Γενικά > Γενική συζήτηση

Το καινούργιο νομοσχέδιο για την υγεία

<< < (8/12) > >>

ΑΡΗΣ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Άρα το ΕΣΥ υποσύστημα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας?

anastasios theodoridis:
Άρθρο71 Ειδικότητα Γενικής Ιατρικής
Η παρ. 6 του άρθρου 25 του Ν. 3868/2010 (ΦΕΚ Α 129) «Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» καταργείται αναδρομικά από την ημερομηνία ισχύος της.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ΑΡΗΣ:
Αποσύρθηκαν τα βασικά.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

flone:
Αντίο, 3754!
Δεν θα μας λείψεις…

«Με το άρθρο 57 αποκαθίσταται η εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων…»

Με το άρθρο 57 επέρχεται η πλήρης αποκαθήλωση του 3754 (ΑΚΑ «Συλλογική Σύμβαση»). Αλλά αυτό γίνεται προς το χειρότερο. Αντί του ιδανικού πολυεπιμελητικού αδιευθυντικού συστήματος (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, 6ο Συνέδριο ΟΕΝΓΕ: Διεκδικητικό πλαίσιο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) μας κάθεται τώρα το πολυβαθμολογικό, με τους τρεις βαθμούς να γίνονται τέσσερις και τα αφεντικά να πολλαπλασιάζονται. Οι «νέοι επιμελητές» θα προσκυνάνε πιο πολλούς και οι θέσεις θα προκηρύσσονται (και θα… συστήνονται) στο βαθμό που γουστάρει η κομματικά διορισμένη διοίκηση. Μια και ζούμε την εποχή των show μαγειρικής, αρπάξτε κουτάλες και φτιάξτε τη σύνθεση της Κλινικής όπως σας βολεύει. Προκηρύξτε ό,τι θέση θέλετε και προσλάβετε όποιον θέλετε, με κριτές της ίδιας ή …συναφούς ειδικότητας και διορισμένους από αυλές-στοές-κύκλους-μαγαζιά-παραμάγαζα-αλυσίδες).

Για τα κριτήρια επιλογής και αξιολόγησης ούτε κουβέντα. Από κανέναν.
Αυτά είναι διαχρονικά και δεν αλλάζουν.

Οι Τροϊκανοί τα ξέρουνε;
Φυσικά και τα ξέρουνε, αλλά αν ένα μνημόνιο αντιμετώπιζε την αιτία των πραγμάτων, τότε κάποια στιγμή τα πράγματα θα φτιάχνανε και δεν θα είχαμε ανάγκη τα μνημόνια και τους τροϊκανούς.

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος- Το γεγονός ότι η φροντίδα που λαμβάνουν σε επίπεδο ΠΦΥ στα αστικά κέντρα η πλειοψηφία των συνθρώπων μας είναι αμιγώς ιδιωτική από την τσέπη τους, το έχει πάρει κανείς χαμπάρι;


--- Τέλος παράθεσης ---

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω.
Η συντριπτική πλειοψηφία του ιδιωτικού τομέα είναι κρατικοδίαιτη & θα σου εξηγήσω τι εννοώ.
1. Η πλειοψηφία  των ιδιωτικών ιατρείων λειτουργόυν με  ιατρόυς οι οποίοι έχουν παράλληλη απασχόληση σε φορείς του δημοσίου τομέα ( ασφαλιστικά ταμεία , στρατιωτικοί ιατροί , ιατροί σωμάτων ασφαλείας κ.τ.λ) από τον οποίο αντλούν ενίοτε πελατεία.
Αυτό με φιλελεύθερους όρους ονομάζεται αθέμιτος ανταγωνισμός. Πως είναι δυνατόν ο ελεύθερος επαγγελματίας ιατρός και δη ο νέος να κάνει αμιγώς ιδιωτικό επάγγελμα? Απλά δεν είναι δυνατό….
Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τους διπλο-τριπλοθεσίτες.
Ο καθείς εφ' ω ετάχθη. –Οι ιατροί του ΕΣΥ στο ΕΣΥ, οι ιατρόι των ταμείων στα ταμεία , οι ιατροί του στρατού και σωμάτων ασφαλείας στις μονάδες τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον ιδιωτικό στίβο.

2. Η πλειοψηφία  των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών (ακόμα των εισηγμένων στο Χ.Α) εξαρτώνται άμεσα από την χρηματοδοτική ροή των ασφαλιστικών ταμείων. Μικρό ποσοστο του τζίρου τους αποτελεί πλέον χρήμα από την τσέπη, κάτι το οποίο αναμένεται να επιταθεί τα επόμενα έτη.
Εάν το ΕΣΥ καταφέρει να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα και να αποσπάσει κομμάτι από την χρηματοδοτική του πίτα τότε το λουκέτο θα είναι η μοναδική ρεαλιστική προοπτική για την πλειοψηφία  των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών.

Πιστεύω πως στο τέλος της ημέρας θα επιβιώσει μόνο το ΕΣΥ και μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες παροχής υπηρεσιών υγείας. Ο ελεύθερος επαγγελματίας ιατρός (και όχι μόνο) όπως τον γνωρίζουμε σήμερα θα εκλείψει.
 Μακάρι να κάνω λάθος αλλά δεν το νομίζω.

--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν ξέρω τι σχέση έχει η παράθεση με όσα έγραψες. Εγώ μίλησα από την πλευρά του ασθενή και του πόσο κοστίζει η υγεία για τον ασθενή.
Η εμπειρία μου από την Κρήτη είναι ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και του ΟΓΑ που ζουν στα αστικά κέντρα είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν το ότι κάνουν. Οι λιγοστοί γιατροί του ΙΚΑ, οι γιατροί στα ΚΑΠΗ, οι γιατροί σε δημοτικά ιατρεία είναι στη συνείδηση του κόσμου οι γιατροί που ξεπλένουν τα φάρμακα που κάποιοι άλλοι γιατροί έγραψαν. Η ηλεκτρονική συνταγογραφία απλά οδήγησε πολλά φάρμακα να μην τα γράφουν πλέον οι γιατροί του ΙΚΑ και τα πληρώνει ο ασθενής. Αυτό λοιπόν που εγώ περιγράφω είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι κάτι το δεδομένο για συντριπτικά μεγάλο αριθμό πολιτών και όχι το ΕΣΥ. Ας γίνεται το ακριβώς αντίθετο στις αμιγώς αγροτικές περιοχές. Η οικονομική κρίση απλά περιόρισε την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και απλά θα έχει μελλοντικές επιπτώσεις που θα τις δούμε.

Πάμε τώρα να πιάσουμε αυτό που λες. κατ' αρχήν ξέχασες και τους πανεπιστημιακούς...
Και αυτό γιατί εάν κάποιοι αντλούν πελατεία είναι οι πανεπιστημιακοί και γιατροί του ΕΣΥ που κάνουν απογευματινά ιατρεία. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη νοημοσύνη για να γίνει κατανοητό αυτό και αυτοί είναι οι κύριοι ανταγωνιστές των ιδιωτών ιατρών. Οι γιατροί που εργάζονται σε ταμεία όπως πχ το ΙΚΑ σαν θεραπευτές σαφώς και αντλούν πελατεία για το ιδιωτικό τους ιατρείο και αυτό το βρώμικο καθεστώς το έχω αναφέρει και αλλού στο φόρουμ τόσο ωμά που δεν νομίζω ότι κανένας σας άλλος τόλμησε να το περιγράψει όπως πραγματικά είναι. Για τους λοιπούς ιατρούς δεν νομίζω ότι αποτελούν ιδιαίτερο ανταγωνιστή για τους ιδιώτες καθώς ιατροί που δεν έχουν ρόλο θεραπευτή παρά μόνο στο ιδιωτικό τους ιατρείο δεν μπορούν αντλούν πελατεία και για τους στρατιωτικούς ιατρούς η παρουσία του προσωπικού της υπηρεσίας τους στο ιδιωτικό τους ιατρείο είναι δεδομένο πειθαρχικό παράπτωμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Το γεγονός ότι όποιος έχει ήδη ένα μισθό από κάπου μπορεί να ασκεί ιατρική με άλλη άνεση αυτό είναι δεδομένο αλλά να λέμε τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη.

Να το δούμε όμως και αλλιώς:
Όταν ο ασθενής έχει το δικαίωμα επιλογής ιατρού τότε επιβιώνει αυτός που επιλέγει ο ασθενής. Όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για επιλογή ιατρού όταν ο ασθενής έχει να επιλέξει μεταξύ ιατρών που ο ένας έχει παραμάσχαλα το συνταγολόγιο του ΙΚΑ στο ιδιωτικό του ιατρείου και ενός που δεν το έχει. Και στους δύο θα πληρώσει επίσκεψη αλλά στο δεύτερο θα πληρώνει και τα φάρμακα. Εάν όλοι είχαν την ίδια δυνατότητα τότε να είσαι σίγουρος ότι ο ασθενής θα επέλεγε αυτόν που είναι πιο εύκολα προσβάσιμος όταν έχει εξίσου εμπιστοσύνη και στους δύο. Και αυτός που ήδη έχει μια δουλειά εκτός του ιδιωτικού του ιατρείου είναι δύο και τρεις φορές λιγότερο προσβάσιμος από αυτόν που έχει μόνο ιδιωτικό ιατρείο. Είναι πολύ εύκολο συνεπώς να καταλάβεις ποια είναι η στρέβλωση. Και δυστυχώς την στρέβλωση την προκαλούν αυτοί που μπορούν να γράψουν εξετάσεις και φάρμακα στο βιβλιάριο του ασθενή όταν ο τυπικός ιδιώτης ιατρός δεν μπορεί. Για πες μου τώρα ποιοι είναι αυτοί που έχουν και "ιδιωτικό" ιατρείο (με ή χωρίς εισαγωγικά);

Αν το δούμε από την πλευρά του νομοσχεδίου, το νομοσχέδιο δεν μπαίνει στις λεπτομέρειες του πως θα γίνει τι. Όμως η τυχόν εισαγωγή όλων με ίδιους όρους μάλλον θα διευκολύνει αυτούς που έχουν την διάθεση να κάνουν σωστή ιατρική και να είναι δίπλα στον ασθενή. Αν και μου φαίνεται πολύ ουτοπικό να ενδιαφέρεται το κράτος για το καλό των πολιτών του στην Ελλάδα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση