Θέματα Εργασίας > Εργασία στον ιδιωτικό τομέα (αυτοαπασχόληση)
Τι κάνουμε με την απόδειξη σε ασθενείς που δεν τους παίρνουμε χρήματα;
Argirios Argiriou:
Ενδιαφέρον σχόλιο στο παραπάνω άρθρο, ιδιώτη Ψυχίατρου:
Πέρα από αυτά, καλό είναι να τονίσουμε ότι όλα τα προηγούμενα αφορούν ΜΟΝΟ στην λειτουργία των εργαστηριακών και λοιπών ειδικοτήτων που έχουν πράξεις και που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και εν μέρει από τον ασφαλισμένο βάσει ΕΚΠΥ. Για τις ειδικότητες που λειτουργούν αυστηρώς ιδιωτικά, ΔΕΝ ισχύει η υποχρέωση ούτε ανώτατης, αλλά ούτε κατώτατης (ή και δωρεάν) αμοιβής και φυσικά δεν ισχύει καμία υποχρέωση αναγραφής ποσοστού έκπτωσης στις ΑΠΥ, διότι απλά ΔΕΝ υπάρχει η έννοια και η υποχρέωση του τιμοκαταλόγου παροχής υπηρεσιών για τις ιατρικές υπηρεσίες. Ο κάθε ιατρός χρεώνει όσο θέλει και όποιον θέλει.
Αν λοιπόν σε έλεγχο σε ιδιωτικό σας ασθενή, ρωτήσει το ΣΔΟΕ «γιατί στην μια ΑΠΥ χρεώνετε 10€ και στην άλλη 100€», θα του πείτε ότι «δεν τους πέφτει λόγος».
pzogr:
Σχετικά με τις μηδενικές αποδείξεις βρήκα αυτό:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
αλλά μου είχε στείλει παλαιότερα ο λογιστής μου και αυτά:
- Μετά την καθιέρωση των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, δεν προβλέπεται η υποχρεωτική έκδοση Α.Π.Υ. σε περιπτώσεις ιατρών που δεν λαμβάνουν αμοιβή για τις υπηρεσίες προς τους ασθενείς τους (σ.σ. με τις προϊσχύουσες διατάξεις του ΚΦΑΣ υπήρχε σαφής υποχρέωση).
- Με καμία διάταξη του Ν.4308/14 δεν τίθεται ρητή απαγόρευση για την έκδοση μηδενικών φορολογικών στοιχείων συναλλαγών (δωρεάν). Βάσει των διατάξεων του Νόμου, η επιχείρηση οφείλει να τηρεί και να εκδίδει τα κατάλληλα παραστατικά (τεκμήρια) για κάθε συναλλαγή και γεγονός που αφορά την οντότητα, με την υποχρέωση τα παραστατικά αυτά να αναφέρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασφαλή ταυτοποίηση και τεκμηρίωση της κάθε μίας συναλλαγής ή του κάθε γεγονότος.
Συνεπώς, δεν υπάρχει υποχρέωση για έκδοση μηδενικών φορολογικών στοιχείων συναλλαγών (δωρεάν), αλλά ούτε και ρητή απαγόρευση για την έκδοσή τους. Επίσης, στις κείμενες διατάξεις δεν υπάρχει ρητή αναφορά για ποσοστό επί τοις εκατό των δωρεάν αποδείξεων παροχής υπηρεσιών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αποδείξεων που εκδίδονται σε ετήσια βάση, ούτε αντίστοιχα για αποδείξεις παροχής υπηρεσιών με μικρά ποσά αμοιβών σε σχέση τον ετήσιο τζίρο, όπως επίσης δεν υπάρχει και καμία απαγόρευση.
Σημείωση: Σε περίπτωση παραπεμπτικών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δεδομένου ότι η αξία των συγκεκριμένων υπηρεσιών εξετάσεων είναι προκαθορισμένη βάσει του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με συγκεκριμένα ποσοστά απαιτητά από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και από τους ασφαλισμένους, δεν συνεπάγεται ότι ο ιατρός —εφόσον δεν αμείβεται για τις υπηρεσίες αυτές— πρέπει υποχρεωτικά να εκδώσει πιστωτικές αποδείξεις λιανικής, αφού το λογιστικό του αποτέλεσμα, έχοντας μάλιστα εκδώσει μηδενική Α.Π.Υ. παραμένει μηδενικό (Δ.Ε.Δ. 3999/2018). Να σημειώσουμε επίσης στο σημείο αυτό ότι, η συμμετοχή που αναγράφεται στα παραπεμπτικά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι ενδεικτική και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρεί ως υποχρεωτική, αφού κάτι τέτοιο προσκρούει ευθέως στις διατάξεις που εμπίπτουν στο νομικό πλαίσιο περί ελεύθερου ανταγωνισμού. Συνεπώς, ακόμη και στις περιπτώσεις εξετάσεων με παραπεμπτικά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όταν ο ιατρός δεν αμείβεται για τις υπηρεσίες του προς τους ασθενείς είτε για λόγους κοινωνικοοικονομικούς ή οικογενειακούς μπορεί κατά την κρίση του αν το επιθυμεί να εκδίδει Α.Π.Υ. με την ένδειξη «δωρεάν».
Αν κάποια στιγμή βρεθώ κι εγώ ανάμεσα στους τυχερούς που θα αντιμετωπίσουν κάποιον έλεγχο, νομίζω ότι δεν θα επιστρατεύσω επιχειρήματα του τύπου "δεν σας πέφτει λόγος". Δεν νομίζω να ωφελεί σε κάτι η αντιπαράθεση μαζί τους, εκτός αν υπάρχει προαποφασισμένο "κοστουμάκι" - μου έχει περιγράψει συνάδελφος τέτοια περίπτωση, όπου αφού δεν βρήκαν τίποτα άλλο, ζητούσαν τιμολόγια για κάτι χαρτοπετσέτες, που είχε στο ιατρείο.
samsok:
Μπορω να επιβεβαιωσω για το κοστουμακι....
Argirios Argiriou:
Από Ιατρική ομάδα στο facebook στις 11/01/2022:
- Έχω μια απορία... Σε μηδενική απόδειξη πχ όταν είναι επανέλεγχος και πρέπει να συνταγογράφησουμε κάτι έξτρα τι κόβουμε;; Κάνουμε νέα υπηρεσία ;;;;; Γτ 0 δεν με αφήνει να βάλω .. οπότε βάζω 0.01
- Εκπτωση 100% βαζω, αιτιολογια επανεξεταση ( στο timologio.gr Διπλα στην επιλογη του ΦΠΑ, εχει δικαιωμα εκπτωσης...και βαζεις εσυ οσο ποσοστο θελεις. Για την ακρίβεια, Διπλα στην επιλογή ΦΠΑ, εχει επιλογη ΕΚΠΤΩΣΗ, πατας ΝΑΙ , και απο κατω ποσοστο εκπτωσης που συμπληρωνω 100%. Κ στην αποδειξη στο τελος φαινεται: αρχικη τιμη ( πχ 40). Ποσοστο εκπτωσης (100%), κ τελικο ποσο 0. Το εχω κανει αρκετες φορες...
glabu:
ο λαγιστης μου μου ειχε πει οτι μεχρι πεντε τις εκατο των αποδειξεων μπορει να ειναι μηδενικες.
Με καθε επιφυλαξη.......
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση