Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Ακρότητες ασφαλισμένων

<< < (33/46) > >>

GirousisN:
Συνοδός έκανε “τόπι” γιατρό του ΤΕΠ.

Ολοένα και περισσότερο τα “θερμά επεισόδια” σε βάρος του ιατρικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων, που γίνονται τα εξιλαστήρια “θύματα” για τις εντεινόμενες ελλείψεις σε προσωπικό/εξοπλισμό και τις μεγάλες αναμονές που προκαλούνται.

Ένα νέο επεισόδιο βίας καταγράφηκε στο ΓΝ Πατρών Νοσοκομείο “Ο Άγιος Ανδρέας”. Θύτης ο συνοδός ασθενή και θύμα ο εφημερεύον ειδικευόμενος γιατρός, που κάλυπτε ταυτόχρονα ανάγκες στα ΤΕΠ και στην Κλινική. Αφορμή η καθυστέρηση τη δεδομένη στιγμή για την εξέταση του ασθενή που περίμενε στα Επείγοντα, ενώ ο γιατρός είχε παραστεί ανάγκη να βρεθεί στην Κλινική.

Την οργή του για την συνεχιζόμενη έκθεση του υγειονομικού προσωπικού σε απαράδεκτο κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά του καθώς και για την προσπάθεια υποβάθμισης συχνά των γεγονότων αυτών, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κίνημα Νέων Ιατρών. Απαιτεί, παράλληλα, τη νομική και κάθε άλλη απαραίτητη αρωγή της Διοίκησης του Νοσοκομείου προς το γιατρό-θύμα, ενώ ζητά να δοθεί άμεση θεσμική λύση στο αυξανόμενο πρόβλημα της προστασίας των σκληρά εργαζόμενων νοσοκομειακών γιατρών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Τη λύπη του και την αμέριστη συμπαράστασή του στον ειδικευόμενο γιατρό που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας.

“Καλούμε την τοπική κοινωνία να καταδικάσει παρόμοια φαινόμενα βιαιοπραγίας στους χώρους Υπηρεσιών Υγείας, να απομονώσει έκνομες συμπεριφορές και να προστατέψει με κάθε τρόπο τη ζωή και την ακεραιότητα κάθε εργαζόμενου στον Τομέα Υγείας” τονίζει.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣυνοδός έκανε “τόπι” γιατρό του ΤΕΠ.

.. στο ΓΝ Πατρών Νοσοκομείο “Ο Άγιος Ανδρέας”. Θύτης ο συνοδός ασθενή και θύμα ο εφημερεύον ειδικευόμενος γιατρός, που κάλυπτε ταυτόχρονα ανάγκες στα ΤΕΠ και στην Κλινική. Αφορμή η καθυστέρηση τη δεδομένη στιγμή για την εξέταση του ασθενή που περίμενε στα Επείγοντα, ενώ ο γιατρός είχε παραστεί ανάγκη να βρεθεί στην Κλινική.

... εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας.  “Καλούμε την τοπική κοινωνία να καταδικάσει παρόμοια φαινόμενα βιαιοπραγίας στους χώρους Υπηρεσιών Υγείας, να απομονώσει έκνομες συμπεριφορές και να προστατέψει με κάθε τρόπο τη ζωή και την ακεραιότητα κάθε εργαζόμενου στον Τομέα Υγείας” τονίζει.
--- Τέλος παράθεσης ---
   Όχι γιατρό του ΤΕΠ αλλά γιατρό στα ΤΕΠ. Δεν ξέρω αν υπάρχει αμιγές ΤΕΠ σε κάποιο νοσοκομείο... (βέβαια οι ΓΙ εφημερεύουν στα ΤΕΠ, ποιος ξέρει...).
    Ο συνάδερφος ήταν ειδικευόμενος που κάλυπτε, όπως όλοι μας, τα ΤΕΠ.  Οι ειδικευόμενοι δεν έχουν δικαιώματα γιατρού ΕΣΥ και. όπως το έχουμε ματαπεί, μπορείς να τους δείρεις άφοβα... Το θέμα είναι γιατί ο ειδικός δεν τον κάλυψε ώστε να πάει να εξεταστεί στο ΤΕΠ (όχι πολύ μακριά, εκεί ήταν) και να καταχωρηθεί ως ξυλοδαρμός και μετά άμεσα να πάει στην Ασφάλεια για καταγγελία-μήνυση. Ας τον κάλυπταν και ας έφευγε απο την εφημερία. Θα τολμούσε η διοίκηση να τον εγκαλέσει; (θα μου πείτε θα τον κάλυπτε ο ειδικός; ).
   Ο ΙΣ λέει για καταδίκες και άλλες τέτοιες ...τρίχες. Ε, ναι, και εγώ καταδικάζω ρο συμβάν. Και όλα τα κόμματα επίσης, τζάμπα είναι η καταδίκη. Πιθανόν να το καταδικάζει και ο δράστης (που με πρώτη ευκαιρία θα ξαναδείρει και θα ...ξανακαταδικάσει). Μηνύσεις, νομική κάλυψη και όχι καταδίκες.
   Από την άλλη η διοίκηση του νοσοκομείου χύνει κροκοδείλια δάκρυα, καταδικάζει και εκείνη και ήδη λαμβάνει μέτρα (θα μετακινήσουν τα έπιπλα και τους στατούς των ορών και θα ενισχύσουν το προσωπικό ασφαλείας δλδ θα το διπλασιάσουν -πόσο κάνει δύο φορές το μηδέν; - για διάρκεια ΣΚ να υποθέσω; ):

--- Παράθεση --- Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας της Πάτρας, Θεόδωρος Σερεμέτης καταδικάζει κατηγορηματικά τα περιστατικά βίας που συμβαίνουν εναντίον του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου. Παράλληλα επισημαίνει ότι ήδη λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα για την αναδιάταξη του χώρου του Τμήματος Επειγόντων και την ενίσχυση του προσωπικού ασφαλείας στο χώρο, ώστε να εκμηδενιστούν τέτοιου είδους καταστάσεις.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

"H Διοίκηση του ΓΝΠ καταδικάζει κατηγορηματικά τα περιστατικά βίας που συμβαίνουν εναντίον του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου.Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που μάχονται καθημερινά, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, υπηρετώντας το συνάνθρωπο και σώζοντας ανθρώπινες ζωές.

Το επεισόδιο που συνέβη το βράδυ την περασμένης Τρίτης στο Τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου, λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή ενός εξαίρετου και υποδειγματικού ειδικευόμενου γιατρού, ο οποίος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ενώ εφημέρευε και παρακολουθούσε ασθενείς τόσο στην κλινική, όσο και στα επείγοντα, δέχτηκε απρόκλητα, επίθεση από συνοδό ασθενούς και απόπειρα στραγγαλισμού, καταλήγοντας αναίσθητος στο έδαφος.

Τέτοιου είδους περιστατικά όπου ασθενείς ή συνοδοί επιτίθενται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι απολύτως καταδικαστέα και η διοίκηση τα αντιμετωπίζει, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, με κάθε πρόσφορα ένδικο μέσο.

Λαμβάνονται παράλληλα ιδιαίτερα μέτρα για την αναδιάταξη του χώρου του Τμήματος Επειγόντων και την ενίσχυση του προσωπικού ασφαλείας στο χώρο, ώστε να εκμηδενιστούν τέτοιου είδους καταστάσεις."
--- Τέλος παράθεσης ---
   

Αδαμάντιος Σκούφαλος:

--- Παράθεση ---Θύτης ο συνοδός ασθενή και θύμα ο εφημερεύον ειδικευόμενος γιατρός, που κάλυπτε ταυτόχρονα ανάγκες στα ΤΕΠ και στην Κλινική. Αφορμή η καθυστέρηση τη δεδομένη στιγμή για την εξέταση του ασθενή που περίμενε στα Επείγοντα, ενώ ο γιατρός είχε παραστεί ανάγκη να βρεθεί στην Κλινική.
--- Τέλος παράθεσης ---

Για τον γιατρό-λάστιχο όλοι οι καταδικάζοντες δεν έχουν να πουν τίποτα ε;

Με την ευκαιρία εφημερεύων κι όχι εφημερεύον. Δεν είναι φαρμακείο!

Δ. Κουναλάκης:
Το γεγονός ότι οι διοικήσεις "ευχαριστούν" τον ταραξία που τους έδωσε την αφορμή να προσλάβουν και άλλους ψηφοφόρους που νομικά δεν έχουν και κανένα περιθώριο να κάνουν κάτι σε μια τέτοια περίπτωση, πως το βλέπετε;
Ούτε αυτή τη φορά είχαμε δήλωση υποστήριξης του υπουργού υγείας, μάλλον δεν ήταν δικός του υπάλληλος.... Ή λέτε να μην δείραν το γιατρό αρκετά;
Μήπως, αντι να προσλαμβάνουν φουσκωτούς (κυριολεκτώ και δεν χρησιμοποιώ την αργκό διάλεκτο), θα ήταν καλύτερα να προσλάβουν καμιά νοσηλεύτρια; Κι αυτή ξέρει να πάρει τηλέφωνο την αστυνομία σε μια τέτοια περίπτωση.

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜε αφορμή το περιστατικό που περιγράφεται στο προηγούμενο post αντιγράφω δημοσίευση (02/01/2016) του συμφορουμίστα Γενικού Ιατρού (και νυν Διευθυντή του Νοσοκομείου Αγρινίου) κ. Δημήτρη Μιχάλη στον τοίχο του στο facebook:

Χειροδικίες και «τσαμπουκάδες» στις δομές υγείας
Με αφορμή το ακόλουθο δημοσίευμα, αξίζει να ενσκήψουμε στο φαινόμενο αυτό που βασιλεύει τη χώρα μας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που πολίτες που προσέρχονται στα νοσοκομεία (κυρίως στα επείγοντα) συμπεριφέρονται απαράδεκτα. Αυτό για πολλούς λόγους.
Κάποιοι από το πολύ άγχος για το συμβάν.
Εδώ η ευθύνη των υγειονομικών να τους κατατοπίσουν, ενημερώσουν για τα πραγματικά δεδομένα και να τους ηρεμήσουν, είναι καθοριστική.
Κάποιοι γιατί μέσα από τις δυσκολίες που θα συναντίσουν (αναπόφευκτες ή απόρροια αμελείας υπαλλήλων), ξυπνάει το μένος τους για ένα άδικο κράτος που συναντούν συνέχεια μπροστά τους.
Και εδώ ο εκπολιτισμός του κράτους ως παρόχου υπηρεσιών (συνολικά) είναι αυτό που θα έδιδε τη λύση.
Κάποιοι γιατί βρέθηκαν μπροστά σε έναν αδιάφορο και ανεύθυνο λειτουργό που για κείνον η δουλειά του είναι «αγγαρεία» και όχι λειτούργημα. Και αυτό είναι εύκολα αντιληπτό από τον έχοντα ανάγκη πολίτη.
Εδώ μόνο η απομόνωση τέτοιων ¨λειτουργών¨ από τους λοιπούς και η αρμόζουσα τιμωρία μπορούν να θεραπεύσουν την πληγή.
Κάποιοι γιατί έχουν μάθει στη ζωή τους στο «εδώ και τώρα» και αδιαφορώντας για την σοβαρότερη κατάσταση άλλων συμπολιτών τους που προηγούνται, απαιτούν να είναι αυτοί η απόλυτη προτεραιότητα.
Εδώ δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με ψυχοκοινωνική παθολογία και λίγα μπορούν να γίνουν με τον ενδεδειγμένο χειρισμό, αν και ενδείκνυται να τον δοκιμάζουμε.
Κάποιοι άλλοι γιατί εκ φύσεως (είτε έχοντας κάκιστη παιδεία είτε αποτελούντες διαταραγμένες υποκοσμιακές προσωπικότητας, γνωστοί και ως «κουραδόμαγκες»), αγνοούν κάθε κανόνα κοινωνικής προσαρμογής και συλλογικότητας.
Μαζί τους και αυτοί που πιωμένοι θεωρούν δεδομένη την μοναδικότητά τους.
Σαν τους τελευταίους ήταν και αυτοί που έκαναν το σκηνικό στο Ρέθυμνο.
Και ο εισαγγελέας τους απεύθυνε κατηγορία για «.. φθορά δημόσιας περιουσίας, αντίσταση κατά της αρχής, … και διατάραξη οικιακής ειρήνης». Μάλιστα.
Και μετά τους άφησε ελεύθερους !! !!
Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα επικρατούν και επιβιώνουν με πρώτο ένοχο –κατά την εκτίμησή μου- την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.
Και εννοώ ότι σε όποια χώρα του κόσμου με στοιχειώδες πολιτικά σταθερό σύστημα αν γίνει κάτι τέτοιο,
1ον: Συλλαμβάνεσαι άμεσα και αντιμετωπίζεις σοβαρές κατηγορίες περί διατάραξης της ομαλής λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών.
Πού είναι αυτή η κατηγορία εδώ? ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ !!
2ον: Οδηγείσαι στο αυτόφωρο. Πόσες φορές γίνεται αυτό εδώ? Σχεδόν ποτέ, όπως στην περίπτωσή μας που «… αφέθηκαν ελεύθεροι».
3ον: Διώκεσαι αυτεπάγγελτα. Αν προσέξατε στο δημοσίευμα αναφέρει « .. ο γιατρός υπέβαλε μήνυση…». ΔΕΝ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ.
Όχι κύριοι. Ο γιατρός για να υποβάλει μήνυση πρέπει να εγκαταλείψει το νοσοκομείο. Και πρέπει να μείνει και κρατούμενος ή και να πάει στο αυτόφωρο, γιατί πάντα ο δράστης βάζει και εκείνος μήνυση εναντίον του γιατρού (δασκαλεμένος από τους δικηγόρους για να κωλυσιεργήσει). Ακόμη, ο γιατρός εκθέτει τον εαυτό του σε στοχοποίηση από τον δράστη για μελλοντική εκδικητική δράση.
Όλα αυτά συνεπώς υπηρετούν ένα σύστημα που αποτρέπει το θύμα από το να υποβάλει μήνυση.
Αλλά και τέλος γιατί ο γιατρός να υποβάλει μήνυση? Η συμπεριφορά αυτή στρέφεται εναντίον μία ολόκληρης δομής και ενός δημόσιου συστήματος.
Άρα να υποβάλει ο Διοικητής π.χ.
Έλα μου ντε. Ούτε αυτός μπορεί αφού κατά την κρατούσα νομολογία δεν είναι αυτός ο έχων άμεσο «έννομο συμφέρον».
Απλά: Η μπές μπροστά γιατρέ και βγάλε το φίδι από την τρύπα, ή άσε το μάγκα να αλωνίζει. Και τούτο το τελευταίο είναι που υπηρετεί τελικά το σύστημά μας. Γιατί όμως? Και τελικά ποιο φίδι θα βγάλει όταν οι ποινές που θα αντιμετωπήσει ο «μάγκας» είναι τέτοιες που μάλλον θα τον αποθρασυνόσουν παρά θα τον συνετίσουν?
Δυστυχώς όμως, κατά καιρούς δια στόματος υπουργών δικαιολογείται –και εμμέσως ενθαρρύνεται -ο τραμπουκισμός και η αυτοδικία, όπως είχα γράψει και παλιότερα (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)
Κοντολογίς, η ποινικοποίηση της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και ειδικά τόσο ευαίσθητης (που σήμερα αντιμετωπίζεται ως διατάραξη οικιακής γαλήνης !!) και μάλιστα με αυτόφωρη διαδικασία και με αυστηρή αντιμετώπιση, είναι η λύση που θα έκανε τους «κουραδόμαγκες» να περιορίσουν τη μαγκιά τους και θα προστάτευε τους ασθενείς από το ζόφο τέτοιων συμπεριφορών και τους υγειονομικούς από το σχεδόν καθημερινό ακραίο μπούλινγκ που αντιμετωπίζουν.
Όμως αυτά για να τα διευθετήσουμε απαιτείται να διαθέτουμε πολιτισμό ως σύστημα.
Πολύ φοβάμαι όμως ότι νομιμοποιούμαι να ισχυριστώ πως δεν διαθέτουμε εδώ και μερικές δεκαετίες.

--- Τέλος παράθεσης ---

Εύστοχη ανάρτηση συναδέλφου στην ομάδα ΙΑΤΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ στο facebook στις 21/12/2017:

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΔΙΩΞΗ ΟΣΩΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΟΥΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ.
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ Η ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΙΑΤΡΟΥΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ,ΙΚΑ,ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ,ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση