Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Ακρότητες ασφαλισμένων
D-Michalis:
Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας απέναντι στα φαινόμενα βίας στους υγειονομικούς χώρους, όχι μόνο δεν στέκονται στο ύψος του ρόλου τους, αλλά απεναντίας τα ενθαρρύνουν με τις απαράδεκτες δηλώσεις τους
Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες επεισοδίων τυφλής βίας σε κάμποσα νοσηλευτικά ιδρύματα (νοσοκομεία και Κ.Υ.)
Άνθρωποι που αντί πολιτισμένα να περιμένουν να λάβουν τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, ασχημονούν, χειροδικούν, εξυβρίζουν και βανδαλίζουν γιατί κατά την κρίση τους δεν εξυπηρετήθηκαν γρήγορα ή καταλλήλως.
Γιατροί και νοσηλευτές που αριθμούν λιγότερους από τους μισούς των απαιτουμένων, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών με ότι δυνάμεις διαθέτουν. Υγειονομικοί που καλούνται να εργάζονται επί συνεχόμενες 24 ώρες δεν δικαιούνται να χαλαρώσουν ούτε στιγμή, μένοντας παράλληλα απλήρωτοι επί μήνες.
Γιατροί που ότι απόμεινε από την επιστημονική τους οντότητα είναι η προσωπική τους υπόσταση, ενώ οι εργασιακές τους σχέσεις και οι συνθήκες εργασίας, προσομοιάζουν όχι σε επιστημόνων, αλλά σε δουλοπαροίκων άλλων εποχών.
Σε αυτούς λοιπόν τους υγειονομικούς, άνθρωποι που θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να κρίνουν τον τρόπο που δουλεύουν, συμπεριφέρονται ως να ήταν τα υποχείριά τους. Απαιτούν να είναι «κλαρίνο» στην πόρτα να τους περιμένουν. Και παράλληλα απαιτούν να ασχοληθούν με αυτούς κατά προτεραιότητα, θεωρώντας -μαζί με την απαξίωση των υγειονομικών- και την ανάγκη των παρόντων και ασθενούντων συνανθρώπων τους, υποδεέστερη της δικής τους, απαιτούντες να εξυπηρετηθούν πρώτοι και με τον τρόπο που εκείνοι θεωρούν ενδεδειγμένο.
Την ίδια ώρα και για τους ίδιους λόγους αν απευθυνθούν σε ιδιωτικά ιατρεία, περιμένουν όσο και αν χρειαστεί, χωρίς να βγάζουν άχνα, αποκαλύπτοντας το ψυχοκοινωνικό τους διαταραγμένο στάτους.
Και στην συντριπτική τους πλειοψηφία δυστυχώς είναι πολίτες που χωρίς καμία εκπαίδευση θεωρούν εαυτούς ικανούς να κρίνουν το έργο –απόρροια εκπαίδευσης- ενός επιστήμονα. Είναι οι ίδιοι που, αν και συνήθως δεν έχουν πληρώσει για την κοινωνική αλληλεγγύη (εισφορές, φόροι κ.λπ) ούτε ένα ευρώ, αρθρώνουν με κομπασμό το μνημειώδες «σε πλερώνω».
Και σε όλα αυτά έρχονται οι πολιτικοί προϊστάμενοι της υγείας να σχολιάσουν «οι γιατροί γίνονται το αλεξικέραυνο της αγανάκτησης των πολιτών» από τα όσα τραβούν, εμμέσως πλήν δηλώνωντας σαφώς ότι κατανοούν –και άρα συμφωνούν- τις ενέργειες αυτές.
Όμως κοι κρύβεστε θρασιδήλως εκεί που έπρεπε να υψώνετε ανάστημα. Και τούτο διότι:
Πρώτον: Το αλεξικέραυνο σκοπό έχει να μην πέσει ο κεραυνός σε χρήσιμους χώρους και προκαλέσει καταστροφή, αλλά σε ουδέτερο υλικό και να αποσβεστεί. Άρα δέχεστε ανερυθρίαστα ότι οι υγειονομικοί είναι άχρηστο –ουδέτερο- υλικό, κάτι σαν σάκοι του μπόξ για να εκτονώνεται η κοινωνική οργή. Μπράβο σας.
Δεύτερον: Η αγανάκτηση που γέννησε τον κοινωνικό κεραυνό –σε όσες περιπτώσεις υπάρχει- προέρχεται από τις «φορτίσεις» που εσείς οι πολιτικοί δημιουργείτε στους πολίτες με τις ισοπεδωτικές σας πολιτικές. Μήπως αν κατευθύνονταν στους γεννήτορές τους οι κεραυνοί αυτοί θα είχαν κάποια καλύτερα αποτελέσματα? Αλλά βεβαίως προτιμάτε να μένετε στο απυρόβλητο και να καλλιεργείτε τους πολίτες να στρέφουν την οργή τους σε δομές που σηκώνουν το βάρος της στήριξης της κοινωνίας. Μιάς κοινωνίας που εσείς ασελγείτε επάνω της, μόνο και μόνο για να μείνετε εσείς στο απυρόβλητο.
Όσο για τους προπηλακισθέντες γιατρούς και υγειονομικούς, ούτε κουβέντα.
Γι’ αυτούς ούτε λυπάστε, ούτε συμπάσχετε, ούτε και εκδηλώνετε το παραμικρό ενδιαφέρον να πάρετε πρωτοβουλίες αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων της ντροπής που παραπέμπουν σε υποσαχάρια χώρα.
Απ’ εναντίας ενθαρρύνετε τα θρασύδειλα ανθρωπάκια να «εκτονώνονται» στους επιστήμονες λειτουργούς (για να την κάνετε κατσίκα εσείς), υποθάλποντας τον τραμπουκισμό και προσβάλλοντας τους ανθρώπους που μάχονται καθημερινά για τους συνανθρώπους τους, απλήρωτοι και με συνθήκες δουλοπαροικίας.
Το ότι κάποιοι μπορεί να είναι αδιάφοροι και να μην ανταποκρίνονται στο πραγματικό τους ρόλο, δεν σας δίδει κανένα δικαίωμα κύριοι να προσβάλετε τους υγειονομικούς έτσι και να τους πετάτε βορά στο στόμα των ανθρωπόμορφων θηρίων, ενθαρρύνοντας παράλληλα την αυτοδικία, πρακτικές που παραπέμπουν στον μεσαίωνα και σε ορισμένα σημερινά θεοκρατούμενα κράτη.
Όταν δια στόματος υπουργών δικαιολογείται –και εμμέσως ενθαρρύνεται -ο τραμπουκισμός και η αυτοδικία, δυστυχώς, δεν μπορώ να περιμένω παρά μόνο την συνέχιση της παρακμής σε αυτή την κοινωνία και σε αυτό το πολιτικό σύστημα που φαίνεται να διαψεύδει τις πρόσφατα γεννηθείσες ελπίδες μας, αφού με παλιά υλικά και παλιές αποικιοκρατικές αντιλήψεις, ευαγγελίζεται την επανεκκίνηση της κοινωνίας και την «ανάσταση».
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Κεραυνός στο νοσοκομείο Καλαμάτας.
Το αλεξικέραυνο λειτούργησε αποτελεσματικά.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ορθοπαιδικός:
Μου άρεσε η γλαφυρή παρουσίαση του περιστατικού...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘΗΣ ΠΡΟΞΕΝΗΣΑΝ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
* Αναγκαία η ενίσχυση του Κέντρου, ιδίως ενόψει καλοκαιριού
ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη
Γης Μαδιάμ έκαναν το Κέντρο Υγείας Αγιάς, ξημερώματα Κυριακής του Πάσχα, άτομα που ευρισκόμενα σε κατάσταση μέθης αναζήτησαν σ’ αυτό ιατρική φροντίδα.
Φροντίδα, η οποία απλόχερα τους εδόθη από τον αγροτικό ιατρό και τη νοσηλεύτρια, οι οποίοι ήταν εκείνη τη στιγμή στη θέση τους, όπως άλλωστε όφειλαν και όπως ασφαλώς οφείλει να είναι ο... καθένας που υπηρετεί σε τέτοιες θέσεις ευθύνης και σέβεται τον εαυτό του, τον συνάνθρωπό του και τον ιατρικό του όρκο.
Κατατρομαγμένοι και τρομοκρατημένοι, δίχως καμιά προστασία ελλείψει φύλακα, αφού ο μοναδικός που υπάρχει δεν μπορεί να καλύψει όλες τις βάρδιες, διατήρησαν την ψυχραιμία τους και προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν αυτό που τους συνέβαινε, αλλά και ένα δεύτερο αρκετά σοβαρό περιστατικό που εκείνη την ώρα παρουσιάστηκε.
Το μεθύσι, όμως, ήταν αδύνατο, όπως φαίνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων, να νικηθεί από τις υπερπροσπάθειες γιατρού και νοσηλεύτριας. Τα εν λόγω μεθυσμένα άτομα ξέφυγαν από κάθε αυτοέλεγχο. Άρχισαν να σπάνε τα τζάμια των παραθύρων, να βρίζουν, να χτυπάνε πόρτες, να πετάνε πράγματα από ιατρικούς πάγκους και γραφεία κάτω στο πάτωμα, να αναποδογυρίζουν καροτσάκια, να φτάνουν ως και στο σπάσιμο ενός φορείου. Μέσα σ’ αυτό το απείρου κάλλους πολεμικό σκηνικό τραμπουκισμού και βαρβαρότητας, από τη μανία και τη θολούρα τους κόπηκαν στα χέρια και όλα, τοίχοι, πόρτες, πατώματα, γέμισαν αίματα (λες να κάνουν μήνυση ότι τους έδειραν; ).
Άνδρες, κατόπιν, του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος επενέβησαν και το συμβάν πήρε τον δρόμο των ανακρίσεων και της Δικαιοσύνης. (πάλι καλά... Φαντάζομαι αφου δεν έδειραν μόνο το γιατρό, θα υπήρξε αυτόφωρο για ...φθορά ξένης περιουσίας)
Το ακραίο αυτό περιστατικό δείχνει περίτρανα την ανάγκη στελέχωσης του Κέντρου Υγείας με φύλακες που θα καλύπτουν όλες τις βάρδιες. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο αγροτικός γιατρός ήταν άντρας. Υπάρχουν νύχτες, όμως, που τρεις γυναίκες, μία επιμελήτρια, μία αγροτικός και μία νοσηλεύτρια καλούνται να αντιμετωπίσουν απροστάτευτες τον καθένα μεθυσμένο, εξαρτημένο ή οποιονδήποτε προβληματικό που θα τους χτυπήσει το κουδούνι. Ο φόβος είναι μεγάλος, πολύ μεγάλοι είναι και οι κίνδυνοι που παραμονεύουν όπως φάνηκε και από το συμβάν της Κυριακής.
Δυστυχώς, όπως όλη η κοινωνία της Αγιάς βλέπει, κάτι που περιέργως δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να δουν οι υπεύθυνοι φορείς, το Κέντρο Υγείας της περιοχής βρίθει προβλημάτων. Χωρίς προστασία, χωρίς καμιά ασφάλεια, χωρίς οδηγούς (αλλά με πληθώρα παρκαρισμένων ασθενοφόρων), χωρίς νοσηλευτές (τέσσερις έχουν, πια, μείνει από τουλάχιστον επτά που θα έπρεπε να υπάρχουν, ώστε να λειτουργούν στοιχειωδώς οι βάρδιες), χωρίς μόνιμη κάλυψη όλων των ιατρικών ειδικοτήτων, με ανεπαρκέστατη γραμματειακή υποστήριξη, χωρίς εικοσιτετράωρη καθαριότητα (με το ιδιωτικό συνεργείο να καλύπτει μία βάρδια και την καθαρίστρια του δημοσίου να κάνει χρέη τηλεφωνήτριας και υποδοχής στο τηλεφωνικό κέντρο και στη ρεσεψιόν), με μερόνυχτα χωρίς θέρμανση λόγω έλλειψης πετρελαίου, με τόσες και τόσες, λοιπόν, δυσκολίες, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό καλείται – με όση φιλοτιμία, πια, τους έχει απομείνει – να καλύψει τις ανάγκες μιας τεράστιας περιοχής που σε λίγο καιρό θα επωμιστεί και τις ανάγκες χιλιάδων λουόμενων των παραλίων της.
Προφανώς, κάτι πρέπει να γίνει! Οι αρμόδιοι έχουν τον λόγο. Για πράξεις...
----------------------------------------------------------------------
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Λάρισα 14 Απριλίου 2015 «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» - Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Ο τραμπουκισμός και η βαρβαρότητα δεν θα περάσουν
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα επεισόδια τραμπουκισμού και βαρβαρότητας που έλαβαν χώρα προχθές την Κυριακή του Πάσχα στο Κ.Υ. Αγιάς και έπληξαν υγειονομικό προσωπικό και δημόσιες δομές.
Προφανώς το επεισόδιο αυτό εντάσσεται σ’ ένα γενικότερο κλίμα επιθετικότητας εναντίον γιατρών και λοιπού προσωπικού στο ΕΣΥ και τα ΚΥ, που άρχισε να καλλιεργείται από «ορισμένους κύκλους» δήθεν αγανακτισμένων πολιτών και άρχισε να λαμβάνει πανελλήνιες διαστάσεις.
Καλούμε αμέσως τον κάθε αρμόδιο να λάβει μέτρα προστασίας των λειτουργών υγείας, αλλά και των δημόσιων δομών. Οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού αποτελεί μονόδρομο, πριν αρχίσουν να πυκνώνουν τα φαινόμενα βίας και η κατάσταση ξεφύγει από τα όρια της.
Για τον Ι.Σ.Λ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ
Argirios Argiriou:
Πάντως από τις αντιδράσεις της φαίνεται ότι η συνάδελφος είχε την ετοιμότητα να επικοινωνήσει με αυτούς που έπρεπε και μπράβο της.
01/06/2015
Νέο κρούσμα βίας απέναντι σε γιατρό εν ώρα εργασίας, σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, αυτή τη φορά στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, και συγκεκριμένα στην Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου.
Θύμα της απρόκλητης επίθεσης είναι η μία από τους δύο παιδιάτρους που στελεχώνουν το Παιδιατρικό τμήμα του Μποδοσάκειου, η κα Στέλλα Φουντούλη, η οποία δέχθηκε την αναίτια οργή και ύβρεις από τον πατέρα ενός μωρού 8 μηνών από το Αντίγονο Φλώρινας, που νοσηλευόταν με βρογχιολίτιδα στην Παιδιατρική, επειδή χρειάστηκε να βάλει κι άλλα παιδάκια που έχρηζαν νοσηλείας στον θάλαμο που νοσηλευόταν το παιδάκι.
Συγκεκριμένα, το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν τις 11.30 το βράδυ της Πέμπτης στην Παιδιατρική κλινική, όταν άρχισαν να στρώνονται κρεβάτια στον τετράκλινο θάλαμο που νοσηλευόταν το παιδάκι για την εισαγωγή τριών ακόμη παιδιών. Η μητέρα του παιδιού διαμαρτυρήθηκε, επειδή χρησιμοποιούσε το ένα κρεβάτι για να ξεκουράζεται η ίδια και δήλωσε ότι θα φωνάξει τον σύζυγό της «που είναι και οξύθυμος!»
Πράγματι, κάλεσε τον άντρα της, ο οποίος κατέφθασε ωρυόμενος και άρχισε να βρίζει και να απειλεί την παιδίατρο επειδή δεν θα έμενε κρεβάτι για να ξεκουράζεται η σύζυγός του. Απαιτούσε επίμονα να βολέψουν τα παιδιά που έπρεπε να εισαχθούν για νοσηλεία σε άλλους θαλάμους- που ήταν όλοι γεμάτοι- και απειλούσε λέγοντας «θα δείτε τι έχετε να πάθετε αύριο», «θα σας κανονίσω…».
Με δική του ευθύνη μάλιστα πήρε το παιδί του από την κλινική που νοσηλευόταν, χωρίς να δίνει σημασία στη γιατρό που του έλεγε ότι δεν μπορεί να πάρει το παιδί διότι έχει πυρετό και δύσπνοια. Στην προσπάθειά του μάλιστα να πάρει το παιδί τράβηξε και ξήλωσε τον ορό από το χεράκι του μωρού, καθώς δεν άφηνε κανέναν να το αγγίξει και με το που πλησίασε η γιατρός για να βοηθήσει ο πατέρας όρμηξε σε εκείνη και στην προσπάθειά του να την απωθήσει τής έστρεψε το χέρι προξενώντας της διάστρεμμα.
Αμέσως ενημερώθηκε η ασφάλεια (σεκιούριτι) και η διοίκηση του νοσοκομείου (τηλεφωνικά) και κλήθηκε η αστυνομία, ενώ η γιατρός πήγε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου όπου διαπιστώθηκε η κακοποίηση του χεριού της και καταγράφηκε στο βιβλίο συμβάντων.
Μιλώντας στον «Π» η κα Φουντούλη, εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για το συμβάν αυτό, την ώρα μάλιστα που η θέση της είναι στο Κέντρο Υγείας Σερβίων όπου και κατοικεί. «Δεν είναι δυνατόν να πηγαινοέρχομαι κάθε μέρα στα Σέρβια, να κάνω 11 και 12 εφημερίες τον μήνα, να γυρίζω κατάκοπη στο σπίτι μου κάνοντας κάθε μέρα 60 χιλιόμετρα για να πάω σπίτι μου και να υφίσταμαι και τέτοιου είδους επιθέσεις.» Εξέφρασε μάλιστα το παράπονό της για το γεγονός ότι «είμαστε απροστάτευτοι οι γιατροί στον κάθε οξύθυμο συνοδό ασθενή επειδή δεν μπορούμε να ικανοποιούμε την κάθε παράλογη απαίτησή του. Δεν μπορεί να γινόμαστε ράκη από 2 και 3 συνεχόμενες εφημερίες και να δεχόμαστε πίεση και από όσους προσέρχονται στην κλινική.»
Η κα Φουντούλη ζητά από τη διοίκηση του νοσοκομείου να καταθέσει άμεσα μήνυση για το περιστατικό στην αστυνομία, χωρίς να απεμπολεί η ίδια το δικαίωμά της για υποβολή μήνυσης εναντίον του οξύθυμου πατέρα που τής επιτέθηκε.
Το περιστατικό καταγγέλλει και ο διευθυντής της Παιδιατρικής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, Δημήτρης Κυφωνίδης, ο οποίος ζητά επίσης από τη διοίκηση του νοσοκομείου να καταθέσει, ως οφείλει, μήνυση εναντίον του δράστη, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση επίθεσης που δέχθηκε μια Αφρικανή γιατρός στα Επείγοντα του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς «μόνο εάν υπάρξει καταδίκη τέτοιων συμπεριφορών θα μπορούν οι γιατροί να εργάζονται με ασφάλεια και χωρίς φόβο.»
Με δήλωσή του στον «Π» ο αναπλ. διοικητής των νοσοκομείων Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας- Μαμάτσειο Κοζάνης, Νίκος Αντωνάκης, ανέφερε ότι «σε προφορική επικοινωνία που είχε ο πατέρας του παιδιού ζήτησε συγνώμη από τη διοίκηση και τους γιατρούς για το περιστατικό.» Επισήμανε πάντως ότι έχει δώσει εντολή στο νομικό σύμβουλο του νοσοκομείου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Που είναι η σύλληψή του και αυτόφωρο; Ή κλασσικά ο τσάμπα μάγκας εξαφανίστηκε μέχρι να παρέλθει η προθεσμία;
Και το τραγικό είναι ότι το παιδί του ήταν άρρωστο αλλά εκείνος εξαφανίστηκε από κοντά του για να μην συλληφθεί!
Οι αναφορές της γιατρού ότι κάνει 60 χιλιόμετρα κλπ με αφήνουν αδιάφορο. Δηλαδή αν τις "έτρωγε" γιατρός που έμενε δίπλα στο νοσοκομείο θα ήταν διαφορετικά;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση