Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

"Πακέτα ιατρικών πράξεων"

<< < (6/7) > >>

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος   Πάντως η αλήθεια όπως πάντα είναι κάπου ανάμεσα. Σίγουρα η διαίσθηση και η ιατρική τέχνη είναι σημαντική αλλά δεν μπορεί όλα τα περιστατικά σου να είναι εκτός πρωτοκόλλων. Γίνεται ύποπτο. Μπορεί ένας ελεγκτης να αφήνει ένα μικρό ποσοστό πράξεων εκτός πρωτοκόλλου (ίσως να θεσμοθετηθεί ένα ποσοστό με κάποιες δικλίδες ασφαλείας). Και επιτέλους, πρέπει να μπούνε κάποιοι κανόνες και να γίνεται ένας έλεγχος. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για το τι έχω δει (και όλοι μας άλλωστε) όλα αυτά τα χρόνια (και πολλές φορές απο πανεπιστημιακούς που ως διδάσκαλοι όφειλαν να είναι άριστοι)...

--- Τέλος παράθεσης ---
Η αλήθεια είναι ότι η εξαίρεση θα πρέπει να είναι εκτός πρωτοκόλλου - και στις περιπτώσεις αυτές φαίνεται και η διαφορά της "τέχνης". Συμφωνώ ότι όλα τα άλλα ενέχουν άγνοια ή, ακόμη χειρότερα, δόλο.

Xouzouris:
Να επαναλαβω για μια ακομη φορα οτι οι ελεγκτες των εταιρειων ελεγχου ειναι ιατροι και μαλιστα, κατα κανονα, ασκουντες το ιδιωτικο επαγγελμα και ουδεμια σχεση εχουν με καρεκλοκενταυρους γραφειοκρατες ελεγκτες του ΙΚΑ ή αλλων ταμειων που η τελευταια τους επαφη με την κλινικη ιατρικη ηταν ως ειδικευομενοι... ως εκ τουτου, δεν υπαρχει περιπτωση να σου "κοψει" κανεις πραξη-εξεταση-θεραπεια η οποια εχει συναφεια με την παθηση του ασθενη που θεραπευεις επειδη δεν ειναι στα στενα ορια του οποιου πρωτοκολλου.

Οταν ομως κανεις την Roux-en-Y στον παχυσαρκο και την περασεις για "Billroth λογω βαριας ΓΟΠΝ" ή βαλεις σε μια εφημερια 4 "ανευρυσματα κοιλιακης αορτης υπο ρηξη" μαζεμενα (στην πραγματικοτητα "βαλιτσακια" συμφωνημενα "μαυρα" κι αραχνα απο καιρο) θα εχεις προβλημα. Κατα την αποψη μου, πολυ ορθως.

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπειδή εγώ είμαι αστοιχείωτος θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.
Πόσοι έχετε εκπαιδευτεί στη χρήση DRGs στην καθημερινή πρακτική τόσο σε επίπεδο Αβάθμιας όσο και νοσοκομειακής περίθαλψης?
Θα μου πείτε (και εν μέρει έχετε δίκιο) , το διαδίκτυο έχει τα πάντα...
Αναρωτιέμαι όμως, μήπως το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να γίνει , πριν ακόμα από τους ιδιώτες ελεγκτές, είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στη χρήση και αξιοποίηση των πρωτοκόλλων.
Πόσο δύσκολο είναι άραγε, να οργανωθούν σεμινάρια "ορθής" συνταγογράφησης , με βάση την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και τη χρήση των πρωτοκόλλων σε επίπεδο ΔΥΠΕ και με υποχρεωτική συμμετοχή όλων όσων έχουν σχέση με τον ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον?

Αφήνω κατά μέρος την ιδεολογική συζήτηση για τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας της ιατρικής επιστήμης...
Γιατί όταν η ίδια η επιστήμη αλλάζει ρόλο και ο σκοπός της είναι "να κόβει χρήμα" , οι τεχνικοί όροι συγκράτησης του κόστους δε δημιουργούν παρά μια νέα γραφειοκρατία που καρπώνεται ένα μέρος του τζίρου, δημιουργώντας ένα επιπλέον -μη παραγωγικό- κόστος , αλλά και απώλεια χρόνου .
Είναι η ίδια η συγκρότηση της επιστήμης που προάγει την αλόγιστη χρήση φαρμάκων και εξετάσεων.
Η διελκυστίνδα ανάμεσα στο ιατροβιομηχανικό σύμπλεγμα και τις ασφαλιστικές εταιρίες , δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι  είναι σε όφελος των ανθρώπων.

--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν χρειάζεται κανένας γιατρός να εκπαιδευτεί στα DRGs. Δεν είναι πρωτόκολλα τα DRGs. Δεν έχουν σχέση με τους ιατρούς. Είναι μοντέλο πληρωμής νοσηλειών. Είναι μοντέλο που προάγει την αποδοτικότερη λειτουργία του νοσοκομείου. Δεν είναι το ίδιο σε όλες τις χώρες και δεν είναι το ίδιο σε όλες τις περιοχές μιας χώρας.

Τα νοσοκομεία και οι γιατροί οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ιατρικής. Οι κανόνες αυτοί προκύπτουν από τους ιατρικούς συλλόγους και τις επιστημονικές εταιρίες. Ο στόχος είναι η θεραπεία του ασθενούς. Και υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την θεραπεία του ασθενούς.

Στην Ελλάδα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα ΚΕΝ ή τα πρωτόκολλα. Είναι η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε οργάνωσης, κανόνων ή διάθεσης ελέγχου.

medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπειδή εγώ είμαι αστοιχείωτος θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.
Πόσοι έχετε εκπαιδευτεί στη χρήση DRGs στην καθημερινή πρακτική τόσο σε επίπεδο Αβάθμιας όσο και νοσοκομειακής περίθαλψης?
Θα μου πείτε (και εν μέρει έχετε δίκιο) , το διαδίκτυο έχει τα πάντα...
Αναρωτιέμαι όμως, μήπως το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να γίνει , πριν ακόμα από τους ιδιώτες ελεγκτές, είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στη χρήση και αξιοποίηση των πρωτοκόλλων.
Πόσο δύσκολο είναι άραγε, να οργανωθούν σεμινάρια "ορθής" συνταγογράφησης , με βάση την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και τη χρήση των πρωτοκόλλων σε επίπεδο ΔΥΠΕ και με υποχρεωτική συμμετοχή όλων όσων έχουν σχέση με τον ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον?

Αφήνω κατά μέρος την ιδεολογική συζήτηση για τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας της ιατρικής επιστήμης...
Γιατί όταν η ίδια η επιστήμη αλλάζει ρόλο και ο σκοπός της είναι "να κόβει χρήμα" , οι τεχνικοί όροι συγκράτησης του κόστους δε δημιουργούν παρά μια νέα γραφειοκρατία που καρπώνεται ένα μέρος του τζίρου, δημιουργώντας ένα επιπλέον -μη παραγωγικό- κόστος , αλλά και απώλεια χρόνου .
Είναι η ίδια η συγκρότηση της επιστήμης που προάγει την αλόγιστη χρήση φαρμάκων και εξετάσεων.
Η διελκυστίνδα ανάμεσα στο ιατροβιομηχανικό σύμπλεγμα και τις ασφαλιστικές εταιρίες , δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι  είναι σε όφελος των ανθρώπων.

--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν χρειάζεται κανένας γιατρός να εκπαιδευτεί στα DRGs. Δεν είναι πρωτόκολλα τα DRGs. Δεν έχουν σχέση με τους ιατρούς. Είναι μοντέλο πληρωμής νοσηλειών. Είναι μοντέλο που προάγει την αποδοτικότερη λειτουργία του νοσοκομείου. Δεν είναι το ίδιο σε όλες τις χώρες και δεν είναι το ίδιο σε όλες τις περιοχές μιας χώρας.

Τα νοσοκομεία και οι γιατροί οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ιατρικής. Οι κανόνες αυτοί προκύπτουν από τους ιατρικούς συλλόγους και τις επιστημονικές εταιρίες. Ο στόχος είναι η θεραπεία του ασθενούς. Και υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την θεραπεία του ασθενούς.

Στην Ελλάδα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα ΚΕΝ ή τα πρωτόκολλα. Είναι η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε οργάνωσης, κανόνων ή διάθεσης ελέγχου.

--- Τέλος παράθεσης ---

Θα είχαμε, πιστεύω, καλύτερα αποτελέσματα εάν ως πρωτεύοντα στόχο θέταμε την θεραπεία του Ιατρού και Φαρμακοποιού από τις δύο, επιδημικού τύπου χρόνιες ασθένειες, την "ευκολοκερδία" και την "φιλαργυρία". Αν καταλάβαμε καλά, ξοδεύουμε τόσα λόγια και άλλα τόσα χρήματα, σε σχεδιασμούς-εκτελέσεις, προκειμένου να προστατευτούμε από τις παραπάνω δύο νόσους.

Κρίμα...  :'(  

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΝα επαναλαβω για μια ακομη φορα οτι οι ελεγκτες των εταιρειων ελεγχου ειναι ιατροι και μαλιστα, κατα κανονα, ασκουντες το ιδιωτικο επαγγελμα και ουδεμια σχεση εχουν με καρεκλοκενταυρους γραφειοκρατες ελεγκτες του ΙΚΑ ή αλλων ταμειων (*2) ....
--- Τέλος παράθεσης ---
   Θα συμφωνήσω (*1) και ελπίζω να είναι έτσι και να μην τοποθετηθούν τυπικοί γραφειοκράτες που μόνο θα "κόβουν" χωρίς συζήτηση. Σύντομα θα το δούμε στην πράξη (αν γίνει).
.
*1. Τελευταία συνάδερφος, που συνεργάζεται με ασφαλιστική εταιρεία, μου είπε για μιά περίπτωση κάποιου σχετικά μικρού έκτακτου χειρουργείου το οποίο όμως κοστολογήθηκε αρκετά ψηλά. Η ένσταση της εταιρείας δεν ήταν η χρησιμότητα του χειρουργείου (που ίσως ήταν υπερβολικό) αλλά το κόστος της επέμβασης (θα το έφερνε στη διοίκηση για να λάβει αποφάσεις).
*2. Επίσης άλλος γνωστός μου, που ήταν παλιότερα ελεγκτής (όχι στο ΙΚΑ) και είχε "φρικάρει" απο τις χρεώσεις κάποιων (συγκεκριμένων) κλινικών του νοσοκομείου (μοσχεύματα, πλέγματα, κόλλες κλπ σε πολύ απλά χειρουργεία), αφού έκοβε κάποια υλικά (στον τελικό έλεγχο) και άκουγε γκρίνιες απο το νοσοκομείο, έστειλε στα κεντικά το ταμείου (Αθήνα) σχετική ερώτηση τι πρέπει να κάνει (βέβαια προ ετών, όχι τώρα). Η απάντηση του ταμείου: "Αφήστε τα νοσοκομεία να κάνουν τη δουλειά τους". Όπως καταλαβαίνετε πλήρης κάλυψη του ελεγκτή και των οικονομικών του ταμείου...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση