Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς ο νομός Γρεβενών

(1/2) > >>

alfie:
Χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς θα παραμένουν στο εξής, για πάνω από 11 ημέρες το μήνα, τα τμήματα και οι κλινικές του νοσοκομείου Γρεβενών και του Κέντρου Υγείας Δεσκάτης, αφού το υπουργείο Υγείας τα εξαιρεί από την άγονη ζώνη μην καλύπτοντας τα κονδύλια των εφημεριών. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι σε όλο το Νομό, δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν.
 Η κατάσταση αυτή δημιουργείται λόγω της απόφασης του υπουργείου Υγείας να καταργήσει την ένταξη του νοσοκομείου Γρεβενών και του Κέντρου Υγείας Δεσκάτης στην άγονη ζώνη, γεγονός που αναμένεται να περιορίσει τα κονδύλια για την κάλυψη των εφημεριακών τους αναγκών, όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης.

"Το καθεστώς της άγονης ζώνης ήταν πολύ σημαντικό για την περιοχή μας καθώς έδινε ως τώρα κίνητρα στους γιατρούς να επιλέγουν τα αντίστοιχα νοσοκομεία. Διαφορετικά το προσωπικό θα ήταν ελάχιστο", εξηγεί ο Γ. Δασταμάνης.

Το πρόβλημα μάλιστα είναι ακόμη πιο σοβαρό καθώς η κατάργηση της ένταξης στην άγονη ζώνη αφορά και τα νοσοκομεία της Πτολεμαΐδας και της Καστοριάς. Το μοναδικό νοσοκομείο που διατηρείται στην άγονη ζώνη είναι αυτό της Φλώρινας.

«Σε περίπτωση ανάγκης, οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν πολλά χιλιόμετρα διαδρομής μέχρι τη Φλώρινα ή τη Θεσσαλονίκη. Και κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένων των καιρικών συνθηκών στη Δυτική Μακεδονία», λέει ο Γ. Δασταμάνης και γνωστοποιεί ότι θα θέσει το θέμα στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. Για το ζήτημα έχουν κινητοποιηθεί, άλλωστε, και οι γιατροί των νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

EzeΤΡΟΛ:
Είναι δυνατόν ο Βασιλάκης να αποφασίζει να αφήσει ένα Νομό χωρίς εφημεριακή κάλυψη, και την ίδια ώρα να μη μπορεί να καταργήσει την κληρονομικότητα του ελληνικού φαρμακείου;
Mάλλον ο κ. Δασταμάνης δεν είναι τόσο επιδέξιος συνομιλητής για τον Υπ. Υγείας όσο ο κ. Λουράντος.  ;D

alfie:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΧωρίς εφημερεύοντες γιατρούς θα παραμένουν στο εξής, για πάνω από 11 ημέρες το μήνα
--- Τέλος παράθεσης ---

Το βαρέλι δεν έχει πάτο...

anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η αναβάθμιση τριών νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εφημερεύουν για 11 μέρες τον μήνα.

Πρόκειται για τα νοσοκομεία Γρεβενών, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας, τα οποία, με τροπολογία του υπουργείου Υγείας από τις 8 Δεκεμβρίου 2010, μεταφέρονται από την Γ' Ζώνη (άγονη ζώνη) στη Β' Ζώνη. Ομως, ως νοσοκομεία της Γ' Ζώνης είχαν -βάσει νόμου- λιγότερο προσωπικό από τα νοσοκομεία Β' Ζώνης. Ετσι καλούνται να καλύψουν τον ίδιο αριθμό εφημεριών με τα νοσοκομεία της Β' Ζώνης, αλλά με λιγότερο προσωπικό.

Το θέμα θα τεθεί σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. «Θα ζητήσουμε από το υπουργείο Υγείας να επανεξεταστεί το θέμα της μετακίνησης των τριών νοσοκομείων από την Γ' στη Β' Ζώνη, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η μετακίνηση συνεπάγεται μείωση του κόστους λειτουργίας για το υπουργείο, αλλά αυτό συνεπάγεται και μείωση βασικών αναγκών σε υπηρεσίες Υγείας για τους κατοίκους των τριών νομών», δηλώνει ο νέος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής.

«Το υπουργείο παγιώνει τις ελλείψεις από 1/1/2011, κρατά υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας, τα υποβαθμίζει ουσιαστικά με την αλλαγή Ζώνης και έτσι μειώνει ακόμη περισσότερο τα κίνητρα για τους νέους γιατρούς να διεκδικήσουν θέσεις γι' αυτά τα νοσοκομεία», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δ. Μακεδονίας, Συριανός Καχλάν, ο οποίος υπηρετεί στο νοσοκομείο Γρεβενών.

Υπογραμμίζει ότι, για να καλυφθούν τα προγράμματα εφημερίας, όπως τα εκδίδουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, απαιτούνται 4 γιατροί ανά κλινική σε κάθε ένα από τα τρία νοσοκομεία.

Ομως, μόνο η ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου Κοζάνης είναι σωστά στελεχωμένη σε ολόκληρη τη Δ. Μακεδονία.

Ο ίδιος εφημέρευε για τρεις ημέρες σερί την Πρωτοχρονιά, αλλά δεν εφημέρευε αναισθησιολόγος. «Βρισκόμουν εκεί χωρίς να μπορώ ουσιαστικά να χειρουργήσω. Αναγκαστικά προωθούσα τα περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία», καταλήγει ο Σ. Καχλάν.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί Δ. Μακεδονίας θεωρούν ότι η αναβάθμιση των τριών νοσοκομείων είναι μέρος της προσπάθειας συγχώνευσης των νοσοκομείων με τη μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, γύρω από ένα κεντρικό νοσοκομείο, το νοσοκομείο Κοζάνης.

anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozanimedia.gr, σε εξέλιξη βρίσκονται πρωτοβουλίες για την απόσυρση ή, τουλάχιστον, την αναστολή της τροπολογίας για την ένταξη των νοσοκομείων Πτολεμαϊδας, Γρεβενών και Καστοριάς στη Β’ από τη Γ’ Ζώνη, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την προβληματική λειτουργία τους, λόγω μείωσης των εφημεριών!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Καστοριάς Φίλιππος Πετσάλνικος ανακοίνωσε σήμερα σε συνεργάτες του πως υπάρχει δέσμευση από τον υφυπουργό Υγείας κ. Τιμοσίδη για την απόσυρση ή αναστολή της επίμαχης τροπολογίας, μέσα στον Ιανουάριο.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση