Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 08:22:54

Αποστολέας Θέμα: Συνέντευξη τύπου του Υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου (19/07/2011)  (Αναγνώστηκε 5710 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Ιουλίου 2011, 18:35:29
Αναγνώστηκε 5710 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Επιπλέον μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης επιδιώκει το υπουργείο Υγείας, όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στόχος του υπουργείου είναι να μειωθεί η μέχρι το 2012, από τα 9,5 δισ. ευρώ στα επίπεδα του 2004, δηλαδή στα 2,4 δισ. ευρώ.
 
Μιλώντας για τη θετική λίστα φαρμάκων, άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτή συμπεριλαμβάνονται και αρκετά γεννόσημα-αντίγραφα φάρμακα με στόχο να μειωθούν μεσοσταθμικά περισσότερο οι τιμές των φαρμάκων που τελικά θα μπουν στη θετική λίστα.
 
Όπως έγινε γνωστό, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν 10 ημέρες διορία, για να ζητήσουν να ενταχθούν κάποια από τα φάρμακά τους στη θετική λίστα, αρκεί να δεχτούν ότι οι τιμές τους δεν θα υπερβαίνουν τις τιμές αναφοράς που θα ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας.
 
Το επιπλέον ποσό θα αποδοθεί με τη μορφή rebate από τις φαρμακευτικές πίσω στα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η λίστα με τα 89 ακριβά φάρμακα «μεγαλώνει», καθώς στο εξής θα περιλαμβάνει 130 σκευάσματα.
 
«Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει πίσω τα χρήματα του» τόνισε με έμφαση ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος είπε ότι όπως τον έχει ενημερώσει ο υπουργός Εργασίας, Γ.Κουτρουμάνης, είναι, ήδη, έτοιμη η προκήρυξη του διαγωνισμού για να βρεθεί η ανάδοχος εταιρεία, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Όπως έγινε σήμερα σαφές, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει από την 1η Οκτωβρίου να προχωρήσουν στην εφαρμογή του ελεύθερου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, τα οποία θα λειτουργούν πλέον Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα καθώς και Σάββατο.

Με αφορμή τη συζήτηση, στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα του «Ερρίκος Ντυνάν», έγινε γνωστό ότι θα κατατεθεί, εκτός από την τροπολογία που επιτρέπει την πώλησή του, μία εναλλακτική πρόταση από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να είναι συνιδιοκτήτες ιδιώτες και να λειτουργήσει ως ανώνυμη εταιρεία.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

19 Ιουλίου 2011, 19:27:51
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Και τώρα αρχίζει η πραγματική μάχη με τις εταιρείες που θα πρέπει να αποδεχθούν τις τιμές αναφοράς για να ενταχθούν τα προϊόντα τους στη θετική λίστα.
Σε αυτό να συνυπολογίζουμε 2 πράγματα: τα χρέη του κράτους προς τις εταιρείες αυτές (συμψηφισμός με rebate;), καθώς και τα όρια των τιμών κάτω από τα οποία "προκαλούνται" τεχνητές ελλείψεις στην αγορά και αύξηση των παράλληλων εξαγωγών.
Προφανώς, τα έξοδα "προβολής και προώθησης" ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας των ιατρικών επισκεπτών και λοιπών στελεχών.

Για το περιβόητο ωράριο των φαρμακείων, σε προαιρετική βάση πάντα,  το ερώτημα είναι πως θα καθοριστεί.
Π.χ. αν ένα φαρμακείο αποφασίσει να μην ανοίγει Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα, θα το γνωστοποιήσει επισήμως;
Πως θα ρυθμίζονται οι διημερεύσεις;
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

19 Ιουλίου 2011, 19:51:37
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προφανώς, τα έξοδα "προβολής και προώθησης" ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας των ιατρικών επισκεπτών και λοιπών στελεχών.

Πολύ λυπηρό το να χαθούν θέσεις εργασίας.
Από την άλλη, όλα τα επαγγέλματα στην Ελ ήταν κρατικοδίαιτα, που να πάρει; Δηλαδή, έπρεπε να πληρώνουμε ακριβά (τα) φάρμακα, προκειμένου να μπορούν οι φαρμακοβιομηχανίες να απασχολούν ιατρικούς επισκέπτες;
Πολλές φορές το συμφέρον μιας μερίδας συμπολιτών μας, συγκρούεται με το κοινωνικό συμφέρον - ειλικρινά δεν είμαι σίγουρος σε κάθε περίπτωση ποιό από τα δυο ζυγίζει πιο πολύ.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

19 Ιουλίου 2011, 20:42:03
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Ανθρώπων Άρχει, ούκ αεί Άρχει και κατά νόμον Άρχει.

Καλό είναι να το θυμούνται ΟΛΟΙ οσοι ασκουν διοίκηση.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

19 Ιουλίου 2011, 22:27:02
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

tasath


ΥΥΚΑ: Ενημερωτικό σημείωμα για μέτρα μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Γραφείο Τύπου
210 - 52.05.290-1


Τρίτη 19 Ιουλίου 2011


Ενημερωτικό σημείωμα

Θέμα: μέτρα για τη μείωση και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης που πραγματοποιήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.

Στο Υπουργείο Υγείας πάρθηκε η πολιτική απόφαση να αναλάβει τον χειρισμό του συνόλου των θεμάτων που άπτονται του φαρμάκου προκειμένου να είναι περισσότερο συντονισμένες οι ενέργειες για την μείωση τις φαρμακευτικής δαπάνης στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης μέχρι το 2013. Για την υλοποίηση του παραπάνω πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

Θεσμικές παρεμβάσεις:

Α. Με τον ν.3918/2011 (Α΄31) θεσπίστηκε νέο πλαίσιο που περιελάμβανε:
• Τη μεταφορά της αρμοδιότητας της τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Υπουργείο Υγείας. Ημερομηνία λήψης αρμοδιότητας 1-4-2011
• Τη μείωση του χονδρεμπορικού κέρδους από 7,8% σε 5,4% επί της τιμής παραγωγού.
• Την έμμεση μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών με την καθιέρωση κλιμακωτού ποσού επιστροφής προς τους ασφαλιστικούς με αποτέλεσμα τη μείωση κέρδους των φαρμακοποιών κατά 4% στη λιανική τιμή (από 23,4% σε 19,4%).
• Θέσπιση ποσού επιστροφής στα ασφαλιστικά ταμεία από τις εταιρίες 4% επί της ex-factory τιμής του φαρμάκου και ποσού επιστροφής στα νοσοκομεία από τις εταιρίες 5% επί της νοσοκομειακής τιμής του φαρμάκου.
• Τη θέσπιση Αρνητικής Λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων πέραν της Θετικής Λίστας

Β. Με το ν.3984/2011 (ΦΕΚ Α΄,) θεσπίστηκε νέο πλαίσιο που περιελάμβανε:
• Όσον αφορά στην τιμολόγηση των φαρμάκων, μείωση στο 70% της αρχικής τιμής του φαρμάκου, όταν αυτό χάσει την πατέντα του και κατ’ επέκταση τον ορισμό της τιμής των γενοσήμων στο 63%.
• Αλλαγή στον προσδιορισμό της Θετικής Λίστας φαρμάκων. Πλέον αποτελεί σύστημα τιμών αναφοράς ανά θεραπευτική κατηγορία. Η τιμή αναφοράς κάθε κατηγορίας αποτελεί την ασφαλιστική τιμή της συγκεκριμένης κατηγορίας. Η θετική διαφορά των τιμών των φαρμάκων που υπερβαίνουν την τιμή αναφοράς, από την τιμή αναφοράς επιστρέφεται στα ασφαλιστικά ταμεία από τις εταιρίες.
• Διαχωρισμό του καταλόγου των ακριβών φαρμάκων από την Λίστα φαρμάκων, ώστε να υπάρχει ευελιξία στην επικαιροποίηση του.

Υλοποίηση των θεσμικών παρεμβάσεων:

1. Δημοσίευση Αρνητικής Λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΦΕΚ Β΄559/8-4-2011)
2. Δημοσίευση του επικαιροποιημένου καταλόγου μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ΜΗΣΥΦΑ (ΦΕΚ Β΄840/12-5-2011)
3. Δημοσίευση Δελτίων Τιμών Φαρμάκων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
α) με ενσωμάτωση της μείωσης του χονδρεμπορικού κέρδους και της μείωσης του ΦΠΑ από 11% σε 6,5% (30-6-2011) (μεσοσταθμική μείωση τιμών κατά 2,5%).
β) με πλήρη ανακοστολόγηση όλων των κυκλοφορούντων φαρμάκων με υπολογισμό τιμής βάσει του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε., άρση του προηγούμενου πλαφόν, μείωση της τιμής των off patent φαρμάκων και των γενοσήμων με ταυτόχρονη προστασία των πολύ φθηνών φαρμάκων (17-5-2011) (μεσοσταθμική μείωση τιμών κατά 10%).
Με την παρακολούθηση των τιμών των φαρμάκων μέσω του παρατηρητηρίου τιμών σε 22 χώρες είναι δυνατή η συνεχής αναπροσαρμογή των τιμών σύμφωνα με τις τάσεις στη διεθνή αγορά.
4. Επικαιροποίηση του καταλόγου των ακριβών φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις με αύξηση του αριθμού τους (το κείμενο έχει υπογραφεί αναμένεται δημοσίευση)
5. Δημοσίευση της κατηγοριοποίησης σε θεραπευτικές κατηγορίες του Θετικού Καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Τις επόμενες ημέρες οι εταιρίες πρέπει να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν το συγκεκριμένο καθεστώς ασφαλιστικής αποζημίωσης για να γίνει η τελική κατάρτιση του Καταλόγου.
6. Έναρξη είσπραξης του rebate των φαρμακείων από τον Μάιο του 2011
7. Έναρξη είσπραξης rebate νοσοκομείων από τον Μάιο του 2011
8. Δράσεις που αφορούν στον έλεγχο του όγκου της συνταγογράφησης
α) Σταδιακή εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ταμεία (βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης)
β) Χρήση πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και ενδείξεις ανά ιατρική ειδικότητα ώστε να εισαχθούν ενιαίοι κανόνες συνταγογράφησης στον ΕΟΠΠΥ και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ (αναμένεται η τελική έγκριση από το ΚΕΣΥ)
γ) Σταδιακά χρήση της δραστικής ουσίας στη συνταγογράφηση αρχικά στο ΕΣΥ και έπειτα από τους εξωτερικούς ιατρούς, προμήθεια φαρμάκων μέσω διαγωνισμών στο ΕΣΥ και εισαγωγή νοσοκομειακής συσκευασίας (Μάιος 2011 βγήκε η πρώτη προκήρυξη από την Επιτροπή Προμηθειών)
δ) Προετοιμάζεται παρέμβαση στα έξοδα προώθησης των φαρμακευτικών εταιριών και στον εξορθολογισμό της ιατρικής εκπαίδευσης μέσω συνεδρίων
ε) Ο ΕΟΦ ετοιμάζει καμπάνια ενημέρωσης για την πολυφαρμακία ενεργοποιώντας τους ίδιους τους ασθενείς.
9. Δράσεις για την ενίσχυση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας
-προώθηση των εξαγωγών, αναπτυξιακά μέτρα και φοροαπαλλαγές

Μελλοντικές δράσεις :

• Πρόσκληση παρουσίασης του ελληνικού συστήματος τιμολόγησης και ασφαλιστικής αποζημίωσης το Σεπτέμβρη στη Βιέννη από το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG SANCO) δίκτυο ενημέρωσης και εκπόνησης μελετών στα θέματα τιμολόγησης φαρμάκων και ασφαλιστικής αποζημίωσης στις 27χώρες της ΕΕ «Pharmaceutical Pricing and Reimbursement Info- (PPRI)- Oebig- Austria.
• Συνεργασία του Τμήματος Τιμολόγησης Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας με την Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων τιμολόγησης φαρμάκων στις χώρες κράτη-μέλη- ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Euripid».

Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

20 Ιουλίου 2011, 09:33:38
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το σκεπτικό με το οποίο ο Λοβ δεν ανοίγει το επάγγελμα του φμφ:   :D  :D

Δηλαδή να πάμε που ; Τι να κάνουμε ; Να πάμε σε 30.000 φαρμακεία, σε 40.000 φαρμακεία ; Και αυτοί μετά θα πιέζουν με φανατικό αγώνα να παραμείνει το ποσοστό κέρδους υψηλό για να επιβιώνουν ; Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά.

« Τελευταία τροποποίηση: 20 Ιουλίου 2011, 09:40:53 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
12 Απαντήσεις
11676 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Αυγούστου 2011, 00:19:41
από alfie
1 Απαντήσεις
3711 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Ιανουαρίου 2011, 13:44:11
από tsoukase
0 Απαντήσεις
3518 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Σεπτεμβρίου 2011, 21:42:52
από carlita
1 Απαντήσεις
3849 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Νοεμβρίου 2013, 02:28:26
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
0 Απαντήσεις
4910 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Φεβρουαρίου 2022, 01:11:38
από Argirios Argiriou