Γενικά > Γενική συζήτηση
Το καινούργιο νομοσχέδιο για την υγεία
flone:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Για όσους έχουν ασχοληθεί λίγο με συστήματα υγείας θα ξέρουν ότι η Ελλάδα διαθέτει το μίγμα όλων των συστημάτων που διαθέτουν άλλες χώρες και τώρα όλα αυτά θα δοκιμαστούν να λειτουργήσουν σε συνεργασία:
α) το Σοβιετικό μοντέλο των πολυ-ιατρείων: Βλέπε ΙΚΑ
β) το βοριο-ευρωπαϊκό μοντέλο του οικογενειακού ιατρού που επιλέγεις και δηλώνεις: βλέπε ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ
γ) το Σουηδικό μοντέλο με κέντρα υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές και εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων στις μεγάλες πολεις: βλέπε ΟΓΑ
δ) Το γαλλικό μοντέλο: Ο ιατρός πληρώνεται για κάθε επίσκεψη-ιατρική πράξη: βλέπε ΟΠΑΔ, ΕΤΑΑ, κλπ
Περιμένοντας τι θα ψηφιστεί τελικά......
--- Τέλος παράθεσης ---
Greece: Second Review Under the Stand-By Arrangement
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
© 2010 International Monetary Fund December 2010
Actions for the fifth review (actions to be completed by end Q2-2011)
Government extends the use of capitation payment of physician, currently used by OAEE, to all contracts between social security funds and the doctors they contract. The new payment mechanism starts for each new contract renewed in 2011 and for all contracts from 2012. It defines a minimum number of patients per doctor, on the basis of the experience of other EU Member States
Νίκος Αγγελής:
έχω κάποιες απορίες γιατι έχω μπερδευτεί αρκετα.
1) τα κεντρα υγειας πόλεων με τι προσωπικο θα στελεχωθουν? με Γ.Ι. ή θα έχουμε παλι το παλιο συστημα με νέα συσκευασια?
2)απο που θα έρθουν αυτοι? με πιστοποιητικό ή θα κάνουν πληρη εκπαιδευση όπως εμείς?
είναι φοβερο αυτο το μετρο αρκει να εφαρμοστει σωστά.. διότι πως να το κάνουμε θέλω να ειδικευθώ στη Γ.Ι αλλά δεν γουστάρω επαρχία, πως να το κάνουμε δλδ.
3) οι ασφαλισμενοι των ταμειων αντί να έχουν 15 ιατρους διαφόρων ειδικοτήτων θα έχουν ένα Γ.Ι πλέον??
τι γίνεται επιτέλους?????? θα υπάρξει κάποια επίσημη απάντηση? διότι η αναμονή δεν είναι 1 χρόνος αλλά 4..πολύ συνάδελφοι στρέφονται σε άλλες ειδικότητες πλήν της γενικής ιατρικής διότι βλέπουν αυτή την απαξίωση
Πέτρος Μ:
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΑΠΟΡΙΕΣ
Με εντελώς απλά λόγια δηλαδή τα ταμεία ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ και ΟΓΑ από τον Ιούνιο του 2011 θα εμπεριέχονται σε ένα μεγάλο και ενιαίο φορέα-ταμείο που θα ονομάζεται ΟΠΥ. Οι απορίες που αμέσως αμέσως δημιουργούνται σε έναν ελεύθερο επαγγελματία είναι:
1. Θα μπορούν να έχουν οι ιδιώτες σύμβαση με αυτό το ταμείο; Και αν ναι, πώς θα γίνεται η σύμβαση στο ΟΠΥ; Θα είναι δηλαδή ένα "εύκολο" ταμείο όπως ο ΟΠΑΔ που θα μπορεί να έχει σύμβαση ο καθένας ή ένα "δύσκολο" ταμείο όπως το ΙΚΑ, ένα δηλαδή ταμείο των "ολίγων και εκλεκτών";; ...
2. Πώς θα γίνεται η αμοιβή των συμβεβλημένων ιατρών; Ακούγεται πως δε θα είναι με "χαρτάκια" όπως στον ΟΠΑΔ αλλά με πλαφόν ανάλογα με το πόσοι σε δηλώσουν, όπως γίνεται ως τώρα δηλαδή με τον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Αν είναι όντως έτσι τότε οικονομικά θα μπορούμε πια να μιλάμε για τον πλήρη ευτελισμό του ιατρικού επαγγέλματος.
3. Και ένα συμπέρασμα: Αν όντως το ΟΠΥ αποδειχτεί το "εύκολο ταμείο των πολλών", ο ασθενής θα έχει ουσιαστικά τη δυνατότητα να επιλέξει θεράποντα γιατρό με κριτήριο το αν αυτός είναι καλός στη δουλειά του και όχι με κριτήριο αν αυτός είναι συμβεβλημένος πχ στο ΙΚΑ (και άρα μόνο αυτός μπορεί να του γράψει τα φάρμακα). Χονδρικά δηλαδή, οι ασθενείς στο πέρασμα του χρόνου θα καταλήξουν σε συγκεκριμένους καλούς γιατρούς καθότι είμαι σίγουρος πως ειδικά στο θέμα της υγείας, ένας "καλός γιατρός" θα αναγνωριστεί ανεξαρτήτως ανταγωνισμού no matter what!
Το θέμα όμως είναι αν αυτός ο καλός γιατρός θα ενδιαφέρεται τελικά να σκιστεί για τους ασθενείς ΠΕΝΤΕ μεγάλων ταμείων στην τιμή του ΕΝΟΣ... Και μπορεί ο καλός γιατρός να σημαίνει συγχρόνως και καλός άνθρωπος, καλός άνθρωπος όμως δε σημαίνει και κορόιδο ...
Δ. Κουναλάκης:
Φαντάζομαι ότι η πρώτη κίνηση θα είναι να περάσουν οι νυν συμβεβλημένοι ιατροί στον ΟΠΥ με κάποια νέα σύμβαση που θα ορίζει ένα μηνιαίο ποσό ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που σε επιλέγουν. Όμως κι αυτό έχει προβλήματα καθώς ένας ασθενής δεν κάνει ίδια χρήση υπηρεσιών σε ένα οικογενειακό του ιατρό (όποιον θεωρεί ανεξαρτήτως ειδικότητας) και στις υπόλοιπες ειδικότητες, θα πληρώνονται όμως όλοι το ίδιο;
Το κόστος θα είναι μικρότερο για τα ταμεία και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και του ΟΓΑ που αποτελούν την πλειοψηφία θα δουν ξανά το νέο δωρεάν ΕΣΥ να δημιουργείται για την πρωτοβάθμια με ότι ψηφοθηρικές επιπτώσεις έχει αυτό. Εάν υπάρξει ηλεκτρονικός έλεγχος το κόστος σταδιακά θα είναι μικρότερο από το σημερινό. Η αλήθεια είναι ότι δεν πιστεύω ότι ενδιαφέρονται να φτιάξουν την πρωτοβάθμια και γενικότερα την υγεία, αλλά αυτοσχεδιάζουν με οικονομικίστικους τρόπους που θα έχουν μακροπρόθεσμες σοβαρές επιπτώσεις.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στο μέλλον. Θα αρχίσουν να μην ανανεώνουν λίγους-λίγους ώστε να μην γίνει μεγάλο μπαμ και να γυρίσουν στα σημερινά εγκληματικά πρότυπα της απόλυτα περιορισμένης επιλογής βυσματικών ιατρών; Φοβάμαι ότι αυτό θα συμβεί γιατί το μοντέλο του ΟΑΕΕ αυτό ακολουθεί. Αδυνατώ να βρω υγιή επιχειρήματα που να πείθουν ότι το κλιμακωτό και βυσματικό μοντέλο του ΟΑΕΕ που απαιτεί ελάχιστο αριθμό ασθενών για να πληρωθεί ο ιατρός είναι καλή λύση. Γιατί δεν θέλουν να ακολουθήσουν το μοντέλο όπου ένας γιατρός πληρώνεται κατά ασθενή με συγκεκριμένο ετήσιο ποσό;
Από τη στιγμή που ένας ιατρός πληρώνεται με βάση πόσους ασθενείς τον επιλέξουν, έχουν κανένα λόγο να περιορίσουν τον αριθμό των ιατρών; όχι, εκτός εάν έχουν άλλα στο μυαλό τους.... όπως πχ ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας.
Φοβάμαι λοιπόν ότι τα δύσκολα χρόνια θα έρθουν μετά από 2-3 χρόνια και όχι άμεσα. Και όποιοι αντέξουν, έχουν ελπίδες. Οι άλλοι;
Πάμε λοιπόν στο οικονομικό κομμάτι....
Πρακτικά, θα υπάρξει μια μεγάλη αναδιάταξη της "αγοράς". Υπάρχουν περιοχές που ένας ιατρός πλουτεύει χάρη στα βιβλιάρια του δημοσίου και περιοχές που ο ιατρός με τα βίας επιβιώνει απουσία δημοσίων υπαλλήλων. Εκεί δεν θα είναι όλοι χαμένοι το ίδιο.
Και το ερώτημα είναι: Υπάρχει ενδιαφέρον για ποιότητα στις υπηρεσίες; Και η απαντηση είναι ότι μπορεί να ενδιαφέρονται λίγοι ρομαντικοί αλλά οι ιθύνοντες σίγουρα δεν ξέρουν και δεν θέλουν.
Το μέλλον θολό και για μας και για τους ασθενείς.
Gatekeeper:
Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει το θέμα που έχει προκύψει μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργείου Υγείας, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, στόχος είναι την επόμενη Τετάρτη να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
Μόλις έχουμε τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καλέσουμε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακοποιών για να συζητήσουμε και να καταλήξουμε, είπε ο κ. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια εφ όλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Ο υπουργός Υγείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί ακόμα και η λειτουργία των φαρμακείων τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, πέραν του Σαββάτου.
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με στελέχη της οικονομικής διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς των φαρμακευτικών υπηρεσιών είχε σήμερα αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημήτρης Βαγιωνάς, και ο γραμματέας του Συλλόγου, Δημήτρης Καραγεωργίου, συναντήθηκαν με στελέχη της οικονομικής διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκθέτοντας τις απόψεις τους σχετικά με όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο για το επάγγελμα των φαρμακοποιών.
Ο κ. Βαγιωνάς ανέφερε ότι σύμφωνα με όσα απεκόμισε από τη συνάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται για το άνοιγμα της αγοράς των φαρμακευτικών υπηρεσιών, αλλά δεν επιθυμεί το άνοιγμα νέων φαρμακείων, το οποίο θα οδηγούσε στην αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Επιτροπή εμφανίστηκε ξαφνιασμένη από τον αυξημένο αριθμό φαρμακείων που λειτουργούν στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.
«Θα είμαστε αμείλικτοι στη διπλοχρέωση των κουπονιών»
Ερωτηθείς για τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται σε βασικά φάρμακα άφησε να εννοηθεί ότι είναι τεχνητές, λέγοντας ότι για αυτό ευθύνονται οι παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες είναι μία μορφή παράνομης συμπεριφοράς. «Θα είμαστε αμείλικτοι στη διπλοχρέωση των κουπονιών», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι ήδη ο ΕΟΦ παρακολουθεί το θέμα των ελλείψεων και θα δώσει λύση την ερχόμενη βδομάδα.
Συγχωνεύσεις νοσοκομείων - «Καμία απόλυση»
Όσον αφορά το ζήτημα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τους τέσσερις άξονες με βάση τους οποίους θα γίνουν:
Α. Ένας διοικητής θα μπορεί να διοικεί και δύο νοσοκομεία που γειτνιάζουν
Β. Κοινές διοικήσεις θα μπορούν να υπάρχουν σε περισσότερα από ένα νοσοκομεία.
Γ. Οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με στόχο να συνεργαστούν τα νοσοκομεία σε επίπεδο εφημεριών, αλλά και λειτουργίας κλινικών
Δ. Μικρότερα νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά σε μεγαλύτερα θα μετατραπούν ουσιαστικά σε κέντρα Υγείας, τα οποία θα διοικούνται από το κεντρικό νοσοκομείο.
Στις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν οι συγχωνεύσεις σημαίνουν και απολύσεις προσωπικού, κυρίως διοικητικού προσωπικού, ο κ. υπουργός δεσμεύτηκε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι υπάρχει πρόθεση να μεταταχθούν τρεις χιλιάδες διοικητικοί υπάλληλοι από άλλες ΔΕΚΟ στο σύστημα Υγείας, όπου θα καλύψουν θέσεις που αφορούν κυρίως τεχνικά τμήματα, υπηρεσίες πληροφορικής κ.ά. Η έναρξη και η ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου θα γίνει την περίοδο από την 1η Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου.
«Κρίσιμο το 2011»
Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το 2011 πολύ δύσκολο και κρίσιμο χρόνο για τα οικονομικά της Υγείας, σημειώνοντας ότι «μέσα σε έξι μήνες πρέπει να κάνουμε ό,τι δεν έγινε για πολλά χρονιά». «Ο στόχος είναι», πρόσθεσε, «να γίνει οικονομία, διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς όμως να μειωθεί η παροχή υπηρεσιών και η πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα».
Σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση του υπουργού που αφορά τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα πρέπει να καταθέσει έως το Μάιο λεπτομερή έκθεση για μια συνολική μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του.
Η επιτροπή αυτή θα έχει τη δυνατότητα να κάνει έλεγχο επί των ελέγχων για τη συνταγογράφηση, να προτείνει ακόμη και αναθεώρηση του Μνημονίου για την Υγεία και γενικότερα να προτείνει λύσεις για την πιο εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.
Την επιτροπή αποτελούν κυρίως καθηγητές πανεπιστημίου που ασχολούνται με τα οικονομικά της υγείας και όχι μόνο, ενώ επικεφαλής της είναι ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ
Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για το κάπνισμα
Όσον αφορά το κάπνισμα ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. «Μας επιρρίπτουν ευθύνες άλλων, δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τους ελέγχους», δήλωσε χαρακτηριστικά και δεσμεύθηκε πως «ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα είναι πιο επιθετικός».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη νέα κοστολόγηση, ύστερα από 20 χρόνια, όλων (10.000) των ιατρικών πράξεων -η πρώτη που γίνεται μετά το 1991- και στόχος της οποίας είναι εξοικονόμηση κονδυλίων. Το πόσο σημαντική είναι η νέα αυτή κοστολόγηση, αλλά και τα συμφέροντα που θίγει, φαίνεται από τις απειλές, όπως αποκάλυψε ο κ. Λοβέρδος, που κατά καιρούς έχουν δεχθεί τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας που συζητούν τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι ήδη λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η ενοποίηση του ΕΣΥ με τους μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων (εκτός του Οίκου του Ναύτου, όπως έγινε σήμερα γνωστό) και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία θα συμβάλει, ώστε να εξοικονομηθούν 400 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση της δαπάνης για υλικά και φάρμακα ως το τέλος του 2011.
Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος ήδη πέντε εταιρείες έχουν μειώσει τις τιμές των βηματοδοτών από 3.000 σε 1.500 ευρώ.
Ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, αναφερόμενος στη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων, είπε ότι ήδη 61 από αυτά σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν με επιτυχία και τόνισε ότι άλλα πέντε θα μπουν μέχρι τέλος του μήνα στο πρόγραμμα. Ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών και είπε ότι από 24 έως 31 Ιανουαρίου τα δημόσια νοσοκομεία θα παρέχουν δωρεάν εξέταση για το τεστ ΠΑΠ σε όσες γυναίκες ενδιαφέρονται.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση