεων να απαγορεύσεων το ρεπό μετά από σχετική εντολή του Υπουργείου Υγείας.

anastasios theodoridis:
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Θέμα: Εργασιακός μεσαίωνας στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας.


Μετά την με αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης 3308/23.12.2009 ερώτησή μας, η οποία δεν απαντήθηκε από το Υπουργείο, επανερχόμαστε σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας.

Σύμφωνα με το ν.3754/09 (ΦΕΚ Α 43/11-03-2009 'Ρύθμιση όρων απασχόλησης των νοσοκομειακών ιατρών του ΕΣΥ, σύμφωνα με το π.δ 76/2005 και άλλες διατάξεις'), καθορίζονται εργασιακά θέματα των νοσοκομειακών γιατρών. Η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών στο με αρ. 10226/26.8.2009 έγγραφό της, το οποίο απευθύνεται στους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας, ερμηνεύει αυθαίρετα τον προαναφερόμενο νόμο πληροφορώντας ότι '…οι αγροτικοί γιατροί δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 3754/09, όσον αφορά την εικοσιτετράωρη ανάπαυση από ενεργό εφημερία'.

Επίσης, λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου έχουν επικουρικό ρόλο, αφού σύμφωνα με τα προγράμματα εφημεριών των περιφερειακών κέντρων επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας με αποτέλεσμα να εργάζονται 14-20 ημέρες δίχως ενδιάμεση ανάπαυση. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην υγεία τους καθιστώντας τους επικίνδυνους και για τους ασθενείς τους.

Επειδή:

    * ο όρος αγροτικός ιατρός δεν υφίσταται, όπως δεν υπάρχουν αγροτικά αλλά περιφερικά ιατρεία, και οι 'αγροτικοί' είναι γιατροί ειδικοί ή και ειδικευόμενοι υπόχρεοι θητείας υπαίθρου.
    * στην περίπτωση που για τους 'αγροτικούς' γιατρούς δεν ισχύει ο ν.3754/09, τότε θα πρέπει να υπάγονται στο ΠΔ 88/1999 που αναθεωρήθηκε με το ΠΔ 76/2005, με τίτλο 'Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 93/104/ΕΚ.' και άρα να εξαιρούνται από εφημερίες.
    * δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούν ενεργό εφημερία ειδικευόμενοι δίχως την παρουσία ειδικού όπως συμβαίνει σε πολλά Κέντρα Υγείας.
    * είναι πολύ πιθανό να εμφανίζονται αντίστοιχα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.

 
Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Με βάση ποιό νόμο, υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα προκύπτει ότι οι γιατροί υπόχρεοι θητείας υπαίθρου δεν δικαιούνται ρεπό μετά από ενεργό εφημερία;
2. Ποια μέτρα θα λάβει ώστε να περιφρουρηθεί το δικαίωμα ανάπαυσης μετά από πολύωρη συνεχή εργασίας;
3. Ποια μέτρα θα λάβει ώστε να επιτελούν ορθά το έργο τους χωρίς να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ασθενών τους αλλά και των ιδίων;


Ο ερωτών βουλευτής


Τάσος Κουράκης

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση