Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 23:43:44

Αποστολέας Θέμα: Θεραπευτικά και Διαγνωστικά πρωτόκολλα  (Αναγνώστηκε 212246 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

13 Φεβρουαρίου 2014, 09:37:23
Απάντηση #120
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πάει, χάλασε και το NICE... >:(

"Στατίνες για όλους"

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μάλλον μετααναλύσεις σαν την παρακάτω είναι άγνωστες στο NICE

13 Φεβρουαρίου 2014, 14:27:09
Απάντηση #121
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πάει, χάλασε και το NICE... >:(

"Στατίνες για όλους"

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μάλλον μετααναλύσεις σαν την παρακάτω είναι άγνωστες στο NICE

...όπως και εμπεριστατωμένες σύγχρονες αναφορές για την «άσχημη» πλευρά τους ( που η φαρμακοβιομηχανία κρύβει  επιμελώς!..)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ενα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

There is increased risk of Diabetes Mellitus, Cataract formation, and Erectile Dysfunction in young statin users, all of which are Alarming. Furthermore there is a significant increase in the risk of cancer and neurodegenerative disorders in the elderly plus an enhanced risk of a myriad of infectious diseases.All side effects are dose dependant and persist during treatment [1].Primary prevention clinical results provoke the possibility of not only the lack of primary cardiovascular protection by statin therapy but highlight the very real possibility of augmented cardiovascular risk in women, patients with Diabetes Mellitus and the young . Statins are associated with triple the risk of coronary artery and aortic calcification. These finding on statin major adverse effects had been under-reported and the way in which they withheld from the public, and even concealed, is a scientific farce.

Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

14 Φεβρουαρίου 2014, 08:15:07
Απάντηση #122
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Άρα ΕΟΦ και ΗΔΙΚΑ είναι έτη φωτός μπροστά από NICE , FDA και τους υπόλοιπους κουτόφραγκους..........!!!!!!! ;)

7 Μαρτίου 2014, 20:41:16
Απάντηση #123
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Ανακοινώσεις με συνδρομή του ΙΣΘ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  Της Νικολέττας Μπούκα
 
“Μπούσουλα” για τους γιατρούς της χώρας μας μπορεί να αποτελέσει η καθιέρωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων για όλες τις παθήσεις. Με βάση αυτά, κάθε γιατρός θα μπορεί να επιλέγει από μία “δεξαμενή φαρμάκων” το κατάλληλο φάρμακο για τον ασθενή του και να εξειδικεύει ανάλογα με την πάθηση και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής, ποιο πρέπει να χορηγήσει πρώτο και ποιο στη συνέχεια. (φυσικά το "μπορεί" στην άνω πρόταση είναι λάθος, μάλλον "είναι υποχρεωμένος". Και τώρα μπορώ να επιλέξω ένα απο τα αντιοστεοκλαστικά-δεν με εμποδίζει κανείς)
    Με τον τρόπο αυτό θα μπει ένα “φρένο” στις αλόγιστες δαπάνες στα φάρμακα, ενώ μέχρι να καθιερωθούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, θα μπορούσε η Ελλάδα να εφαρμόσει την περίφημη λίστα της Στοκχόλμης, δηλαδή να υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος φαρμάκων που θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ
.
 Τις προτάσεις αυτές κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), ο οποίος εκφράζει την αντίθεσή του στο πλαφόν συνταγογράφησης που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας, χαρακτηρίζοντάς το αυθαίρετο και απαράδεκτο μέτρο, που μόνο προβλήματα δημιουργεί σε ασθενείς και γιατρούς.
     “Το πλαφόν στη συνταγογράφηση είναι ένα αντιιατρικό και απαράδεκτο μέτρο του υπουργείου. Η θέσπιση ενός ανώτατου ποσού αξίας φαρμάκων ανά γιατρό δεν οδηγεί σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ οι ασθενείς ουσιαστικά δεν θα επιλέγουν γιατρό, αλλά συνταγογράφο. Το κριτήριο για τη χορήγηση φαρμάκων δεν πρέπει να είναι οικονομικό, αλλά σωστό και κατάλληλο για τον ασθενή και την πάθησή του”, εξηγεί ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Δημήτρης Τσάμης και συμπληρώνει ότι με την αύξηση του πλαφόν των επισκέψεων ανά γιατρό σε 400 ασθενείς και την ταυτόχρονη μείωση κατά 20% στη συνταγογράφηση, είναι προφανές ότι μόλις συμπληρωθεί το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε γιατρό, ο γιατρός δεν θα μπορεί να συνταγογραφεί και ο ασθενής δεν θα βρίσκει τα φάρμακά του.
    “Εάν το υπουργείο Υγείας δεν λάβει μέτρα, τότε θα μοιράσουμε μαύρα συνταγολόγια στα μέλη μας και οι γιατροί θα συνταγογραφούν σ΄ αυτά όταν ξεπερνούν το πλαφόν τους, σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας”, λεει ο γραμματέας του ΙΣΘ, Νικόλαος Νίτσας.
 
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
     Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει προτείνει την εφαρμογή νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και της θετικής λίστας. Μάλιστα, έχει καταθέσει στο υπουργείο Υγείας τις προτάσεις του για το ζήτημα της συνταγογράφησης ήδη από το 2012, αλλά έπεσαν στο κενό.
 Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι “τα φάρμακα χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, κάτι που δεν συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επιπλέον, υπάρχει πληθώρα φαρμάκων, αλλά δεν υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα για τη θεραπεία σε κάθε νόσο. Επίσης, στη χώρα μας κυκλοφορούν φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη”.
    Από την πλευρά του, ο κ. Νίτσας προτείνει την υιοθέτηση του παραδείγματος της Σουηδίας και της Γερμανίας στο θέμα των φαρμάκων. Όπως τονίζει, στη Σουηδία τα ασφαλιστικά ταμεία δικαιολογούν 200 φάρμακα (φαντάζομαι εννοεί δραστικές, αλλά μόνο τόσες είναι; ) και στην Γερμανία 400, ενώ στη χώρα μας κυκλοφορούν 16.800 σκευάσματα (φυσικά δεν εννοεί δραστικές), τα οποία δικαιολογούνται από τον ΕΟΠΥΥ.

Παρατήρηση: Είναι σίγουροι στον ΙΣΘ ότι αν εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥΥΥς αυτά που προτείνουν δλδ 200-300 δραστικές ουσίες να αποζημιώνονται και αυστηρά πρωτόκολλα, δεν θα βγούν στους δρόμους και στα κανάλια να φωνάζουν ότι κόβονται φάρμακα απο τους ασθενείς και άλλα ωραία. Και φυσικά μετά να μας κάνει ρεζίλι ο κάθε βιβλιοπώλης λέγοντας ότι εφαρμόζει ότι προτάθηκε;

12 Μαρτίου 2014, 20:19:20
Απάντηση #124
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Σήμερα επανεμφανίστηκαν τα πρωτόκολλα με νέα μορφή στην καταχώρηση συνταγής και μάλιστα εμφανίζονται και μετά την καταχώρηση (προ της εκτυπώσιμης μορφής της συνταγής). Υποθέτω ότι μπορείς πλέον να έχεις στην ίδια συνταγή διαφορετικά πρωτόκολλα φαρμάκων. Δυστυχώς επειδή (λόγω ειδικότητας) βλέπω μόνο πρωτόκολλα οστεοπόρωσης δεν μπορώ να το δοκιμάσω εκτενέστερα. Θα δω (πρώτη ευκαιρία) αν μπορώ να καταχωρήσω διφωσφονικό μαζί με ασβεστιο...
 Update: Υπάρχει και ενημέρωση κατά το log-in: Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα 12/3/2014 και ώρα 18:30 οι ιατροί έχουν τη δυνατότητα να καταχωρούν σκευάσματα που ανήκουν σε διαφορετικά ΘΠΣ, καθώς και σκευάσματα εκτός ΘΠΣ, στην ίδια συνταγή. Επίσης, είναι πλέον υποχρεωτική η εισαγωγή διάγνωσης ICD10 κατά την Καταχώρηση Παραπεμπτικού.
   Και ναι, όντως μπορείς να καταχωρήσεις και άσχετο (με το πρωτόκολλο) φάρμακο... Καιρός ήταν. Να συμπληρώσω επίσης ότι τα πρωτόκολλα οστεοπόρωσης είναι πλέον υποφερτά (δεν ξέρω αν έχει απο καιρό γίνει αυτή η αλλαγή γιατί δεν τα δοκίμασα): μπορείς να καταχωρήσεις διφωσφονικό (ή κάτι άλλο) ανεξάρτητα αν διάλέξεις 2, 3, ή 5 χρόνια αγωγής (αναφέρομαι στην περίπτωση β' του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος που είχα γράψει - πλέον ούτε τα α και γ' δεν ισχυούν - Bravo ΗΔΙΚΑ  ;D :laugh:).
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Μαρτίου 2014, 20:55:37 από Ορθοπαιδικός »

13 Μαρτίου 2014, 11:01:22
Απάντηση #125
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
- Bravo ΗΔΙΚΑ  ;D :laugh:).
   Πρόβλημα που εντόπισα είναι ότι μπορεί να δοθεί οποιαδήποτε άλλη αγωγή εκτός πρωτοκόλλου για οστεοπόρωση (δεν σε υποχρεώνει να το ακολουθήσεις). Μπορείς ακόμα να γράψεις το φάρμακο του πρωτοκόλλου (πχ    FOSAMAX) και να προσθέσεις και ένα ακόμα (πχ PROTELOS - το καταχωρείς βέβαια ακόμα και στην ίδια συνταγή ως εκτός πτωτοκόλλου). Τώρα θα μου πείτε γιατί να το κάνεις; ...
   Πιστεύω ότι θα έπρεπε αν για κάποια πάθηση επιλεχτεί ένα πρωτόκολλο να μπλοκάρετε η συνταγογράφηση (εκτός πρωτοκόλλου) άλλων φαρμάκων πρωτοκόλλων της ίδιας πάθησης (πχ μαζί με αλεδρονάτη να μπορεί να δοθεί ασβέστιο, βιτ-D ή και δικλοφενάκη κλπ αλλά όχι ρισεδρονάτη, στρόντιο, ντενοσουμάμπη κλπ). Έτσι όπως είναι, ξεκινώ εγώ ένα πρωτόκολλο και ο επόμενος ιατρός αλλάζει κατα το δοκούν την αγωγή (χωρίς να καταργήσει το πρωτόκολλο).

22 Μαρτίου 2014, 14:19:16
Απάντηση #126
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Οδηγίες του γνωστού μας φαρμακοποιού Δ. Κλημεντίδη για τις υπερλιπιδαιμίες σε γνωστή ιστοσελίδα: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

του Διαμαντή Κλημεντίδη, κλινικού φαρμακοποιού            FARMAKOPOIOI

Από το απόγευμα της Τετάρτης, 19 Μαρτίου 2014, έχουν ενσωματωθεί στο μενού της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τα θεραπευτικά πρωτόκολλα της δυσλιπιδαιμίας και της οστεοπόρωσης. Αυτό σημαίνει ότι, προκειμένου να συνταγογραφηθούν φάρμακα για αυτές τις παθήσεις, είναι υποχρεωτικό ο ασθενής να εισαχθεί στο αντίστοιχο πρωτόκολλο, ειδάλλως το σύστημα δεν τα...
 
... εμφανίζει καθόλου.
 
Όπως είναι φυσικό, κάθε αλλαγή ή προσθήκη σε ένα σύστημα που χρησιμοποιούν μερικές δεκάδες χιλιάδες ιατρών καθώς επίσης και έντεκα περίπου χιλιάδες φαρμακεία, δημιουργεί απορίες και στους μεν και στους δε. Θα επιχειρήσω να το παρουσιάσω συνοπτικά και να εξηγήσω περιληπτικά τη λογική πίσω από το πιο περίπλοκο εκ των δύο πρωτοκόλλων, αυτό της δυσλιπιδαιμίας.
 
Κάνοντας κλικ στο παραπάνω κουμπί, το σύστημα εμφανίζει αυτή την οθόνη
 
και αφού ο χρήστης πατήσει «εισαγωγή σε νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο», εμφανίζεται η λίστα με τα διαθέσιμα προς το παρόν πρωτόκολλα:
 
Επιλέγουμε «ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ» και οδηγούμαστε την εξής οθόνη:
 
Στη συνέχεια, κλικ στο κουμπί «Κωδικοί ICD10» εμφανίζει μόνο τους σχετικούς με την δυσλιπιδαιμία, όπως είναι και το λογικό να συμβαίνει.
 
Αφού επιλεγεί ο κατάλληλος κωδικός, οδηγούμαστε πλέον στο βασικό μενού του πρωτοκόλλου, όπου ο γιατρός ουσιαστικά απαντάει σε ένα ερωτηματολόγιο για τον ασθενή του, που σκοπό έχει να τον κατατάξει σε ένα επίπεδο 10ετούς καρδιαγγειακού κινδύνου, το οποίο με τη σειρά του «ξεκλειδώνει» τη διαθεσιμότητα των ανάλογων φαρμάκων.
 
Εισάγονται κατά σειρά τα εξής:
 
Α) Βήμα αγωγής, με πρώτο κριτήριο την αρτηριακή πίεση για ασθενή χωρίς εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο και στη συνέχεια επιλογή περιπτώσεων που αποδεδειγμένα ανεβάζουν κατά πολύ το καρδιαγγειακό ρίσκο (στεφανιαία νόσος, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδης διαβήτης, περιφερική αγγειοπάθεια κτλ):
 
Β) Συνθήκη εισαγωγής, με κριτήρια την ολική χοληστερόλη και το κάπνισμα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη βάση της λογικής του πρωτοκόλλου, ένας ασθενής με χαμηλή ΑΠ, χωρίς συνοδά νοσήματα, νέος στην ηλικία και μη-καπνιστής, ακόμα κι αν έχει υψηλή χοληστερόλη, παραμένει σε πολύ χαμηλό καρδιαγγειακό ρίσκο και το σύστημα εμφανίζει στις διαθέσιμες επιλογές (μενού «Δραστικές ουσίες») μόνο την σιμβαστατίνη, τις χαμηλής έντασης φλουβαστατίνη και πραβαστατίνη και την ατορβαστατίνη των 10mg. Αυτό είναι σύμφωνο με τα μέχρι τώρα δεδομένα που δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το όφελος από τη χρήση στατινών να είναι ανεξάρτητο από την τιμή της χοληστερόλης. Αποδίδεται δηλαδή στις λεγόμενες πλειοτροπικές δράσεις των στατινών, όπως η θεωρούμενη αντιφλεγμονώδης δράση που σταθεροποιεί τις αθηρωματικές πλάκες ακόμα και σε σχετικά μικρή δόση. Η λίστα διαφοροποιείται ανάλογα με την αύξηση του καρδιαγγειακού ρίσκου που προκύπτει από τις επί μέρους επιλογές του γιατρού στα πρώτα δύο μενού.
 

Τέλος, η επιλογή «Ρυθμισμένος ασθενής υπό αγωγή» ξεκλειδώνει το σύνολο των δραστικών ουσιών στο τελευταίο μενού. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει κατάχρηση αυτής της επιλογής χάριν ευκολίας, καθώς ακυρώνει όλη την ουσία του πρωτοκόλλου. Η συγκεκριμένη επιλογή έχει κλινική αξία στην περίπτωση αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα που τυχόν παίρνει ο ασθενής, πχ ένας επιληπτικός που βρίσκεται σε αγωγή με καρβαμαζεπίνη, δεν μπορεί να πάρει σιμβαστατίνη, ατορβαστατίνη, φλουβαστατίνη ή λοβαστατίνη, παρά μόνο την «αδύναμη» σχετικά πραβαστατίνη. Αν δεν καλύπτεται με αυτή, τότε η ροσουβαστατίνη είναι μονόδρομος και αν ο γιατρός είναι «ειλικρινής» ως προς την ΑΠ και τα λοιπά κριτήρια, δεν θα εμφανιστεί στις διαθέσιμες επιλογές.
 
Εν κατακλείδι, πρόκειται για μία τίμια προσπάθεια που έχει στέρεη επιστημονική βάση, παρά τις όποιες ενστάσεις (για παράδειγμα, οι νεότερες αμερικανικές οδηγίες εγκαταλείπουν την ολική χοληστερόλη ως δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου, κάτι που είναι σύμφωνο και με τα ερευνητικά δεδομένα) και αρκετά καλή και εύχρηστη υλοποίηση, αν και αυτό το τελευταίο είναι ζήτημα καθαρά υποκειμενικό.

ΥΓ: Δυστυχώς έχει και εικόνες που δεν μεταφέρονται... Αν μπορεί κάποιος να κάνει κάτι καλύτερο... Αλλιώς φαίνονται κανονικά στο MEDSPIN

3 Απριλίου 2014, 15:57:15
Απάντηση #127
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Όταν λέμε ότι στηρίζουμε τα πρωτόκολλα, πρέπει και να το εννοούμε.
Στο πρωτόκολλο της οστεοπόρωσης, αναφέρονται οι εργαστηριακές εξετάσεις που κατά περίπτωση θα πρέπει να γίνονται προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο δευτεροπαθούς οστεοπόρωσης.
Το κακό είναι ότι δύο από αυτές (25-υδροξυ-βιταμίνη D και αντισώματα αντί της ιστικής τρανσγλουταμινάσης) δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Κατά συνέπεια, είτε ο γιατρός θα αναγκαστεί να είναι πλημμελής στη διερεύνηση, είτε ο ασθενής θα πληρώσει αρκετά, εφόσον βέβαια τα διαθέτει.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

9 Μαΐου 2014, 20:27:34
Απάντηση #128
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου θα είναι έτοιμα 25 με 30 θεραπευτικά πρωτόκολλα, όπως τόνισε ο ΓΓ της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών Ε. Θηραίος, με αφορμή τη διοργάνωση του 40ου Ετήσιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνέδριου.
Δύο δορυφορικά συμπόσια για το θέμα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, θα διοργανωθούν στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 14 – 17 Μαΐου 2014, στο ξενοδοχείο Hilton.
Όπως τόνισε ο κ. Θηραίος, στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα είναι έτοιμα 25 με 30 θεραπευτικά πρωτόκολλα, ενώ παράλληλα με την pdf μορφή τους θα είναι διαθέσιμη και web εφαρμογή, που θα λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό εργαλείο, αλλά και θα επιτρέψει μια σύντομη διαβούλευση, για τυχόν παραλείψεις. Παράλληλα, αυτή η σελίδα θα επιτρέψει και στην ΗΔΙΚΑ να «τραβάει» και να ενσωματώνει στο σύστημα της τις πολύτιμες πληροφορίες των πρωτοκόλλων.
Επιπλέον, ετοιμάζεται και η ενσωμάτωση διαγνωστικών πρωτοκόλλων, που βρίσκονται στη φάση της ψηφιοποίησης και στα οποία δίνεται έμφαση, μεταξύ άλλων, στις ακτινολογικές εξετάσεις.

«Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε μια κρίσιμη μάζα πρωτοκόλλων», σημείωσε ο κ. Θηραιός Θυρεός;, που εκτίμησε πως το πλαφόν λειτουργεί, τρόπων τινά, ως ένα μεταβατικό μέτρο, έως την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή των πρωτοκόλλων, ελέω της ανάγκης για άμεσα μέτρα, κάνοντας λόγο για νέα λογική του πλαφόν, που ίσως επιτρέψει την καλύτερη εφαρμογή του.
ΑΝΑΡΤΉΘΗΚΕ ΑΠΌ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣΚΌΠΙΟ ΣΤΙΣ 5:52 Μ.Μ.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

9 Μαΐου 2014, 22:20:46
Απάντηση #129
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Ο Θηραιος κάνει καλή δουλεια!!
Το σωστό να λέγεται.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

16 Μαΐου 2014, 09:58:06
Απάντηση #130
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Με συγκεκριμένες επιστημονικές οδηγίες θα χορηγούνται σύντομα τα φάρμακα και για τις ρευματολογικές παθήσεις καθώς ετοιμάζονται με ευθύνη της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) τα σχετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Το επόμενο διάστημα η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία του δημοσίου που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πρόκειται να ανεβάσει στην πλατφόρμα της τα «Ρευματολογικά Θεραπευτικά Πρωτόκολλα» δηλαδή τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για να μπορεί ένας γιατρός να συνταγογραφήσει βιολογικούς παράγοντες αλλά και άλλα τροποποιητικά φάρμακα σε ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, Αξονική Σπονδυλαρθριτίδα, Ψωριασική Αρθρίτιδα και Ουρική Αρθρίτιδα.


Τα ρευματολογικά θεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν συνταχθεί με ευθύνη της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) δηλαδή της επιστημονικής εταιρείας των Ελλήνων Ρευματολόγων.

Στόχος είναι η εφαρμογή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση να είναι εύχρηστη και γρήγορη και να αποφευχθούν δυσλειτουργίες του συστήματος, όπως εκείνες που παρατηρήθηκαν όταν ανέβηκαν τα αντίστοιχα πρωτόκολλα της Οστεοπόρωσης και της Δυσλιπιδαιμίας.


Με την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων επιδιώκεται:

1. Η ορθή ιατρική πρακτική της χορήγησης των φαρμάκων αυτών στους ασθενείς που τα χρειάζονται και για όσο καιρό είναι απαραίτητα.

2. Ο στοχευμένος έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω των αυτοπεριορισμών που επιβάλλονται τη στιγμή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

3. Η δυνατότητα άμεσου ελέγχου της συνταγογράφησης από την πολιτεία με παράλληλη κατάργηση των αναποτελεσματικών και γραφειοκρατικών μηχανισμών σημερινού ελέγχου (επιτροπές ΕΟΠΥΥ, γνωματεύσεις κλπ) που ταλαιπωρούν χιλιάδες ασθενείς, ιατρούς και υπαλλήλους.

4. Η δημιουργία ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων – σε συνδυασμό με την παράλληλη ανάπτυξη Μητρώου Ασθενών - με σκοπό τη συγκέντρωση επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και στατιστικών για τη χάραξη και ανάπτυξη πολιτικών της υγείας.

Όπως βλέπουμε, οι ιατροδικαστές θα εξακολουθούν να συνταγογραφούν ρευματολογικά φάρμακα, καθώς δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα περί του αντιθέτου.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

16 Μαΐου 2014, 13:57:33
Απάντηση #131
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Από ότι ακούγεται στο 40ο ΠΙΣ μάλλον οι βιολογικοί παράγοντες θα είναι μόνο για συγκεκριμένες ειδικότητες και κάποιοι μόνο με ενδονοσοκομειακά πρωτόκολλα.

ΥΓ μια και λέμε για πρωτόκολλα, άκουσα την πρόταση με τα πρωτόκολλα της Ένωσης Ιδιωτών Καρδιολόγων που θα βγάλει σε διαβούλευση. Προς μεγάλη μου έκπληξη, είδα ότι δεν είχαν προβλέψει και το ολόσωμο καρδιολογικό τρίπεξ κάθε έξι μήνας για όσους έχουν ηλικία άνω των 3 ετών.
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Μαΐου 2014, 01:02:02 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

3 Ιουνίου 2014, 21:27:53
Απάντηση #132
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Το πάρτι με το Prolia έλαβε τέλος και σ' όποιον αρέσει.
Πλέον το ως άνω σκεύασμα αποζημιώνεται μόνο για "Οστικές meta που οφείλονται σε συμπαγείς όγκους μαστού ή προστάτη".

ΦΕΚ 1277/20-5-2014.
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Ιουνίου 2014, 09:56:07 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Ιουνίου 2014, 09:33:54
Απάντηση #133
Αποσυνδεδεμένος

DrGar


Μηπως  εχει  καποιος  συναδελφος  προσβαση στα  πρωτοκολλα που αναρτηθηκαν στην ιστοσελιδα  της Ιατρικης  εταιριας  Αθηνων?

4 Ιουνίου 2014, 11:07:23
Απάντηση #134
Αποσυνδεδεμένος

anastaziogr


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το πάρτι με το Prolia έλαβε τέλος και σ' όποιον αρέσει.
Πλέον το ως άνω σκεύασμα αποζημιώνεται μόνο για "Οστικές meta που οφείλονται σε συμπαγείς όγκους μαστού ή προστάτη".

ΦΕΚ 1277/20-5-2014.

Πράγματι στο ΦΕΚ με τη θετική λίστα αναγράφεται αυτός ο περιορισμός για το Prolia. Πιθανότατα όμως τα "τσακάλια" που γράψανε τη λίστα μπέρδεψαν το Prolia (denosumab 60mg) με το Xgeva (Denosumab 120mg). Το τελευταίο έχει ένδειξη τις οστικές μεταστάσεις, ενώ το πρώτο την οστεοπόρωση. Δεν βρίσκω άλλη εξήγηση.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
6031 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Οκτωβρίου 2010, 09:11:51
από EzeΤΡΟΛ
0 Απαντήσεις
4291 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Ιανουαρίου 2011, 09:23:31
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
88442 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Σεπτεμβρίου 2013, 00:23:58
από thepap
2 Απαντήσεις
48123 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Ιανουαρίου 2020, 09:43:18
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
4 Απαντήσεις
729 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Νοεμβρίου 2024, 14:09:34
από Bagus