Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Ιανουαρίου 2025, 06:24:37

Αποστολέας Θέμα: "Πακέτα ιατρικών πράξεων"  (Αναγνώστηκε 18896 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Ιουλίου 2013, 23:34:42
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Xouzouris


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το θέμα δεν είναι μόνο να προστατευθεί το κράτος από το κόστος των κακών ιατρικών πρακτικών, αλλά να προστατευθεί και ο ασθενής από τις συνέπειές τους - και αυτό δεν προκύπτει από κανένα ελεγκτικό μηχανισμό.
Αν π.χ. μία αγωγή κριθεί υπερβολική, το μόνο που θα συμβεί είναι να μην εγκριθεί η δαπάνη εις βάρος του ταμείου - ο ασθενής τι γίνεται;

Ελα ντέ...

Ομως αυτή δεν είναι δουλειά των ασφαλιστικών ελεγκτικών μηχανισμών, ούτε θα γίνει ποτέ.

Είναι δουλειά όμως των Επιστημονικών Συμβουλίων των νοσοκομείων να κάνουν internal auditing σχετικά με την τήρηση των θεραπευτικων πρωτοκολλων όπου αυτά υπάρχουν, όπως και των ΙΣ να ελέγχουν και να επιβάλλουν κυρώσεις στις στραβες.

Πολύ θα ήθελα να μάθω πχ γιατί σε 84χρονο ασθενή μου τοποθετήθηκε μηχανική βαλβίδα αντί για βιολογική, όπως και με ποιο κριτήριο μεγαλοχειρουργαρα πρότεινε χειρουργείο παχυσαρκίας σε άλλη ασθενή μου, 24 χρόνων με  BMI 35 χωρίς κανένα συνυπαρχον νοσημα.

Αλλά βλέπεις, αντί να του πάρουν την άδεια που πετσοκοβει κόσμο με το αζημίωτο, του δίνουν και βραβεία...

16 Ιουλίου 2013, 09:27:27
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες παντού τόσο για τις εγκρίσεις για χειρουργεία και νοσηλείες όσο και για την εκκαθάριση λογαριασμών των παρόχων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται στη βουλή. Τι ελέγχους θα κάνουν οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες πριν νοσηλευτεί ένας ασθενής σε νοσοκομείο.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Ειδικές μικτές επιτροπές ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών θα εγκρίνουν στο πολύ άμεσο μέλλον –πιθανότατα ακόμη και μέσα στον Αύγουστο- τις εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά.
 
Συγκεκριμένα η ηγεσία του υπουργείου υγείας πρόκειται να κινηθεί όπως και ο ιδιωτικός τομέας και να συνάψει συμβάσεις με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες οι οποίες θα διαθέτουν εξειδικευμένα κλιμάκια που θα εγκρίνουν μια επέμβαση αλλά και τη θεραπεία που θα ακολουθηθεί με βάση διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα. Πριν από κάθε ιατρική διαδικασία θα πρέπει να προηγείται αυτός ο έλεγχος ??? ώστε στη συνέχεια να υπάρχει η έγκριση άρα και η κάλυψη των εξόδων από τον ΕΟΠΥΥ.

Δε θα πραγματοποιείται καμία ιατρική διαδικασία που να αποζημιώνεται από τον Οργανισμό εάν δεν έχει δώσει νωρίτερα το πράσινο φως ο ελεγκτής.  ???
 
Τα κλιμάκια αποτελούνται που πραγματοποιούν τον κλινικό έλεγχο αποτελούνται συνήθως από εξειδικευμένους γιατρούς αλλά ακόμη και από διοικητικούς υπαλλήλους που ελέγχουν τα οικονομικά δεδομένα. Βέβαια με τον τρόπο αυτό πολλές χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες δε θα εγκρίνονται με βάση την αποτελεσματικότητά τους καθώς στόχος είναι άλλωστε η μείωση των δαπανών στο ΕΣΥ αλλά και στον ΕΟΠΥΥ.
 
Με βάση την τροπολογία που ενσωμάτωσε στο πολυνομοσχέδιο ο Άδωνις Γεωργιάδης: «δύναται να ανατίθενται σε ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς ο έλεγχος της ορθής τιμολόγησης και του αναγκαίου της γενόμενης κλινικής και ιατρικής πρακτικής, η τήρηση των διεθνών λογιστικών κανόνων και ο έλεγχος των παραστατικών και αναγκαίων δικαιολογητικών καθώς και η εκκαθάριση των λογαριασμών μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων παρόχων υγείας».
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Ιουλίου 2013, 09:29:58 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

16 Ιουλίου 2013, 09:41:17
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δε θα πραγματοποιείται καμία ιατρική διαδικασία που να αποζημιώνεται από τον Οργανισμό εάν δεν έχει δώσει νωρίτερα το πράσινο φως ο ελεγκτής.  ???
Να μην τύχει να πάθει κανείς τροχαίο, ρήξη ανευρύσματος κ.λ.π. και δε βρίσκει τον ελεγκτή.
Προσοχή στα Σαββατοκύριακα.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

16 Ιουλίου 2013, 09:50:59
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πιστεύω ότι όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο εμάς τους ιατρούς, και όσα ακόμη ακολουθήσουν, είναι αποτέλεσμα των πράξεων μας...

...και της χρεοκοπίας της χώρας (οικονομική,πολιτική,κοινωνική,ηθική.....)

...της οποίας είμαστε ΕΝΕΡΓΑ(για αρκετούς ισχύει μάλλον το "ΠΑΘΗΤΙΚΑ") μέλη της...
Medicus curat,
Deus sanat

16 Ιουλίου 2013, 09:58:36
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν θα υπάρξει καμία νέα περικοπή παροχών Υγείας για τους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Φαίνεται, όμως, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο διαυγή και σαφή, όσο υπαινίσσεται ο υπουργός Υγείας.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει καταλάβει ότι υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσει τώρα σε δραστικό, αλλά έμμεσο περιορισμό των δυνατοτήτων των 10,5 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ να απολαμβάνουν το εύρος των παρεχομένων από τον Οργανισμό υπηρεσιών Υγείας, χωρίς, όμως να θιγεί τυπικά ο ενιαίος κανονισμός παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Οργανισμού.

Πώς θα συμβεί αυτό; Ακριβώς όπως το περιγράφει ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης: το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επιχειρηθούν τομές τέτοιες στον Οργανισμό οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί όπως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στον τομέα του ελέγχου των δαπανών τους. Με άλλα λόγια, οι ασφαλισμένοι θα έχουν την τυπική δυνατότητα να απολαμβάνουν όλο το εύρος των παροχών -το οποίο προβλέπει ο ΕΚΠΥ του Οργανισμού- αλλά οι ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα ελέγχουν τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, θα προβάλλουν κατά περίπτωση τέτοια προσκόμματα, που θα είναι σχεδόν αδύνατον για τον ασφαλισμένο να απολαύσει, σε εύλογο εύρος και σε εύλογο χρονικό διάστημα, όσα περιγράφει ο άθικτος ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ...

Όσοι από εσάς έχετε εμπειρία από τον τρόπο με τον οποίο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες περιορίζουν στην πράξη τις συμβατικές δυνατότητές σας να απολαύσετε τις προβλεπόμενες παροχές Υγείας, δεν χρειάζεστε καμία ιδιαίτερη επεξήγηση επί του θέματος.

Τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να περιορίσουν τις δυνατότητες των ασφαλισμένων τους στην περίθαλψη είναι μεταξύ άλλων ο ικανός όγκος της γραφειοκρατίας και των αλλεπάλληλων ελέγχων, οι οποίοι προκαλούν υπερβάλλον κόστος χρόνου και απογοήτευση στον ασφαλισμένο, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος αυτών να προσανατολίζεται εκτός των ορίων της ασφάλισής του προκειμένου να επιτύχει τάχιστη αντιμετώπιση των θεμάτων Υγείας τα οποία αντιμετωπίζει.
Πριν από τον θεράπων γιατρό, θα είναι ο ίδιος ο ασφαλισμένος εκείνος ο οποίος θα πρέπει να τεκμηριώσει εγγράφως και πλήρως την ανάγκη για πιθανή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ θα έχουν κάθε συμφέρον να δικαιολογήσουν την παρουσία και το έργο τους, αμφισβητώντας πολύ συχνά τις σχετικές αιτήσεις των ασφαλισμένων.

Κάτι μας λέει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα τείνει συντόμως να αποτελεί τον Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών σε βαρέως και χρονίως πάσχοντες, ενώ, για τα πιο «απλά» περιστατικά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι ασφαλισμένοι, κυρίως οι ασφαλισμένοι οι οποίοι διατηρούν ακόμη κάποια σχετική οικονομική άνεση, δεν θα έχουν ούτε λόγο ούτε υπομονή να «περάσουν» τις εξαντλητικές γραφειοκρατικές κρησάρες των ιδιωτών ελεγκτών και θα απευθύνονται κατευθείαν στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.

Θα οδεύσουμε, λοιπόν, ταχύτατα προς μία νέα κατηγορία ασθενών, ασφαλισμένων ασθενών, δίπλα στους ανασφάλιστους και τους μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα μας: Θα δημιουργηθεί η κατηγορία των «απο-ασφαλισμένων ασφαλισμένων» του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι, αν και ασφαλισμένοι κανονικά, θα αδυνατούν να λάβουν στοιχειώδη και τακτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην οποία περιλαμβάνεται, φευ, και η πολύτιμη προληπτική ιατρική.

Πιστεύετε εσείς, συνεπείς πάντα στη διενέργεια όλων των προληπτικών εξετάσεών σας, ότι οι ιδιώτες ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ θα σας επιτρέψουν να συνεχίσετε το ίδιο συνεπείς τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις σας, οι οποίες φαίνεται ότι εκτοξεύουν, αν και λίαν αναγκαίες, τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ;

Bασίλης Βενιζέλος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

16 Ιουλίου 2013, 10:29:25
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Σε αυτή τη χώρα που είναι λιγότερο οργανωμένη από ένα οίκο ανοχής δεν συμφέρει να δουλεύεις και να είσαι ασφαλισμένος ΕΟΠΥΥ αλλά να είσαι άεργος και να έχεις βιβλιάριο πρόνοιας:
α) πέρσι και πρόπερσι που τα φαρμακεία κάνανε απεργία οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και των ταμείων πληρώνανε τα φάρμακα και οι περισσότεροι δεν έχουν πάρει ακόμη τα χρήματα πίσω, ενώ της πρόνοιας από τα νοσοκομεία τα ελάμβαναν κανονικά και χωρίς συμμετοχή.
β) Εάν σήμερα είσαι σοβαρά άρρωστος σε ένα νοσοκομείο και για να πάρεις εξιτήριο χρειάζεσαι κάποιο μηχάνημα στο σπίτι, εάν είσαι ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ πρέπει να το πληρώσεις και να περιμένεις να πάρεις τα χρήματα πίσω μετά από μήνες. Εάν είσαι της πρόνοιας, το νοσοκομείο θα σου δώσει δωρεάν από αυτά που έχει και θα πας σπίτι σου κύριος.

Να υπενθυμίσω επίσης, ότι στα δημόσια νοσοκομεία οι νοσηλείες πληρώνονται με ΚΕΝ και κάθε ΚΕΝ έχει συγκεκριμένες μέρες νοσηλείας. Όταν οι ημέρες νοσηλείας ξεπεράσουν τις ημέρες του ΚΕΝ τότε σε όλα τα νοσοκομεία στον κόσμο το νοσοκομείο δεν λαμβάνει φράγκο επιπλέον. Στην Ελλάδα του Λοβέρδου, του Λυκουρέντζου και του Γεωργιάδη, το νοσοκομείο συνεχίζει να πληρώνεται κάθε επιπλέον μέρα νοσηλείας..... Να πως το κόστος νοσηλείας αυξήθηκε για τον ΕΟΠΥΥ με αυτή την παγκόσμια πρωτοτυπία, αντι-υλοποίησης DRGs για τις νοσηλείες.

Live your myth in Greece.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

16 Ιουλίου 2013, 13:33:26
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Θα ήθελα να υποβάλω μια απλή ερώτηση : πόσοι από τα μέλη της κοινότητας που είναι ιατροί, εφάρμοσαν μια διαγνωστική εξέταση ή θεραπευτική αγωγή που ΔΕΝ είναι σε κανένα θεραπευτικό πρωτόκολλο, επειδή απλά και μόνο οτιδήποτε άλλο είχε αποτύχει ? Όπως και να γίνει κάποιες -ευτυχώς - ελάχιστες φορές η ιατρική πράξη βασίζεται στο ένστικτο. Αυτό δεν θα το αντιληφθεί ποτέ κανείς "ελεγκτής" .

16 Ιουλίου 2013, 13:34:40
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα ήθελα να υποβάλω μια απλή ερώτηση : πόσοι από τα μέλη της κοινότητας που είναι ιατροί, εφάρμοσαν μια διαγνωστική εξέταση ή θεραπευτική αγωγή που ΔΕΝ είναι σε κανένα θεραπευτικό πρωτόκολλο, επειδή απλά και μόνο οτιδήποτε άλλο είχε αποτύχει ? Όπως και να γίνει κάποιες -ευτυχώς - ελάχιστες φορές η ιατρική πράξη βασίζεται στο ένστικτο. Αυτό δεν θα το αντιληφθεί ποτέ κανείς "ελεγκτής" .
Αυτό είναι τέχνη.
Τα πρωτόκολλα είναι επιστήμη.
Η ιατρική είναι ο επιτυχημένος συνδυασμός τους.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

16 Ιουλίου 2013, 14:59:43
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Επειδή εγώ είμαι αστοιχείωτος θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.
Πόσοι έχετε εκπαιδευτεί στη χρήση DRGs στην καθημερινή πρακτική τόσο σε επίπεδο Αβάθμιας όσο και νοσοκομειακής περίθαλψης?
Θα μου πείτε (και εν μέρει έχετε δίκιο) , το διαδίκτυο έχει τα πάντα...
Αναρωτιέμαι όμως, μήπως το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να γίνει , πριν ακόμα από τους ιδιώτες ελεγκτές, είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στη χρήση και αξιοποίηση των πρωτοκόλλων.
Πόσο δύσκολο είναι άραγε, να οργανωθούν σεμινάρια "ορθής" συνταγογράφησης , με βάση την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και τη χρήση των πρωτοκόλλων σε επίπεδο ΔΥΠΕ και με υποχρεωτική συμμετοχή όλων όσων έχουν σχέση με τον ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον?

Αφήνω κατά μέρος την ιδεολογική συζήτηση για τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας της ιατρικής επιστήμης...
Γιατί όταν η ίδια η επιστήμη αλλάζει ρόλο και ο σκοπός της είναι "να κόβει χρήμα" , οι τεχνικοί όροι συγκράτησης του κόστους δε δημιουργούν παρά μια νέα γραφειοκρατία που καρπώνεται ένα μέρος του τζίρου, δημιουργώντας ένα επιπλέον -μη παραγωγικό- κόστος , αλλά και απώλεια χρόνου .
Είναι η ίδια η συγκρότηση της επιστήμης που προάγει την αλόγιστη χρήση φαρμάκων και εξετάσεων.
Η διελκυστίνδα ανάμεσα στο ιατροβιομηχανικό σύμπλεγμα και τις ασφαλιστικές εταιρίες , δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι  είναι σε όφελος των ανθρώπων.



17 Ιουλίου 2013, 19:20:54
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα ήθελα να υποβάλω μια απλή ερώτηση : πόσοι από τα μέλη της κοινότητας που είναι ιατροί, εφάρμοσαν μια διαγνωστική εξέταση ή θεραπευτική αγωγή που ΔΕΝ είναι σε κανένα θεραπευτικό πρωτόκολλο, επειδή απλά και μόνο οτιδήποτε άλλο είχε αποτύχει ? Όπως και να γίνει κάποιες -ευτυχώς - ελάχιστες φορές η ιατρική πράξη βασίζεται στο ένστικτο. Αυτό δεν θα το αντιληφθεί ποτέ κανείς "ελεγκτής" .
   Θυμήθηκα ένα επεισόδιο του House MD (4ος ή 5ος κύκλος) που τον Foreman (τον ...έγχρωμο) τον είχαν διώξει απο τη θέση που είχε (σε άλλο νοσοκομείο όπου ήταν διευθυντής για λίγα επεισόδια) επειδή δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο και θεράπευσε (έσωσε) κάποιον ασθενή βάσει διαίσθησης (αν ακολουθούσε το πρωτόκολλο ο ασθενής θα μετρούσε ρίζες). Όσο και αν είναι τηλεοπτικό σενάριο αντικατοπτρίζει ένα μεγάλο μέρος της πραγματικότητας...
   Πάντως η αλήθεια όπως πάντα είναι κάπου ανάμεσα. Σίγουρα η διαίσθηση και η ιατρική τέχνη είναι σημαντική αλλά δεν μπορεί όλα τα περιστατικά σου να είναι εκτός πρωτοκόλλων. Γίνεται ύποπτο. Μπορεί ένας ελεγκτης να αφήνει ένα μικρό ποσοστό πράξεων εκτός πρωτοκόλλου (ίσως να θεσμοθετηθεί ένα ποσοστό με κάποιες δικλίδες ασφαλείας). Και επιτέλους, πρέπει να μπούνε κάποιοι κανόνες και να γίνεται ένας έλεγχος. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για το τι έχω δει (και όλοι μας άλλωστε) όλα αυτά τα χρόνια (και πολλές φορές απο πανεπιστημιακούς που ως διδάσκαλοι όφειλαν να είναι άριστοι)...

17 Ιουλίου 2013, 19:53:14
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Πάντως η αλήθεια όπως πάντα είναι κάπου ανάμεσα. Σίγουρα η διαίσθηση και η ιατρική τέχνη είναι σημαντική αλλά δεν μπορεί όλα τα περιστατικά σου να είναι εκτός πρωτοκόλλων. Γίνεται ύποπτο. Μπορεί ένας ελεγκτης να αφήνει ένα μικρό ποσοστό πράξεων εκτός πρωτοκόλλου (ίσως να θεσμοθετηθεί ένα ποσοστό με κάποιες δικλίδες ασφαλείας). Και επιτέλους, πρέπει να μπούνε κάποιοι κανόνες και να γίνεται ένας έλεγχος. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για το τι έχω δει (και όλοι μας άλλωστε) όλα αυτά τα χρόνια (και πολλές φορές απο πανεπιστημιακούς που ως διδάσκαλοι όφειλαν να είναι άριστοι)...
Η αλήθεια είναι ότι η εξαίρεση θα πρέπει να είναι εκτός πρωτοκόλλου - και στις περιπτώσεις αυτές φαίνεται και η διαφορά της "τέχνης". Συμφωνώ ότι όλα τα άλλα ενέχουν άγνοια ή, ακόμη χειρότερα, δόλο.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

17 Ιουλίου 2013, 20:08:54
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Xouzouris


Να επαναλαβω για μια ακομη φορα οτι οι ελεγκτες των εταιρειων ελεγχου ειναι ιατροι και μαλιστα, κατα κανονα, ασκουντες το ιδιωτικο επαγγελμα και ουδεμια σχεση εχουν με καρεκλοκενταυρους γραφειοκρατες ελεγκτες του ΙΚΑ ή αλλων ταμειων που η τελευταια τους επαφη με την κλινικη ιατρικη ηταν ως ειδικευομενοι... ως εκ τουτου, δεν υπαρχει περιπτωση να σου "κοψει" κανεις πραξη-εξεταση-θεραπεια η οποια εχει συναφεια με την παθηση του ασθενη που θεραπευεις επειδη δεν ειναι στα στενα ορια του οποιου πρωτοκολλου.

Οταν ομως κανεις την Roux-en-Y στον παχυσαρκο και την περασεις για "Billroth λογω βαριας ΓΟΠΝ" ή βαλεις σε μια εφημερια 4 "ανευρυσματα κοιλιακης αορτης υπο ρηξη" μαζεμενα (στην πραγματικοτητα "βαλιτσακια" συμφωνημενα "μαυρα" κι αραχνα απο καιρο) θα εχεις προβλημα. Κατα την αποψη μου, πολυ ορθως.

18 Ιουλίου 2013, 08:40:54
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επειδή εγώ είμαι αστοιχείωτος θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.
Πόσοι έχετε εκπαιδευτεί στη χρήση DRGs στην καθημερινή πρακτική τόσο σε επίπεδο Αβάθμιας όσο και νοσοκομειακής περίθαλψης?
Θα μου πείτε (και εν μέρει έχετε δίκιο) , το διαδίκτυο έχει τα πάντα...
Αναρωτιέμαι όμως, μήπως το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να γίνει , πριν ακόμα από τους ιδιώτες ελεγκτές, είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στη χρήση και αξιοποίηση των πρωτοκόλλων.
Πόσο δύσκολο είναι άραγε, να οργανωθούν σεμινάρια "ορθής" συνταγογράφησης , με βάση την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και τη χρήση των πρωτοκόλλων σε επίπεδο ΔΥΠΕ και με υποχρεωτική συμμετοχή όλων όσων έχουν σχέση με τον ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον?

Αφήνω κατά μέρος την ιδεολογική συζήτηση για τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας της ιατρικής επιστήμης...
Γιατί όταν η ίδια η επιστήμη αλλάζει ρόλο και ο σκοπός της είναι "να κόβει χρήμα" , οι τεχνικοί όροι συγκράτησης του κόστους δε δημιουργούν παρά μια νέα γραφειοκρατία που καρπώνεται ένα μέρος του τζίρου, δημιουργώντας ένα επιπλέον -μη παραγωγικό- κόστος , αλλά και απώλεια χρόνου .
Είναι η ίδια η συγκρότηση της επιστήμης που προάγει την αλόγιστη χρήση φαρμάκων και εξετάσεων.
Η διελκυστίνδα ανάμεσα στο ιατροβιομηχανικό σύμπλεγμα και τις ασφαλιστικές εταιρίες , δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι  είναι σε όφελος των ανθρώπων.

Δεν χρειάζεται κανένας γιατρός να εκπαιδευτεί στα DRGs. Δεν είναι πρωτόκολλα τα DRGs. Δεν έχουν σχέση με τους ιατρούς. Είναι μοντέλο πληρωμής νοσηλειών. Είναι μοντέλο που προάγει την αποδοτικότερη λειτουργία του νοσοκομείου. Δεν είναι το ίδιο σε όλες τις χώρες και δεν είναι το ίδιο σε όλες τις περιοχές μιας χώρας.

Τα νοσοκομεία και οι γιατροί οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ιατρικής. Οι κανόνες αυτοί προκύπτουν από τους ιατρικούς συλλόγους και τις επιστημονικές εταιρίες. Ο στόχος είναι η θεραπεία του ασθενούς. Και υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την θεραπεία του ασθενούς.

Στην Ελλάδα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα ΚΕΝ ή τα πρωτόκολλα. Είναι η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε οργάνωσης, κανόνων ή διάθεσης ελέγχου.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

18 Ιουλίου 2013, 08:56:58
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επειδή εγώ είμαι αστοιχείωτος θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.
Πόσοι έχετε εκπαιδευτεί στη χρήση DRGs στην καθημερινή πρακτική τόσο σε επίπεδο Αβάθμιας όσο και νοσοκομειακής περίθαλψης?
Θα μου πείτε (και εν μέρει έχετε δίκιο) , το διαδίκτυο έχει τα πάντα...
Αναρωτιέμαι όμως, μήπως το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να γίνει , πριν ακόμα από τους ιδιώτες ελεγκτές, είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στη χρήση και αξιοποίηση των πρωτοκόλλων.
Πόσο δύσκολο είναι άραγε, να οργανωθούν σεμινάρια "ορθής" συνταγογράφησης , με βάση την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και τη χρήση των πρωτοκόλλων σε επίπεδο ΔΥΠΕ και με υποχρεωτική συμμετοχή όλων όσων έχουν σχέση με τον ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον?

Αφήνω κατά μέρος την ιδεολογική συζήτηση για τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας της ιατρικής επιστήμης...
Γιατί όταν η ίδια η επιστήμη αλλάζει ρόλο και ο σκοπός της είναι "να κόβει χρήμα" , οι τεχνικοί όροι συγκράτησης του κόστους δε δημιουργούν παρά μια νέα γραφειοκρατία που καρπώνεται ένα μέρος του τζίρου, δημιουργώντας ένα επιπλέον -μη παραγωγικό- κόστος , αλλά και απώλεια χρόνου .
Είναι η ίδια η συγκρότηση της επιστήμης που προάγει την αλόγιστη χρήση φαρμάκων και εξετάσεων.
Η διελκυστίνδα ανάμεσα στο ιατροβιομηχανικό σύμπλεγμα και τις ασφαλιστικές εταιρίες , δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι  είναι σε όφελος των ανθρώπων.

Δεν χρειάζεται κανένας γιατρός να εκπαιδευτεί στα DRGs. Δεν είναι πρωτόκολλα τα DRGs. Δεν έχουν σχέση με τους ιατρούς. Είναι μοντέλο πληρωμής νοσηλειών. Είναι μοντέλο που προάγει την αποδοτικότερη λειτουργία του νοσοκομείου. Δεν είναι το ίδιο σε όλες τις χώρες και δεν είναι το ίδιο σε όλες τις περιοχές μιας χώρας.

Τα νοσοκομεία και οι γιατροί οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ιατρικής. Οι κανόνες αυτοί προκύπτουν από τους ιατρικούς συλλόγους και τις επιστημονικές εταιρίες. Ο στόχος είναι η θεραπεία του ασθενούς. Και υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την θεραπεία του ασθενούς.

Στην Ελλάδα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα ΚΕΝ ή τα πρωτόκολλα. Είναι η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε οργάνωσης, κανόνων ή διάθεσης ελέγχου.

Θα είχαμε, πιστεύω, καλύτερα αποτελέσματα εάν ως πρωτεύοντα στόχο θέταμε την θεραπεία του Ιατρού και Φαρμακοποιού από τις δύο, επιδημικού τύπου χρόνιες ασθένειες, την "ευκολοκερδία" και την "φιλαργυρία". Αν καταλάβαμε καλά, ξοδεύουμε τόσα λόγια και άλλα τόσα χρήματα, σε σχεδιασμούς-εκτελέσεις, προκειμένου να προστατευτούμε από τις παραπάνω δύο νόσους.

Κρίμα...  :'(  
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Ιουλίου 2013, 10:10:29 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

18 Ιουλίου 2013, 12:45:43
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Να επαναλαβω για μια ακομη φορα οτι οι ελεγκτες των εταιρειων ελεγχου ειναι ιατροι και μαλιστα, κατα κανονα, ασκουντες το ιδιωτικο επαγγελμα και ουδεμια σχεση εχουν με καρεκλοκενταυρους γραφειοκρατες ελεγκτες του ΙΚΑ ή αλλων ταμειων (*2) ....
   Θα συμφωνήσω (*1) και ελπίζω να είναι έτσι και να μην τοποθετηθούν τυπικοί γραφειοκράτες που μόνο θα "κόβουν" χωρίς συζήτηση. Σύντομα θα το δούμε στην πράξη (αν γίνει).
.
*1. Τελευταία συνάδερφος, που συνεργάζεται με ασφαλιστική εταιρεία, μου είπε για μιά περίπτωση κάποιου σχετικά μικρού έκτακτου χειρουργείου το οποίο όμως κοστολογήθηκε αρκετά ψηλά. Η ένσταση της εταιρείας δεν ήταν η χρησιμότητα του χειρουργείου (που ίσως ήταν υπερβολικό) αλλά το κόστος της επέμβασης (θα το έφερνε στη διοίκηση για να λάβει αποφάσεις).
*2. Επίσης άλλος γνωστός μου, που ήταν παλιότερα ελεγκτής (όχι στο ΙΚΑ) και είχε "φρικάρει" απο τις χρεώσεις κάποιων (συγκεκριμένων) κλινικών του νοσοκομείου (μοσχεύματα, πλέγματα, κόλλες κλπ σε πολύ απλά χειρουργεία), αφού έκοβε κάποια υλικά (στον τελικό έλεγχο) και άκουγε γκρίνιες απο το νοσοκομείο, έστειλε στα κεντικά το ταμείου (Αθήνα) σχετική ερώτηση τι πρέπει να κάνει (βέβαια προ ετών, όχι τώρα). Η απάντηση του ταμείου: "Αφήστε τα νοσοκομεία να κάνουν τη δουλειά τους". Όπως καταλαβαίνετε πλήρης κάλυψη του ελεγκτή και των οικονομικών του ταμείου...

Λέξεις κλειδιά: ΚΕΝ 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
27229 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2010, 02:52:44
από Δημήτριος
0 Απαντήσεις
56086 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαρτίου 2011, 14:40:05
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
20945 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Δεκεμβρίου 2012, 23:43:29
από anastasios theodoridis
2 Απαντήσεις
5313 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Αυγούστου 2013, 18:46:38
από Denominator
0 Απαντήσεις
27654 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιουλίου 2022, 11:27:07
από anasm