Ένα πραγματικό περιστατικό που μου έτυχε προσφάτως στο φιλικό μου περιβάλλον που βγαίνει από τις νόρμες που έχουμε μάθει... θα ήθελα την συμμετοχή σας και την γνώμη σας.
35χρονος με καθιστική εργασία και ΒΜΙ 35 προσέρχεται με μια σειρά από εξετάσεις και ένα ύφος ξεκάθαρης ειρωνείας για τους ιατρούς... Το αίτημα του είναι να ακούσει την γνώμη μου καθώς το Internet δεν μπόρεσε να του δώσει λύση και οι συνάδελφοι δεν συμφωνούν μεταξύ τους.
Πριν 7 χρόνια είχε αρχίσει να έχει τιμή γλυκόζης ορού νηστείας που πλησίαζε το 100 (98mg/dl) αλλά όλες οι άλλες εξετάσεις του ήταν καλές και απλά δεν έκανε εξετάσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια. Όλα λογικά μέχρι εδώ. Πριν δύο χρόνια σε εξετάσεις βρέθηκε να έχει πάει στο 110 και απλά όπως αναφέρει έχασε 5 κιλά και το ξέχασε. Το τελευταίο δίμηνο άρχισε να έχει συχνότερη ούρηση (χωρίς νυκτουρία) και καθώς είχε ξαναπάρει βάρος είπε να ξανακάνει εξετάσεις.
Οι εξετάσεις έδειξαν τα εξής: Glu=112, Ur=42.7, Cr=1.07, total Chol 148, HDL=39, LDL=100, trigl=78, HCT=47.4, HGB=15.7, MCV=93.3, MCH=30.9, WBC=7280, PLT=259000, TKE=5, TSH=2.43, Γεν. Ούρων όλα φυσιολογικά.
Ο ιατρός που τον είδε του συνέστησε να κάνει καμπύλη γλυκόζης με 75γρ και γλυκοζυλιωμένη. Την έκανε και τα αποτελέσματα:
Νηστείας: 104, 1η ώρα:124, 2η ώρα: 103 Ως εδώ καλά. Η HbA1c όμως ήταν 6.0
Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Ο διαβητολόγος που πήγε του είπε ότι δεν έχει σάκχαρο και να ξεχάσει την γλυκοζυλιωμένη γιατί μπορεί να είναι λάθος καθώς δεν ταιριάζει με τα σάκχαρα νηστείας. Του συνέστησε να χάσει βάρος και να ξεχάσει τα υπόλοιπα. Όμως ο τύπος πήγε την ξανα-έκανε σε άλλο εργαστήριο και ήρθε με μια τιμή 6.1 και φυσικά άρχισε το μπλέξιμο. Ψάχνοντας στο Internet άρχισε πλέον να έχει καυτά ερωτήματα αμφισβήτησης της ιατρικής όπως ασκείται...
1. Γιατί η γλυκοζυλιωμένη μου είναι αυξημένη αφού δεν έχω σάκχαρο;
2. Μήπως έχω σάκχαρο και δεν ξέρετε να το διαγνώσετε;
3. Τελικά αυτή η γλυκοζυλιωμένη έχει επίπτωση πουθενά ή απλά την μετράτε για την πλάκα σας;
4. Γιατί άμα ρωτήσω τρεις γιατρούς μαζεύω τέσσερις απόψεις;
5. Τελικά είμαι άρρωστος ή όχι; Γιατί οι εξετάσεις είναι και δεν είναι....
6. Κινδυνεύω να πάθω κάτι από όλα αυτά ή να τα ξεχάσω;
Από το κληρονομικό του ιστορικό: Η μητέρα του έχει παθολογική ανοχή στη γλυκόζη για περίπου 10 χρόνια και σάκχαρο τα τελευταία 2 χρόνια, ΑΥ, υπερχοληστεριναιμία. Ο πατέρας του δεν έχει σάκχαρο αλλά όπως αναφέρει είναι αδύνατος και έχει περάσει ΟΕΜ και έχει υπερχοληστεριναιμία. Ο πατέρας του πατέρα του πέθανε από το 3ο ΑΕΕ με σάκχαρο, ΣΝ και μια ΠΕ στο ιστορικό του.
Του είπα να χάσει βάρος και να κάνει παραπάνω αεροβική άσκηση, του είπα ότι εάν παραμείνουν αυτά τα σάκχαρα νηστείας να τον βάλω σε φάρμακο (μετφορμίνη) και του είπα ότι είναι θέμα χρόνου να έχει επίσημα ΣΔ αν και επισήμως τώρα δεν έχει. Του εξήγησα την άποψη μου ότι η αυξημένη γλυκοζυλιωμένη δεν είναι καλή και του είπα ότι ίσως βρίσκεται σε κίνδυνο. Είπα να του στείλω και κάποιες εξετάσεις ακόμη όπως PSA & B12-φυλλικό οξύ και βλέποντας.
Επειδή είναι καλός φίλος και μου τα χώνει με τρόπο μου πέταξε και το εξής: "Δηλαδή εάν πάω τώρα στο Ράπτη, θα μου πει τα ίδια ή θα μου πει ότι και ο διαβητολόγος;"
Εδώ βρέθηκα σε μια κατάσταση όπου η ιατρική δεν είναι μαύρο ή άσπρο και η πραγματικότητα απέχει από τα βιβλία....
Εσείς τι θα κάνατε;