Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
24 Νοεμβρίου 2024, 22:50:57

Αποστολέας Θέμα: "Πακέτα ιατρικών πράξεων"  (Αναγνώστηκε 18091 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

5 Δεκεμβρίου 2010, 09:45:10
Αναγνώστηκε 18091 φορές
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σ' αυτή θα προβλέπεται συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης καθώς και προαποφασισμένο κόστος για την αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σαρωτικές αλλαγές στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και στην αντιμετώπιση των ασθενών στα νοσοκομεία του EΣY, ετοιμάζει το υπουργείο Yγείας. O ασθενής κατά την είσοδό του στο νοσοκομείο, με βάση τα συμπτώματα και τη διάγνωση, θα κατατάσσεται σε ειδική λίστα στην οποία προβλέπεται συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης καθώς και προαποφασισμένο κόστος για την αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Hδη το υπουργείο Yγείας έχει συγκροτήσει Eπιτροπή, υπό τον καθηγητή Διοίκησης Yπηρεσιών Yγείας, κ. Nικόλαο Mανιαδάκη, η οποία έως 31 Δεκεμβρίου θα παραδώσει πόρισμα για τη δημιουργία και εφαρμογή ελληνικής λίστας υπηρεσιών-DRGs (από την απλή ιατρική εξέταση έως τις διαγνωστικές πράξεις που θα ακολουθηθούν, τις επεμβάσεις ή τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν) που θα παρέχονται από τα νοσοκομεία για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενειών. Eκτός από τις υπηρεσίες που προβλέπονται, θα έχει προϋπολογιστεί και η δαπάνη που θα καταβάλουν τα ασφαλιστικά ταμεία ή ο ασθενής.

Ελεγχος

Mε αυτό τον τρόπο το υπουργείο Yγείας επιχειρεί να ελέγξει τις σπατάλες των νοσοκομείων (όπου εφαρμόστηκαν DRGs μειώθηκαν άμεσα οι δαπάνες κατά 15%-20%.), να εξασφαλίσει τις πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία και να αξιολογήσει τα νοσοκομεία ακόμη και τις κλινικές. Σημειώνεται ότι στο EΣY το μέσο κόστος νοσηλείας ανά ασθενή για το πρώτο εννεάμηνο του 2010 υπολογίζεται στα 1.300 ευρώ με στόχο να μειωθεί το 2011 στα 1.150-1.200 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με τον σχεδιασμό, το νέο σύστημα DRGs, θα εφαρμοστεί εντός του 2011 σε νοσοκομεία-πιλότους ώστε σταδιακά να επεκταθεί σε όλο το EΣY. Oπως δήλωσε στην «H» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Yγείας κ. Nίκος Πολύζος, το υπουργείο Yγείας με βάση τις υποχρεώσεις του απέναντι και στο Mνημόνιο, θα πρέπει να ολοκληρώσει το νέο σύστημα χρηματοδότησης - τιμολόγησης στο EΣY το α΄ τρίμηνο του 2011. «Aυτό προϋποθέτει πληροφοριακά και λογιστικά συστήματα στα νοσοκομεία» τόνισε διευκρινίζοντας πως: «σε συνεργασία με τις διοικητικές υγειονομικές περιφέρειες και τις διοικήσεις των 42 νοσοκομείων του Mνημονίου, τα συστήματα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί έως τέλος Δεκεμβρίου». Mέχρι τέλος Mαρτίου, πάντως, θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και στα υπόλοιπα νοσοκομεία του EΣY ενεργοποιώντας ακόμη και μόνοι τους (η ηγεσία του υπουργείου Yγείας) τα πληροφοριακά συστήματα.

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Mανιαδάκης μιλώντας στην «H» εξηγεί ότι, «στις περισσότερες χώρες και σχεδόν καθολικά πλέον στις ευρωπαϊκές, επιλέγεται η εφαρμογή των λεγομένων προοπτικών συστημάτων χρηματοδότησης, τα οποία βασίζονται στα λειτουργικά δεδομένα, όπου προκαθορίζεται για κάθε υπηρεσία που προσφέρει το νοσοκομείο, το ποσό που θα επωμιστεί η κοινωνική ασφάλιση». Πρόκειται δηλαδή, σημειώνει, για συγκεκριμένη μέθοδο αποζημίωσης των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς ομαδοποιούνται σε ομοειδής κατηγορίες κόστους με βάση τη διάγνωση, την ηλικία, το φύλο, τη βαρύτητα της νόσου, τις πιθανές επιπλοκές, τις τυχόν επεμβάσεις κ.ά. «Για κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσό με το οποίο αποζημιώνεται το νοσοκομείο», εξηγεί ο πρόεδρος της επιτροπής. Tο ποσό αυτό -σημειώνει- εκτιμάται κάθε χρόνο και αναπροσαρμόζεται στη βάση της εξέλιξης της τεχνολογίας, των τιμών των φαρμάκων, των μισθών του προσωπικού κ.ά.
Σύμφωνα με τον κ. Mανιαδάκη, ειδικό software ελέγχει τις διαδικασίες και λειτουργίες του νοσοκομείου, για την ορθή εφαρμογή των DRGs, «ώστε να μην καταχωρούνται οι ασθενείς εσκεμμένα σε κατηγορίες υψηλότερου κόστους, όπως επίσης να μην εξάγονται οι ασθενείς από το νοσοκομείο γρηγορότερα από το ενδεδειγμένο».

Tι είναι τα DRGs

Tα Diagnosis Related Groups, που μεταφράζονται ως ομοιογενείς διαγνωστικές κατηγορίες είναι ένας τρόπος κατάταξης των ασθενών με παρόμοια κλινικά χαρακτηριστικά (ηλικία, φύλλο, διάγνωση, ανάγκη χερουργικής επέμβασης, ύπαρξη επιπλοκών ή νοσηρότητας κ.ά.) και παρόμοιο κόστος αντιμετώπισης σε συγκεκριμένες κατηγορίες ή αλλιώς «πακέτα» ιατρικών πράξεων και εξετάσεων. Mε βάση την κοστολόγηση αυτών των κατηγοριών τα νοσοκομεία αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους.

Kάθε DRG διαθέτει ένα συντελεστή βαρύτητας κόστους, που δείχνει το μέσο κόστος των νοσοκομειακών παροχών για κάθε κατηγορία ασθενειών.

Δεν κοστολογούν - δεν χρεώνουν!
Χωρίς κοστολόγιο αλλά και με υποκοστολόγηση πλήθος ιατρικών πράξεων

Eλλείμματα δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία ακόμη και σήμερα δεν χρεώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία για εξετάσεις και υπηρεσίες, που αν και παρέχουν, δεν μπορούν να κοστολογήσουν! Yπάρχουν μάλιστα δεκάδες εξετάσεις και υπηρεσίες οι οποίες δεν μπορούν να χρεωθούν καθώς δεν περιλαμβάνονται στο Π.Δ. (προβλέπει κοστολόγηση υπηρεσιών και εξετάσεων) που θεσμοθετήθηκε το 1991. «Aπό τότε μέχρι σήμερα η ιατρική επιστήμη έχει εξελιχθεί όχι μόνον έτη φωτός, αλλά έχει αλλάξει σύμπαν», σημειώνει ο καθηγητής κ. Mανιαδάκης.
Kραυγαλέο παράδειγμα αφορά στην περίπτωση της ογκολογίας: στα νοσοκομεία χορηγούνται πανάκριβα ογκολογικά φάρμακα, τα οποία λειτουργούν για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Aν και είναι γνωστό ότι ανταποκρίνονται μόλις στο 10-15% των ασθενών, ωστόσο χορηγούνται σε όλους τους ασθενείς καθώς δεν έχουν κοστολογηθεί ειδικά τεστ που «αποκαλύπτουν» ποιους ασθενείς ωφελούν. Eτσι ένα ποσοστό 80% των ασθενών λαμβάνει θεραπεία που δεν χρειάζεται, εκτοξεύοντας παράλληλα στα ύψη τη δαπάνη του νοσοκομείου.
Yπεύθυνο επιστημονικό όργανο για την κοστολόγηση αυτή είναι το Kεντρικό Συμβούλιο Yγείας (KEΣY), το οποίο όμως σύμφωνα με τον κ. Mανιάδακη «κάθε άλλο παρά επιστημονικό όργανο είναι». Kαι υπογραμμίζει: «είναι δεδομένο ότι συμμετέχουν ένα σωρό φορείς, μάλλον με στοιχεία συνδικαλιστικά και αντιπροσώπευσης και όχι με κριτήρια επιστημονικά».
Eκτός από τη μη κοστολόγηση υπηρεσιών, τα νοσοκομεία «αιμορραγούν» από την υποκοστολόγηση πολλών ιατρικών πράξεων, την υστέρηση στη βεβαίωση των νοσηλίων προς τους ασφαλιστικούς οργανισμού αλλά και την απώλεια εσόδων από υπηρεσίες οι οποίες δεν χρεώνονται. Oπως αποκαλύπτει ο καθηγητής, «στα νοσοκομεία συχνά δεν χρεώνονται υπηρεσίες, είτε από αδιαφορία, είτε ανικανότητα, είτε επειδή εξυπηρετούνται ημέτεροι, ρουσφέτια, συγγενείς του προσωπικού».

«Μαύρη τρύπα»

Σε αυτή τη «μαύρη τρύπα», σημειώνει, «προστίθεται η δαπάνη των νοσοκομείων για παροχή υπηρεσιών σε απόρους, είτε αυτοί είναι αιτιολογημένοι, είτε «μαϊμού» άποροι με κότερα στις παραλίες, οι μετανάστες καθώς και οι επισκέπτες από τις διπλανές χώρες οι οποίοι κατεβαίνουν το πρωί στα Iωάννινα και στη Θεσσαλονίκη και επιστρέφουν το βράδυ αφού έχουν περάσει από το EΣY». Eπίσης, τα νοσοκομεία δεν εκμεταλλεύονται τα τεράστια περιουσιακά στοιχεία που έχουν, δεν αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ οι ασφαλιστικοί φορείς - οι πληρωτές των νοσοκομείων δεν είναι καθόλου συνεπείς έναντι των υποχρεώσεών τους.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Ιουλίου 2013, 11:26:01
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ακραία και ανεφάρμοστη σεναριολογία από Άδωνι:


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Μία έκπληξη επεφύλασσε το πρωί της Δευτέρας 15 Ιουλίου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, των DRG's, στο ΕΣΥ.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Mega", ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι θα προσληφθούν ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα ελέγχουν την ορθή εφαρμογή των DRG's στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο ιδιώτης ελεγκτής θα είναι αρμόδιος για τον έλεγχο του χρόνου νοσηλείας και της φαρμακευτικής αγωγής για κάθε νοσηλευόμενο ασθενή, ενώ ο θεράπων ιατρός θα έχει το δικαίωμα να υποβάλλει την δική του σχετική πρόταση, η οποία, εάν είναι τεκμηριωμένη πλήρως, θα μπορεί να γίνεται δεκτή από τον ιδιώτη ελεγκτή.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Ιουλίου 2013, 12:08:54
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Xouzouris


Καθόλου ανεφαρμοστη, για όσους εξ´ημων δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα ειναι αυτονόητη εξέλιξη που θα έπρεπε να εχει εφαρμοστεί απ την πρώτη ημέρα.

Εάν σας ενδιαφέρει, μπορω να σας αναπτυξω πλήρως τα πως και γιατι μόλις βρω υπολογιστη γιατι απο το κινητο δε βολεύει.

15 Ιουλίου 2013, 12:25:46
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ο ιδιώτης ελεγκτής θα είναι ιατρός;
Φέρει αστική ευθύνη σε περίπτωση που το περιστατικό στραβώσει λόγω της τσιγγουνιάς του;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Ιουλίου 2013, 12:53:36
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Επιπρόσθετα, εφ΄όσον ο ελεγκτής ιατρός - διορισμένος από τον Άδωνι - έχει δικαίωμα τροποποίησης αγωγής βάσει θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τι τον εμποδίζει να γίνει και ο θεράπων ιατρός? Δίνοντας οδηγίες πιθανότατα σε "ταλαίπωρους ειδικευόμενους?

15 Ιουλίου 2013, 13:30:22
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα θα λειτουργούν πολύ σύντομα ??? τα δημόσια νοσοκομεία καθώς όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ιδιώτες θα ελέγχουν τις νοσηλείες και τις αγωγές που χορηγούνται  στους ασφαλισμένους.

Στα πρότυπα του Βρετανικού συστήματος αναμένεται να λειτουργεί σύντομα και το πολύπαθο ελληνικό ΕΣΥ καθώς όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, το Δημόσιο προσανατολίζεται να αναθέσει σε ιδιώτες ??? τον έλεγχο της αναγκαιότητας των επεμβάσεων και της ορθής αγωγής που λαμβάνουν οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία.
 
Όπως είπε, ο έλεγχος αυτός θα γίνεται στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες πρώτα ελέγχουν ??? και μετά αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους.
Γεγονός βέβαια που αναμένεται να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εισαγωγή για επέμβαση στα δημόσια νοσοκομεία καθώς ήδη σήμερα οι ασθενείς περιμένουν σε ...ουρές για να χειρουργηθούν εκτός βέβαια και αν έχουν ...μπάρμπα στην Κορώνη. Κατάσταση που φυσικά ενισχύει και το φαινόμενο με τα φακελάκια καθώς πολλοί αναγκάζονται να δώσουν τον οβολόν τους για να εισαχθούν μια ώρα αρχύτερα.
 
Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός Υγείας επιχειρεί να ελέγξει τις δαπάνες στο σύστημα υγείας δεδομένου πως το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ψαλιδιστούν περαιτέρω τα κονδύλια από τα νοσοκομεία.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Ιουλίου 2013, 13:39:47
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

thepap


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


 
 Κατάσταση που φυσικά ενισχύει και το φαινόμενο με τα φακελάκια καθώς πολλοί αναγκάζονται να δώσουν τον οβολόν τους για να εισαχθούν μια ώρα αρχύτερα.
 


Ενώ τώρα θα χρειάζονται 2 φακελάκια. Το ένα για τον ελεγκτή...

15 Ιουλίου 2013, 14:00:39
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


 
 Κατάσταση που φυσικά ενισχύει και το φαινόμενο με τα φακελάκια καθώς πολλοί αναγκάζονται να δώσουν τον οβολόν τους για να εισαχθούν μια ώρα αρχύτερα.
 


Ενώ τώρα θα χρειάζονται 2 φακελάκια. Το ένα για τον ελεγκτή...
Άσε που θα θέλει και επιθεωρητή του ελεγκτικού σώματος...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

15 Ιουλίου 2013, 17:30:08
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Xouzouris


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ο ιδιώτης ελεγκτής θα είναι ιατρός;
Φέρει αστική ευθύνη σε περίπτωση που το περιστατικό στραβώσει λόγω της τσιγγουνιάς του;

α) ναι.
β) οχι, απλουστατα γιατι το περιστατικο δεν θα στραβωσει λογω της τσιγγουνιας του. Η εισηγηση του ελεγκτη καθοριζει την αποζημιωση που θα λαβει το νοσοκομειο για τις νοσηλειες-ιατρικες πραξεις-εξετασεις που διενεργηθηκαν εκ των υστερων, δεν επηρεαζει την διενεργεια τους εκ των προτερων. Εν ολιγοις, δεν θα χρειαζεται η αδεια του ελεγκτη για να κανεις μια θεραπεια ή μια εξεταση, αλλα αν βαλεις μια πνευμονια και κανεις πχ αξονικη κοιλιας χωρις επαρκη τεκμηριωση της αναγκης να γινει, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα την αποζημιωσει και το νοσοκομειο θα ζημιωθει. Τοσο απλα.

15 Ιουλίου 2013, 17:40:49
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Xouzouris


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επιπρόσθετα, εφ΄όσον ο ελεγκτής ιατρός - διορισμένος από τον Άδωνι - έχει δικαίωμα τροποποίησης αγωγής βάσει θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τι τον εμποδίζει να γίνει και ο θεράπων ιατρός? Δίνοντας οδηγίες πιθανότατα σε "ταλαίπωρους ειδικευόμενους?

Βλεπε και παραπανω. Ο ελεγκτης ιατρος δεν εχει κανενα δικαιωμα τροποποιησης της αγωγης, ουτε φυσικα κανενα δικαιωμα να δινει οδηγιες σε κανεναν.

15 Ιουλίου 2013, 18:36:30
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ο ΕΟΠΥΥ δεν θα την αποζημιωσει και το νοσοκομειο θα ζημιωθει

Και να υποθέσω ότι κατόπιν το Νοσοκομείο θα ζητήσει εξηγήσεις από τους ιατρούς που του προκαλούν κόστη που δεν αναλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Ιουλίου 2013, 19:00:31
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Xouzouris


Λοιποοον για να σας διαφωτισω λιγο για το πως λειτουργουν οι ελεγκτικες εταιρειες τυπου MedNet, TCN, Accurate κ.ο.κ. μιας που εργαζομαι και σε ιδιωτικη κλινικη και εχω καθημερινη τριβη μαζι τους.

Θα εχετε ολοι λιγο-πολυ ακουσει για το παρτι των ιδιωτικων κλινικων-ασφαλιστων-ασφαλισμενων-ιατρων στις πλατες των ιδιωτικων ασφαλειων κατα την δεκαετια του 90 κυριως... απλοϊκα μια ασφαλεια πουλαγε ενα συμβολαιο και ελεγε οτι σε καλυπτω πχ εαν νοσηλευτεις για ο,τι χρειαστει χωρις περιορισμο. Ετσι λοιπον, εμπαιναν αριμπα στις κλινικες οι υγιεις ασφαλισμενοι για να κανουν "ολες τις εξετασεις" δικην τσεκ-απ με δικαιολογιες της πλακας τυπου "λιποθυμικο επεισοδιο", οι πλαστικες επεμβασεις βαφτιζονταν διορθωσεις κοιλιοκηλης, οι ρινοπλαστικες γινονταν καταγματα απο ατυχημα, οι αυξητικες μαστου μαστεκτομες κλπ.

Επιπλεον, ολοι δηλωναν υγιεις κατα την συναψη του συμβολαιου, εχαναν και ενα βιβλιαριο "τυχαια" και 2-3 μηνες μετα εμφανιζαν τα προβληματα τους απαιτωντας να καλυφθουν.

Καποια στιγμη, οι ιδιωτικες ασφαλειες αποφασισαν να ληξουν το εις βαρος τους παρτυ. Πως;

Προσελαβαν τις ανωθι εταιρειες οι οποιες κανουν το εξης απλο: εχουν ελεγκτες ιατρους στις κλινικες, οι οποιοι περνανε απο κοσκινο τους ασθενεις και τους φακελους αυτων και, με ιατρικη λογικη (το τονιζω), συντασσουν εκθεσεις εγκρισης ή απορριψης της νοσηλειας ή μερους αυτης.  

Τα παραδειγματα παμπολλα, προς το παρον δεν επεκτεινομαι αλλα παραμενω στην διαθεση σας να σας φερω οσα θελετε.

Εν ολιγοις ομως, ο ελεγκτης δεν οχλει τους θεραποντες για κανεναν λογο παρα μονο για να ζητησει πληροφοριες για τον ασθενη η την πορεια του στην περιπτωση οπου τα εγγραφα (ιστορικο, πορεια νοσου) δεν δινουν επαρκη πληροφορηση. Το θεμα των προσωπικων δεδομενων λυνεται με υπογραφη σχετικου εγγραφου κατα την εισαγωγη (οποιος αρνειται να το υπογραψει, απλα δεν καλυπτεται-υπαρχουν σχετικοι οροι και στα συμβολαια).

Οταν μια νοσηλεια ή μερος αυτης (πχ καποιες επιμερους εξετασεις) δεν εγκρινονται, η ασφαλιστικη εταιρεια παραπεμπει την νοσηλεια σε μια επιτροπη διαιτησιας η οποια διεξαγεται απο καιρου εις καιρον και η οποια αποτελειται απο διοικητικους της ασφαλειας και της κλινικης, εναν τουλαχιστον ιατρο της ασφαλειας και εναν (συνηθως τον διευθυντη της ιατρικης υπηρεσιας) του νοσοκομειου συν, ενδεχομενως, τους θεραποντες των οποιων οι νοσηλειες εγκαλουνται ως μη αναγκαιες.

Στην επιτροπη εκτιθενται οι εκατερωθεν επιχειρηματολογιες (οι οποιες, σημειωτεον, μπορει και να μην αφορουν σε αμιγως ιατρικα θεματα αλλα και σε θεματα συμβασης κ.οκ.-εξ'ου και η παρουσια των διοικητικων) και αποφασιζεται τι εγκρινεται (και αρα αποζημιωνεται απο την ασφαλεια) και τι δεν εγκρινεται (και αρα το "λουζεται" το νοσοκομειο).

Οσον αφορα στον ΕΟΠΥΥ,  ο ρολος των ελεγκτων θα ειναι κατ'αρχην να εξασφαλιζουν οτι υπαρχει αναγκαιοτητα της εισαγωγης και συναφεια μεταξυ του λογου εισαγωγης και του ΚΕΝ που υποβαλλεται για πληρωμη (αυτα ειδικα οσον αφορα στις κλινικες), οτι ο αρρωστος που εισαγεται υποβαλλεται στην επεμβαση που πρεπει (βλεπε εισαγωγες μαϊμου για πλαστικες επεμβασεις), οτι η διαρκεια της νοσηλειας ειναι η πρεπουσα (δεν μπορει να κρατας εναν αρρωστο στο νοσοκομειο και ο ΕΟΠΥΥ να πληρωνει επειδη για να κανεις μια αξονικη θες 5 μερες να την οργανωσεις ή επειδη δεν τον βαζεις χειρουργειο μεχρι να σου σκασει το φακελακι ο συγγενης) κ.α.

Η μονη περιπτωση στην οποια ο θεραπων ζηταει προεγκριση απο τον ελεγκτη ειναι εκεινη κατα την οποια πρεπει να διενεργησει μια εξεταση πχ που δεν συναδει με τον λογο της εισαγωγης αλλα που για ΧΨ λογους χρειαζεται να γινει κατα την νοσηλεια (πχ ο αρρωστος δεν μετακινειται ευκολα) ωστε να μην την "κοψει".

Κατα τα αλλα, ο θεραπων κανει την δουλεια του ως συνηθως. Βεβαια, δεν υπαρχει αμφιβολια οτι στο ΕΣΥ καποιοι θα συναντησουν σημαντικες δυσκολιες αφου για διαφορους λογους οι διαγνωστικοι ελεγχοι που γινονται δεν ειναι διολου στοχευμενοι (problem-oriented) αλλα περισσοτερο σε στυλ "πυροβολαω στον αερα και ο,τι πεσει".

Ε, αυτες οι συμπεριφορες πρεπει να εκλειψουν, νομιζω δεν χωραει αμφιβολια.



Παράθεση
Και να υποθέσω ότι κατόπιν το Νοσοκομείο θα ζητήσει εξηγήσεις από τους ιατρούς που του προκαλούν κόστη που δεν αναλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ;

Μπορει, μπορει και οχι. Κατα τη γνωμη μου θα επρεπε, υπο συνθηκες (πχ εχει διαφορα αν καποιος εκ συστηματος κανει μαϊμουδοεισαγωγες ή αν σποραδικα τυχαινει να μην εγκρινονται καποιες εξετασεις που παραγγελνει)

Στο νοσοκομειο οπου εργαζομαι εγω, γινονται κατα καιρους συστασεις περι ορθης ιατρικης πρακτικης εν γενει ωστε να αποφευγονται οι παραπομπες σε διαιτησια.

Σε καθε περιπτωση ομως, πλην κραυγαλεων περιπτωσεων (πχ βαζω μεσα εναν αρρωστο για να του κανω κολονοσκοπηση με αιτιολογια "πολλαπλες αιματηρες κενωσεις", ο αρρωστος εχει 50 αιματοκριτη και στην εξεταση δεν αποδεικνυω ουτε αιμασσουσες αιμορροϊδες) προηγειται η ασφαλεια του ασθενους απο την ασφαλιστικη του εταιρεια. Δεν ξεχναμε οτι οι ασφαλιστικες εταιρειες αποφασιζουν συχνα κατοπιν εορτης, αφου η νοσηλεια εχει ολοκληρωθει. Ειναι πολυ ευκολο, εκ του ασφαλους, να κρινει κανεις εαν επρεπε κατι να γινει ή οχι. Γι'αυτο ειναι ακομη περισσοτερο σημαντικη η παρουσια του ελεγκτη, ο οποιος αποφαινεται σχετικα με την ορθοτητα ή μη καποιας πραξης σχεδον σε πραγματικο χρονο (ή, σε καθε περιπτωση, συγχρονως με την νοσηλεια του ασθενους).

15 Ιουλίου 2013, 19:42:57
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Το θέμα δεν είναι μόνο να προστατευθεί το κράτος από το κόστος των κακών ιατρικών πρακτικών, αλλά να προστατευθεί και ο ασθενής από τις συνέπειές τους - και αυτό δεν προκύπτει από κανένα ελεγκτικό μηχανισμό.
Αν π.χ. μία αγωγή κριθεί υπερβολική, το μόνο που θα συμβεί είναι να μην εγκριθεί η δαπάνη εις βάρος του ταμείου - ο ασθενής τι γίνεται;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

15 Ιουλίου 2013, 20:27:47
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Πιστεύω ότι όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο εμάς τους ιατρούς, και όσα ακόμη ακολουθήσουν, είναι αποτέλεσμα των πράξεων μας...

"...Αν τηρώ τον όρκο αυτό και δεν τον παραβώ, ας χαίρω πάντοτε υπολήψεως ανάμεσα στους ανθρώπους για τη ζωή και για την τέχνη μου. Αν όμως τον παραβώ και επιορκήσω, ας πάθω τα αντίθετα."


Medicus curat,
Deus sanat

15 Ιουλίου 2013, 21:06:42
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πιστεύω ότι όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο εμάς τους ιατρούς, και όσα ακόμη ακολουθήσουν, είναι αποτέλεσμα των πράξεων μας...

...και της χρεοκοπίας της χώρας (οικονομική,πολιτική,κοινωνική,ηθική.....)
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

Λέξεις κλειδιά: ΚΕΝ 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
26655 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2010, 02:52:44
από Δημήτριος
0 Απαντήσεις
53757 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαρτίου 2011, 14:40:05
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
20592 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Δεκεμβρίου 2012, 23:43:29
από anastasios theodoridis
2 Απαντήσεις
4996 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Αυγούστου 2013, 18:46:38
από Denominator
0 Απαντήσεις
27392 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιουλίου 2022, 11:27:07
από anasm