Αναδιάρθρωση του επενδυτικού σχεδιασμού για τον όμιλο Υγεία
Υπό αναδιάρθρωση βρίσκεται το επενδυτικό πλάνο του ομίλου Υγεία για την επόμενη τριετία, καθώς η διοίκηση του ομίλου εκτιμά πως το εύρος της οικονομικής κρίσης δεν έχει φανεί ακόμη. Προσβλέπει έτσι, σε νέες ευκαιρίες επενδυτικές, ενώ ανακόπτει τους ρυθμούς εξέλιξης του ήδη υπάρχοντος πλάνου, σε μια προσπάθεια να κινηθεί περισσότερο συντηρητικά.
Σε συνέντευξή του προς τη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος του Υγεία, Θεμιστοκλής Χαραμής, σημείωσε πως εκτελείται ο επενδυτικός σχεδιασμός που είχε προαποφασισθεί και υπήρχαν συμφωνίες γι' αυτό, όπως η περίπτωση της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της Safak στην Τουρκία, όμως ανακόπτεται η επέκταση στην Αλβανία.
Παράλληλα, επιστρέφεται το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο και γίνεται μια αύξηση κεφαλαίου 83 εκ. ευρώ, ώστε να υπάρχει ρευστότητα για τη δυνατότητα αξιοποίησης κάποιας επενδυτικής ευκαιρίας που ενδεχομένως να παρουσιαστεί εντός του 2009, είτε στα νοσοκομεία του ομίλου είτε σε κάτι καινούριο.
Νέο business plan
Εξηγώντας τη θέση του, ο κ. Χαραμής, σημείωσε πως το Υγεία έχει σταματήσει τις εξαγορές τους τελευταίους 4-5 μήνες, ελπίζοντας πως μετά τον Απρίλιο-Μάιο θα παρουσιασθούν σημαντικές ευκαιρίες. Είπε χαρακτηριστικά, πως «και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι περισσότερες εταιρείες είναι "φορτωμένες" με δάνεια. Επομένως, θα χρειαστούν ρευστό. Και επειδή δεν θα το βρουν στις τράπεζες, θα το βρουν σε επενδυτές». Απομένει μόνο να δούμε ποια είναι η έκταση του ζητήματος.
Σε ό,τι αφορά την επενδυτική δραστηριότητα στο εξωτερικό, ο κ. Χαραμής σημείωσε πως το νέο business plan θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2009. Σήμερα διερευνώνται και πάλι, επιλεκτικά, οι αγορές στις γύρω χώρες, οι οποίες όμως αντιμετωπίζουν τα ανάλογα προβλήματα από την οικονομική κρίση. «Ενδιαφέρουσα παραμένει η Ρουμανία που αποτελεί ελκυστική αγορά», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του νοσοκομείου, όμως τόνισε ότι «περιμένουμε να δούμε την επιρροή της κρίσης στην τοπική αγορά. Ηδη το real estate στη συγκεκριμένη χώρα έχει "πέσει" κατά 30-35%, όμως πρέπει να ολοκληρωθεί η εξέλιξη της κρίσης για να μπορέσουμε να δούμε το πραγματικό σημείο όπου θα αναλάβουμε την επενδυτική δράση.
Στόχος παραμένει ο όμιλος να αποτελέσει τον κυρίαρχο πάροχο υπηρεσιών υγείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όμως για να επιτευχθεί αυτό, οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές». Και πρόσθεσε ότι η MIG έχει πρόσβαση στην απαραίτητη πληροφορία στις συγκεκριμένες χώρες, ώστε να αξιολογηθεί η επένδυση, τη σωστή στιγμή.
Τρέχουσες κινήσεις
Αναφερόμενος στον επενδυτικό σχεδιασμό που εκτελείται στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ο κ. Χαραμής, ανέφερε πως το υπό κατασκευή νοσοκομείο στα Τίρανα της Αλβανίας «πάει πάρα πολύ καλά, η κατασκευή είναι εντός του χρονοδιαγράμματος και εκτιμάται ότι ως τον ερχόμενο Δεκέμβριο, το νοσοκομείο των Τιράνων θα λειτουργεί». Πρόσθεσε όμως, ότι δεν θα υλοποιηθούν τα τρία διαγνωστικά κέντρα που είχαν προαναγγελθεί, επειδή στο μεσοδιάστημα αναπτύχθηκαν αρκετά διαγνωστικά κέντρα, από διάφορους γιατρούς, οπότε δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνει επέκταση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, σε αυτή τη φάση.
Σε ό,τι αφορά τα δύο νοσοκομεία που εξαγοράσθηκαν κατά τη διάρκεια του 2008 στην Κύπρο, ο διευθύνων σύμβουλος του Υγεία σημείωσε πως γίνονται βελτιώσεις στα κτήρια, ενώ προχωρεί η αντικατάσταση του εξοπλισμού, η οποία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιανουαρίου. Παράλληλα αναζητούνται νέοι γιατροί - συνεργάτες, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών.
Αναφερόμενος στη συνεργασία με την τουρκική Safak, επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει την ανάπτυξη ενός νέου νοσοκομείου. Διευκρίνισε ότι η συμφωνία με την Safak μαζί με τα 4 νοσοκομεία περιλαμβάνει και ένα οικόπεδο και μια άδεια κατασκευής ενός γενικού νοσοκομείου μέχρι 450 κλινών. Είπε όμως χαρακτηριστικά ότι «δεν θα το ξεκινήσουμε άμεσα, γιατί πρέπει να δούμε ποιες είναι οι επιπτώσεις της κρίσης. Παράλληλα "δουλεύουμε" τα σχέδια και όποτε κριθεί ότι πρέπει να ξεκινήσουμε θα είμαστε έτοιμοι».
Αποδόσεις
Το επενδυτικό πλάνο του Υγεία, όπως έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, ήδη αποδίδει, απάντησε ο κ. Χαραμής, σε ερώτηση για την απόδοση των επενδύσεων της εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλος του Υγεία σημείωσε πως ήδη αυτή τη στιγμή οι επενδύσεις αποδίδουν, εξηγώντας πως η Safak είναι κερδοφόρος επιχείρηση, όπως συμβαίνει και με το ένα νοσοκομείο της Κύπρου. Εκτίμησε πως το δεύτερο νοσοκομείο της Κύπρου θα καταστεί κερδοφόρο εντός του 2009, ενώ για το νοσοκομείο της Αλβανίας, είπε πως η ωρίμανση των νοσοκομείων εκτιμάται σε μια τριετία από την έναρξη λειτουργίας τους.
Ετσι, πρόσθεσε πως η αποτύπωση των επενδύσεων αυτών στις οικονομικές καταστάσεις θα φανούν στον ισολογισμό του 2008 σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία της Κύπρου, καθώς εντάχθηκαν το Φεβρουάριο και Ιούνιο του 2008, ενώ η Safak εντάσσεται στη χρήση του 2008 μόλις τις τελευταίες 20 ημέρες. Ετσι, τόνισε ότι ουσιαστικά αποτελέσματα θα φανούν εντός του 2009, όσο για την Αλβανία, είπε ότι τα αποτελέσματά της θα φανούν εντός του 2010.
Προμηθευτικές εταιρείες
Στην προσπάθεια περιστολής του λειτουργικού κόστους, ο όμιλος έχει αναπτύξει δύο προμηθευτικές εταιρείες, τη Y-logimen για την προμήθεια εξοπλισμού και ιατρικού υλικού και τη Y-pharma, που είναι φαρμακαποθήκη. Αναφερόμενος στη λειτουργία τους, ο κ. Χαραμής σημείωσε πως οι δύο εταιρείες έχουν συμβάλλει αποτελεσματικά στην περιστολή των δαπανών του ομίλου από πλευράς προμηθειών, καθώς επιτυγχάνονται σημαντικές οικονομίες κλίμακας και για τα τρία νοσοκομεία. Διευκρίνισε πως είναι απόλυτα υποστηρικτικές προς τα νοσοκομεία και δημιουργήθηκαν όχι για να βγάζουν κέρδη, αλλά για να καλύπτουν τα έξοδά τους. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να αποτελέσουν μια παράλληλη δραστηριότητα του ομίλου, αν υλοποιηθούν τελικά οι διαγωνισμοί με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας για τα δημόσια νοσοκομεία.
Ειδικά για τη Y-logimen σημείωσε πως ήδη προμηθεύει όχι μόνο τα νοσοκομεία του ομίλου στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την Ευρωκλινική και μερικές ακόμη μικρές ιδιωτικές κλινικές, ενώ πρόσθεσε πως το επόμενο τρίμηνο θα ενισχυθεί η θέση της με τον εξοπλισμό της Αλβανίας.
Εκτίμησε πως με τη λειτουργία της έχει επιτευχθεί μείωση τιμών της τάξης του 30%-40% σε εξόφληση τοις μετρητοίς, λόγω μεγάλης αγοραστικής δύναμης και αυξημένων δυνατοτήτων διαπραγμάτευσης.
Η Y-pharma προμηθεύει τα νοσοκομειακά φάρμακα για την Ελλάδα και σε πολλές περιπτώσεις και στην Κύπρο, όπου κατά καιρούς παρατηρούνται έντονες ελλείψεις φαρμάκων.
Σχολιάζοντας τη δραστηριότητά τους ο κ. Χαραμής είπε ότι «ο συνδυασμός των δύο εταιρειών έχει προχωρήσει και θα συμβάλλει στη βελτίωση των logistics, για να εξυπηρετούμε νοσοκομεία και εκτός του ομίλου, καθώς με την Κύπρο και την Τουρκία, ήδη αποτελούμε μεγάλη αγοραστική δύναμη και έχουμε αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ, ενώ σε τρεις μήνες θα προστεθεί και η Αλβανία».
Νότια προάστια
Εκφράζοντας το ενδιαφέρον του ομίλου για τα νότια προάστια, ο κ. Χαραμής υπογράμμισε ότι η τοπική αγορά αντέχει μόνο ένα νοσοκομείο και όχι 2-3 που έχει ανακοινωθεί από διάφορες εταιρείες ότι θα δημιουργηθούν. Ετσι, τόνισε ότι ο όμιλος περιμένει τις εξελίξεις της αγοράς, εν όψει και της κρίσης, λέγοντας πως «εμείς έχουμε ενδιαφέρον, απλά πάμε λίγο πιο σταθερά και θα περιμένουμε μερικούς μήνες να δούμε τι γίνεται».
ΣΔΙΤ
Ο διευθύνων σύμβουλος του Υγεία, με αφορμή τη μη συμμετοχή του νοσοκομείου στο πρόγραμμα των ΣΔΙΤ του τομέα υγείας είπε ότι δεν είναι ενδιαφέρον, από τη στιγμή που δεν αναλαμβάνεται και το μάνατζμεντ του νοσοκομείου. Είπε ότι όσοι μετέχουν αποτελούν υποστηρικτικό μηχανισμό στις κατασκευαστικές που μετέχουν, αφού επιτρέπεται μόνο η διαχείριση των περιφερειακών υπηρεσιών και της τεχνικής υπηρεσίας, χωρίς να μπορεί να ασκηθεί πολιτική μάνατζμεντ, οπότε ξεκινά ένας φαύλος κύκλος.
Συνέπειες της κρίσης
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στον κλάδο της υγείας, ο κ. Χαραμής, χαρακτήρισε τον κλάδο αμυντικό, εξηγώντας πως γι' αυτό το λόγο θα είναι ο τελευταίος που θα υποστεί προβλήματα και μάλιστα, στο μικρότερο δυνατό βαθμό.
Προέβλεψε ότι κάποια μικρή επιρροή μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο αν υλοποιηθούν οι απολύσεις που προαναγγέλλονται, οπότε θα ενταθούν τα οικονομικά προβλήματα.
Μιλώντας όμως για τον όμιλο, εξέφρασε την πίστη ότι θα έχει τη μικρότερη δυνατή επίπτωση, γιατί «το μείγμα των πελατών του ομίλου, επιτρέπει αισιοδοξία, καθώς περιλαμβάνει πελάτες κατά 40% από ιδιωτικές ασφάλειες, κατά 15% από ασφαλιστικά ταμεία και το υπόλοιπο 45% από ιδιώτες». Τέλος, υπογράμμισε πως εφαρμόζονται και εναλλακτικά σενάρια, όπως νέα προϊόντα και σε συνεργασία με την τράπεζα.