Γενικά > Γενική συζήτηση
Διαδικτυακή επιστολή του Αντρέα Λοβέρδου σχετικά με τό σχέδιο για την υγεία
(1/1)
alfie:
Το σχέδιο για την Υγεία και ο κώδικας της συναίνεσης του Αντ.Λοβέρδου (14-12-2010)
Ι. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Ο τομέας της Υγείας στη χώρα μας τα επόμενα δυο χρόνια θα βρεθεί σε διαρκή κίνηση. Αφενός για την οριστική υπέρβαση χρόνιων καθυστερήσεων (όπως π.χ τα κατάλοιπα βάρβαρης διαχείρισης των ψυχικά ασθενών ή των πεπαλαιωμένων αιθουσών με 12 κρεβάτια χωρίς τουαλέτα), αφετέρου για την προσπάθεια άντλησης πόρων από ένα σύστημα σπάταλο, κακοδιοικημένο και γι’ αυτό διεφθαρμένο.
Ο χώρος της Υγείας είναι πολιτικά βατός, αφού όλοι οι πολίτες στηρίζουν την προσπάθεια του υπουργού να βελτιώσει τη κατάσταση αλλά από διοικητικής πλευράς αποτελεί τον πιο δύσκολο τομέα της ελληνικής διοίκησης. Το άθλιο σύστημα των προμηθειών, τα πολλά και ανορθολογικά κατανεμημένα νοσοκομεία, η ανυπαρξία ενιαίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πολλοί γιατροί αλλά λίγοι νοσηλευτές, το υδροκέφαλο και αδρανές σύστημα κεντρικής διοίκησης κλπ.
Ενώ σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο η προσπάθεια για εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας είναι κοινή, η χώρα μας εμφανίζεται να παλεύει για τους ίδιους τίτλους θεμάτων, π.χ με τη Γερμανία αλλά για διαφορετικά περιεχόμενα. Ενώ με τους Γερμανούς στοχεύουμε από κοινού στη συγκράτηση των δαπανών υγείας, αυτοί ασχολούνται με την πρόληψη και την τηλεϊατρική, κι εμείς αγωνιζόμαστε να μηχανοργανώσουμε τις αποθήκες των νοσοκομείων.
Όποιος υπουργός αποφασίσει να μπει στο χώρο της Υγείας ως ταύρος εν υαλοπωλείο, με απόλυτη βεβαιότητα θα σπάσει τα τζάμια αλλά και το πρόσωπο του. Για την επίτευξη ορισμένων στόχων απαιτείται κλιμακωτή διάταξη τους και χρονοδιάγραμμα. Για τη νέα πολιτική ηγεσία η στοχοθεσία χωρίζεται σε δύο περιόδους, στις οποίες κατανέμονται στην αρχή τα κυρίως οικονομολογιστικά θέματα και στη συνεχεία εκείνα που αφορούν τον πυρήνα της βελτίωσης της παροχής υγείας και συγκεκριμένα:
ΙΙ. ΔΙΑΡΘΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Α) Έως και το Μάρτιο του 2011 η στοχοθεσία σχετίζεται με την οργάνωση των νοσοκομείων και τη θέσπιση στην πράξη κάποιων βασικών κανόνων καλής λειτουργίας τους. Ενδεικτικώς αναφέρω τα εξής:
• Έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2010 η ανάληψη υπηρεσίας 2800 νοσηλευτών και 400 περίπου αγροτικών ιατρών. Ο στόχος αυτός όπως φαίνεται θα επιτευχθεί.
• Έως το τέλος Ιανουαρίου του 2011 πρέπει να έχει μεταφερθεί από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Υγείας ο καθορισμός της τιμής των φαρμάκων και από τη 1η Απριλίου το υπουργείο Υγείας να ασκεί με τρόπο ολοκληρωμένο την αρμοδιότητα.
• Έως το τέλος Μαρτίου η ψηφιοποίηση του διπλογραφικού συστήματος καθώς και η μηχανοργάνωση τουλάχιστον των αποθηκών, φαρμακείων και λογιστηρίων των νοσοκομείων.
• Έως το τέλος Ιανουαρίου να έχει λειτουργήσει στην πράξη το νέο σύστημα πληρωμών των προμηθευτών που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές και να έχει ψηφιστεί το νέο σύστημα προμηθειών που θα λειτουργήσει από το 2012.
• Έως τα τέλη Ιανουαρίου να έχει ψηφιστεί ο νόμος, ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη η μεταφορά των μονάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ
• Έως τα τέλη Ιανουαρίου να έχει θεσπιστεί η επιστροφή κερδών από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα φαρμακεία, καθώς και να έχει μειωθεί κατά 2,5% το κέρδος των φαρμακαποθηκών.
• Τον Ιανουάριο να γίνει η αξιολόγηση των διοικητών και από τον Φεβρουάριο να εφαρμοστεί η δυνατότητα ο ίδιος διοικητής να διοικεί περισσότερα νοσοκομεία.
• Από τη 1η Ιανουαρίου να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην πράξη η κατεύθυνση για 50% της κατανάλωσης από τα νοσοκομειακά φαρμακεία των γενοσήμων
• Έως το τέλος Ιανουαρίου να έχει μετατραπεί από μονοετή σε τριετή η βεβαίωση καλής λειτουργίας στα ιδιωτικά νοσοκομεία και να έχει αλλάξει το νομικό σύστημα που προβλέπει την επέκτασή τους.
• Έως τον Φεβρουάριο 2012 να έχουν βελτιωθεί οι προϋποθέσεις του ιατρικού τουρισμού
• Έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2010 να έχει επεκταθεί σε όσα περισσότερα νοσοκομεία γίνεται η ολοήμερη λειτουργία (έως την Παρασκευή έχουν φτάσει τα 40) και να επεκταθεί σε όλους η καταβολή ενός μικρού αντιτίμου στους επισκέπτες των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας (5 ευρώ χωρίς αυτό να αφορά τους χρόνιους ασθενείς που προσέρχονται για να τους ξαναγράψουν τη συνταγή τους).
• Τέλος, η αναθεώρηση το Φεβρουάριο του 2011 του ΕΣΠΑ με την απένταξη μη ώριμων έργων και ένταξη ωρίμων.
• Ταυτόχρονα με τις ανωτέρω μείζονος σημασίας διαρθρωτικές αλλαγές προσπαθούμε δούμε και ορισμένα σημαντικά θέματα υγείας, όπως να εγκαταστήσουμε 17 κέντρα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και να αποσυμφορήσουμε τις μεγάλες πόλεις καθώς και να καθιερώσουμε το ετήσιο εθνικό τεστ μαστού και τραχήλου για όλες τις γυναίκες από 45 έως 50 ετών. Β) Από 1ης Απριλίου ξεκινάει το ουσιαστικότερο κομμάτι της δουλειάς μας και συγκριμένα:
• Βάσει των διαδικασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος για συγχωνεύσεις νοσοκομείων με σκοπό την 1η Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί και από την 1η Ιουλίου να αρχίσει να εφαρμόζεται η συγχώνευση με τις διάφορες μορφές. Με τις αποφάσεις αυτές συγκρατούμε δυνάμεις και εξοπλισμό, παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας και εξοικονομούμε πόρους.
• Παρακολουθούμε την εφαρμογή του ΕΣΠΑ ώστε να εξαλείψουμε τις βαρβαρότητες στον τομέα της ψυχικής υγείας και την αθλιότητα στις υποδομές σε ορισμένα νοσοκομεία.
• Θα αλλάξουμε το σύστημα εισόδου των αποφοίτων της ιατρικής σχολής στις ειδικότητες. Σημειωτέον, σήμερα για ορισμένες ειδικότητες ένας απόφοιτος περιμένει 8 με 10 χρόνια!!!
• Θα αναμορφώσουμε το ΚΕΣΥ ώστε να φύγει από το πεδίο του συνδικαλισμού και να μπορέσει να παίξει τον ρόλο του.
• Θα αναμορφώσουμε το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, καθιστώντας παράλληλα πιο ευέλικτο το πειθαρχικό δίκαιο.
• Βάσει της προπαρασκευής την οποία ήδη το ΚΕΣΥ ολοκληρώνει, θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση των νοσοκομειακών μονάδων. Το θέμα αφορά κυρίως τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο του οποίου μερικές μονάδες κακώς αφήνονται σήμερα να λειτουργούν.
• Θα αναμορφώσουμε σε ημερήσια βάση το καθεστώς των εφημεριών στα νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η αλλαγή αυτή μαζί με την ενοποίηση των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας καθώς και με την προώθηση του ΕΣΠΑ θα καταστήσουν στο τέλος του 2012 το δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεσματικό και χρήσιμο στον πολίτη, προσβάσιμο σε όλους, εξορθολογισμένο και όχι σπάταλο. Ενα πραγματικό σύμμαχο στη ζωή των ανθρώπων.
ΙΙΙ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ολα όσα καταγράφηκαν είναι εφικτά και συγκροτούν ένα δομημένο, πραγματοποιήσιμο και αποτελεσματικό σύστημα διαρθρωτικών αλλαγών. Γνώσεις υπάρχουν, μελέτες υπάρχουν, βούληση υπάρχει, πολιτικό πλαίσιο στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει, το ξεκίνημα έγινε, ας ολοκληρώσουμε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας.
Πρέπει, όμως, να τονιστεί ότι η εφαρμογή των αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος προϋποθέτει σταθερό πολιτικό σύστημα, σταθερή κυβέρνηση και συναινετικό πολιτικό περιβάλλον. Με το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης κυρίως, αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα απαιτείται συνεννόηση, συμπτώσεις και συγκλίσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για να επιτευχθούν αυτές οι συνεννοήσεις, συμπτώσεις και συγκλίσεις πάνω στα ευαίσθητα ζητήματα της Υγείας προϋποτίθενται ορισμένες συναινετικές πολιτικές συμπεριφορές χωρίς τις οποίες όλα μπορούν να τεθούν εν κινδύνω. Για να μη δημιουργήσω εντυπώσεις ότι μιλώ με γενικόλογα κλισέ της μεταπολίτευσης, σπεύδω να διευκρινίσω τί εννοώ. Από εδώ και πέρα η Βουλή:
Α) πρέπει να εξετάσει η ίδια την απόφαση ή μη του δικαιώματος να ασκεί ποινική δίωξη εναντίων υπουργών. Αποτελεί κορυφαίο θεσμικό πολιτικό ολίσθημα να θεωρεί ένας βουλευτής ότι δεν έχει την υποχρέωση να αξιολογεί αυτός πρώτος και, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, μόνος την ύπαρξη και το εύρος των αρμοδιοτήτων του. Σε όσους έχουν κοντή μνήμη θυμίζω τί λέγαμε εναντίον της πραξικοπηματικής πρόωρης λήξης της συνόδου της Βουλής το Μάιο του 2009.
Β) Δεν πρέπει να κατατεθεί πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής για την Οικονομία. Θα διχαστούμε, θα συγκρουστούμε και θα εμπλέξουμε και την Ε.Ε. στις συγκρούσεις μας.
Γ) Σε κάθε κυβερνητικό τομέα με μία σειρά συμβολικούς και ουσιαστικούς τρόπους θα πρέπει να αναζητήσουμε συγκλίσεις και συμπτώσεις με τη μείζονα αντιπολίτευση, καθώς και με τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι την κύρια ευθύνη για την επίτευξη συνεννοήσεων , συμπτώσεων και συγκλίσεων έχει το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή. Με άλλα λόγια ο πολιτικώς ισχυρότερος φέρει και την κύρια ουσιαστικά ευθύνη να κάνει και όχι μόνο το πρώτο αλλά σχεδόν όλα τα βήματα προς τη κατεύθυνση αυτή.
Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση