Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει πλέον στη χώρα μας ο διαβήτης εξαιτίας της παχυσαρκίας και της έλλειψης σωματικής άσκησης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ωστόσο, επικίνδυνες διαστάσεις τείνει να λάβει και η ελλιπής ιατρική περίθαλψη και φροντίδα των διαβητικών ασθενών εντός του ΕΣΥ.
Δύο ακρωτηριασμοί νέων ανθρώπων έχουν γίνει τον τελευταίο μήνα, καθώς έχει «παγώσει» το αίτημα των διαβητικών για την κάλυψη των ειδικών διαβητικών παπουτσιών από το ΙΚΑ. Αυτό κατήγγειλε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), κυρία Αθανασία Καρούνου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).
«Δυστυχώς, η Πολιτεία κάνει περικοπές στις παροχές των ασφαλισμένων, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στη θεραπεία τους. Οι διαβητικοί ασθενείς πλέον αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τη θεραπεία τους, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε νέας γενιάς ινσουλίνες, αλλά και τα αναλώσιμα υλικά, όπως οι ταινίες μέτρησης σακχάρου, που χρειάζονται για την πάθησή της. Έλλειμμα παρατηρείται όμως και στην πρόληψη. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική στους διαβητικούς και ο ακρωτηριασμός κοστίζει πολύ περισσότερα χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, από ό,τι η κάλυψη ιατρικών ειδών» ανέφερε η κυρία Καρούνου.
Παραδέχτηκε ωστόσο ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι έχει συσταθεί ειδική επιτροπή πλέον στο ΙΚΑ με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και διαβητολόγων εξειδικευμένων στο διαβητικό πόδι, προκειμένου να αποφανθεί τι πρέπει να γίνει με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Έλλειμμα και σε ινσουλίνη
Προβλήματα καταγράφονται και σε ό,τι αφορά την κάλυψη της φαρμακευτικής αγωγής των διαβητικών ασθενών. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Ιωαννίδη, πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, στα φαρμακεία των νοσοκομείων της χώρας παρουσιάζονται ελλείψεις σε ινσουλίνες νέας γενιάς, καθώς οι διοικήσεις τις απορρίπτουν λόγω κόστους. «Εμείς ως γιατροί αναγκαζόμαστε να κάνουμε διάφορες αλχημείες, προκειμένου να καλύψουμε φαρμακευτικά τους ασθενείς. Αλλάζουμε έτσι συνεχώς το σχήμα θεραπείας τους, με βάση τις ινσουλίνες που έχει το φαρμακείο του νοσοκομείου και όχι με βάση αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ο ασθενής» τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.
Ο ίδιος εξήγησε ότι οι ινσουλίνες νέας γενιάς, οι οποίες τείνουν να καταργηθούν από τα νοσοκομειακά φαρμακεία λόγω της τιμής τους στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο της υπογλυκαιμίας για τον διαβητικό ασθενή -πρόκειται για την πιο μεγάλη «απειλή» που καλείται να αντιμετωπίσει ο διαβητικός ασθενής στην καθημερινότητά του, 24 ώρες το 24ωρο. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ιατρό, η συχνή αλλαγή θεραπευτικού σχήματος έχει επίπτωση στη ρύθμιση του διαβήτη και συνεπώς στην υγεία, τελικώς, του διαβητικού.
Δεν αποζημιώνουν τα αναλώσιμα τα ασφαλιστικά ταμεία
Οι ταινίες μέτρησης του σακχάρου στο αίμα αποτελούν μια ακόμη «πληγή» στην περίθαλψη των διαβητικών ασθενών. Σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αυτό το αναλώσιμο που είναι βασικό στην καθημερινότητα των διαβητικών, καθώς πρέπει να μετρούν ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου από 2 έως 6 φορές ημερησίως το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, δεν καλύπτεται από μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ο Οργανισμός Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Έτσι, το κόστος των 80 ευρώ το μήνα των ταινιών μέτρησης μετακυλίεται στον ασθενή.
Η «επιδημία» του σακχαρώδη διαβήτη
Περίπου 1 εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Στην Ευρώπη οι διαβητικοί ασθενείς υπολογίζονται σε 33,3 εκατ., ενώ ο αριθμός τους εκτιμάται να φτάσει σε 50 εκατ. μέσα σε δύο δεκαετίες.
«Η Ελλάδα, εξαιτίας του τρόπου ζωής, δηλαδή υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, συγκαταλέγεται στα κράτη με υψηλούς ρυθμούς αύξησης των ατόμων με διαβήτη. Αυτό επιβάλλει άμεσα τη λήψη μέτρων πρόληψης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης.
Εκστρατεία ενημέρωσης
Εκστρατεία Ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη, με σύνθημα «η κάθε στιγμή… μετράει» πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη στο πλαίσιο των δράσεών της και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη. Στόχος είναι η ορθή πληροφόρηση των ατόμων με διαβήτη, των γονέων, των εκπαιδευτικών, καθώς και του ευρέως κοινού σχετικά με τη νόσο.
Η Ομοσπονδία έχει ήδη επισκεφτεί τα Ιωάννινα και τη Λάρισα, όπου η απήχηση του κοινού στο κάλεσμα ήταν πολύ μεγάλη. Στα ενημερωτικά περίπτερα που στήθηκαν στις δύο πόλεις ενημερώθηκαν περισσότερα από 6.000 άτομα, ενώ περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε μέτρηση σακχάρου. Η Εκστρατεία προβλέπεται να συνεχιστεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας μέσα στο 2011.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος