Γενικά > Γενική συζήτηση
Το καινούργιο νομοσχέδιο για την υγεία
timex:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΥπάρχουν δύο δεδομένα στην όλη συζήτηση.
-Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στην ΠΦΥ (αν υποτεθεί ότι υπάρχει τέτοια) δεν γίνονται για να δημιουργηθεί επιτέλους ένα αξιόπιστο και λειτουργικό-μη κατακερματισμένο- σύστημα ΠΦΥ, αλλά για να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες στην υγεία. Να μετακυλιθεί το κόστος στα ασφαλιστικά ταμεία ( για τα οποία το ζητούμενο είναι η κατάρρευση τους για πολλούς λόγους) και στις τσέπες των πολιτών.
Η αφετηρία επομένως των αλλαγών, η φύση και σχεδιασμός τους έχει μόνο δευτερευόντως σχέση με οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια –κάτι που προϋποθέτει σοβαρή και σε βάθος συζήτηση- αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών υγείας.
Πιθανώς να προκύψουν και θετικά στοιχεία, αλλά είμαι πολύ δύσπιστος από τη στιγμή που η κοινωνία (και οι εμπλεκόμενοι στην ΠΦΥ ως ειδικοί) δε μπορούν να αναδείξουν τις ανάγκες της κοινωνίας ως κεντρικό ζήτημα .
-Η πλήρης προστασία της «αγοράς υγείας» και η ανεμπόδιστη κερδοφορία του ιατροβιομηχανικού συμπλέγματος. Έχω και σε άλλο κείμενο αναφερθεί στα «φάρμακο». Ο πιο εύκολος τρόπος για να εξοικονομηθούν πόροι, θα ήταν η δημιουργία εθνικής φαρμακοβιομηχανίας ή η σύναψη προνομιακών συμβάσεων για διάθεση φαρμάκων μέσω των ταμείων. Κανείς , άραγε , από τους κυβερνητικούς και τροικανούς φωστήρες δεν το έχει σκεφτεί? Απλούστατα , κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα και τις πολυεθνικές. Έτσι κι αλλιώς το ζητούμενο των ημερών είναι η μετατροπή της χρεοκοπίας και της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε κρίση του κόσμου της εργασίας.
Αρκεί να θυμηθούμε λίγο την ιστορία των «δομημένων» .Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα έμειναν οι μίζες και τα κέρδη και για το «κοινωνικό κεφάλαιο» των ταμείων και του κόσμου της εργασίας ΟΛΗ η χασούρα.
Ζούμε την εποχή στην οποία η παραγωγή και αναπαραγωγή της κοινωνικής ζωής είναι πλήρως υποταγμένη στις ανάγκες της οικονομίας. Η μοναδική αδιαπραγμάτευτη αξία είναι η ανεμπόδιστη καπιταλιστική συσσώρευση και η πάση θυσία γιγάντωση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Και εμείς όπως λέει ο Βάρναλης
«Δειλοί , μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα
Προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα»
--- Τέλος παράθεσης ---
Συμφωνω!
timex:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Όπως διαβάζω το νομοσχέδιο μου φαίνεται ότι τα καταφέρνει πολύ καλά εάν οι υπουργικές αποφάσεις που απαιτεί ακολουθήσουν τις ακόλουθες αρχές:
α) παροχή ίδιων παροχών για όλα τα ταμεία
β) ελεύθερη επιλογή οικογενειακού ιατρού με υπαρκτές και αρκετές επιλογές. (μην το κάνουμε σαν το δημόσιο ΙΚΑ όπου ο κάθε "οικογενειακός" μόνο φάρμακα προλάβαινε να γράψει με 3000 ασφαλισμένους να τον έχουν δηλώσει και άλλες 2000 να παρακαλάνε να τον δηλώσουν κι αυτοί)
γ) τον συναγωνισμό των υπαρχόντων δομών υγείας (δημοσίων και ιδιωτικών) που συμβάλλονται με κοινούς κανόνες παροχής υπηρεσιών στον ασφαλισμένο αλλά διατηρώντας το υπάρχον εργασιακό καθεστώς για το προσωπικό τους ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις
δ) τον έλεγχο και τον συντονισμό αυτού του δεύτερου ΕΣΥ για την πρωτοβάθμια.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γενικού γιατρού.'Οχι άλλης ειδικότητας!!!!!
Gatekeeper:
Στο πρόσφατο σχέδιο νόμου και συγκεκριμένα στο 7ο κεφάλαιο (άρθρα 26-29) προβλέπεται η σύσταση του Οργανισμού Παροχών Υγείας (ΟΠΥ) στον οποίο εντάσσονται τα Κέντρα Υγείας, οι αγροτικοί γιατροί, οι Κλάδοι Υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις μονάδες υγείας του, ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ ως προς τις παροχές σε είδος, ο ΟΠΑΔ και ο Οίκος Ναύτη.
Είναι αξιοπρόσεκτο ότι στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου το κεφάλαιο 7 είναι κενό, πράγμα που σημαίνει είτε αδυναμία αιτιολόγησης εκ μέρους της κυβέρνησης μιας τόσο σοβαρής ενέργειας, είτε περιφρόνηση της κοινωνίας και των εργαζομένων στους οποίους η κυβέρνηση απαξιοί την οποιανδήποτε εξήγηση.
Υφίσταται σωρεία ερωτημάτων τα οποία πρέπει να μας απασχολήσουν και τα καταγράφω συνοπτικά:
1. Ποια η σκοπιμότητα μετακίνησης των ΚΥ από το ΕΣΥ στο νεοσύστατο ΝΠΔΔ που επονομάζεται ως ΟΠΥ;
2. Πως θα διοικούνται τα ΚΥ;
3. Πως θα εφοδιάζονται υλικά;
4. Τι θα συμβεί με τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών που υπηρετούν στα ΚΥ;
5. Τι θα συμβεί με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα;Επειδή πρόκειται για σοβαρά ζητήματα που θα απασχολήσουν άμεσα την ΟΕΝΓΕ προκειμένου να προασπίσει αποτελεσματικά τους συναδέλφους των ΚΥ και ΠΙ, για τούτο και παρακαλούμε να έχουμε τη γνώμη κάθε ενδιαφερόμενου, ώστε να σχηματίσουμε συνολική θέση στο ζήτημα.
Τις απόψεις σας μπορείτε να στέλνετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΟΕΝΓΕ oengegr@gmail.com είτε στο φαξ 210-5234725
Συναδελφικά
Δημήτρης Βαρνάβας
varnava1@otenet.gr
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
αννουλα:
καταρχην δουλευει το μειλ της οενγε;
γιατι ακομη κ μυνημα αναρτησα στο φορουμ οτι το μειλ που εστειλα που επιστραφη ως failure delivery αλλά απαντησα δεν πηρα απο κανενα εκπροσωπο εδω μεσα...τωρα ξαφνικα προεκυψαν θεματα κ δουλευει το μειλ;
μαλλον δουλευει με δυο μετρα κ δυο σταθμα αναλογα με τα θεματα που ενδιαφερουν την οενγε...
anastasios theodoridis:
Το email δουλεύει, το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος είναι ανενεργό. Παράρτημα του site είναι το ygeianet ;D
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση