Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Ιανουαρίου 2025, 06:33:39

Αποστολέας Θέμα: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα  (Αναγνώστηκε 216717 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Οκτωβρίου 2010, 10:47:52
Αναγνώστηκε 216717 φορές
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


24/10/10

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων είναι ένα από τα μέτρα στα οποία προσβλέπει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ουσιαστικά αποτελούν ένα είδος «πλαισίου» που περιγράφει το σύνολο των ενεργειών στις οποίες προχωρεί ένας γιατρός -ανάλογα με τη νόσο- προκειμένου να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει την ασθένεια. Στο πλαίσιο αυτό θέτουν «επιστημονικούς» περιορισμούς στο είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί και στη δοσολογία των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τους γιατρούς και κοινή πρακτική σε όλες τις υγειονομικά προηγμένες χώρες.

Ηδη έως το τέλος Οκτωβρίου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα έχει έτοιμα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα ρευματικά νοσήματα και τη φλεβική θρόμβωση, ενώ θα ακολουθήσουν και για άλλες ασθένειες που «απορροφούν» μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως οι ογκολογικές παθήσεις, οι αιματολογικές, λοιμώξεις κ.ά. Στο ίδιο πλαίσιο έχει συσταθεί ειδική Ογκολογική Επιτροπή στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις επιστημονικές εταιρείες που έχουν ως αντικείμενο τις ογκολογικές παθήσεις. Η επιτροπή αυτή, μεταξύ άλλων, επεξεργάζεται και θεραπευτικά πρωτόκολλα για όλες τις μορφές καρκίνου και τα οποία θα κατατεθούν στο υπουργείο Υγείας προς περαιτέρω αξιοποίηση τόσο για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όσο και για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Σημειώνεται ότι με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αναμένεται να «μπει φρένο» στην άσκοπη φαρμακευτική δαπάνη ειδικά σε ό,τι αφορά «πρωτότυπα» φάρμακα τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν με αντίγραφα (γενόσημα) και άρα φθηνότερα σκευάσματα.
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Οκτωβρίου 2010, 10:51:09 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

7 Ιουνίου 2011, 14:57:26
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
iatronet

'Σε αντιστοίχιση του κόστους με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στοχεύουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και όχι στην περιστολή του κόστους', επισήμανε ο καθηγητής Καρδιολογίας Π. Βάρδας στο σημερινό φαρμακευτικό συνέδριο.

Για να προσθέσει πως 'θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν υπάρχει ανάλογη καλλιέργεια στους γιατρούς για να ανταπεξέλθουν'…

Και να συνεχίσει λέγοντας 'Έχουμε μάθει σ΄ αυτή τη χώρα να μην είμαστε ειλικρινείς'…

Μετά απ΄ αυτό, νομίζω πως μπορούμε να περιμένουμε αρκετά για τα πρωτόκολλα…
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

31 Ιουλίου 2011, 10:45:46
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Τα πρωτόκολλα θεραπείας διχάζουν τους ειδικούς (ΤΟ ΒΗΜΑ)

Αντιπαράθεση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας

Τα πρωτόκολλα θεραπείας διχάζουν τους ειδικούς. "Στον αέρα" βρίσκονται οι κατευθυντήριες οδηγίες νια την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων οι οποίες εκπονήθηκαν από ομάδες ειδικών επιστημόνων έπειτα από πρόσκληση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Πρόκειται νια οδηγίες οι οποίες ήδη εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, οτη Βρετανία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και καλύπτουν μεγάλο φάσμα των ιατρικών πρακτικών, από τη διάγνωση μιας πάθησης ως τη θεραπεία της, τη μετεγχειρητική αντιμετώπιση και την αποκατάσταση του ασθενούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συγκεκριμένες οδηγίες θα αποτελέσουν εργαλείο για τους γιατρούς όχι μόνο για την αντιμετώπιση παθήσεων αλλά και νια την έγκαιρη και σωστή διάγνωσή τους. Παρά ταύτα, η συζήτηση για το θέμα των κατευθυντήριων οδηγιών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων «πάγωσε» προ ημερών καθώς υπήρξαν διαφωνίες κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Η ένταση που προκλήθηκε από μερίδα μελών, πρωτοστατούντος του χειρουργού, διευθυντή ΕΣΥ, κ. Β. Λαοπόδη (μετέχει ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος), ήταν τέτοια ώστε ο αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Ι.Δατσέρης και ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Ι.Τούντας αποχώρησαν από τη συνεδρίαση. 

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει ξανά το ΚΕΣΥ στο τέλος Αυγούστου. Και αυτό τη στιγμή πουτα θεραπευτικά πρωτόκολλα, αν εφαρμοστούν σωστά, μπορούν να επιφέρουν εξοικονόμηση 70 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, έχουν ολοκληρωθεί από τον ΕΟΦ από τον περασμένο Φεβρουάριο και εξετάστηκαν ενδελεχώς από τις αντίστοιχες επιστημονικές ιατρικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον κ. Δατοέρη, «κάθε σύγχρονο σύστημα υγείας οφείλει να τα εφαρμόζει και κάθε υπεύθυνος γιατρός οφείλει να προσαρμόζεται. Το πρωτεύον για την ελληνική πραγματικότητα είναι να προστατεύσουμε τους έλληνες ασθενείς από κακές ιατρικές πρακτικές" τονίζει. Από την πλευρά του, ο κ. Λαοπόδης θεωρεί αφενός ότι δεν είναι αρμόδιος ο ΕΟΦ να εκπονεί πρωτόκολλα αλλά οι επιστημονικές ιατρικές εταιρείες. Αφετέρου εκτιμά ότι, όταν οι κατευθυντήριες γραμμές παίρνουν τη μορφή ντιρεκτίβας, χάνεται και το τελευταίο «όπλο» των γιατρών αν βρεθούν υπόλογοι στο δικαστήριο. «Τη θεραπεία δεν την αποφασίζει ο υπουργός ούτε ο Θεός ο ίδιος. Την αποφασίζει μόνο γιατρός» δηλώνει o κ. Λαοπόδης.
«Αν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι σωστά διαμορφωμένα, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους γιατρούς» απαντά ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας κ. Κ. Τσιόφης - συμμετείχε στην επιτροπή εκπόνησης πρωτοκόλλων νια καρδιαγγειακές παθήσεις. «Σε όλες τις χώρες δίνουν τη γενική κατεύθυνση στον μέσο γιατρό προκειμένου να χειρίζεται περιστατικά. Πρέπει όμως να είναι έτσι διαμορφωμένα ούτως ώστε να συμβαδίζουν με την τρέχουσα επιστημονική γνώση, τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει μια χώρα ιδιαίτερα σε δύσκολη οικονομική συγκυρία» αναφέρει. Ανάλογη άποψη έχει και ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χ. Πίτσαβος, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιτροπής γιατην υπερλιπιδαιμία. «Και σήμερα, αν κάποιοι θέλουν να προσφύγουν στο δικαστήριο, άνετα μπορούν να το κάνουν. Αν βασιζόμασταν σε αυτό, κανένα κράτος και κανένα σύστημα υγείας δεν θα διέθετε κατευθυντήριες οδηγίες» επισημαίνει.

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, αν εφαρμοστούν σωστά, μπορούν να επιφέρουν εξοικονόμηση 70 εκατ.ευρώ σε ετήσια βάση.


Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

31 Ιουλίου 2011, 11:09:44
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

kdiwavvou




Η εξεταστική επιτροπή Γ Ιατρικής [ τίτλος ειδικότητας ] [ μοναδική επιτροπή για όλη την επικράτεια ] :

σε συνδυασμό με επιφανείς ειδικούς διευθυντές και Αναπληρωτές διευθυντές σε ΚΥ ανά την Ελλάδα  :


όλοι μέλη σε αυτό το φόρουμ και εξοικειωμένοι με το θεσμό των κατευθυντήριων οδηγιών εύκολα μπορούν να αποφασίσουν και πιλοτικά να λειτουργήσουν πρωτόκολλα χωρίς κόστος και όχι για τα ρευματικά νοσήματα και σταδιακά για λοιπά νοσήματα αλλά :

για το σύνολο των 20 συχνότερων παθήσεων που επιφέρουν νοσηρότητα και θνητότητα αναά φύλο και ηλικιακή κατανομή

θεωρητικά, αν αυτό λάβει χώρα άμεσα και η  `ομιλούμενη γλώσσα`  είναι κοινή  από το σύνολο των ΚΥ προς τα τριτοβάθμια, όχι μόνο μπορεί να προκύψει οικονομικό όφελος από πιστοποίηση των πρωτοκόλλων της τριτοβάθμιας αλλά παράλληλα θα διασφαλιστεί ότι κανείς ουργος και λογος δεν θα υποδείξει στον Γ Ιατρό πως να κάμει τη δουλειά του


σε ένα τέτοιο πλαίσιο προσωπικά διατίθεμαι να προσφέρω προσωπικό χρόνο προς υλοποίηση μηχανογραφημένων φορμών που θα εμπεριέχουν την συσσωρευμένη εμπειρία των ειδικών Γ ιατρών συναρτήσει των κατευθυντηρίων οδηγιών στο βαθμό που μπορούν να εφαρμοσθούν στην ελλαδική πραγματικότητα

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
η αγάπη για τον κλάδο - συντεχνία δεν είναι η διασφάλιση της μη δυσφήμισης του κλάδου και μόνο [ όποιου κλάδου ] αλλά παράλληλα η συνεχής προσπάθεια να αποτελεί ο κλάδος κυρίως φορέα επιστημονικής σκέψης και δραστηριότητας και μετέπειτα φορέα τέχνης - επαγγέλματος

31 Ιουλίου 2011, 12:26:59
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

stasolaris


Το θέμα αυτό είναι υψίστης σημασίας οχι μονο για την διασφάλιση της ποιότητας της θεραπευτικής πράξης και για το συνακόλουθο ψαλίδισμα κόστους που επικαλείται ότι θα επιφέρει,αλλά και για την προστασία του σωστά ενεργούντος θεράποντα.....
     Πιστεύω ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες που εκπονούνται απο διεθνείς οργανισμούς (πιστοποιημένους)πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη ,και αρμονικά  να συνδυάζονται αυτές με τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην  εκάστοτε χώρα στη διαμόρφωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων,άρα και στην χώραμας..
  ΠΩΣ όμως θα διασφαλιστεί η ορθότητα αυτής της εκτίμησης ,χωρίς εδώ να υποτιμάται η κρίση των αντίστοιχων επιτροπών/(ομάδων; )που καλεί ο ΕΟΦ,όσο γίνεται περισσότερο;Ειδικά η τελευταία αποστροφή του αξιότιμου ΚουΤσούφη:  ("Πρέπει όμως να είναι έτσι διαμορφωμένα ούτως ώστε να συμβαδίζουν με την τρέχουσα επιστημονική γνώση, τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει μια χώρα ιδιαίτερα σε δύσκολη οικονομική συγκυρία» αναφέρει...") με ΑΝΗΣΥΧΕΙ(καχυποψιάζει)λίγο η φράση:"δύσκολη οικονομική συγκυρία"..μην τυχον και υπαινίσεται περικοπές σε ιατρικές ενέργειες με κάποιο οικονομικό κόστος(ή και μοιραία ενίοτε αλλαγή προτεραιότητας σε αυτές τις ενέργειες)ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ όμως για την διασφάλιση υγείας του ασθενή
Θα φέρω ένα παράδειγμα απο την "ανάποδη" εδώ που εκ των υστέρων μπορούμε να κρίνουμε με σχετική ασφάλεια:το εμβόλιο γρίππης Η1Ν1,μήπως εκεί οι ομάδες(α) που ενέκριναν τις οδηγίες για τον εν λόγω  εμβολιασμό έπρεπε  να περιορίσουν δραστικότερα τις ομάδες εμβολιαστέων στον γενικό πληθυσμό;Μηπως τότε ο ΕΟΦ δεν αναζήτησε αυτές τις"ιδιαιτερότητες" που πάντοτε θα συμφωνήσω εδώ ,λίγο πολύ,υπάρχουν;
Εγινε λάθος τότε;υπερεκτιμήθηκε ο κίνδυνος;και αν ναι γιατί;δεν υπήρχε τοτε ομάδα(ες) που έλεγξε την κατάσταση(αν και είχε κριθεί απο FDA τουλάχιστον έκτακτος / δυνητικά θανατηφόρος απειλή) και πόσα χρήματα στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο η υπερεκτίμηση αυτή;
Ναι,σαφώς και πρέπει κρατικός φορέας ΕΟΦ) να προσδιορίζει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα,αλλά με ποιό τρόπο ίσως θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε την αύξηση ,ακόμη περισσότερο,της ποιότητας ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ,με ποιές επιπρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες; Με ποιό τρόπο και με γνώμωνα ,θέλω ναπιστεύω πρώτα τον ασθενή αλλά ταυτόχρονα και την απάλειψη περιττών κόστων;
Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα,ιδιαίτερα όταν νομικές εταιρείες κάνουν σωρηδόν αγωγές,π.χ βλέπε το κοριτσάκι που κατέληξε όπως αναφέρετε απο τον τύπο,απο μέθη στην Κρήτη..οι συνάδελφοι γιατροί ,αναφέρεται τουλάχιστον στον τύπο, ότιδεν έκαναν ότι έπρεπε...κει ερωτώ εδώ σ'αυτό το παράδειγμα:αν τελικά πάνε σε δίκη τι θα τους κρίνει ,εκτός απο τις μαρτυρίες για τις ενέργειες τους...στο εάν παρέλειψαν κάτι;Η άμυνα στο τι  και πως εδώ,είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ο παράγων χρόνος που υπήρχε να δράσουν αυτοί οι συνάδελφοι..έτσι μόνο θα κριθούν δίκαια..
     ΚΑΙ κλείνοντας ερωτώ  ξανα και ας πάρουν θέση οι εμπειρότεροι εδώ αλλά και οχι μόνο:Με ποιό τρόπο ίσως θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε την αύξηση ,ακόμη περισσότερο,της ποιότητας ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ  από τον αντίστοιχο κρατικό οργανισμό στη χώρα μας ,για το ποιά πρωτόκολλα θα ισχύουν ακριβώς ,και να είναι αυτά  όσο γίνεται πιο σαφή ;

Αν έρθει η στιγμή ν αποφασίσεις αν θα ζήσεις ή θα πεθάνεις, κάνε και τα δύο σαν πρίγκηπας

PHILIP SIDNEY

31 Ιουλίου 2011, 12:53:01
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Η προσπάθεια θέσπισης διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων (και) στη χώρα μας θα πρέπει κατ΄ αρχάς να τύχει θετικής αντιμετώπισης.
Η άσκηση της ιατρικής με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις (Evidence based medicine) είναι πλέον κατωχυρωμένη πρακτική στις περισσότερες χώρες του κόσμου - συμπεριλαμβανομένων και των πλέον "προηγμένων".
Στη χώρα μας τρεις είναι οι κίνδυνοι:
- Οι φορείς αξιολόγησης
- Η επέκταση σε αντικείμενα για τα οποία δεν υπάρχει παγιωμένη διεθνής ομοφωνία
- Τα κίνητρα εφαρμογής.
Όσον αφορά τους φορείς αξιολόγησης, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς που να απαρτίζονται από άτομα με εμπειρία σε αντίστοιχους τομείς. Αυτό εν πολλοίς διασφαλίζει και το δεύτερο θέμα.
Όσον αφορά τα κίνητρα εφαρμογής, θα πρέπει να αποφευχθεί η παρείσφρυση οικονομικών παραμέτρων.
Το κέρδος θα είναι οριοθέτηση και αξιολόγηση της γνώσης και βέβαια απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν συστηματικές αδικαιολόγητες παρεκκλίσεις.

Συνημμένο ένα πολύ διαφωτιστικό .pdf σχετικά με το τι είναι η Ιατρική βασιζόμενη σε ενδείξεις.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

1 Αυγούστου 2011, 11:33:03
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

stasolaris


evidense based medicine :σε ελεύθερη μετάφραση νοήματος σημαίνει,πιστεύω να συμφωνούν οι περισσότεροι,ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ  Ιατρική στηριζόμενη προφανώς σε αξιόπιστες μελέτες. Ο  Cohran δεν είπε κάτι καινούργιο το 1940 όπως σωστα γράφει ο αξιότιμος Κος Παπαδοπουλος,απλά ανέσυρε τα συμπεράσματα του Ιπποκράτη ,οι αλγόριθμοι ταξινόμησης επισφάλειας συμπερασμάτων  των Cohran &συνεργατών,και η διαβάθμιση των συγχυτικών παραγόντων πράγματι απεικονίζουν την εξελιγμένη προσπάθεια  "αντικειμενικοποίησης" της Ιατρικής ώστε πλησιέστερα στην αλήθεια αλλά και με  διαφάνεια(δείτε το και αυτό) ασκηση προς επίτευξη του καλύτερου δυνατού θεραπευτικού,προφυλακτικού,οικονομικού αποτελέσματος για τον Ασθενή αλλά και την Υγεία συνολικά....Στην ουσία είναι μέθοδος,τρόπος σκέψης ,δράσης  και σίγουρα σημαντικό βήμα για την άσκηση Ιατρικής...Η ανάσυρση της απο τους πρώτους διδάξαντες Ιπποκράτη και μαθητών ,μορφοποίηση ,εξέλιξη της,είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά....Πλέον όχι απλά  στηριζόμενοι σε μελέτες αλλά με εργαλεία ελέγχου ποιότητας μελετών,διπλές τυχαιοποιημένες κλπ.προχωρούμε,ή προσπαθούμε τουλάχιστον ,το δυνατον.....
  Αυτά λίγο πολύ είναι γνωστά και σε προπτυχιακό επίπεδο...Αλλά,αλλά λέγω κανένα ,μα κανένα τείχος προστασίας δεν μπορεί να αντισταθεί στον κορυφαίο συγχυτικό παράγοντα που με Αλαρίχεια ορμή συντρίβει ενίοτε τα πάντα....:   
  "Όσον αφορά τους φορείς αξιολόγησης, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς που να απαρτίζονται από άτομα με εμπειρία σε αντίστοιχους τομείς. Αυτό εν πολλοίς διασφαλίζει και το δεύτερο θέμα.
   Όσον αφορά τα κίνητρα εφαρμογής, θα πρέπει να αποφευχθεί η παρείσφρυση οικονομικών παραμέτρων.
   Το κέρδος θα είναι οριοθέτηση και αξιολόγηση της γνώσης και βέβαια απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν συστηματικές αδικαιολόγητες παρεκκλίσεις...."
                       πολύ κομψή η τοποθέτηση του Κου Παπαδόπουλου ειδικά στις τελευταίες γραμμές,εκεί κρύβεται  όμως και ο παράγοντας που λέω... μαμμωνάς στα παλαιά εβραϊκά σημαίνει τον πλούτο,το   πολύ  χρήμα...αυτό δηλαδή που σε συνδυασμό με άλλα πράγματα  μπορεί να ασκήσει evidance based funds medicine  επίσης!
   Τι έγινε με τα εμβόλια Η1Ν1 πρόπερσυ,υπήρχε ή δεν υπήρχε evidence based medicine, η  μήπως δεν προλάβαινε λόγω μέγιστου κινδύνου(βλέπε θανατηφόρος πανδημία?) να εφαρμοστεί;
Θα ήθελα ο αξιότιμος Κος Παπαδόπουλος απο την όχι και τόσο μακρινή Ξάνθη να σχολιάσει και τελικά νομίζω ότι το θέμα βρίσκεται ακριβώς εκεί άσκηση και έλεγχος της ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ,έλεγχοςτων τεκμηρίων..πώς θα διασφαλιστεί αυτό από τον  ΕΟΦ..απο το κράτος..με ποιά διαδικασία όσο  θα  έχουμε τα καλύτερα,ασφαλέστερα αλλά και οικονομικότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον ασθενή και την υγεία του πληθυσμού συνολικά;
Αν έρθει η στιγμή ν αποφασίσεις αν θα ζήσεις ή θα πεθάνεις, κάνε και τα δύο σαν πρίγκηπας

PHILIP SIDNEY

1 Αυγούστου 2011, 12:41:03
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Η επιλογή και εφαρμογή πρωτοκόλλων δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση.
Σε μία χώρα όπου ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί ανάλογος αλγόριθμος, θα μπορούσαμε να κάνουμε κατ' αρχάς δεκτά πρωτόκολλα που βασίζονται σε επαναλαμβανόμενα/αναπαραγόμενα συμπεράσματα από πολλές ανεξάρτητες, ενεργά τυχαιοποιημένες, διπλά τυφλές, κλινικές μελέτες (Grade A).
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

15 Νοεμβρίου 2011, 22:11:40
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

24 Νοεμβρίου 2011, 23:36:46
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στόχος η ασφάλεια των ασθενών

Τα πρώτα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης (ΘΠΣ) θα αρχίσουν να υλοποιούνται στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά Ταμεία από την ιατρική κοινότητα της χώρας τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Σκοπός των ΘΠΣ αποτελεί η προαγωγή της ιατρικής που βασίζεται σε τεκμηρίωση και η ασφάλεια των ασθενών από τη λαθεμένη συνταγογράφηση. Επίσης, τα ΘΠΣ αποτελούν εργαλείο αντιμετώπισης της υπέρμετρης συνταγογράφησης και του υψηλού κόστους που αυτή προκαλεί, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που αποτελεί βασικό στόχο της δημοσιοοικονομικής εξυγίανσης της χώρας, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος.

«Αυτή η προσπάθεια μπορεί πραγματικά μέσα στο επόμενο διάστημα να μας δώσει έναν κανόνα λειτουργίας της ιατρικής κοινότητας, του συνόλου των γιατρών της χώρας σε μια νέα εποχή. Αυτή που δεν θα μας βάζει πάλι στις υπερβολές της υπερσυνταγογράφησης, στις υπερβολές των εκτός ενδείξεων, στις υπερβολές της υπερπαραγωγής του ανθρώπινου δυναμικού», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος

Τα πρώτα 160 ΘΠΣ συντάχθηκαν από τριμελείς ομάδες καταξιωμένων επιστημόνων σε 16 νοσολογικές κατηγορίες που όρισε ο ΕΟΦ, και εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) τον Οκτώβριο του 2011. Για τη σύνταξη των ΘΠΣ χρησιμοποιήθηκαν επικαιροποιημένες αντίστοιχες οδηγίες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής.

Τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης (ΘΠΣ) εκτός από ένα επιστημονικό βοήθημα προς τους γιατρούς, αποτελούν ταυτόχρονα και ένα πλαίσιο αναφοράς και ελέγχου. «Οι γιατροί που συστηματικά παρεκκλίνουν από αυτά, θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώνουν τις επιλογές τους», είπε ο κ. Δημόπουλος.

«Η ολοκλήρωση τους και η ολοκλήρωση των κλειστών νοσηλίων δημιουργεί επιτέλους για την πατρίδα μας τις προϋποθέσεις για ένα δημοσιονομικώς τακτοποιημένο, για ένα ανοιχτό και προσβάσιμο από όλους, για ένα καλοδιοικούμενο αυτή τη φορά και άρα λιγότερο διεφθαρμένο εθνικό σύστημα υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

22 Φεβρουαρίου 2012, 08:55:40
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Αναθεωρημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το ygeianet.gr συλλέγει γνώμες συναδέλφων (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) στο info@ygeianet.gr
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

24 Φεβρουαρίου 2012, 09:03:48
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Σπ. Α. Μάρκου


Για τα αναγραφόμενα «Πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων και φαρμάκων» στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΦ θα επιθυμούσαμε  να καταθέσουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις σε εκείνα τα πρωτόκολλα που αφορούν την ειδικότητα μας.
Σε κανένα από τα πρωτόκολλα αυτά δεν αναγράφεται βιβλιογραφία ώστε να έχει τον χαρακτήρα επιστημονικού εγγράφου. Λογικά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι οδηγίες απηχούν τις απόψεις και εμπειρίες των συντακτών τους. Ομοίως σε κανένα πρωτόκολλο δεν αναγράφεται ο βαθμός τεκμηρίωσης κάθε παρεχομένης οδηγίας όπως αυτός καθορίζεται από τις αρχές της Τεκμηριωμένης Ιατρικής Πρακτικής (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος). Είναι κατά συνέπεια αδύνατον για τον επιστήμονα γιατρό να πείσει τον ασθενή του, ο οποίος δικαιούται να συμμετέχει και να αποφασίζει σε θέματα που αφορούν την υγεία του, για την επιστημονική ορθότητα μια προτεινόμενης δράσης.
Η Ελλάδα χώρα καθυστερημένη, ως προς την εφαρμογή επιστημονικών εξελίξεων, θέλει να ακολουθήσει, με υστέρηση μιας δεκαετίας, το μοντέλο των πρωτοκόλλων το οποίο ήδη αρχίζει και φθίνει. Το μοντέλο αυτό, της κατηγοριοποίησης  δηλαδή των ασθενών, δεν εξέφραζε ούτε εκφράζει  την παιδεία του Γενικού Γιατρού ο οποίος βλέπει ως “όλον” κάθε ασθενή του χωρίς να αποδομεί την μοναδικότητα του.
Για τον λόγο αυτό όλα τα έγκυρα κέντρα Τεκμηριωμένης Ιατρικής Πρακτικής, όπως το Centre for Evidence-Based Medicine in Oxford (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) διδάσκουν πλέον τον οικογενειακό γιατρό πώς να επιλύνει τα προβλήματα υγείας κάθε μοναδικού ασθενή και όχι τα προβλήματα της ασθένειας από την οποία  πάσχει. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά βιβλία που διδάσκουν χρόνια τώρα την συγκεκριμένη μέθοδο είναι το Evidence-Based Practice Workbook που εκδίδει το British Medical Journal (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).
Με τον τρόπο αυτό ο γιατρός μένει πιστός στην ιατρική δεοντολογία δικαιώνοντας την ιδιότητα του και ως επιστήμονας και ως θεραπευτής.
 
 
 

 
Σπύρος Μάρκου, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός
Συντονιστής Διευθυντής Ε.Σ.Υ.
Κέντρο Υγείας Ακράτας
 
 
Πηγή Περδικάκη, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός
Συντονιστής Διευθυντής Ε.Σ.Υ
Κέντρο Υγείας Άστρους
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

28 Φεβρουαρίου 2012, 10:04:02
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

timex


Ενα συμφωνω στο ακριβως απο πανω ποστ αφου δε μου δινει τη δυνατοτητα να πατησω το κουμπακι συμφωνω.

Διορθώθηκε το προβλημα. (κυριε Παπαδοπουλε ευχαριστω)
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Φεβρουαρίου 2012, 11:10:44 από timex »

28 Φεβρουαρίου 2012, 16:09:18
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis


Απο μια πρόχειρη πάντως επισκόπηση που έκανα σε θέματα της ειδικότητας μου ( με στάση καχυποψίας και αμφισβήτησης) τα θεραπευτικά αυτά πρωτόκολλα είναι πράγματι up to date και στηρίζονται στα τελευταία Guidlines αμερικανικών και κυρίως ευρωπαικών επιστημονικών επιτροπών.Το ότι δεν υπάρχουν μύριες βιβλιογραφικές αναφορές και βαθμοί τεκμηρίωσης διευκολύνει την ανάγνωση και έχω την αίσθηση οτι κρατάει «την ουσία».
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

28 Φεβρουαρίου 2012, 17:22:10
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Απο μια πρόχειρη πάντως επισκόπηση που έκανα σε θέματα της ειδικότητας μου ( με στάση καχυποψίας και αμφισβήτησης) τα θεραπευτικά αυτά πρωτόκολλα είναι πράγματι up to date και στηρίζονται στα τελευταία Guidlines αμερικανικών και κυρίως ευρωπαικών επιστημονικών επιτροπών.Το ότι δεν υπάρχουν μύριες βιβλιογραφικές αναφορές και βαθμοί τεκμηρίωσης διευκολύνει την ανάγνωση και έχω την αίσθηση οτι κρατάει «την ουσία».
Συμφωνώ και για λοιμώξεις/ΣΔ.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
6378 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Οκτωβρίου 2010, 09:11:51
από EzeΤΡΟΛ
0 Απαντήσεις
4469 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Ιανουαρίου 2011, 09:23:31
από Δ. Κουναλάκης
2 Απαντήσεις
48364 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Ιανουαρίου 2020, 09:43:18
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
4 Απαντήσεις
4746 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Νοεμβρίου 2024, 14:09:34
από Bagus
0 Απαντήσεις
4501 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Νοεμβρίου 2024, 16:36:57
από Argirios Argiriou