Ξέρω ότι σε αρκετά μέρη της Ελλάδας χορηγείται Πιρακετάμη σε οξέα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.
Πόσο evidence based είναι όμως αυτή η πρακτική;
Έκανα ένα γρήγορο searching στο pubmed (medline). Πήγα στη διεύθυνση Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος και πάνω - πάνω εκεί που γράφει Search Pubmed for
έγραψα piracetam review και μετά πάτησα το go
Μου έβγαλε 239 άρθρα.
Από αυτά το πιο ενδιαφέρον λόγω τίτλου αλλά και το πιο σοβαρό (γιατί προέρχεται από το Cochrane) μου φάνηκε αυτό που τιτλοφορείται
Piracetam for acute ischaemic stroke.Από το 2006.
…….
………….
AUTHORS' CONCLUSIONS: There is some suggestion (but no statistically significant result) of an unfavourable effect of piracetam on early death, but this may have been caused by baseline differences in stroke severity in the trials. There is not enough evidence to assess the effect of piracetam on dependency.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΣύμφωνα δηλαδή με αυτή την κλινική ανασκόπηση η Πιρακετάμη στα οξέα ισχαιμικά εγκεφαλικά (που είναι και η πλειονότητα των εγκεφαλικών) όχι μόνο δεν κάνει καλό αλλά μπορεί να κάνει και κακό (να πεθάνει ο Ασθενής πριν την ώρα του).Πήγα επίσης στο British Medical Journal στην διεύθυνση Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδοςκαι πάνω δεξιά εκεί που γράφει μέσα σε ένα κουτάκι search bmj.com
Έγραψα acute cerebral insult review και έκανα κλικ στο εικονίδιο του μεγενθυτικού φακού που βρίσκεται μέσα στο κουτάκι.
Μου έβγαλε 22583 άρθρα. Φυσικά δεν μπόρεσα να τα δω όλα αλλά στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων χτύπησε στο μάτι μου μια κλινική ανασκόπηση (κάπως παλιά βέβαια, από το 2000) που μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρουσα όμως λόγω του γενικού τίτλου της.
Extracts from Clinical Evidence
Acute ischaemic StrokeΕδώ έχει ένα ενδιαφέρον πίνακα:
Interventions
Acute ischaemic stroke
Beneficial:
Stroke units
Aspirin
Trade-off between benefits and harms:
Thrombolytic treatment
Likely to be ineffective or harmful:
Immediate systemic anticoagulation
Acute reduction of blood pressure
Intracerebral haematomas
Unknown effectiveness:
Evacuation
( η πιρακετάμη δεν αναφέρεται καν)Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος