Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Δεκεμβρίου 2024, 17:01:47

Αποστολέας Θέμα: Το καινούργιο νομοσχέδιο για την υγεία  (Αναγνώστηκε 41342 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

8 Δεκεμβρίου 2010, 22:20:47
Απάντηση #30
Αποσυνδεδεμένος

iGP

Επώνυμοι
Μερικές επισημάνσεις από την Αγωνιστική Παρέμβαση Νοσ. Πρέβεζας:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

13 Δεκεμβρίου 2010, 21:20:45
Απάντηση #31
Αποσυνδεδεμένος

Sperfect


Το 7ο Κεφάλαιο (Άρθρα 26 έως 29) αφορά στη σύσταση Οργανισμού Παροχών Υγείας

Εδώ το Υπουργείο δεν μπήκε στον κόπο να έχει εισηγητική έκθεση με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για ένα τόσο σοβαρό θέμα που σχετίζεται με το διαχωρισμό των κλάδων υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που τελικά φαίνεται να μένει εκτός ΕΣΥ ανατρέποντας όλη τη φιλοσοφία της λειτουργίας του!!!

Στα άρθρα του Κεφαλαίου αυτού αναφέρεται η σύσταση ΝΠΔΔ με την επωνυμία Οργανισμός Παροχών Υγείας Ο.Π.Υ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος θα λειτουργήσει 6 μήνες μετά τη δημοσίευση του Νόμου και σε αυτόν εντάσσονται, οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις μονάδες υγείας του, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ ως προς τις παροχές σε είδος, ο ΟΠΑΔ και ο Οίκος Ναύτη καθώς και τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και οι αγροτικού ιατροί. Επιπλέον γίνεται αναφορά και για δυνατότητα ένταξης στον ΟΠΥ και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου!!!!!!

 Ποια η σκοπιμότητα μετακίνησης των ΚΥ και ΠΙ από το ΕΣΥ στον ΟΠΥ, θίγονται οι υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτά, πως θα διοικούνται, πως θα εφοδιάζονται υλικά κ.άΣτην περιγραφή των σκοπών του Ο.Π.Υ αναφέρονται ο καθορισμός των κριτηρίων και των όρων σύναψης συμβάσεων για παροχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης με φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η οργάνωση, ο προγραμματισμός, η λειτουργία των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας, η διαχείριση και ο έλεγχος χρηματοδότησης και η ορθολογική αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων. (Άρθρο 27)

Η διοικητική οργάνωση του Ο.Π.Υ προβλέπεται σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Οι περιφερειακές υπηρεσίες συγκροτούνται στα όρια των ΔΥΠΕ, από τις υφιστάμενες μονάδες των ΚΥ, ΠΙ, αγροτικών ιατρείων και υπηρεσιών του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, πλην υπηρεσιών νοσοκομειακής υποστήριξης, οι οποίες εντάσσονται στο ΕΣΥ.

Για την εποπτεία και το συντονισμό του Ο.Π.Υ σε κάθε ΔΥΠΕ ορίζεται ένας Συντονιστής με λειτουργία αυτοτελούς γραφείου και γραμματειακής υποστήριξης. (Άρθρο 28)

Τέλος ορίζεται ότι ο ΟΠΥ αποτελεί καθολικό διάδοχο των εντασσόμενων Ταμείων και κλάδων και μεταφέρονται σε αυτόν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους ενώ με κοινές Υπουργικές αποφάσεις (Εργασίας και Υγείας) καθορίζονται οι αρμοδιότητες Προέδρου και ΔΣ, αποδοχές Προέδρου και αποζημιώσεις μελών ΔΣ, αλλά κυρίως τα ποσά που μεταφέρονται από τους εντασσόμενους φορείς για τους σκοπούς του ΟΠΥ καθώς και η μεταφορά της κινητής και ακίνητης περιουσίας αυτών.(Άρθρο 29).

Η όλη διατύπωση και οι παρελκόμενες ρυθμίσεις δημιουργούν την αίσθηση ότι ο κακόηχος ΟΠΥ θ΄ αποτελέσει σύντομα το διάδοχο σχήμα του σημερινού ΕΣΥ με την ένταξη σ΄ αυτόν και των Νοσοκομείων της χώρας. Θα πρόκειται τελικά για ένα συνονθύλευμα στο οποίο το δημόσιο θα έχει διαρκώς μειούμενη επιρροή, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα αυξάνει το μερίδιο και τα κέρδη του, οδηγώντας τελικά την αναλογία Δημόσιου/Ιδιωτικού σε παγκόσμιο ρεκόρ.


13 Δεκεμβρίου 2010, 21:47:57
Απάντηση #32
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Προσωπικά έχω απογοητευτεί....

- Όταν βλέπεις γενικούς ιατρούς να παθαίνουν υστερία στην ιδέα ότι μπορεί τα κέντρα υγείας να μην διοικούνται από τα νοσοκομεία.
- Όταν η πρωτοβάθμια έχει ταυτιστεί με τα νοσοκομεία.
- Όταν δεν καταλαβαίνουν ότι ήδη ο ιδιωτικός τομέας είναι πάνω από 50% συνολικά και στην πρωτοβάθμια το ΕΣΥ είναι μια συντριπτική μειοψηφία. Και το ερώτημα είναι τι κάνεις για να οργανώσεις τον δημόσιο τομεα στην ΠΦΥ;
- Το γεγονός ότι η φροντίδα που λαμβάνουν σε επίπεδο ΠΦΥ στα αστικά κέντρα η πλειοψηφία των συνθρώπων μας είναι αμιγώς ιδιωτική από την τσέπη τους, το έχει πάρει κανείς χαμπάρι;
- Την αυτόνομη λειτουργία των κέντρων υγείας στην Κρήτη πριν 7 χρόνια την ξέρει κανείς;

Προσωπικά βρίσκω αρκετές ατέλειες και προβλήματα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αλλά σίγουρα είναι καλύτερο από την υπάρχουσα κατάσταση.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

13 Δεκεμβρίου 2010, 22:56:17
Απάντηση #33
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το 7ο Κεφάλαιο (Άρθρα 26 έως 29) αφορά στη σύσταση Οργανισμού Παροχών Υγείας
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

14 Δεκεμβρίου 2010, 10:29:49
Απάντηση #34
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
- Το γεγονός ότι η φροντίδα που λαμβάνουν σε επίπεδο ΠΦΥ στα αστικά κέντρα η πλειοψηφία των συνθρώπων μας είναι αμιγώς ιδιωτική από την τσέπη τους, το έχει πάρει κανείς χαμπάρι;


Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω.
Η συντριπτική πλειοψηφία του ιδιωτικού τομέα είναι κρατικοδίαιτη & θα σου εξηγήσω τι εννοώ.
1. Η πλειοψηφία  των ιδιωτικών ιατρείων λειτουργόυν με  ιατρόυς οι οποίοι έχουν παράλληλη απασχόληση σε φορείς του δημοσίου τομέα ( ασφαλιστικά ταμεία , στρατιωτικοί ιατροί , ιατροί σωμάτων ασφαλείας κ.τ.λ) από τον οποίο αντλούν ενίοτε πελατεία.
Αυτό με φιλελεύθερους όρους ονομάζεται αθέμιτος ανταγωνισμός. Πως είναι δυνατόν ο ελεύθερος επαγγελματίας ιατρός και δη ο νέος να κάνει αμιγώς ιδιωτικό επάγγελμα? Απλά δεν είναι δυνατό….
Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τους διπλο-τριπλοθεσίτες.
Ο καθείς εφ' ω ετάχθη. –Οι ιατροί του ΕΣΥ στο ΕΣΥ, οι ιατρόι των ταμείων στα ταμεία , οι ιατροί του στρατού και σωμάτων ασφαλείας στις μονάδες τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον ιδιωτικό στίβο.

2. Η πλειοψηφία  των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών (ακόμα των εισηγμένων στο Χ.Α) εξαρτώνται άμεσα από την χρηματοδοτική ροή των ασφαλιστικών ταμείων. Μικρό ποσοστο του τζίρου τους αποτελεί πλέον χρήμα από την τσέπη, κάτι το οποίο αναμένεται να επιταθεί τα επόμενα έτη.
Εάν το ΕΣΥ καταφέρει να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα και να αποσπάσει κομμάτι από την χρηματοδοτική του πίτα τότε το λουκέτο θα είναι η μοναδική ρεαλιστική προοπτική για την πλειοψηφία  των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών.

Πιστεύω πως στο τέλος της ημέρας θα επιβιώσει μόνο το ΕΣΥ και μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες παροχής υπηρεσιών υγείας. Ο ελεύθερος επαγγελματίας ιατρός (και όχι μόνο) όπως τον γνωρίζουμε σήμερα θα εκλείψει.
 Μακάρι να κάνω λάθος αλλά δεν το νομίζω.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

14 Δεκεμβρίου 2010, 22:46:21
Απάντηση #35
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Άρα το ΕΣΥ υποσύστημα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας?
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

14 Δεκεμβρίου 2010, 23:31:01
Απάντηση #36
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Άρθρο71 Ειδικότητα Γενικής Ιατρικής
Η παρ. 6 του άρθρου 25 του Ν. 3868/2010 (ΦΕΚ Α 129) «Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» καταργείται αναδρομικά από την ημερομηνία ισχύος της.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

14 Δεκεμβρίου 2010, 23:48:23
Απάντηση #37
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Αποσύρθηκαν τα βασικά.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

15 Δεκεμβρίου 2010, 14:20:25
Απάντηση #38
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Αντίο, 3754!
Δεν θα μας λείψεις…

«Με το άρθρο 57 αποκαθίσταται η εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων…»

Με το άρθρο 57 επέρχεται η πλήρης αποκαθήλωση του 3754 (ΑΚΑ «Συλλογική Σύμβαση»). Αλλά αυτό γίνεται προς το χειρότερο. Αντί του ιδανικού πολυεπιμελητικού αδιευθυντικού συστήματος (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, 6ο Συνέδριο ΟΕΝΓΕ: Διεκδικητικό πλαίσιο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) μας κάθεται τώρα το πολυβαθμολογικό, με τους τρεις βαθμούς να γίνονται τέσσερις και τα αφεντικά να πολλαπλασιάζονται. Οι «νέοι επιμελητές» θα προσκυνάνε πιο πολλούς και οι θέσεις θα προκηρύσσονται (και θα… συστήνονται) στο βαθμό που γουστάρει η κομματικά διορισμένη διοίκηση. Μια και ζούμε την εποχή των show μαγειρικής, αρπάξτε κουτάλες και φτιάξτε τη σύνθεση της Κλινικής όπως σας βολεύει. Προκηρύξτε ό,τι θέση θέλετε και προσλάβετε όποιον θέλετε, με κριτές της ίδιας ή …συναφούς ειδικότητας και διορισμένους από αυλές-στοές-κύκλους-μαγαζιά-παραμάγαζα-αλυσίδες).

Για τα κριτήρια επιλογής και αξιολόγησης ούτε κουβέντα. Από κανέναν.
Αυτά είναι διαχρονικά και δεν αλλάζουν.

Οι Τροϊκανοί τα ξέρουνε;
Φυσικά και τα ξέρουνε, αλλά αν ένα μνημόνιο αντιμετώπιζε την αιτία των πραγμάτων, τότε κάποια στιγμή τα πράγματα θα φτιάχνανε και δεν θα είχαμε ανάγκη τα μνημόνια και τους τροϊκανούς.


18 Δεκεμβρίου 2010, 00:07:26
Απάντηση #39
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
- Το γεγονός ότι η φροντίδα που λαμβάνουν σε επίπεδο ΠΦΥ στα αστικά κέντρα η πλειοψηφία των συνθρώπων μας είναι αμιγώς ιδιωτική από την τσέπη τους, το έχει πάρει κανείς χαμπάρι;


Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω.
Η συντριπτική πλειοψηφία του ιδιωτικού τομέα είναι κρατικοδίαιτη & θα σου εξηγήσω τι εννοώ.
1. Η πλειοψηφία  των ιδιωτικών ιατρείων λειτουργόυν με  ιατρόυς οι οποίοι έχουν παράλληλη απασχόληση σε φορείς του δημοσίου τομέα ( ασφαλιστικά ταμεία , στρατιωτικοί ιατροί , ιατροί σωμάτων ασφαλείας κ.τ.λ) από τον οποίο αντλούν ενίοτε πελατεία.
Αυτό με φιλελεύθερους όρους ονομάζεται αθέμιτος ανταγωνισμός. Πως είναι δυνατόν ο ελεύθερος επαγγελματίας ιατρός και δη ο νέος να κάνει αμιγώς ιδιωτικό επάγγελμα? Απλά δεν είναι δυνατό….
Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τους διπλο-τριπλοθεσίτες.
Ο καθείς εφ' ω ετάχθη. –Οι ιατροί του ΕΣΥ στο ΕΣΥ, οι ιατρόι των ταμείων στα ταμεία , οι ιατροί του στρατού και σωμάτων ασφαλείας στις μονάδες τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον ιδιωτικό στίβο.

2. Η πλειοψηφία  των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών (ακόμα των εισηγμένων στο Χ.Α) εξαρτώνται άμεσα από την χρηματοδοτική ροή των ασφαλιστικών ταμείων. Μικρό ποσοστο του τζίρου τους αποτελεί πλέον χρήμα από την τσέπη, κάτι το οποίο αναμένεται να επιταθεί τα επόμενα έτη.
Εάν το ΕΣΥ καταφέρει να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα και να αποσπάσει κομμάτι από την χρηματοδοτική του πίτα τότε το λουκέτο θα είναι η μοναδική ρεαλιστική προοπτική για την πλειοψηφία  των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών.

Πιστεύω πως στο τέλος της ημέρας θα επιβιώσει μόνο το ΕΣΥ και μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες παροχής υπηρεσιών υγείας. Ο ελεύθερος επαγγελματίας ιατρός (και όχι μόνο) όπως τον γνωρίζουμε σήμερα θα εκλείψει.
 Μακάρι να κάνω λάθος αλλά δεν το νομίζω.

Δεν ξέρω τι σχέση έχει η παράθεση με όσα έγραψες. Εγώ μίλησα από την πλευρά του ασθενή και του πόσο κοστίζει η υγεία για τον ασθενή.
Η εμπειρία μου από την Κρήτη είναι ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και του ΟΓΑ που ζουν στα αστικά κέντρα είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν το ότι κάνουν. Οι λιγοστοί γιατροί του ΙΚΑ, οι γιατροί στα ΚΑΠΗ, οι γιατροί σε δημοτικά ιατρεία είναι στη συνείδηση του κόσμου οι γιατροί που ξεπλένουν τα φάρμακα που κάποιοι άλλοι γιατροί έγραψαν. Η ηλεκτρονική συνταγογραφία απλά οδήγησε πολλά φάρμακα να μην τα γράφουν πλέον οι γιατροί του ΙΚΑ και τα πληρώνει ο ασθενής. Αυτό λοιπόν που εγώ περιγράφω είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι κάτι το δεδομένο για συντριπτικά μεγάλο αριθμό πολιτών και όχι το ΕΣΥ. Ας γίνεται το ακριβώς αντίθετο στις αμιγώς αγροτικές περιοχές. Η οικονομική κρίση απλά περιόρισε την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και απλά θα έχει μελλοντικές επιπτώσεις που θα τις δούμε.

Πάμε τώρα να πιάσουμε αυτό που λες. κατ' αρχήν ξέχασες και τους πανεπιστημιακούς...
Και αυτό γιατί εάν κάποιοι αντλούν πελατεία είναι οι πανεπιστημιακοί και γιατροί του ΕΣΥ που κάνουν απογευματινά ιατρεία. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη νοημοσύνη για να γίνει κατανοητό αυτό και αυτοί είναι οι κύριοι ανταγωνιστές των ιδιωτών ιατρών. Οι γιατροί που εργάζονται σε ταμεία όπως πχ το ΙΚΑ σαν θεραπευτές σαφώς και αντλούν πελατεία για το ιδιωτικό τους ιατρείο και αυτό το βρώμικο καθεστώς το έχω αναφέρει και αλλού στο φόρουμ τόσο ωμά που δεν νομίζω ότι κανένας σας άλλος τόλμησε να το περιγράψει όπως πραγματικά είναι. Για τους λοιπούς ιατρούς δεν νομίζω ότι αποτελούν ιδιαίτερο ανταγωνιστή για τους ιδιώτες καθώς ιατροί που δεν έχουν ρόλο θεραπευτή παρά μόνο στο ιδιωτικό τους ιατρείο δεν μπορούν αντλούν πελατεία και για τους στρατιωτικούς ιατρούς η παρουσία του προσωπικού της υπηρεσίας τους στο ιδιωτικό τους ιατρείο είναι δεδομένο πειθαρχικό παράπτωμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Το γεγονός ότι όποιος έχει ήδη ένα μισθό από κάπου μπορεί να ασκεί ιατρική με άλλη άνεση αυτό είναι δεδομένο αλλά να λέμε τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη.

Να το δούμε όμως και αλλιώς:
Όταν ο ασθενής έχει το δικαίωμα επιλογής ιατρού τότε επιβιώνει αυτός που επιλέγει ο ασθενής. Όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για επιλογή ιατρού όταν ο ασθενής έχει να επιλέξει μεταξύ ιατρών που ο ένας έχει παραμάσχαλα το συνταγολόγιο του ΙΚΑ στο ιδιωτικό του ιατρείου και ενός που δεν το έχει. Και στους δύο θα πληρώσει επίσκεψη αλλά στο δεύτερο θα πληρώνει και τα φάρμακα. Εάν όλοι είχαν την ίδια δυνατότητα τότε να είσαι σίγουρος ότι ο ασθενής θα επέλεγε αυτόν που είναι πιο εύκολα προσβάσιμος όταν έχει εξίσου εμπιστοσύνη και στους δύο. Και αυτός που ήδη έχει μια δουλειά εκτός του ιδιωτικού του ιατρείου είναι δύο και τρεις φορές λιγότερο προσβάσιμος από αυτόν που έχει μόνο ιδιωτικό ιατρείο. Είναι πολύ εύκολο συνεπώς να καταλάβεις ποια είναι η στρέβλωση. Και δυστυχώς την στρέβλωση την προκαλούν αυτοί που μπορούν να γράψουν εξετάσεις και φάρμακα στο βιβλιάριο του ασθενή όταν ο τυπικός ιδιώτης ιατρός δεν μπορεί. Για πες μου τώρα ποιοι είναι αυτοί που έχουν και "ιδιωτικό" ιατρείο (με ή χωρίς εισαγωγικά);

Αν το δούμε από την πλευρά του νομοσχεδίου, το νομοσχέδιο δεν μπαίνει στις λεπτομέρειες του πως θα γίνει τι. Όμως η τυχόν εισαγωγή όλων με ίδιους όρους μάλλον θα διευκολύνει αυτούς που έχουν την διάθεση να κάνουν σωστή ιατρική και να είναι δίπλα στον ασθενή. Αν και μου φαίνεται πολύ ουτοπικό να ενδιαφέρεται το κράτος για το καλό των πολιτών του στην Ελλάδα.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

18 Δεκεμβρίου 2010, 23:42:06
Απάντηση #40
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
"Άρθρο 16
2. Στον Οργανισμό εντάσσονται, οι Κλάδοι Υγείας του Ι.Κ.Α. -ΕΤΑΜ με τις μονάδες υγείας του, του Ο.Γ.Α., του Ο.Α.Ε.Ε., ως προς τις παροχές τους σε είδος, ο Ο.Π.Α.Δ. και ο Οίκος Ναύτη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις επιμέρους διατάξεις του παρόντος.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δύναται να εντάσσονται στον Ε.Ο.Π.Υ. και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας καθώς και κάθε άλλη κατηγορία δικαιούχων υγειονομικής περίθαλψης.
Άρθρο 17
δ. Η συνεργασία των Κέντρων Υγείας, των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικοί ιατροί) του ΕΣΥ, των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας των ΟΤΑ και άλλων οργανισμών ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ που μαζί με τις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας του Ε.Ο.Π.Υ… και τους συμβεβλημένους ιατρούς του συνιστούν το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η οποία θα γίνεται με βάση όρους που καθορίζονται με απόφαση του Συμβουλίου Συντονισμού του άρθρου 31 του Ν. 3863/2010."


Άρα, αν καταλαβαίνω καλά, στον ΕΟΠΥ δεν εντάσσονται τελικά τα Κ.Υ. και παραμένουν στο ΕΣΥ.
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

19 Δεκεμβρίου 2010, 00:00:57
Απάντηση #41
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Άρα, αν καταλαβαίνω καλά, στον ΕΟΠΥ δεν εντάσσονται τελικά τα Κ.Υ. και παραμένουν στο ΕΣΥ.
Παράθεση
Άρθρο 17 Σκοπός – Υπαγόμενα Πρόσωπα

Σκοπός του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας είναι:

δ. Η συνεργασία των Κέντρων Υγείας, των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικοί ιατροί) του ΕΣΥ, των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας των ΟΤΑ και άλλων οργανισμών ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ που μαζί με τις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας του Ε.Ο.Π.Υ… και τους συμβεβλημένους ιατρούς του συνιστούν το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η οποία θα γίνεται με βάση όρους που καθορίζονται με απόφαση του Συμβουλίου Συντονισμού του άρθρου 31 του Ν. 3863/2010.

Θα συνεργάζονται !!!
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

20 Δεκεμβρίου 2010, 08:59:15
Απάντηση #42
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Πάμε τώρα να πιάσουμε αυτό που λες. κατ' αρχήν ξέχασες και τους πανεπιστημιακούς...
Και αυτό γιατί εάν κάποιοι αντλούν πελατεία είναι οι πανεπιστημιακοί και γιατροί του ΕΣΥ που κάνουν απογευματινά ιατρεία. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη νοημοσύνη   :-X για να γίνει κατανοητό αυτό και αυτοί είναι οι κύριοι ανταγωνιστές των ιδιωτών ιατρών.


 

Να προσθέσω επίσης τους ιατρους του ΕΣΥ με «μαύρο» ιδιωτικό ιατρείο καθώς και τους ιερείς ιατρούς ασκούντες "ελεύθερο" επάγγελμα....
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Δεκεμβρίου 2010, 09:55:22 από Nektarios Nikolopoulos »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

20 Δεκεμβρίου 2010, 20:11:10
Απάντηση #43
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Άρθρο 17
δ. Η συνεργασία των Κέντρων Υγείας, των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικοί ιατροί) του ΕΣΥ, ................................

Να που οι αγροτικοί γιατροί βαφτίζονται και επίσημα ιατροί του ΕΣΥ.
Πολύ ενδιαφέρον π.χ. για την ιστορία με τα ρεπό που ξεκίνησε στη Λέσβο καθώς και για άλλα εργασιακά δικαιώματα.

20 Δεκεμβρίου 2010, 22:35:07
Απάντηση #44
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
«Δεν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του πολυτεκνικού επιδόματος. Θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι για να μειωθούν οι δαπάνες στο τομέα αυτό», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του προϋπολογισμού του 2011.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, με αφορμή την αναφορά του κ. Λοβέρδου ότι «στοχεύουμε να εξοικονομηθούν μέχρι 150 εκατομμύρια ευρώ από τη θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για τις πολυμελείς οικογένειες», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πάει με άλλους τρόπους να βάλει χέρι στα πολυτεκνικά επιδόματα».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Ροντούλη χαρακτηρίζοντάς τον απαράδεκτο.

«Θα σας κοστίσει ακριβά κ. υπουργέ, προσωπικά εσάς. Παίζετε κορώνα - γράμματα το πολιτικό σας μέλλον. Δεν σας επιβάλλει καμία τρόικα να βάζετε χέρι στα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα. Εσείς πάτε να το κάνετε αυτό και να ξέρετε ότι αφορά 500.000 οικογένειες», αντέτεινε ο κ. Ροντούλης.

Διαρθρωτικές αλλαγές το 2011

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της υγείας στις οποίες στοχεύει το αρμόδιο υπουργείο το 2011.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο υπουργός, έως και το Μάρτιο του 2011 η στοχοθεσία του υπουργείου Υγείας σχετίζεται με την οργάνωση των νοσοκομείων και τη θέσπιση στην πράξη κάποιων βασικών κανόνων καλής λειτουργίας τους. Ειδικότερα:

· Έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2010 η ανάληψη υπηρεσίας 2800 νοσηλευτών.

· Έως το τέλος Ιανουαρίου του 2011 πρέπει να έχει μεταφερθεί από το Υπουργείο Οικονομίας στο Υπουργείο Υγείας ο καθορισμός της τιμής των φαρμάκων και από την 1η Απριλίου το υπουργείο Υγείας να ασκεί με τρόπο ολοκληρωμένο αυτή την αρμοδιότητα.

· Έως το τέλος Μαρτίου η ψηφιοποίηση του διπλογραφικού συστήματος, καθώς και η μηχανοργάνωση τουλάχιστον των αποθηκών, των φαρμακείων και των λογιστηρίων των νοσοκομείων.

· Έως το τέλος Ιανουαρίου να έχει λειτουργήσει στην πράξη το νέο σύστημα πληρωμών των προμηθευτών, που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές και να έχει ψηφιστεί το νέο σύστημα προμηθειών που θα λειτουργήσει από το 2012.

· Έως τα τέλη Ιανουαρίου να έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη η μεταφορά των μονάδων υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων στο Ε.Σ.Υ.

· Έως τα τέλη Ιανουαρίου να έχει θεσπιστεί η επιστροφή κερδών από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα φαρμακεία, καθώς και να έχει μειωθεί κατά 2.5% το κέρδος των φαρμακαποθηκών.

· Τον Ιανουάριο να γίνει η αξιολόγηση των διοικητών και από τον Φεβρουάριο να εφαρμοστεί η δυνατότητα ο ίδιος διοικητής να διοικεί περισσότερα νοσοκομεία.

· Από τη 1η Ιανουαρίου να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην πράξη η κατεύθυνση το 50% της συνολικής νοσοκομειακής φαρμακευτικής κατανάλωσης, να είναι γενόσημα.

· Έως το τέλος Ιανουαρίου να έχει μετατραπεί από μονοετή σε τριετή η βεβαίωση καλής λειτουργίας στα ιδιωτικά νοσοκομεία και να έχει αλλάξει το νομικό σύστημα που προβλέπει την επέκτασή τους.

· Έως τον Φεβρουάριο 2011 να έχουν βελτιωθεί οι προϋποθέσεις του ιατρικού τουρισμού.

· Έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2010 να έχει επεκταθεί σε όσα περισσότερα νοσοκομεία γίνεται η ολοήμερη λειτουργία (ήδη έχουν φθάσει τα 45) και να επεκταθεί σε όλους η καταβολή ενός μικρού αντιτίμου στους επισκέπτες των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας (χωρίς αυτό να αφορά τους χρόνιους ασθενείς, που προσέρχονται για να τους ξαναγράψουν τη συνταγή τους).

· Τέλος, η αναθεώρηση τον Φεβρουάριο του 2011 του ΕΣΠΑ με την απένταξη μη ώριμων έργων και ένταξη ωρίμων.

Παράλληλα, από 1η Απριλίου, βάσει των διαδικασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων με σκοπό την 1η Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί και από την 1η Ιουλίου να αρχίσει να εφαρμόζεται η συγχώνευση νοσοκομείων με τις διάφορες μορφές της.

Επιπλέον, θα αλλάξει το σύστημα εισόδου των αποφοίτων της ιατρικής σχολής στις ειδικότητες, αναμορφωθεί το ΚΕΣΥ, «ώστε να φύγει από το πεδίο του συνδικαλισμού και να μπορέσει να παίξει τον ρόλο του», αλλά και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, καθιστώντας παράλληλα πιο ευέλικτο το σχετικό πειθαρχικό δίκαιο. Ακόμη θα αναμορφωθεί σε ημερήσια βάση το καθεστώς των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

«Η αλλαγή αυτή μαζί και με την ενοποίηση των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, καθώς και με την προώθηση του ΕΣΠΑ, θα καταστήσουν στο τέλος του 2012 το δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεσματικό και χρήσιμο στον πολίτη, προσβάσιμο σε όλους, εξορθολογισμένο και όχι σπάταλο, ένα πραγματικό σύμμαχο στη ζωή των ανθρώπων», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

Λέξεις κλειδιά: νομοσχέδιο 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
8263 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Απριλίου 2009, 09:50:30
από orfeo
11 Απαντήσεις
8110 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαρτίου 2012, 11:12:25
από EzeΤΡΟΛ
4 Απαντήσεις
4285 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Δεκεμβρίου 2015, 16:17:14
από GirousisN
4 Απαντήσεις
19151 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Αυγούστου 2023, 14:51:06
από pzogr
0 Απαντήσεις
5883 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Δεκεμβρίου 2023, 20:57:31
από Argirios Argiriou