BMJ, 29.01.2005,
Recent developments in atrial fibrillation:
Determine thromboembolic risk. (see figure number 3)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Από το παραπάνω paper:
Warfarin remains underprescribed in clinical practice. A review of more than 20 studies of patients with atrial fibrillation showed that only 15-44% of eligible patients were actually prescribed warfarin.Δυστυχώς είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.
Ένα μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης ιατρικής, όπως την εφαρμόζουμε στην πράξη, είναι ο κατατεμαχισμός του ανθρώπου (ασθενούς ή μη) σε συστήματα και ειδικότητες.
Είμαι νευρολόγος, αντιμετωπίζω το stroke και δεν με ενδιαφέρει αν έχετε και βουλωμένα στεφανιαία, πρόβλημά σας, να πάτε στον καρδιολόγο σας. Ούτε με νοιάζει αν κάνετε επεισόδια ΚΜ, ή αν έχετε ένα θηλώδες ινοελάστωμα στη βαλβίδα, δικιά μου δουλειά είναι να το βρω; Το γράφει στο βιβλιάριό σας ότι είχατε ΚΜ; Χμ, στον καρδιολόγο, στον καρδιολόγο…
Είμαι καρδιολόγος, τι μου λέτε εμένα που το αριστερό σας χέρι ‘μούδιασε’ για δέκα λεπτά. Έμφραγμα δεν έχετε, πίεση δεν έχετε, να πάτε στο νευρολόγο. Κι αυτός ο νευρολόγος, τι ζητάει Holter και διοισοφάγεια, θα μας μάθει και τη δουλειά μας;
Κάπου στα πήγαινε-έλα χάνεται η μπάλα και βουλώνει η μέση εγκεφαλική. Τώρα τελευταία είχαμε ένα ματς με τους καρδιολόγους, όταν είπα να πάνε όλοι οι ειδικευόμενοι και αγροτικοί της καρδιολογικής να δούνε μια κυρία με ημιπληγία, που δεν την είχανε βάλει (οι ειδικοί) αντιπηκτικά (είχε ΚΜ). Άλλο να μιλάς για ‘εγκεφαλικά’ και άλλο να βλέπεις την ημιπληγία (προφανώς και άλλο να την έχεις…).
Θυμάμαι αυτό που είπε ένας καθηγητής μου όταν έκανα ειδικότητα: ‘μακάρι να είχαμε για τα stroke τόσες μελέτες όσες έχουμε για την ΚΜ’. Έχω δει αναρίθμητες ημιπληγίες σε ασθενείς που είχαν απόλυτη ένδειξη για αντιπηκτικά. Και η όλη ιστορία είναι αυτό το πινακάκι που υπάρχει και στο παραπάνω άρθρο. That simple…
Από την εμπειρία:
- Υπάρχει ένας μύθος, ότι όσο μεγαλύτερη η ηλικία τόσο λιγότερο σκεφτόμαστε τα αντιπηκτικά
- Δεν βασιζόμαστε στο ότι ο ασθενής παρακολουθείται από καρδιολόγο. Ψάχνουμε καλά στο ιστορικό για τα risk factors. Αν χρειαστεί παραπάνω έλεγχος, τον ζητάμε εμείς. Αν καταλήξουμε ότι πρέπει να πάρει αντιπηκτικά, τα βάζουμε εμείς, είτε είμαστε νευρολόγοι είτε ουρολόγοι είτε αγροτικοί (εφόσον γνωρίζουμε καλά αντενδείξεις, προφυλάξεις, ρύθμιση κλπ).
- Η κλοπιδογρέλη ΔΕΝ έχει ένδειξη για ΚΜ
- Απαιτείται λεπτομερής ενημέρωση του ασθενούς (για τα οφέλη, τις προφυλάξεις και τους πιθανούς κινδύνους).
- Λέμε τρεις φορές την ημέρα
‘Η ΚΜ είναι δολοφόνος’.
Για τον φονιά αυτό υπάρχουν evidence-based όπλα και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε.
Κάπου πρέπει να έχω κάποια papers του 2008, θα τα ψάξω και θα τα ανεβάσω στο θέμα ‘Practice Guidelines’.