μήπως, λέω μήπως
μετά την ενότητα "έρχεται η σειρά των φαρμακοποιών"
ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ενότητα με θέμα:
"έρχεται η σειρά των γιατρών"....
μήπως πέφτει μακριά η Τσεχία;
ή μήπως ανήκει ακόμα στο "ανατολικό μπλόκ";
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος
Αδειάζουν μέρα με την ημέρα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Οι εργαζόμενοι, νοσηλευτές και γιατροί, αρχίζουν να εγκαταλείπουν σταδιακά το ΕΣΥ, υπό το φόβο του νέου ασφαλιστικού συστήματος, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος συγχωνεύσεων ή ακόμη και κλεισίματος κλινικών και τμημάτων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.Μόνο μέσα στο 2010 συνταξιοδοτήθηκαν περίπου χίλιοι νοσοκομειακοί γιατροί πανελλαδικά, ενώ δραματική είναι η κατάσταση στις αποχωρήσεις των νοσηλευτών, του παραϊατρικού προσωπικού και των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς έως το τέλος Νοεμβρίου του 2010 καταγράφηκαν 7.500 αποχωρήσεις εργαζομένων.
Ειδικότερα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι αποχωρήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης αγγίζουν το 70%-80%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Πέτρο Κετικίδη, το 2010 αποχώρησαν από τον “Άγιο Δημήτριο” 30 εργαζόμενοι, από τον “Άγιο Παύλο” 24, εκ των οποίων πέντε άτομα από το παραϊατρικό προσωπικό και 10 από το διοικητικό-τεχνικό προσωπικό, στο “Ιπποκράτειο” 120 εργαζόμενοι και στο “Θεάγενειο” 37 νοσηλευτές και τέσσερα άτομα διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Ανάλογη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”, απ’ όπου αποχώρησαν 40 νοσηλευτές και 22 άτομα διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, στο “Γ. Γεννηματάς”, απ’ όπου έφυγαν 32 νοσηλευτές, δύο άτομα από το παραϊατρικό προσωπικό και 16 από το λοιπό προσωπικό, και στο “Παπαγεωργίου”, όπου καταγράφηκαν τρεις παραιτήσεις λόγω συνταξιοδότησης και 150 αποχωρήσεις εργαζομένων, οι οποίοι είτε έφυγαν είτε προσλήφθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.
Μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων είχαμε και στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”, καθώς μέσα στο 2010 αποχώρησαν 24 νοσηλευτές, 22 άτομα από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό και επτά από το παραϊατρικό, ενώ 18 εργαζόμενοι υπέβαλαν για δεύτερη φορά αίτηση παραίτησης.
“Όσοι φεύγουν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα αποχώρησης και επιλέγουν να το κάνουν τώρα που προλαβαίνουν, όσο ακόμη μπορούν να πάρουν ελκυστικές συντάξεις. Δυστυχώς, τα τελευταία πέντε χρόνια, από το 2005 έως το 2009, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες των εκάστοτε υπουργών Υγείας, το νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 8.000 άτομα, ενώ δεν έγιναν προσλήψεις”, τονίζει στη “Μ” ο κ. Κετικίδης.
Μπλακάουτ στα νοσοκομείαΠαράλληλα, εξηγεί ότι οι αποχωρήσεις αυτές αναμένεται να προκαλέσουν δυσλειτουργίες και μπλακάουτ στα νοσοκομεία, καθώς οι εργαζόμενοι που θα απομείνουν δεν θα μπορούν να πάρουν ρεπό και άδειες, ενώ δεν αποκλείεται να συρρικνωθούν ή και να κλείσουν τμήματα και κλινικές.
“Από τα στοιχεία που γνωρίζουμε, ολοκληρώνονται εντός των ημερών οι προσλήψεις 2.700 νοσηλευτών, ενώ έχουν προκηρυχθεί και δύο διαγωνισμοί από κυλιόμενους πίνακες για την πρόσληψη 1.700 νοσηλευτών. Επίσης έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να βγει η προκήρυξη για 3.000 θέσεις νοσηλευτών, εκ των οποίων οι 2.100 θα απορροφηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, οι 200 σε μονάδες ψυχικής υγείας, οι 200 στην Πρόνοια και οι 500 στο ΕΚΑΒ. Ακόμη κι έτσι, όμως, ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί”, επισημαίνει ο κ. Κετικίδης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος(ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρει ότι οι αποχωρήσεις γιατρών από το ΕΣΥ έφτασαν τις χίλιες πανελλαδικά για το 2010, ενώ τα επόμενα χρόνια ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.
“Μέχρι τώρα κάθε αποχώρηση καλύπτεται άμεσα, αλλά πλέον με το σύστημα ένα προς πέντε είναι προφανές ότι θα έχουμε ελλείψεις που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων”, λέει ο κ. Βαρνάβας.
* Συνταξιοδοτήσεις το 2010 στη Θεσσαλονίκη
* 30 στο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”
* 24 στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος”
* 120 στο νοσοκομείο “Ιπποκράτειο”
* 41 στο νοσοκομείο “Θεάγενειο”
* 62 στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”
* 50 στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”
* 153 συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις στο “Παπαγεωργίου”
* 71 στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”
* 8.500 αποχωρήσεις πανελλαδικά, εκ των οποίων περίπου 1.000 γιατροί