Αρχικά, ευχαριστώ για κάποιες φιλοφρονήσεις που προηγήθηκαν. Δεν είμαι σοφός, απλά σπαστικά αναζητητής -εξονυχιστικώς- των δεδομένων.
Λοιπόν:
Ο ν. 3754, άρθρο 4, παράγραφος ΙΑ λέει επί λέξει «…μέχρι την 31-12-2010 οι νέες προσλήψεις αφορούν ιατρούς που δεν υπηρετούν στο ΕΣΥ…»«…εκτός αν παραιτηθούν μέχρι τη λήξη της εκάστοτε προκήρυξης…»
Άρα, έχουμε και λέμε: Για τις περιπτώσεις που αναφέρθηκε ότι λήγουν οι προκηρύξεις μετά την 31-12-2010, δεν υπάρχει –δεν δικαιούνται να τον χρησιμοποιούν- ο εν λόγω περιορισμός και ο καθένας –είτε υπηρετεί, είτε όχι- μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα.
Για λήξη προθεσμίας πρίν τις 31-12-2010 τα πράγματα είναι σαφή:
Απαιτείται παραίτηση.
Εκεί που γίνεται η συζήτηση, είναι «τι εστί παραίτηση»?
Σωστός ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε, ακόμη και με παραδείγματα.
Το ΦΕΚ απόλυσης αποτελεί τυπική και όχι ουσιαστική διαδικασία. Άρα, και με μόνη την παραίτηση, έπρεπε να προχωρούν τα πράγματα –υπό την προϋπόθεση ότι δεν μπορείς να την ακυρώσεις. Μπορείς όμως?
Το κείμενο που αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος ότι αναφέρεται σε όλες τις προκηρύξεις, είναι αληθές –και μοιάζει σωστό νομικίστικα. Προτείνει λογική και ξεκάθαρη διαδικασία στη διαχείριση του θέματος «παραίτηση». Πρέπει να δούμε όμως αν είναι και στοιχισμένο στην κείμενη νομοθεσία. (γιατί πολλά παράγωγα αυτού του υπουργείου, ΔΕΝ είναι).
Ένα κείμενο λοιπόν (όπως π.χ. το ανωτέρω) δεν δημιουργεί δίκαιο, γι’ αυτό πρέπει να ελέγξουμε αν αυτό, προκύπτει από υφιστάμενο δίκαιο, προκειμένου να ισχύει και νομικά και να είναι «ατράνταχτο» απέναντι σε δικαστικές προσφυγές. Το Συμβούλιο κρίσεων έχει μία ερμηνεία του υπουργείου –αυτή που περιλαμβάνεται στην προκήρυξη- και καλώς κάνει και κινείται με αυτή. Η δικαιοσύνη όμως? Θα τη δεχτεί μόνο αν είναι παράγωγο δικαίου (υφισταμένου).
Δίκαιο λοιπόν δημιουργούν τα άρθρα των νόμων, των Πρ. Διαταγμάτων, καθώς και των Υπ. Αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση νόμου (ενίοτε και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ανωτέρων δικαστηρίων).
Ο συγκεκριμένος όμως νόμος (ν.3754, άρθρο 4), δεν αναφέρει ότι εκδίδεται υπουργική απόφαση για να καθορίσει τις λεπτομέρειες. Αυτό σημαίνει ότι κανένας υπουργός ΔΕΝ μπορεί να βγάλει υπουργική απόφαση ή ερμηνευτική –ΝΟΜΙΜΑ- για το θέμα αυτό, αφού δεν εξουσιοδοτήθηκε από τον νόμο για κάτι τέτοιο. Τότε τι γίνεται? Απλά, εφαρμόζεται αυτό που σημαίνει η λέξη «Παραίτηση» με βάση υπάρχουσα ήδη νομοθεσία. Πρέπει δηλαδή να δούμε τους νόμους που περιγράφουν την παραίτηση του δημοσίου υπαλλήλου, ή του ΕΣΥτη, αν υπάρχει ειδική ρύθμιση για αυτόν, προκειμένου να πούμε πότε ένας ΕΣΥτης είναι «παραιτημένος» νόμιμα.
Υπάρχει λοιπόν ειδική διάταξη για τους ΕΣΥτες ? ή ισχύει το περί δημοσίων υπαλλήλων με τις 2 παραιτήσεις κ.λ.π.?
Ας το δούμε:
Ο ν. 1973 του 1983 (ΦΕΚ 143Α/7-10-1983) (ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ) και ειδικότερα στο Άρθρο 36, παρ. 3, λέει επί λέξει «Η παραίτηση υποβάλλεται γραπτά στον Υπουργό Υγείας και η λύση της υπηρεσιακής σχέσης επέρχεται με την αποδοχή της παραίτησης. Αν παρέλθει άπρακτο διάστημα δύο μηνών, η παραίτηση θεωρείται ότι έγινε αποδεκτή και λύνεται αυτοδίκαια η υπηρεσιακή σχέση»
Δεν έχω υπ’ όψιν να έχει αλλάξει αυτό από μεταγενέστερο νόμο (αν κάποιος ξέρει κάτι, ας ενημερώσει), άρα, αν πρέπει να συνοψίσουμε, θα πρέπει να πούμε:
1. Μπορεί ο γιατρός να ανακαλέσει, αφού με την ειδική διάταξη δεν απαγορεύεται και με την γενική –του δημοσιοϋπαλληλικού νόμου- επιτρέπεται (έχω υπ’ όψιν περίπτωση που ανεκάλεσε και καλώς συνεχίζει να υπηρετεί).
2. Δεν απαιτείται 2η παραίτηση, αφού ναι μεν στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικά απαιτείται, στην εδώ ειδική διάταξη όμως, όχι.
3. Δεν μας χαλάει σε τίποτε το ότι ο υπουργός κωλυσιεργεί. Είμαστε με το νόμο παραιτημένοι, αν περάσουν 2 μήνες από την υποβολή παραίτησης ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΟΒΑΛΑΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ.
Ξεκάθαρα πράγματα.
Συνοψίζοντας, θα κατέληγα στο ότι η περιγραφή που παρέθεσε ο κ. Νικολόπουλος και περιλαμβάνεται στις προκηρύξεις, είναι ορθή διατύπωση –σύνοψη- των υφισταμένων διατάξεων για το θέμα αυτό. Με μόνη διαφορά ότι έπρεπε να λέει ότι ΌΤΙ:. «για να κριθείς, ή θα φέρεις το ΦΕΚ, ή, αν παρήλθε δίμηνο από την παραίτησή σου, θα φέρεις βεβαίωση ότι δεν την έχεις ανακαλέσει, και άρα είσαι αυτοδίκαια απολυμένος».
(Σχετικά με παραιτήσεις υπαλλήλων (γιατρών ή μη, δες τε και εδώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος τη σύνοψη που είχε παραθέσει παλαιότερα ο flone)
Ελπίζω να άξιζε η μακρηγορία και να μην σας έμπλεξα περισσότερο.