Ο συγκεκριμένος άρρωστος έχει παράγοντες κινδύνου?
Αν ναι και πρέπει να πάρει στατίνη, το αρχικό ερώτημα στην ουσία ήταν ποιά στατίνη με βάσει ποιές οδηγίες?
Η προσωπική σας άποψη ποιά είναι, μιας και μας έχετε δώσει πολλές φορές τα φώτα σας στο παρελθόν.
Αν δώσω 20άρα Σιμβα και δεν βλέπω LDL, πως "μετράω" τη δράση του φαρμάκου?
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι βέβαια σοβαρός παράγοντας κινδύνου,
όπως είναι και η παχυσαρκία ( με 125 cm περιφέρεια δεν μπορώ να φανταστώ να μήν είναι).
Είναι περίπου αποδεκτό απο όλους (αναφέρεται σε όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες ήδη απο τα τέλη του 90')
ότι ασθενής με ΣΔ ( ακόμα και με απουσία άλλων παραγόντων κινδύνου )πρέπει να λάβει αγωγή με στατίνη,όπως
εξάλλου θα πρέπει να λάβει και μικρή δόση ASA.
Ο διαβήτης προκαλεί αγγειοπάθεια με φλεγμονώδη χαρακτηριστικά που σε πολλά σημεία μοιάζει με την
τυπική αθηρωματική αγγειακή νόσο (απο πολλόυς πλέον θεωρείται ισοδύναμο στεφανιαίας νόσου).
Άρα ναι ,λόγω του ΣΔ και ανεξάρτητα απο τα επίπεδα της LDL θα πρέπει να πάρει στατίνη.
Σε ποιά δόση; Στην μικρότερη δυνατή που θα του εξασφαλίζει όφελος απο την πλειοτροπική δράση δηλ
βάση ισοδυναμίας : ροσουβαστατίνη 5 mg = ατορβαστατίνη 10 mg = σιμβαστατίνη 20 mg = πραβαστατίνη 40mg
Έλεγχος θα γίνει πρίν την αρχική χορήγηση και μετά απο 6 μηνο,
όχι όμως για να δούμε πόσο έχει πέσει η LDL ,
αλλά για την εκτίμηση ηπατικής /νεφρικής λειτουργίας.
Σημειώνω ότι εταιρίες που σπονσοράρουν την ατορβαστατίνη,έχουν κατεβάσει απο το ράφι κάθε μελέτη που
να «αποδεικνύει» ότι η σιμβαστατίνη δεν είναι η καλύτερη επιλογή σε διαβητικούς ασθενείς για x λόγους όμως
στην ουσία δεν είναι παρά φούμερα με "RRR" ( relative risk reduction) παντού....
(¨Οπως είπε και ο Κουναλάκης κάπου,όταν αντιπρόσωπος σας δείχνει ενα κατεβατό μελετών που όλες είναι RRR,
ρωτήστε τους απλά για το πόσο είναι το "ARR" (Absolute) της μελέτης ,που φυσικά και δεν θα ξέρουν να σας πουν,
αφού όχι μόνο «εντυπωσιακό» είναι ,αλλά αγγίζει την γελοιότητα)
Αν από την άλλη ψάχνετε τους απανταχού στατινολάγνους γιατρέ μου μάλλον σε forum καρδιολόγων πρέπει να μπείτε
Ναι δεν έχεις άδικο.Δυστηχώς οι συνάδελφοι μου καρδιολόγοι είναι τα κύρια θύματα αυτής της -χωρίς προηγούμενο- προπαγάνδας.
( και πρίν πεταχτεί ο διακομιστής με κάποια ιστορική πληροφορία για φάρμακο για το οποίο έγινε κάποτε στο παρελθόν
ακόμα μεγαλύτερη προπαγάνδα ...θυμίζω πως πρίν δύo χρόνια συζητούσαν (σοβαρά
) αν είναι σωστό να μπούν στατίνες
στη ύδρευση των πόλεων για να ωφεληθούν ΟΛΟΙ !!
)
¨Οσο για την Εζετιμίμπη ...άλλη μια αμαρτωλή ιστορία μετα απο Νικοτινικό-Νιασίνη...Vastarel....
To INEGY τόσο εδώ όσο και στο USA (Vytorin) δεν ξέρω τί μέλλον θα έχει.Τόσο εδώ όσο και εκεί είναι στα σπάργανα
η κυκλοφορία νέου σκευάσματος με συνδυασμό ατορναστατίνης/εζετιμίμπης.Δεν ξέρω πως θα σηκωθούν απο τον πάτο που τους
έριξαν τα πρόσφατα ACC/AHA guidelines