Θέματα Εργασίας > Εργασία στον ιδιωτικό τομέα (αυτοαπασχόληση)
Τι κάνουμε με την απόδειξη σε ασθενείς που δεν τους παίρνουμε χρήματα;
Γ Παπαγεωργίου:
από τον Ιατρικό σύλλογο πρόσφατα έλαβα το παρακάτω σχετικό έγγραφο...
spyros:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔηλαδή πριν την διακοπή των συμβάσεων με το ΤΣΑΥ, έκοβες "χαρτάκι" από το βιβλιάριο του ασθενή-ΤΣΑΥ; Αυτό δεν ήταν παροχή υπηρεσιών μετά αμοιβής; Σημασία έχει εάν έβγαινε το ποσό εκείνη την στιγμή από την τσέπη του ασθενή-ΤΣΑΥ ή το αν τελικά υπήρχε "συναλλαγή"; Γιατί όταν λέμε "δωρεάν" εννοούμε "δωρεάν". Και για για τον ασθενή και για τον ιατρό. Ή μήπως όχι;
--- Τέλος παράθεσης ---
Όπως είπα και πριν, ο μόνος λόγος που κρατούσα τη σύμβαση με το ΤΣΑΥ ήταν το να μην κόβω πολλές δωρεάν αποδείξεις (υπό τη γνωστή τρομοκρατία των λογιστών). Την ψευδαίσθηση ότι πίσω από το χαρτάκι κρύβεται κάποια οικονομική συναλλαγή την ξεπέρασα πολύ γρήγορα στη (συντομότατη μέχρι τώρα) σταδιοδρομία μου. Και μέχρι τώρα μάλλον αποδεικνύομαι σωστός, αφού ουδέποτε έχω πληρωθεί από το συγκεκριμένο ταμείο δεκάρα τσακιστή... [Υποψιάζομαι ότι η ίδια ψευδαίσθηση, αντιστρόφως, λειτουργούσε θετικά στους "ασθενείς-ΤΣΑΥ", μειώνοντας την αίσθηση ότι μου έχουν και κάποια "υποχρέωση"]. Με τη λογική λοιπόν ότι κάθε επίσκεψη πρέπει να συνοδεύεται (για την εφορία) από ΑΠΥ ή από χαρτάκι, απλά ακολουθούσα το δεύτερο όπως όριζε η σύμβασή μου. Και στη σύζυγό μου όταν χρειάστηκε να γράψω φάρμακα (συνάδελφος είναι), το ίδιο έκανα, για να έχω το κεφάλι μου "φορολογικά" ήσυχο. Προφανώς δεν πήγα να πλουτίσω σε βάρος της... Δεν είμαι καν σίγουρος αν (από τη σύμβαση) είχα το δικαίωμα να εκδόσω ΑΠΥ σε ασφαλισμένο του ταμείου με το οποίο είχα σύμβαση (αν κάποιοι το γνωρίζατε και το προτιμήσατε, καλώς πράξατε).
Είμαι ανήθικος; Έβλαψα κάποιον; Στο κάτω-κάτω οι συμβάσεις γι' αυτό δεν γίνονται; Γι' αυτό δεν πληρώνουμε όλοι εισφορές;
Προσοχή, δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό σας... Πάντα πίστευα ότι αυτή η (καλώς εννοούμενη) συναδελφική αλληλεγγύη είναι ίσως το μόνο "προνόμιο" που έχει μείνει πια στον κλάδο μας. Αν μου πει κάποιος ότι δεν έχω περιορισμό στις "δωρεάν" ΑΠΥ [νομίζω ότι κάτι τέτοιο λέει το έγγραφο του συναδέφου Γ. Παπαγεωργίου και τον ευχαριστώ που το μοιράστηκε μαζί μας], εννοείται ότι τις προτιμώ χίλιες φορές! Και το συναίσθημα είναι μακράν καλύτερο όταν μπορείς να προσφέρεις δωρεάν τις υπηρεσίες σου σε συνάδελφο, χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθείς με τυπικές μπούρδες. Από αυτές τις τυπικές μπούρδες θέλω να απαλλαγώ, γι' αυτό ζητάω τα φώτα σας. Μήπως μπορέσω και λειτουργήσω κάποια στιγμή όπως θέλω, χωρίς το άγχος ότι κάποιος κακοπροαίρετος ράμπο θα ερμηνεύσει μια διάταξη διαφορετικά και θα βρεθώ τελικά ξεκρέμαστος...
Όπως και να 'χει, σας ευχαριστώ όλους που ασχοληθήκατε με τον προβληματισμό μου. Γι' αυτό άλλωστε είμαστε εδώ, για να ανταλλάσουμε απόψεις, γνώσεις και εμπειρίες...
Μαρία Χόρτη:
είναι κατανοητό ότι όταν προσέλθει ασθενής στο ιατρείο και δεν του ζητηθει αμοιβή οφείλουμε να εκδόσουμε ΑΠΥ "δωρεάν".
Και ο δικός μου λογιστής μου συνέστησε οι αποδείξεις "δωρεάν" να μην αποτελούν >10% των αποδείξεων.
Ο προβληματισμός μου ειναι ο εξής:
Σε πολλούς ασθενείς ζητώ να προσέλθουν για επανεξέταση μετά απο λίγες ημέρες μετα την χορήγηση αγωγής. Στην επανεξέταση δεν παίρνω χρήματα ποτέ, ακόμη κι αν πολλές φορές μπορεί να ασχοληθώ περισσότερο κι απο την πρωτη επίσκεψη ή να πραγματοποιήσω σπιρομέτρηση κλπ. Εάν σε όλους αυτούς κόβω απόδειξη δωρεάν τότε θα ειμαι πολύ πάνω απο το 10%, αν σκεφτείτε ότι επίσης συνταγογραφω δωρεάν τις χρόνιες αγωγές γονιών, πεθερικών και άλλων κοντινών συνταγών, τα εμβόλια των παιδιών, σε συναδέλφους ιατρούς, οδοντίατρους, κτηνίατρους, φαρμακοποιούς κλπ. Οπότε σε περίπτωση επανεξέτασης, εάν δε χρειαστεί να γράψω συνταγη ή να εκδόσω παραπεμπτικό εξετασεων (οποτε αυτονοητα κοβω ΑΠΥ δωρεαν) δεν κόβω ΑΠΥ. Σε ενδεχόμενο έλεγχο δεν ξέρω αν θα έχω πρόβλημα.
Δ. Κουναλάκης:
Εγγραφή ή Είσοδοςείναι κατανοητό ότι όταν προσέλθει ασθενής στο ιατρείο και δεν του ζητηθει αμοιβή οφείλουμε να εκδόσουμε ΑΠΥ "δωρεάν".
Και ο δικός μου λογιστής μου συνέστησε οι αποδείξεις "δωρεάν" να μην αποτελούν >10% των αποδείξεων.
Σε πολλούς ασθενείς ζητώ να προσέλθουν για επανεξέταση μετά απο λίγες ημέρες μετα την χορήγηση αγωγής. Στην επανεξέταση δεν παίρνω χρήματα ποτέ, ακόμη κι αν πολλές φορές μπορεί να ασχοληθώ περισσότερο κι απο την πρωτη επίσκεψη ή να πραγματοποιήσω σπιρομέτρηση κλπ. Εάν σε όλους αυτούς κόβω απόδειξη δωρεάν τότε θα ειμαι πολύ πάνω απο το 10%, αν σκεφτείτε ότι επίσης συνταγογραφω δωρεάν τις χρόνιες αγωγές γονιών, πεθερικών και άλλων κοντινών συνταγών, τα εμβόλια των παιδιών, σε συναδέλφους ιατρούς, οδοντίατρους, κτηνίατρους, φαρμακοποιούς κλπ. Οπότε σε περίπτωση επανεξέτασης, εάν δε χρειαστεί να γράψω συνταγη ή να εκδόσω παραπεμπτικό εξετασεων (οποτε αυτονοητα κοβω ΑΠΥ δωρεαν) δεν κόβω ΑΠΥ. Σε ενδεχόμενο έλεγχο δεν ξέρω αν θα έχω πρόβλημα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Προσωπικά, τους εγγράφω στο βιβλίο ασθενών ξανά, αλλά γράφω στο "σχετικό παραστατικό" την πρώτη απόδειξη και δεν κόβω ξανά απόδειξη. Φροντίζω να γράφω στην πρώτη απόδειξη στα σχόλια "Εξέταση+επανεξέταση".
Denominator:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδοςείναι κατανοητό ότι όταν προσέλθει ασθενής στο ιατρείο και δεν του ζητηθει αμοιβή οφείλουμε να εκδόσουμε ΑΠΥ "δωρεάν".
--- Τέλος παράθεσης ---
Προσωπικά, τους εγγράφω στο βιβλίο ασθενών ξανά, αλλά γράφω στο "σχετικό παραστατικό" την πρώτη απόδειξη και δεν κόβω ξανά απόδειξη. Φροντίζω να γράφω στην πρώτη απόδειξη στα σχόλια "Εξέταση+επανεξέταση".
--- Τέλος παράθεσης ---
Φοβάμαι ότι δεν είμαστε καλυμένοι. Καταγραφή στο βιβλίο ασθενών σημαίνει και ΑΠΥ. Υπομονή, τέλος του 2013 καταργείται το βιβλίο ασθενών...
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση