Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Δεκεμβρίου 2024, 14:35:56

Αποστολέας Θέμα: Οικονομική κρίση - ψυχοσωματικές επιπτώσεις  (Αναγνώστηκε 15801 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Δεκεμβρίου 2010, 01:15:12
Αναγνώστηκε 15801 φορές
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Στα όρια της κατάθλιψης οδηγεί τους Έλληνες η κρίση
Στα όρια της κατάθλιψης, λόγω της οικονομικής κρίσης, βρίσκεται το 70% των Ελλήνων στην παραγωγική ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που εκπονείται από την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα άτομα που βιώνουν ανεργία ή μειώνεται δραματικά ο μισθός τους.

Το κύριο συναίσθημα που διαπιστώνεται είναι ο θυμός, που σημαίνει ματαίωση των προσδοκιών και της ελπίδας για οποιοδήποτε μέλλον και φόβος ότι οι πληροφορίες που ακούμε όλοι γύρω μας είναι πραγματικές.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Μαρία Λασιθιωτάκη, ο θυμός αυτός συνήθως εκτονώνεται είτε με οξυθυμία είτε με απάθεια, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Επίσης, παρατηρούνται συναισθήματα ενοχής και ντροπής των Ελλήνων σε σύγκριση με πολίτες άλλων χωρών.
Σύμφωνα με την κ. Λασιθιωτάκη, η διαχείριση της κατάστασης απαιτεί δράσεις απελευθέρωσης από το συναίσθημα στέρησης: «Η αισιοδοξία, το χιούμορ και ο εστιασμός σε άλλου είδους αγαθά έξω από τα καταναλωτικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισης».


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

3 Μαρτίου 2011, 15:52:25
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Καταπληκτικό άρθρο - έρευνα στο ΕΘΝΟΣ... Διαβάστε και τα συμπεράσματα δικά σας.....


Η υγεία μας στα χρόνια του ΔΝΤ!

Ενός κακού μύρια έπονται! Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της οικονομικής κρίσης είναι πλέον εμφανή, λένε οι επιστήμονες.

Ναι, δεν είναι πια σχήμα λόγου, αλλά πραγματικότητα. Η οικονομική κρίση μάς αρρωσταίνει! «Ο φόβος και η αβεβαιότητα για το αύριο, η αύξηση της ανεργίας, οι περικοπές στους μισθούς και η αδυναμία πληρωμών δοκιμάζουν σημαντικά τους δείκτες υγείας των περισσότερων Ελλήνων».

Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος, κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και καθηγητής Οικονομικών Υγείας, ανοίγοντας μάλιστα με το επίκαιρο αυτό θέμα τις εργασίες του ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας. Επίσης, σύμφωνα και με τις πρόσφατες επισημάνσεις του κ. Ιωάννη Τούντα, καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής: «Η οικονομική κρίση σχετίζεται τόσο με αυξημένα περιστατικά ψυχοπαθολογίας, όπως η αγχώδης διαταραχή και η κατάθλιψη, όσο και με σωματικές επιπτώσεις, δηλαδή πονοκεφάλους, ταχυκαρδίες, διαταραχές στον ύπνο, προβλήματα πεπτικής φύσης αλλά και πτώση της σεξουαλικής επιθυμίας (και στα δυο φύλα)! Και το χειρότερο, υπάρχει αύξηση των αυτοκτονιών και του εμφράγματος του μυοκαρδίου».

Γιατί η κρίση… ραγίζει την καρδιά μας!
Οι μελέτες σε χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοιο πρόβλημα έδειξαν αύξηση στα καρδιαγγειακά νοσήματα. «Είναι χαρακτηριστικό», λέει ο κ. Κυριόπουλος, «ότι στην Ισλανδία κατά τη διάρκεια της περιόδου της οικονομικής ύφεσης παρατηρήθηκε αύξηση των καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 23%. Όμως, και στην Ελλάδα υπήρξε σημαντική αύξηση των καρδιοπαθειών μέσα στο 2010, κυρίως σε άντρες κάτω των 60 ετών. Αιτία είναι το στρες και η κατάθλιψη που παρουσιάζει ο κόσμος που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, τα οποία είναι δύο ιδιαίτερα απειλητικοί παράγοντες για την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης ο πληθυσμός αμελεί την πρόληψη. Δηλαδή, ακολουθεί πιο ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης (στροφή σε τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας τύπου junk food, χρήση ουσιών όπως το αλκοόλ), ενώ παραμελεί τις προληπτικές εξετάσεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία και η διαπίστωση ότι στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί κατά 20-30% οι επισκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία».

Και η αγχώδης διαταραχή, μέρος της καθημερινότητας
Όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες στατιστικές, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή ταλαιπωρεί 1 στους 5 Έλληνες και προσβάλλει εξίσου τα δύο φύλα, με μεγαλύτερη συχνότητα τις γυναίκες. Πρόκειται για κατάσταση που συνήθως συνοδεύεται από συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, εφίδρωση, βάρος στο στήθος, αίσθημα δύσπνοιας ή πνιγμονής, στομαχική δυσφορία κ.ά. Τα αίτια αυτής της κατάστασης –όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται περίπου το 10% των ασθενών– συνδέονται με το συνεχές άγχος και την αδυναμία διαχείρισης των απαιτήσεων της καθημερινότητας λόγω των οικονομικών αδιεξόδων. Και βέβαια, υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 41%) που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αγχώδους διαταραχής, αλλά δεν καταφεύγει σε ειδικό, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνει καμιά θεραπεία.

Της ανεργίας… μύρια έπονται
Η οικονομική κρίση θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας για την ιλιγγιώδη αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης και τις τάσεις αυτοκτονίας, αποκαλύπτει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ευρωπαϊκό δίκτυο για την Προαγωγή Υγείας στους Χώρους Εργασίας (ENWHP), με τη συμμετοχή 20 ευρωπαϊκών κρατών. Σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλο: «Οι επιπτώσεις της κατάθλιψης (χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθημα απελπισίας, διαταραχές στον ύπνο) αλλά και οι αυτοκτονίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας το 2010, ειδικά στους άντρες ηλικίας 35-55 ετών, συνδέονται κυρίως με την ανεργία. Επίσης, στους ανέργους παρατηρείται και υψηλή θνησιμότητα από κατάχρηση οινοπνεύματος καθώς και ισχαιμική καρδιοπάθεια στους νέους άντρες ».

Η κρίση μειώνει και τη libido
Ένας ακόμα τομέας που σχετίζεται άμεσα με την υγεία και δείχνει να πλήττεται από την οικονομική κρίση είναι η σεξουαλική ζωή. Πρόσφατη έρευνα της Eταιρείας Mελέτης Aνθρώπινης Σεξουαλικότητας παρατηρεί κατακόρυφη μείωση των σεξουαλικών επαφών από την έναρξη της κρίσης και μετά. Είναι εντυπωσιακό ότι το 42% θεωρούν προτεραιότητα την οικονομική τους κατάσταση, το 31% τη συναισθηματική τους ισορροπία και μόλις το 16% το σεξ. Έξι στους δέκα ανθρώπους δηλώνουν ότι κύριος παράγοντας που βλάπτει το σεξ σε ποσοστό 41% είναι τα οικονομικά και 21% το εργασιακό άγχος.

Ποιοι πλήττονται περισσότερο
Η υπεύθυνη της μελέτης, ψυχοθεραπεύτρια-σεξολόγος, Ιωάννα Ελευθερίου, επισημαίνει ότι πρώτοι πλήττονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε ποσοστό 40%, 38% οι επιστήμονες, 28% οι εργάτες, 13% οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και 5% οι τεχνίτες. Επίσης, τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη σεξουαλική ζωή είναι τα μεσαία, καθώς σε ποσοστό 55% δηλώνουν ότι η οικονομική κρίση έχει περάσει δυσμενώς στη σεξουαλική τους λειτουργία και επιθυμία. Τα ποσοστά στα χαμηλά και στα ανώτερα στρώματα είναι αντίστοιχα 23% και 22%.

7 στις 10 Ελληνίδες έχασαν την ερωτική τους διάθεση εξαιτίας του ασφαλιστικού (!!!!!!!!!!!!!!)
Ιδού και τα αποτελέσματα μιας ακόμα έρευνας της ίδιας εταιρείας, στην οποία συμμετείχαν 600 γυναίκες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σε ποσοστό 68% οι γυναίκες που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι μείωσαν τη συχνότητα των ερωτικών τους επαφών τους τελευταίους μήνες. Από αυτές, το 40% αποδίδουν το γεγονός στην αρνητική επιρροή που είχε στην ψυχολογία τους η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. (Στην ίδια ερώτηση, η αντίστοιχη απάντηση από τους άντρες ήταν μόλις σε ποσοστό 26%.)

Επίσης, 24 στις 100 γυναίκες δήλωσαν ότι το κυριότερο αίσθημα που βιώνουν αυτή την περίοδο είναι η ανασφάλεια, 27 η απογοήτευση, ενώ μόλις 3 έχουν ελπίδα για το μέλλον.

Στην έρευνα συνοψίζεται ότι η προοπτική μιας επισφαλούς σύνταξης πυροδοτεί τις γυναίκες με άγχος και στεναχώρια, στοιχεία που «ευνουχίζουν» τη χαρά της ζωής και περιορίζουν το γυναικείο οργασμό.

ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ - Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


13 Μαρτίου 2011, 19:24:39
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Νέοι με αντικαταθλιπτικά

«Ψυχιατρικό σοκ» σε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού

Του Γιαννη Eλαφρου

«Μια χαρά νέοι άνθρωποι, που δεν είχαν κανένα σύμπτωμα άρχισαν να έρχονται στο φαρμακείο με συνταγές για αντικαταθλιπτικά. Πριν από μερικούς μήνες είχαν μείνει άνεργοι». Παρόμοιες ιστορίες ακούγονται πολλές από φαρμακοποιούς ή από εργαζομένους στην Υγεία. Η οικονομική κρίση και η παρατεταμένη λιτότητα προκαλεί ήδη «ψυχιατρικό σοκ», σε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι αυτοκτονίες στον πρώτο χρόνο του Μνημονίου παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, τείνοντας να διπλασιαστούν σε σχέση με το 2009, που είχαν ήδη καταγράψει μεγάλη άνοδο.

Ο φόβος για το μέλλον, η τραγωδία της απόλυσης, ο Γολγοθάς της ανεργίας, η οδύνη της απόρριψης, το άγχος της επιβίωσης, η διάρρηξη των κοινωνικών σχέσεων τροφοδοτούν τις γραμμές των απελπισμένων.

Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, λέει στην «Κ» η κ. Αμαλία Δραγανίγου, που έχει φαρμακείο στην Πετρούπολη. «Το πιο σοβαρό, όμως, είναι ότι πλέον λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά νέοι άνθρωποι, ακόμα και κάτω των 30 ετών, ενώ παλαιότερα, παρόμοια φαρμακευτική αγωγή αφορούσε κυρίως ηλικιωμένους».

Η τάση αυτή καταγράφεται και στα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Eτσι, το 2010 πωλήθηκαν 8,4 εκατομμύρια σκευασμάτων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, όταν το 2006 είχαν πωληθεί 6,49 εκατομμύρια. Δηλαδή, αύξηση σχεδόν 2 εκατομμυρίων κουτιών ή 30% από το 2006 στο 2010. Μάλιστα, η αύξηση ακολουθεί τον πυρετό της κρίσης: 2007 7,5 εκατ., 2008 8,03 εκατ., 2009 8,57 και 2010 8,4 εκατ. Oχι τυχαία, η κατάθλιψη έχει χαρακτηριστεί η ασθένεια της κρίσης. Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η κατανάλωση και των αγχολυτικών φαρμάκων (9,3 εκατ., παρ’ ότι οι γιατροί έχουν γίνει πιο φειδωλοί στη συνταγογράφησή τους), καθώς και των υπναγωγών - ηρεμιστικών (2,1 εκατ.).

«Το παρατεταμένο στρες λόγω οικονομικής κατάστασης γίνεται δυσβάσταχτο πλέον. Οι πολίτες βλέπουν μπροστά τους ένα αδιέξοδο, δεν είναι όπως παλιότερα, όταν όποιος έπεφτε σηκωνόταν πιο εύκολα», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Λώλης, διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής Σισμανογλείου Νοσοκομείου. Μεγάλο μέρος των ραντεβού του κ. Λώλη αφορούν θύματα του ακήρυχτου οικονομικού πολέμου. «Eρχονται άνθρωποι απελπισμένοι, άνθρωποι που ξαφνικά είδαν το επίπεδο ζωής τους να καταρρέει, άνεργοι ή επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν. Eνας απ’ αυτούς έψαχνε ακόμα και θέση λαντζέρη, χωρίς επιτυχία». Στην πλειοψηφία τους είναι 30-50 ετών, όπου δεν είναι εύκολο ένα καινούργιο ξεκίνημα.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι πρωτίστως ασθενείς. Το πρώτο που χρειάζονται είναι δουλειά, κοινωνική προστασία κι ένα δίκτυο κοινωνικών σχέσεων», τονίζει ο ψυχίατρος κ. Γιώργος Νικολαΐδης.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

15 Μαρτίου 2011, 00:29:32
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

psycho-action


ηκαταθλιψη ειναι μια αληθινα επωδυνη νοσος-ο πονος για οσους την εχουν βιωσει ειναι πραγματικα αφορητος,χωρις συγκεκριμενη εστια -οπως το αλγος ενος καταγματος-.επισης ειναι και μια κατασταση του "νου'' με αρνητικη θεωρηση ολων των πτυχων τησ ζωης.διαχωριζεται σαφως απο τις αντιδρασεις σε μια στρεσσογονα κατασταση-πενθος,οικονομικη δυσπραγια,διαζυγιο-. δεν αρκει ενα αντικαταθλιπτικο για να παλεψεις με την καταθλιψη( δεν μιλαω για τις καταθλιψεις των αναπηρικων συντταξεων).φυσικα οι λεξεις -οροι δεν εχουν και μεγαλη σημασια.μπορει να γινει χρονια κατασταση-νοσος οπως η π.χ νεφρικη ανεπαρκεια.η επιστημονικη-ιατρικη αληθεια    θα βοηθησει περισσοτερο στην παλη κατα του στιγματος της ψυχικης νοσου που ταλαιπωρει ατομα και οικογενειες.

15 Μαρτίου 2011, 08:07:02
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που εμφανίζονται με ψυχοσωματικές επιπτώσεις χωρίς ιστορικό στο παρελθόν. Και στις δύο περιπτώσεις υφίσταται έλλειψη υγείας με βάση τον ορισμό του WHO. Ο διαχωρισμός τίθεται καθαρά με βάση την ιεράρχηση των αναγκών:
α) Αυτοί που υπόκεινται σε έλλειψη βασικών για την επιβίωση αγαθών (πχ έλλειψη φαγητού, απώλεια στέγης, κλπ).
β) Αυτοί που υπόκεινται σε αδυναμία συνέχισης της ζωής που έκαναν και νιώθουν αίσθημα ντροπής έναντι του κοινωνικού τους περίγυρου (πχ δεν μπορούν να συνεχίσουν να έχουν την ίδια νυκτερινή ζωή, την ίδια εμφάνιση ρούχων, κλπ)

Μπορεί να φανεί περίεργο αλλά κατάθλιψη με πιο έντονα συμπτώματα κάνουν οι (β) και είναι και αυτοί που θα καταφύγουν πιο εύκολα σε φαρμακευτική αγωγή.
Οι επικίνδυνοι για απόσυρση, για αυτοκτονία, χωρίς να εμφανίσουν την τυπική εικόνα της κατάθλιψης, που δεν θα διεκδικήσουν φαρμακευτική αγωγή είναι οι (α).

Οι (α) χρειάζονται άμεση βοήθεια από το κράτος, οι (β) χρειάζονται άμεση βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους τους για να κάνουν μια νέα αρχή.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

15 Μαρτίου 2011, 09:52:43
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων

Υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δυο κατηγορίες, και αυτοί που δεν τους χωρίζουν. Ο Τομ ο Ρόμπινς (αμερικανός φιλόσοφος) στο βιβλίο του "Τρυποκάρυδος", υπερθεματίζει υποστηρίζοντας: "Υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δυο κατηγορίες, και αυτοί που ξέρουν κάτι παραπάνω."
Σχετικό είναι και το inside joke των προγραμματιστών που λέει ότι: "Yπάρχουν 10 κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που καταλαβαίνουν το δυαδικό και οι άλλοι."
Ο Harry ο Truman (αμερικανός πρόεδρος), κάποτε είπε «All my economists say, "On the one hand - on the other hand". Give me a one-handed economist!».

Η κατάσταση που περιγράφεται στο (αμέσως) παραπάνω ποστάρισμα, πιστεύω ότι έχει τις ρίζες της στη δεκαετία των 80ζ, όταν οδηγηθήκαμε σε αθρόα αποβιομηχάνιση (τί να πρωτοθυμηθεί κανείς; Μίσκο, Πειραϊκή-Πατραϊκή, Αλευρόμυλοι Αγίου Γεωργίου, ψυγεία Ιζόλα, κοτόπουλα Βοκτάς, φρυγανιές Βοσινάκης; ) και  προκρίθηκε για τη χώρα μας από τον Αντρέα τον Παπαντρέο ως εθνική στρατηγική η στροφή στην αγροτοκτηνοβασία για να πάρει τζίπ και να πιεί ουίσκυ η ύπαιθρος.

Γειώθηκαν έτσι σταδιακά η μία μετά την άλλη όλες οι σημαντικές βιομηχανικές πόλεις της Ελ: Ο Πειραιάς (Παπαστράτος-Κεράνης λήξις, ακόμα και οι ναυτιλιακές μετακόμισαν Β. προάστια) περιορίστηκε να παίζει το ρολάκι «προαστίου-επινείου των Αθηνών», η Πάτρα παίζει το «τρελό καρναβάλι», ο Βόλος έγινε «γραφικό μέρος για τσίπουρα», η πάλαι-ποτέ καπνομάνα Καβάλα δορυφόρος της "ερωτικής πόλης" (των Αθηνέζων) Θεσσαλονίκης κι η Βέτλανς-Νάουσσα (κάποτε λέγονταν μικρό Μάντσεστερ λόγω της ανθούσας κλωστοϋφαντουργίας) έχει τώρα 70% ανεργία.
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Απριλίου 2011, 11:13:35 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

30 Ιουνίου 2011, 13:22:49
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δραματική αύξηση σημειώνουν οι αυτοκτονίες στη χώρα μας, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. «Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και οι επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν μια σημαντική αύξηση σε ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η οποία αγγίζει το 40%» αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης για την αύξηση των αυτοκτονιών λόγω της οικονομικής κρίσης και των κυκλωμάτων τοκογλυφίας,

Παρά την αύξηση αυτή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών παγκοσμίως (λιγότερες από 6,5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους το 2010), όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας.

Το έγγραφο του υπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έχει επισημάνει ότι «η πίεση που ασκείται από τη δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί επαγγελματίες και συμπολίτες μας σε ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, αλλά και η αλματώδης αύξηση της ανεργίας, οδηγεί σε αδιέξοδο αρκετούς Έλληνες, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών την τελευταία περίοδο».

Μόνο στην Κρήτη, όπως έχει επίσης επισημάνει ο κ. Αυγενάκης, έχουν σημειωθεί την τελευταία περίοδο 20 αυτοκτονίες, με πρόσφατη πιο πρόσφατη αυτήν ενός επιχειρηματία στην Κεντρική Λαχαναγορά της πόλης του Ηρακλείου, η οποία φαίνεται πως σχετίζεται με τις πιέσεις που ασκούν σε επιχειρηματίες κυκλώματα τοκογλύφων και εκβιαστών.

Για τα πανελλαδικά κυκλώματα τοκογλυφίας είχε ερωτηθεί από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Αστέριο Ροντούλη και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και με έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ενημερώνει ότι το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο της αποστολής του για την πρόληψη και την καταστολή της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και του οικονομικού εγκλήματος και με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, προβαίνει σε ενέργειες που στοχεύουν στην αποκάλυψη και εξάρθρωση κυκλωμάτων τοκογλυφίας.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθυμίζει ότι «η συνήθης διαδικασία περιλαμβάνει τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων στα εμπλεκόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα και την άρση του τραπεζικού απορρήτου, με στόχο την αποκάλυψη "μαύρου χρήματος" και παράνομης διακίνησης κεφαλαίων».

8 Ιουλίου 2011, 23:54:53
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Αύξηση αυτοκτονιών και ασθενειών λόγω της οικονομικής κρίσης

Η οικονομική κρίση αποτελεί σήμερα την κύρια αιτία αύξησης των αυτοκτονιών σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα σε αμερικανικά ΜΜΕ, το οικονομικό αδιέξοδο και κυρίως η ανεργία έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην απόφαση να θέσουν τέλος στη ζωή τους.

Όπως σημειώνεται, σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία που έχουν πληγεί περισσότερο παρουσιάζεται αύξηση της αυτοχειρίας λόγω της απόγνωσης. Σύμφωνα με δηλώσεις ακαδημαϊκών, οι αυτοκτονίες είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου» μπροστά σε μια γενικευμένη κατάθλιψη, καθώς είναι φανερά τα σημάδια της κρίσης στην πνευματική υγεία.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι στη χώρα μας η ανεργία έχει διπλασιαστεί και κατά συνέπεια αυξήθηκε κατακόρυφα και ο αριθμός των αυτόχειρων. Το 2010 υπήρξαν γύρω στις 7 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.

Ο δρ Ντέιβιντ Στάκλερ, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, ο οποίος έλαβε μέρος στη σχετική έρευνα, δήλωσε ότι «οι αυτοκτονίες μειώνονταν πριν από την οικονομική κρίση και ξαφνικά άρχισαν να αυξάνονται ταυτοχρόνως σε όλες σχεδόν τις χώρες που δοκιμάζονται από την κρίση», προσθέτοντας επίσης ότι «επιπλέον, οι συνέπειες του άγχους στην υγεία, όπως καρδιοπάθειες και καρκίνος, θα γίνουν εμφανείς ύστερα από αρκετά χρόνια».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

12 Ιουλίου 2011, 10:15:13
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

18 Ιουλίου 2011, 18:48:44
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος




Το αγόρι στο οποίο ανήκει η ζωγραφιά είναι 10 ετών. Η οικογένειά του αδυνατεί να αποπληρώσει το στεγαστικό της δάνειο. Το παιδί αγχώθηκε σε σημείο εμμονής



Ενα κορίτσι 8 ετών, με άνεργο γονιό, ζωγράφισε τον εαυτό του. Η παιδοψυχίατρος Εφη Μπάρλου τής είχε ζητήσει να δείξει στο χαρτί πώς νιώθει.





Ηταν τις πρώτες ημέρες της αγανάκτησης. Τότε που ακούγονταν μόνο οι σφυρίχτρες και τα ταμπούρλα, όχι κρότοι από τα χημικά ή γδούποι από τα σπασίματα στα μάρμαρα της πλατείας. Μια μητέρα είχε κατέβει στο Σύνταγμα με την κόρη της. Γύρω της χιλιάδες φωνές συντονίζονταν στην ίδια λέξη: «Κλέφτες». Φώναξε και αυτή. Το κοριτσάκι που δεν έμοιαζε πάνω από πέντε ετών, της τράβηξε το χέρι και τη ρώτησε: «Γιατί φωνάζουμε; Εμένα δεν μου έχει κλέψει κανείς τα παιχνίδια μου».
Είχε ακούσει τότε συνθήματα θυμού και απογοήτευσης που η ηλικία της δεν της επέτρεπε να κατανοήσει. Δεν χρειαζόταν όμως να βρεθεί στο Σύνταγμα για να βιώσει τα αδιέξοδα και τους φόβους που προκαλεί η οικονομική κρίση στις ελληνικές οικογένειες. Αρκούσε να κρυφακούσει έναν διάλογο των γονιών, να σηκώσει το τηλέφωνο όταν καλεί η τράπεζα για την εξόφληση του στεγαστικού δανείου, να δει τον πατέρα της στο σπίτι χωρίς δουλειά.
Τον τελευταίο χρόνο η παιδοψυχίατρος Εφη Μπάρλου καλείται όλο και πιο συχνά να αντιμετωπίσει παιδικά άγχη που σχετίζονται με την οικονομική κρίση. Τα παιδιά που βλέπει δεν μπορούν πάντα να περιγράψουν με λόγια ό,τι συμβαίνει στο σπίτι τους. Οσο πιο μικρή η ηλικία τόσο πιο άγουρο το λεξιλόγιο. Μπορούν όμως να ζωγραφίσουν. Οταν συναντήσαμε την κ. Μπάρλου είχε στα χέρια της δύο σκίτσα. Στο ένα εικονίζεται μια οικογένεια που εγκαταλείπει το σπίτι της. Τα πρόσωπα των γονιών είναι θλιμμένα. Το παιδί σέρνει ένα βαλιτσάκι. Στο άλλο, ένα κοριτσάκι κλαίει. Μόνο τα δάκρυα έχουν χρώμα στο σκίτσο. Μεγάλες γαλάζιες σταγόνες που δείχνουν το μέγεθος της θλίψης.


ΕΦΙΑΛΤΕΣ. Η πρώτη ζωγραφιά ανήκει σε ένα αγόρι 10 ετών. Μια μέρα είχε σηκώσει το τηλέφωνο στο σπίτι. «Είμαστε από την τράπεζα. Ψάχνουμε τον πατέρα σου», του είπαν. Είχε ακούσει συζητήσεις των γονιών του για το στεγαστικό δάνειο, που αδυνατούσαν να το πληρώσουν. Αγχώθηκε σε σημείο εμμονής. Αρχισε ξανά τα βράδια να επισκέπτεται το κρεβάτι των γονιών. Μια συνήθεια που είχε κόψει ύστερα από πολύ κόπο. Η άλλη ζωγραφιά ήταν ενός κοριτσιού 8 ετών. Η κ. Μπάρλου τής είχε πει να της δείξει πώς νιώθει. Ο πατέρας της είχε απολυθεί τον χειμώνα από την εργασία του. Τα βράδια έβλεπε εφιάλτες. Μια μεγάλη αρκούδα, έλεγε, την κυνηγούσε για να τη φάει. Ηταν η κρίση. Το ίδιο όνειρο εκμυστηρεύτηκαν στην παιδοψυχίατρο και άλλα δύο κορίτσια που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, αλλά είχαν και αυτά απολυμένους γονείς. Η κ. Μπάρλου θεώρησε τη σύμπτωση τυχαία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αγχώδεις διαταραχές που εμφανίζουν αυτή την περίοδο τα παιδιά δεν μπορούν να συνδεθούν γραμμικά με την οικονομική κρίση. Η ψυχολογία τους δεν επηρεάζεται τόσο από τις αλλαγές στον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά κυρίως από τους καβγάδες, τις ανατροπές, τη θλίψη που καθρεφτίζεται στα πρόσωπα των γονιών. «Τα παιδιά προσαρμόζονται. Αυτό που τους λείπει δεν είναι η οικονομική άνεση. Το βασικό είναι να χειριστούν το πρόβλημα καλά οι γονείς. Είναι σημαντικό να είναι ειλικρινείς. Να λένε την αλήθεια τηρώντας τον ρόλο του γονέα. Του ανθρώπου που είναι εκεί για να προστατεύσει, για να φροντίσει», λέει η Αρτεμις Τσίτσικα, παιδίατρος και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Τα παιδιά έχουν "κεραίες". Δύσκολα τους κρατά κρυφά όσα συμβαίνουν στο σπίτι. Η ενημέρωσή τους όμως πρέπει να γίνει σωστά. Οσα δεν γνωρίζουν τα παιδιά τα συμπληρώνουν με τη φαντασία τους», εξηγεί η κ. Μπάρλου.
Η φαντασία δεν πλάθει μόνο εφιάλτες, αλλά βάζει τα παιδιά να παίζουν και ρόλους που δεν αρμόζουν στην ηλικία τους. Να αναλαμβάνουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Οπως συνέβη με δύο μαθητές της Α' και Β' Δημοτικού. Η κ. Μπάρλου θυμάται ότι αρνούνταν να πάνε στο σχολείο για να μείνουν στο σπίτι και να κάνουν παρέα στον άνεργο πατέρα τους. Συχνά προσποιούνταν ότι ήταν άρρωστα. Οτι τους πονούσε η κοιλιά τους. «Ηθελαν να στρέψουν το ενδιαφέρον της οικογένειας πάνω τους. Να σταματήσουν οι τσακωμοί των γονιών», λέει.


ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ. Οι επιπτώσεις της διαχείρισης των οικονομικών δυσκολιών από μια οικογένεια μπορεί να επηρεάσουν και τους εφήβους. «Στις ηλικίες τους υπάρχει προσκόλληση στον παρόντα χρόνο. Νομίζουν πως ό,τι άσχημο συμβαίνει θα διαρκέσει για πάντα. Ζουν για τη στιγμή και δεν μπορούν να συλλάβουν με τον τρόπο σκέψης τους ότι είναι κάτι που θα τελειώσει. Εξιδανικεύουν καταστάσεις, αλλά απογοητεύονται και πολύ εύκολα», λέει η κ. Τσίτσικα.
Θυμάται την ιστορία μιας 14χρονης. Ο πατέρας της είχε απολυθεί και η μητέρα της είχε αναγκαστεί να βρει δουλειά. Η κοπέλα ανέλαβε περισσότερες ευθύνες στο σπίτι. Η μετάβαση όμως έγινε απότομα, στη σκιά διαφωνιών και τσακωμών ανάμεσα στους γονείς. Υστερα από λίγο καιρό κλείστηκε στον εαυτό της, εμφάνισε έντονο άγχος και προβλήματα στη διατροφή. Χρειάστηκαν συνεδρίες με τους γονείς για να διαχειριστούν όλοι μαζί την κρίση στο σπίτι τους. «Ισως η περίοδος που διανύουμε είναι και μια ευκαιρία για να φτάσουμε πιο βαθιά στις σχέσεις μας. Για να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες», λέει η κ. Τσίτσικα.
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Ιουλίου 2011, 21:32:23 από alfie »

19 Ιουλίου 2011, 21:57:50
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η Ελλάδα αποτελεί την πιο απαισιόδοξη χώρα του κόσμου, με το δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης να «πέφτει», για πρώτη φορά, στις 41 μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen, ο παγκόσμιος δείκτης «έπεσε», για πρώτη φορά, μετά το 2009, κάτω από τις 90 μονάδες, με την τάση ανόδου, που είχε παρατηρηθεί, να ανακόπτεται.

Στο δείκτη της Παγκόσμιας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen, οι 100 μονάδες αποτελούν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας. Οι γεωγραφικές περιοχές της Ασίας/Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής, παρά την απότομη πτώση τους, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με 98 και 94 μονάδες, αντίστοιχα. Από την άλλη μεριά, η Ευρώπη με 74 μονάδες και η Βόρεια Αμερική με 81 αποτελούν τις πιο απαισιόδοξες γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη.

Εννέα στις δέκα πιο αισιόδοξες χώρες προέρχονται από την Ασία/Ειρηνικό και Μέση Ανατολή, ενώ οκτώ στις δέκα πιο απαισιόδοξες προέρχονται από την Ευρώπη. Η Ινδία παραμένει η πιο αισιόδοξη χώρα του πλανήτη, με την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, όμως, να "πέφτει" στις 126 μονάδες, ενώ την ακολουθούν οι Φιλιππίνες με 115 και η Ινδονησία με 112. Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς, για πρώτη φορά, καταλαμβάνει την τελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 41 μονάδες. Η εντεινόμενη οικονομική ύφεση, σε συνδυασμό με τις γενικευμένες δημόσιες διαμαρτυρίες, "έριξαν" την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη στην Ελλάδα τέσσερις μονάδες, σε σχέση με τον περασμένο τρίμηνο και την οδήγησαν στο χαμηλότερο επίπεδό της. Τις υπόλοιπες τελευταίες θέσεις της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης συμπληρώνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία (42 μονάδες), η Ουγγαρία (43), η Κροατία (45) και η Ρουμανία (47).

Άλλαξαν συνήθειες

Εννέα στους δέκα Έλληνες καταναλωτές θεωρούν πως η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, ενώ εξίσου μεγάλο ποσοστό από αυτούς πιστεύει πως η κρίση θα παραταθεί και τους επόμενους μήνες, που έρχονται. Η μεγαλύτερη ανησυχία των καταναλωτών στην Ευρώπη, το δεύτερο τρίμηνο του 2011, είναι η αύξηση στους λογαριασμούς του νοικοκυριού, ενώ για την Ελλάδα παραμένουν ως πρώτες ανησυχίες η εργασιακή ασφάλεια και η οικονομία, με ποσοστά που είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη (39% και 38%, αντίστοιχα), αποτυπώνοντας το κλίμα ανασφάλειας και προβληματισμού, που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πως δεν τους περισσεύουν καθόλου χρήματα ανεβαίνει συνεχώς τον τελευταίο χρόνο και πλέον ένας στους τρεις (34%) δηλώνει πως δεν διαθέτει χρήματα, μετά την κάλυψη των βασικών αναγκών του. Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό από όσους τελικά περισσεύουν χρήματα, τα ξοδεύει για αποπληρωμή δανείων, πιστωτικών καρτών και άλλων χρεών (35%).

Σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων (91%) αναγκάστηκε να αλλάξει τις αγοραστικές συνήθειές του, εξαιτίας της κρίσης, με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να έχει μειώσει τα χρήματα, που δαπανά, για τη διασκέδαση εκτός σπιτιού (80%) και για την αγορά νέων ρούχων (75%), ενώ ένα πολύ υψηλό ποσοστό (68%) έχει στραφεί σε φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα, ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.

12 Σεπτεμβρίου 2011, 00:02:05
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στις αυτοκτονίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 η Ελένη Μπεκιάρη, μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κλίμακα.

Όπως επισήμανε, αιτία για το ένα τέταρτο των αυτοκτονιών τον τελευταίο χρόνο ήταν οικονομικοί λόγοι.

Είπε ότι οι κλήσεις στη γραμμή υποστήριξης 1018, έχουν τετραπλασιαστεί από το 2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που επεξεργάζεται η «Κλίμακα», 4.042 άνθρωποι πέθαναν αυτοκτονώντας στην Ελλάδα, το διάστημα 1999-2009. Από τους οποίους, οι 3.288 ήταν άντρες και οι 754 γυναίκες (αναλογία αντρών-γυναικών 4 προς 1).

Τα τελευταία χρόνια οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα ακολουθούν αυξητική τάση. Το 2009 καταγράφηκαν 393 αυτοκτονίες (333 άντρες και 58 γυναίκες), σε σχέση με 328 αυτοκτονίες το 2007 (268 άντρες και 60 γυναίκες). Παράλληλα, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, που εκτιμάται ότι είναι δέκα με είκοσι φορές περισσότερες (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).

Η «Κλίμακα» -που λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2007- τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, η φετινή επέτειος της 10ης Σεπτεμβρίου προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια, που αυτή προκαλεί, μπορούν να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται συχνότερα σε ανέργους απ’ ότι σε εργαζόμενους» .

Μέλη της «Κλίμακας» θα μεταβούν στο Πεκίνο για να παρακολουθήσουν το διεθνές συνέδριο για την πρόληψη των αυτοκτονιών. Επιστρέφοντας και έχοντας τα νέα δεδομένα θα ξεκινήσει και η ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο , σε παγκόσμια κλίμακα.

Η 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΠΟΥ, ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή στο τραγικό γεγονός

16 Σεπτεμβρίου 2011, 15:17:44
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτριος


Ένας από αυτους να πέθαινε ως καμικάζι ζωσμένος με εκρηκτικα!Μαντευετε πως!

10 Οκτωβρίου 2011, 13:14:08
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων έχει η κρίση χρέους που πλήττει την χώρα, καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών, ενώ όλο και περισσότεροι στρέφονται στα ναρκωτικά και στην πορνεία και ραγδαία αύξηση παρατηρείται στα κρούσματα μόλυνσης με τον ιό HIV, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση βρετανών ερευνητών.

Τα σκληρά οικονομικά μέτρα λιτότητας και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας προκαλούν κατάθλιψη σε ολοένα και περισσότερους πολίτες και ωθούν στην εξάρτηση από ουσίες, ενώ η συρρίκνωση των ιατροφαρμακευτικών δαπανών του δημοσίου περιορίζει τις δυνατότητες των ανθρώπων να έχουν ιατρική βοήθεια.

"Η εικόνα της υγείας στην Ελλάδα είναι ανησυχητική," τονίζει ο Ντέιβιντ Στάκλερ, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ της Βρετανίας, ο οποίος δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του στην ιατρική επιθεώρηση Lancet. "Διαπιστώνουμε... ανησυχητικές τάσεις--διπλασιασμό των αυτοκτονιών, αύξηση των ανθρωποκτονιών, αύξηση κατά 50% των κρουσμάτων μόλυνσης με HIV και οι πολίτες αναφέρουν ότι η υγεία τους επιδεινώνεται, αλλά δεν επισκέπτονται γιατρό παρότι νιώθουν ότι θα έπρεπε," υπογραμμίζει.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε 17% αύξηση των αυτοκτονιών από το 2007 ως το 2009, ενώ από επίσημα στοιχεία που προβλήθηκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, από 25% ως 40%.

Σημειώνεται πως το πόρισμα της μελέτης προτείνεται, από τον Μάρτιν Μακί της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και συνεργάτη του Στάκλερ, να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους. "Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μία προειδοποίηση του τι μπορεί να συμβεί αν πραγματοποιηθούν σημαντικές περικοπές στον τομέα της υγείας εξαιτίας της ύφεσης," τόνισε σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

Προηγούμενη έρευνα του Μακί, του Στόκερ και άλλων επιστημόνων, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, διαπίστωσε ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας στην Ευρώπη αυξήθηκαν σημαντικά τη διετία 2008-2009 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της μείωσης των εισοδημάτων και της αύξησης της ανεργίας. Ελλάδα και Ιρλανδία ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο.

Στην τελευταία έρευνα διαπιστώνεται επίσης μία σημαντική αύξηση στα κρούσματα μόλυνσης με HIV στην Ελλάδα κατά τα τέλη του 2010 και εκτιμάται πως τα κρούσματα του ιού του AIDS θα αυξηθούν κατά 52% φέτος.

Επίσης, αυξήθηκαν κατά 20% τα ποσοστά χρηστών ηρωίνης το 2009 ενώ συγχρόνως οι περικοπές στον προϋπολογισμό το 2009 και το 2010 οδήγησαν στην κατά 30% μείωση των κρατικών προγραμμάτων βοήθειας των τοξικομανών και παροχής υπηρεσιών πρόληψης κατά του HIV. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένοι τοξικομανείς μολύνονται σκοπίμως με τον HIV, προκειμένου να λάβουν το μηνιαίο επίδομα των 700 ευρώ και συντομότερη ένταξη στα προγράμματα υποκατάστασης για τους χρήστες.

Τέλος, λόγω της κρίσης, εντάθηκαν οι σχέσεις της Ελλάδας με τις φαρμακευτικές εταιρίες καθώς επιβλήθηκαν μεγάλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και με απλήρωτους λογαριασμούς να επιβαρύνουν περαιτέρω τις φαρμακευτικές εταιρίες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πχ η ελβετική εταιρία Roche να διακόψει την προμήθεια φαρμάκων για τον καρκίνο σε ορισμένα κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδας καθώς δεν τα έχουν πληρώσει και οι ασθενείς να κληθούν να τα προμηθευτούν από φαρμακεία.

Αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες υποχρεώνονται να δεχτούν, αντί μετρητών χρημάτων, ελληνικά κρατικά ομόλογα για την αποπληρωμή ορισμένων υπέρογκων χρεών. Την ίδια στιγμή όπως αναφέρει η μελέτη οι περικοπές της τάξης του 40% στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, με άμεσο αποτέλεσμα την έλλειψη προσωπικού και φαρμάκων και το "λάδωμα" του υπάρχοντος προσωπικού προκειμένου να γλιτώσουν από τις μεγάλες  ουρές και την αναμονή στα υπερφορτωμένα νοσοκομεία.

Νοσοκομεία στα οποία την ίδια στιγμή οι ασθενείς αυξάνονται κατά 24% καθώς η κρίση τους στρέφει από τα ιδιωτικά νοσοκομεία στα δημόσια. Ταυτόχρονα ένα 15% των ασθενών αποφεύγουν να πάνε στον γιατρό ή τον οδοντίατρο λόγω των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία.

Αυτό όμως που είναι ανησυχητικό είναι ότι αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου. Όπως δήλωσε ο δόκτωρ Αλέξανδρος Κεντικελένις του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στο ΒΒC "πολλές από τις επιπλοκές θα αργήσουν  να εκδηλωθούν. Στην μεγάλη ύφεση (του 1928) χρειάστηκαν πέντε χρόνια προκειμένου να δούμε τα συμπτώματα της κρίσης στην υγεία των Αμερικανών”.


15 Οκτωβρίου 2011, 17:23:13
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Αυξημένες επισκέψεις στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, ανάλογη αύξηση της ανεργίας με τις ανθρωποκτονίες και τα διαζύγια, καθώς και σημαντική σχέση των αυτοκτονιών με το μέσο εισόδημα, καταγράφουν τα πρώτα στοιχεία που αφορούν την αρχή της κρίσης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, δεδομένα των οποίων ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας, φαίνεται σημαντική συσχέτιση μεταξύ ποσοστού ανεργίας και επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία και το τμήμα επειγόντων του Αιγινητείου Νοσοκομείου, θετική συσχέτιση της ανεργίας με τις ανθρωποκτονίες και αύξηση των διαζυγίων λόγω της ανεργίας έως το 2008.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρα στοιχεία για τις αυτοκτονίες, αλλά εκτιμούν ότι το μέσο και χαμηλό εισόδημα σχετίζεται άμεσα με αυτές.
 
Οι καθηγητές ψυχιατρικής Γεώργιος Χριστοδούλου, Ελευθέριος Λύκουρας, Γεώργιος Παπαδημητρίου, Δημήτριος Πλουμπίδης, αναφερόμενοι στα διεθνή δεδομένα και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του πληθυσμού, τόνισαν ότι οι "οικονομικές κρίσεις (κραχ του '29 στις ΗΠΑ, οικονομική κατάρρευση των πρώην σοβιετικών χωρών στις αρχές του '90, ασιατική οικονομική κρίση στο τέλος του '90) οδήγησαν σε δραματική αύξηση αυτοκτονιών, ανθρωποκτονιών, γενικής νοσηρότητος, θανάτων και κατάθλιψης".
 
Οι επιστήμονες λένε ότι είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση φτώχειας και ψυχικών διαταραχών και επισήμαναν ότι σε αρκετές χώρες ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης παρατηρήθηκε, σε συνάρτηση με την ανεργία, σημαντική αύξηση αυτοκτονιών, κατά καιρούς.
 
Μάλιστα, τονίζουν ότι στις ψυχικές και ψυχοπαθολογικές επιπτώσεις της ανεργίας περιλαμβάνονται: η δυσφορία, η κατάθλιψη, το άγχος, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, η μείωση της ευεξίας και η μείωση της αυτοεκτίμησης.
 
"Όσο πιο μακρά είναι η διάρκεια της ανεργίας, τόσο πιο βαριές είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία" υποστηρίζουν και αναφέρουν ότι υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση οικονομικής δυσπραγίας και κατάθλιψης.
 
Έρευνα, σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι σε κάθε αύξηση κατά 1% της ανεργίας αντιστοιχεί αύξηση κατά 0,79% στις αυτοκτονίες και κατά 0,79% στις ανθρωποκτονίες. Αντίθετα, τα τροχαία ατυχήματα μειώνονται κατά 1,39%.
 
Οι καθηγητές ψυχιατρικής δηλώνουν ότι προγράμματα κοινωνικής στήριξης μπορούν να προφυλάξουν από την αυτοκαταστροφή και θέτουν το θέμα της περικοπής των δαπανών για την ψυχική υγεία στη χώρα μας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
15486 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Δεκεμβρίου 2018, 23:01:23
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7774 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Μαΐου 2019, 11:32:01
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5268 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Απριλίου 2023, 06:58:52
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3482 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Μαΐου 2023, 20:10:56
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
9362 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Απριλίου 2024, 07:17:53
από Argirios Argiriou