Δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στα ΝΠΔΔ, στην αυτοδιοίκηση, ιερείς ακόμα και στρατιωτικοί που θα προσλαμβάνονται στο εξής στο Δημόσιο (από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά) θα υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ . Αντίθετα, υπάλληλος που προσλαμβάνεται με σχέση δημοσίου δικαίου από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, έχει όμως προϋπηρεσία στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ ή σε άλλο ΝΠΔΔ ή σε αντίστοιχες υπηρεσίες κράτους-μέλους της ΕΕ, ως τακτικός υπάλληλος ή λειτουργός (ή εξομοιούμενος), συμβασιούχος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ημερομίσθιος (έστω και μία ημέρα εργασίας) ή με σύμβαση μίσθωσης έργου ή κατ' αποκοπή εργασία, οι οποίες όμως έχουν τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας, δεν θα υπαχθεί στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κοινό καθεστώς ΙΚΑ), αλλά στην ασφάλιση του Δημοσίου.
Το ίδιο ισχύει και για τον υπάλληλο που μετατάσσεται ή μεταφέρεται από άλλη δημόσια υπηρεσία στην οποία η έναρξη της διανυθείσας υπηρεσίας του προηγείται της 1-1-2011, καθώς και για αυτόν που θα μονιμοποιηθεί στο Δημόσιο μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, αλλά ο χρόνος προϋπηρεσίας του σε αυτό, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ανατρέχει πριν την ανωτέρω ημερομηνία.
Σύμφωνα με άλλη εγκύκλιο του γενικού λογιστηρίου του κράτους στο πλαίσιο της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών παρέχεται η δυνατότητα και στους άνδρες υπαλλήλους με ανήλικο παιδί να συνταξιοδοτούνται στην ίδια ηλικία με τις γυναίκες συναδέλφους τους . Έτσι , οι άντρες και οι γυναίκες με ανήλικο παιδί που συμπληρώνουν 25ετή συντάξιμη υπηρεσία το 2011, θα μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 52 τους ενώ για πρώτη φορά στο δημόσιο θεσπίζεται η αναγνώριση συντάξιμου χρόνου για κάθε παιδί. ενώ για όσους συμπληρώνουν την ως άνω 25ετία το 2012, η καταβολή της σύνταξης θα είναι δυνατή με την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.
Για όσους θα συμπληρώσουν την 25ετία από 01-01-2013 και μετά, σταματά πλέον η ευνοϊκότερη συνταξιοδοτική μεταχείριση των ανδρών και γυναικών υπαλλήλων με ανήλικα παιδιά, σε σχέση με τους υπόλοιπους υπαλλήλους και ορίζεται το 65ο έτος της ηλικίας ως ενιαίο όριο ηλικίας για την συνταξιοδότηση.
Ακόμη, για πρώτη φορά στη συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου θεσπίζεται η αναγνώριση συντάξιμου χρόνου για κάθε παιδί.
Μετά την εφαρμογή των επώδυνων μέτρων που επέβαλε το μνημόνιο , φαίνεται ότι οι κύριες συντάξεις γλιτώνουν και τα ταμεία μπορούν να επιβιώσουν έως το 2060 , σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός εργασίας κ. Γιωργος Κουτρουμάνης . Μαζί με τα ελλείμματα και τις δαπάνες όμως μειώνονται και οι παροχές και οι συντάξεις
Ειδικά για το οριστικό ψαλίδισμα των δώρων και των επιδομάτων στις συντάξεις, ο κ . Κουτρουμάνης άφησε ανοιχτό το θέμα , τονίζοντας ότι η καταβολή τους μετά το 2015 θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά του κάθε ταμείου . Ενδέχεται να ενσωματωθούν στις 12 συντάξεις η να χορηγούνται με τη μορφή μπόνους.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος