Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Ιανουαρίου 2025, 06:12:31

Αποστολέας Θέμα: AIDS: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα  (Αναγνώστηκε 9862 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Νοεμβρίου 2010, 11:50:05
Αναγνώστηκε 9862 φορές
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Αυξημένα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι τα κρούσματα AIDS στη χώρα μας. Tο 2009 προστέθηκαν 600 νέοι φορείς και ασθενείς, όταν πριν από δύο χρόνια τα νέα κρούσματα δεν ξεπερνούσαν τα 450. Για φέτος, τα στοιχεία περιγράφουν μια αρνητική εικόνα, αφού εκτιμάται πως τα κρούσματα θα υπερβούν τα 600.

Σε παγκόσμια κλίμακα ωστόσο, οι νέες λοιμώξεις μειώθηκαν, με εξαίρεση τους ομοφυλόφιλους άνδρες, στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS σχολιάζουν την εξέλιξη αυτή ως αναμενόμενη, δεδομένου πως την τελευταία πενταετία «η ενημέρωση δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε».

Είναι ενδεικτικό πως φέτος γεννήθηκαν στη χώρα μας δύο οροθετικά βρέφη, τα οποία μολύνθηκαν από τη μητέρα τους κατά τη διάρκεια της κύησης. «Είναι αυτονόητο πως στο προγεννητικό τεστ οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για πιθανή μόλυνση από τον ιό HIV. Δυστυχώς, φαίνεται πως ορισμένοι γυναικολόγοι το παραβλέπουν, γι' αυτό και σχεδιάζουμε εκστρατεία ενημέρωσης και για τους συναδέλφους μας» υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Στο πλαίσιο απενεχοποίησης της νόσου, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης της νόσου ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου με τίτλο «Η ζωή μου στο κόκκινο» που φιλοξενεί μαρτυρίες ασθενών, οι οποίοι περιγράφουν τη ζωή τους, αλλά και γιατρών, ψυχολόγων και συγγενών των ασθενών που συζητούν τις εμπειρίες τους.

«Με τον τρόπο αυτό επιχειρούμε να "σβήσουμε" το στίγμα. Όσο για τα κέρδη από τις πωλήσεις του βιβλίου, αυτά θα διατεθούν σε οικονομικούς μετανάστες και στις οικογένειές τους που πάσχουν από AIDS» πρόσθεσε ο παθολόγος - λοιμωξιολόγος κ. Λαζανάς.

Πηγή:ygeia.tanea.gr


24 Νοεμβρίου 2010, 14:20:32
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Απερίσκεπτοι οι Έλληνες στο σεξ!
Ανοχύρωτοι αποδεικνύονται οι Έλληνες απέναντι στον ιό HIV και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Εν έτει 2010, τα νέα κρούσματα AIDS, αλλά και η σύφιλη, «επελαύνουν» με αμείωτο ρυθμό στον πληθυσμό, επιμηκύνοντας επικίνδυνα τον κατάλογο με τους ασθενείς στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Αντιμετώπιση της ασθένειας (1η Δεκεμβρίου), αυξημένα για δεύτερο συνεχές έτος είναι τα νέα περιστατικά της λοίμωξης HIV. Κατά τους ειδικούς, πρόκειται για μία εξέλιξη δυστυχώς αναμενόμενη, δεδομένου ότι την τελευταία πενταετία έχει ατονήσει σημαντικά η ενημερωτική εκστρατεία για την ασθένεια, με αποτέλεσμα να υποτιμάται ή και να αγνοείται η λοίμωξη και οι συνέπειές της.

Το 2010 γεννήθηκαν και οροθετικά μωρά

Το 2010 οι νέοι ασθενείς θα υπερβούν τους 610. Άλλοι 600 άνθρωποι προστέθηκαν στην επίσημη λίστα με τους περίπου 10.450 οροθετικούς ασθενείς που διατηρεί η χώρα μας, το έτος 2009. Ωστόσο, επί σειρά ετών, σχεδόν όλη τη δεκαετία έως και το 2008, τα κρούσματα δεν ξεπερνούσαν τα 450 κατ' έτος.

Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι φέτος, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά έτη, γεννήθηκαν στην Ελλάδα δύο οροθετικά μωρά -συνολικά οι ανήλικοι οροθετικοί ασθενείς σε όλη τη χώρα είναι 82. «Είναι αυτονόητο πως στο προγεννητικό τεστ οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για πιθανή μόλυνση από τον ιό HIV. Φαίνεται όμως ότι ορισμένοι γυναικολόγοι το παραβλέπουν, γι' αυτό και σχεδιάζουμε εκστρατεία ενημέρωσης και για τους συναδέρφους μας» ανέφερε κατά την παρουσίαση των στοιχείων ο λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας, κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Θέμα-«ταμπού» το AIDS

Από τους περίπου 10.450 ασθενείς με AIDS που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, περίπου οι μισοί λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή. Ωστόσο, για όλους τους ασθενείς το ζήτημα αυτό, δηλαδή της νόσου και της θεραπείας, παραμένει ένα καλά κρυμμένο μυστικό.

«Δυστυχώς, το AIDS παραμένει θέμα ταμπού, με τους πολίτες να μην το συζητούν, αλλά και με τους ασθενείς να προσπαθούν να το ξεχάσουν» είπε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, κ. Μάριος Λαζανάς. Όπως ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά, οι οροθετικοί δεν προμηθεύονται τη φαρμακευτική τους αγωγή από το φαρμακείο της γειτονιάς τους, ώστε να μην στιγματίζονται.

Στο πλαίσιο απενεχοποίησης της νόσου, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης της νόσου συμμετείχε στη συγγραφή και έκδοση ενός βιβλίου, με τίτλο «Η ζωή μου στο κόκκινο. Ζώντας με AIDS», που φιλοξενεί μαρτυρίες ασθενών, οι οποίοι περιγράφουν τη ζωή τους, αλλά και γιατρών, ψυχολόγων και συγγενών των ασθενών, που συζητούν τις εμπειρίες τους. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν σε οροθετικούς ασθενείς που είναι οικονομικοί μετανάστες.

«Θεριεύει» η σύφιλη

Τα αφροδίσια νοσήματα βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο, έπειτα από μια δεκαετία ύφεσης, απειλώντας τη δημόσια υγεία. Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο καθηγητής Δερματολογίας και διευθυντής του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», κ. Ανδρέας Κατσάμπας, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων του νοσοκομείου, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα επανακάμπτουν δυναμικά στον ελληνικό πληθυσμό, έπειτα από δεκαετίες ύφεσης.

Έτσι, τα λεγόμενα παραδοσιακά αφροδίσια νοσήματα, όπως η σύφιλη και η βλεννόρροια, γίνονται εκ νέου αντικείμενο ιατρικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα παρατηρείται έξαρση των ιογενών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως ο έρπης, τα κονδυλώματα, οι ηπατίτιδες.

Τα στοιχεία που ανέφερε ο καθηγητής για τη σύφιλη είναι χαρακτηριστικά: το 1980 στην Ελλάδα ήταν καταγεγραμμένα 400 κρούσματα σύφιλης. Μία δεκαετία αργότερα,  το 1990, ο αριθμός των περιστατικών μειώθηκε εντυπωσιακά με μόλις δύο κρούσματα. Το 2000 καταγράφηκαν 70 νέα κρούσματα σύφιλης και το 2010 ο αριθμός τους έχει επταπλασιαστεί! Πλέον, οι ασθενείς με σύφιλη ανέρχονται στους 500 στη χώρα μας.

Ο ειδικός αποδίδει την αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στη συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων χωρίς μέτρα προφύλαξης, τον εφησυχασμό και τον «εθισμό» στην ασθένεια του AIDS, αλλά και -κυρίως- στη μεγάλη μολυσματική «δεξαμενή» που υπάρχει πλέον στη χώρα μας και την οποία συντηρούν οι μετανάστες που προέρχονται

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

15 Ιουλίου 2013, 18:04:06
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
HIV testing in Greece: repeating past mistakes
The Lancet
The Greek Government has brought back into force a regulation on the transmission of infectious diseases that runs counter to all international guidelines on HIV testing and breaches human rights.
On July 1 it was made public that this regulation, repealed in April of this year, had been reintroduced to allow mandatory health examinations, isolation, and compulsory treatment of any individuals with diseases deemed to be of importance to public health. This regulation covers many diseases, including hepatitis, influenza, malaria, polio, syphilis, and tuberculosis, but the most troubling previous applications of this regulation have been with regards to HIV. In particular, the regulation identifies some groups as priorities for testing, including sex workers, intravenous drug users, homeless people, and undocumented migrants.
A disturbing example of the application of this regulation was reported in May, 2012, by the European Centre for Disease Prevention and Control in their mission reportJoint Technical Mission: HIV in Greece. The report outlined that many Greek and foreign women, suspected of being illegal sex workers, were detained by the police, tested for HIV, and then had their details, including their HIV status, published on the internet by the police. These women were not asked to consent to the testing and felt that they were not able to refuse.
HIV testing should never be done without consent and results should always be confidential, as stated in international guidelines.
Regulations that stigmatise vulnerable and already marginalised groups are counterproductive since they are likely to deter people at risk of HIV from seeking testing and services. Coupled with the worldwide poor investment in services to tackle HIV in these groups, outlined in the 2012 UNAIDS World AIDS Day Report, the measures reintroduced by the Greek Government seem more about political posturing rather than constructively engaging with public health. Rather than tackling HIV ethically and effectively, Greece is storing up health problems for itself in the near future.
========
Διάγνωση του HIV στην Ελλάδα: επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος
 The Lancet, Editorial
Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ξανά σε ισχύ έναν κανονισμό σχετικά με τη μετάδοση των μολυσματικών ασθενειών που έρχεται σε αντίθεση με όλες τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο του HIV και τις παραβιάζει τα ανθρωπίνα δικαιώματα.
 Την 1η Ιουλίου κοινοποιήθηκε ότι ο κανονισμός αυτός, που καταργήθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, επιτρέπει εκ νέου υποχρεωτικές εξετάσεις, απομόνωση, και υποχρεωτική θεραπεία σε τυχόν άτομα με ασθένειες που θεωρούνται σημαντικά για την δημόσια υγεία.
Ο παρών κανονισμός καλύπτει πολλές ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα, η γρίπη, η ελονοσία, η πολιομυελίτιδα, η σύφιλη και η φυματίωση, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι οτι στις προηγούμενες εφαρμογές του ο κανονισμός είχε σχέση με τον ιό HIV. Ειδικότερα, ο κανονισμός καθορίζει ορισμένες ομάδες, ως πρώτης προτεραιότητας για τις εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στο σεξ, χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, αστέγων και μεταναστών χωρίς χαρτιά.
 Ένα ανησυχητικό παράδειγμα της εφαρμογής του εν λόγω κανονισμού είχε αναφέρει τον Μάιο του 2012, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων στην απολογιστική έκθεσή του «Κοινή Τεχνική Αποστολή: HIV στην Ελλάδα». 
 Η έκθεση ανέφερε ότι πολλές Ελληνίδες και αλλοδαπές γυναίκες, για τις οποίες υπήρχαν υποψίες ότι είναι παράνομες εργαζόμενες του σεξ, συνελήφθησαν από την αστυνομία, ελέγχθησαν για τον ιό HIV, και στη συνέχεια δόθηκαν τα στοιχεία τους, συμπεριλαμβανομένης της καταστασής τους σχετικά με τον HIV, στην δημοσιότητα,  στο διαδίκτυο από την αστυνομία. Αυτές οι γυναίκες δεν ρωτήθηκαν για να αποδεχθούν τις εξετάσεις και αισθάνθηκαν ότι δεν ήταν σε θέση να αρνηθούν.
 Οι εξετάσεις για τον HIV δεν πρέπει ποτέ να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση και τα αποτελέσματα πρέπει πάντα να είναι εμπιστευτικά, όπως αναφέρεται σε διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές.
Οι κανονισμοί που στιγματίζουν ευάλωτες και ήδη περιθωριοποιημένες ομάδες είναι αντιπαραγωγικές, δεδομένου ότι είναι πιθανό να αποτρέψουν τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από τον ιό HIV να ζητήσουν εξετάσεις και φροντίδα.
Σε συνδυασμό με την παγκόσμια κακή επένδυση στον τομέα των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του ιού HIV στις ομάδες αυτές, που περιγράφονται στην έκθεση «UNAIDS 2012 Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS», τα μέτρα που επανεισάγονται από την Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να γίνονται περισσότερο ως πολιτική στάση παρά σαν εποικοδομητική εμπλοκή με τη δημόσια υγεία.
Αντί για την αντιμετώπιση του HIV ηθικά και αποτελεσματικά, η Ελλάδα συσσωρεύει το προβλήματα της υγείας για τον εαυτό της, στο εγγύς μέλλον.

Λέξεις κλειδιά: AIDS 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
14749 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Σεπτεμβρίου 2009, 18:13:49
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
84931 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Μαΐου 2010, 19:07:06
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
7886 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Δεκεμβρίου 2010, 20:16:50
από alfie
0 Απαντήσεις
8814 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουλίου 2021, 19:21:31
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8453 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Ιουνίου 2022, 08:33:09
από Argirios Argiriou