Γενικά > Γενική συζήτηση

Ξεκινούν απεργίες οι γιατροί

<< < (9/22) > >>

deleteduser:
Ο κλάδος μας δεν είναι και δεν ήταν ποτέ ομοιογενής όσον αφορά στα προβλήματα, τα συμφέροντα και τις προσδοκίες του.
Στην πραγματικότητα οι παραπάνω συνιστώσες δεν είναι απλά διαφορετικές, αλλά συχνά αντικρουόμενες.
Η "ανίερη" συμμαχία που σχηματίστηκε έχει διαφορετική αφετηρία και διαφορετικούς στόχους  Για το λόγο αυτό τη βρίσκω καιροσκοπική και επικίνδυνη. Επικίνδυνη γιατί δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση, στη συνείδηση του κόσμου και πολλών συναδέλφων (κυρίως του ΕΣΥ).
Το νομοσχέδιο είναι θολό σε πολλά σημεία του και κατά συνέπεια δίνει τη δυνατότητα για επιμέρους ερμηνείες κατά το συμφέρον του καθενός.  Διαβάζω ας πούμε τα αιτήματα του ΙΣΗ ακούω τις εξαγγελίες του Λοβέρδου και μου φαίνονται ότι λένε τα ίδια.
Ποια είναι η γενικότερη αίσθηση σε πολλούς συναδέλφους; Ότι το νομοσχέδιο ανασκαλεύει τη λάσπη του βυθού και για αυτό βλέπεις πολλά μεγάλα ψάρια που φυτοζωούν εκεί να βγαίνουν στην επιφάνεια.
Δεν έχω ούτε ποτέ είχα καμία εμπιστοσύνη στον ΙΣΑ του Πατούλη και την ΕΙΝΑΠ του Τσούκαλου. Θεωρώ ότι υπερασπίζονται τα μεγαλοσυμφέροντα τους και τίποτα άλλο. Εχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στους "αριστερούς" συνδικαλιστές της ΟΕΝΓΕ (ιδιαίτερα μετά την προ διετίας "προδοσία"). Θεωρώ ότι υπερασπίζονται τα μικροσυντεχνιακά τους συμφέροντα κα τίποτα άλλο.
Βγάλτε επιτέλους αυτό το Δημόσιο Δωρεάν Υγεία. Έχει γίνει πια σλόγκαν της Κοκακόλα που πάει με όλα.

Υ.Γ. Αγαπητέ Μακρέα στο τελευταιο σου μήνυμα θα συμφωνήσω 100%.
 

alfie:
Λοβέρδος: "Αντιδρούν όσοι ξεβολεύονται"

Σε υψηλούς τόνους απάντησε στην βουλή ο Υπουργός υγείας σε όσους αντιδρούν για το νομοσχέδιο «κρύβεται η απροθυμία όσων πιστεύουν πως ξεβολεύονται», Στην ομιλία του κατά την συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου ο Ανδρέας Λοβέρδος πρόσθεσε.

«Περίμενα αυτή την ώρα από τον Ιούλιο του 2010, όταν το άρθρο 31 του ασφαλιστικού νόμου προέβλεπε τις γενικές αρχές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, στην έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας.

Αφού κατέθεσε βελτιώσεις στο νομοσχέδιο - οι οποίες υπαγορεύτηκαν, όπως ανέφερε, από τον διάλογο στη Βουλή και από την εισήγηση της ΟΚΕ - τόνισε ότι η κυβέρνηση, συνεπής στις δεσμεύσεις της, είναι σήμερα στη Βουλή για να προασπίσει τη δημιουργία, επιτέλους, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αυτή, όπως είπε, που από το 1983 τη θέλουμε, όλα τα κόμματα, αλλά δεν μπορούμε να την κάνουμε πράξη, προσθέτοντας πως «κάνουμε αυτά που λέμε και λέμε αυτά που κάνουμε».

Ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ο γιατρός θα είναι κοντά στον πολίτη, «δίχως εξευτελισμούς και ταλαιπωρία», διευκρινίζοντας πως όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν σε επιμέρους κλάδους εργαζομένων στην πρωτοβάθμια υγεία, είναι πολύ σημαντικά, αλλά - όπως είπε - προηγείται η επιδίωξη όλων μας να φέρουμε τον γιατρό και τις υπηρεσίες του κοντά στους πολίτες.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο, είπε πως όταν ετέθη σε διάλογο ορισμένοι εκ των ιατρών αρνήθηκαν να βοηθήσουν, όμως - όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός - πίσω από την άρνηση, «κρύβεται η απροθυμία όσων πιστεύουν πως ξεβολεύονται», ενώ «για όσους φωνάζουν, ζητώντας να αποσύρουμε το σχέδιο νόμου», κάλεσε την Βουλή να αναρωτηθεί γιατί, ενώ κινητοποιούνται τόσες ημέρες, δεν έχουν κάνει ούτε μία πρόταση επί της ουσίας.

«Ας είναι. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, πρέπει να προχωρήσουμε. Η πρότασή μας για τον γιατρό κοντά στον πολίτη δεν μπορεί να τεθεί σε σύγκριση με την βίαιη άρνηση ορισμένων. Ο πολίτης το καταλαβαίνει. Όπως νοιώθει και στο πετσί του, πως τα παιχνίδια με την υγεία είναι επικίνδυνα», σημείωσε.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δ. Κουναλάκης:
Συνεχίζω λίγο την συλλογιστική του παραπάνω μηνύματος μου με τον ΟΑΕΕ. Δεν θέλω να το θέσω όπως τίθεται από μέλη του ΠΙΣ ότι θα γίνουν συμβάσεις των 500 ευρώ γιατί η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Ο ΟΑΕΕ δεν έχει συνταξιούχους άρα η πλειοψηφία των ασφαλισμένων σπάνια πηγαίνουν στο γιατρό. To ταμείο το διεκδικούν ιατροί γιατί είναι ένα μέσο να ξεκινήσουν και να γίνουν γνωστοί στους ασφαλισμένους. Μην ξεχνάτε ότι οι έμποροι είναι οι συναλλασσόμενοι με τον κόσμο, μπορούν εύκολα να βγάλουν ένα καλό όνομα σε ένα γιατρό από τον οποίο θα μείνουν ευχαριστημένοι. Δεν είναι με τίποτα ένα ταμείο με το οποίο μπορείς να πληρώσεις ενοίκια, έξοδα λειτουργίας και να ζήσεις επιπλέον. Τα χρήματα που δίνει αυτό το ταμείο αρκούν ίσα-ισα για να πληρώνεται το ενοίκιο και η ασφάλεια σου (και αυτό όχι πάντα). Όλοι περιμένουν να ζήσουν με τα χρήματα που θα βγουν από τους ασθενείς που θα πληρώσουν την επίσκεψη και τις εξετάσεις (και η πλειοψηφία τους ήταν ασθενείς του ΙΚΑ) ή από ταμεία που πληρώνουν κατά πράξη και επίσκεψη (όπως ο ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ). Δεν είναι με τίποτα ένα ταμείο με το οποίο θα επιβιώσει ένα ιατρείο, είναι η επένδυση του νέου ιατρού (και μπαίνει μέσα) για να τον γνωρίσει ο κόσμος.

Μέχρι κάποια εποχή αυτά ήταν καλά. Σήμερα ο ΟΠΑΔ έχει να πληρώσει από το Δεκέμβριο του 2009. Οι ιδιώτες γιατροί συλλέγουν απλά χαρτάκια-επισκέψεις του ΟΠΑΔ χωρίς αντίκρισμα. Η μόνη διέξοδος για να επιβιώσει ένα ιατρείο είναι οι ασθενείς που πληρώνουν και αυτοί είναι μόνο οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ. Σήμερα, κόβεται και αυτό και ορθώς γίνεται γιατί οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ είναι σε κατάσταση εξαθλίωσης στα αστικά κέντρα όσο αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Σήμερα, με την πληρωμή κατά πράξη και περίπτωση των ιατρών που βλέπουν ασθενείς του ΙΚΑ η σύμβαση του ΟΑΕΕ δεν είναι καθόλου ελκυστική παρά μόνο σε περιπτώσεις υπερπληθώρας ιατρών σε μια περιοχή.

Το σύστημα αυτό είναι γνωστό στους κυβερνώντες χρόνια τώρα. Και η αγωνία είναι τι θα γίνει με τον νέο ΕΟΠΥΥ. Επίσης, μια νέα πραγματικότητα ξεκινάει όπως γράφει ο Νεκτάριος Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και κυκλοφορούν επιβεβαιωμένα σενάρια. Ας υποθέσουμε ότι επιχειρηματίες αποφασίζουν να φτιάξουν στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας αστικά κέντρα υγείας σε ικανό αριθμό με 24ωρη λειτουργία, ο ΕΟΠΥΥ θα μπει στον πειρασμό να πει: "Χρειάζομαι τους ιδιώτες πλέον, όταν έχω μερικούς μόνιμους γιατρούς του ΙΚΑ, ιατρούς Ταμείων, ιατρούς από ΠΙ που θα καταργηθούν, και τα όμορφα κέντρα υγείας που ο φίλος μας επιχειρηματίας προσφέρει;" Δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω όλους ιατρούς που σήμερα είναι συμβεβλημένοι με το ΟΠΑΔ άμεσα (μη ανανεώνοντας τις συμβάσεις) ή έμμεσα (πληρώνοντας ελάχιστα στη σύμβαση);  Ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να συμβάλλεται με ΝΠΙΔ που επιχειρηματίες μπορούν να φτιάξουν με βάση το υπο ψήφιση νομοσχεδίου. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αφήνει τα πάντα ελεύθερα και το 51% της κυριότητας από γιατρούς δεν είναι απαραίτητο.

Αλήθεια γιατί δεν αφήνεται το ελεύθερο σε όποιο επιχειρηματία να κάνει μονάδες υγείας που να μην έχουμε πρόβλημα με την ΕΕ αλλά ο ΕΟΠΥΥ θα συνάπτει συμβάσεις με ΝΠΙΔ μόνο αν ανήκουν τουλάχιστον το 51% σε γιατρούς; Είναι δύσκολο να γίνει μια τέτοια τροπολογία στο υπάρχον νομοσχέδιο;

Με τις υπάρχουσες συνθήκες ο ΕΟΠΠΥ έχει λίγες επιλογές. Ή θα συνεχίσει το κατά πράξη και περίπτωση που κοστίζει αρκετά στο κράτος ή θα πρέπει να ξέρει γνωρίζει ότι το οποιοδήποτε ιατρείο έχει 600 ευρώ το μήνα έξοδα στην καλύτερη των περιπτώσεων πριν μπει ασθενής μέσα. Αν προσθέσει και το τι λαμβάνει ένας γιατρός στο δημόσιο μπορεί να σκεφτεί πόσο θα πρέπει να είναι μια σύμβαση στο ΕΟΠΥΥ για να υπάρχει μια εικόνα. Δεν ξέρω εάν αυτό θα κοστίσει λιγότερο.

Στο ΔΝΤ υποσχεθήκαν σύστημα πληρωμής όπως στον ΟΑΕΕ. Όμως αυτό δεν είναι πληρωμή κατά κεφαλή (capitation system) και συνεπώς επενδύεται ο κομματισμός στην υγεία που αναλύω και Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. Το πραγματικό capitation system είναι ότι ο ιατρός πληρώνεται κατά κεφαλήν (και όχι σε ομάδες ασθενών που κάνει ο ΟΑΕΕ) ώστε το κόστος να εξ αρχής ορισμένο αλλά και να επιτρέπεται ελεύθερα η επιλογή ιατρού από όλους. Σε αυτή την περίπτωση εάν βάλεις τα ΝΠΙΔ μέσα πρέπει να πληρώνονται και αυτά με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με το ίδιο ποσό κατά κεφαλή από τους ασφαλισμένους που το επιλέγουν, πάλι κερδισμένα θα βγουν.

Όμως το capitation system είναι φτιαγμένο για να γίνεται gatekeeping, να έχεις δηλαδή μια ομάδα ειδικοτήτων όπως γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους να έχουν ρόλο οικογενειακού γιατρού και η πρόσβαση στις υπόλοιπες ειδικότητες να είναι ελεγχόμενη. Ένας εφικτός έλεγχος που θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η έννοια του "πορτοφολιού" που διαχειρίζεται ο ασθενής ανά εξάμηνο ή έτος. Αυτό αφήνει μια ελευθερία στον ασθενή να μην αλλάξει τις συνήθειες του και ταυτόχρονα να επιλέξει πως θα διαχειριστεί τους πόρους που έχει για επισκέψεις σε άλλες ειδικότητες και για εργαστηριακές/απεικονιστικές εξετάσεις εκτός των οικογενειακών ιατρών (γενικοί ιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) του capitation system. Δεν ξέρω τα οικονομικά του αλλά αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί με το λιγότερο κόστος αντίδρασης από τους ασθενείς.

flone:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: (…) Στις νέες συμβάσεις που θα κάνουμε με νέο κόσμο, στις οποίες μπορεί να προσχωρήσει εκτός του ΙΚΑ που δε γίνεται,  όποιος άλλος γιατρός που έχει άλλη σχέση με τον ΟΠΑΔ. Στις νέες συμβάσεις δε θα μας απαγορεύσουν οι συνδικαλιστές μιας πλευράς, να διαμορφώσουμε ένα τύπο ΟΑΕΕ. Ποιος σας είπε ότι είναι μόνο των 600 ευρώ; Υπάρχουν γιατροί του ΟΑΕΕ που αντιστοιχούν στους ασφαλισμένους αυτού του Ταμείου, σε εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοκινητιστές. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους δίνεις 1.200 ευρώ.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Υπουργέ, όλα αυτά τα οποία μας λέτε είναι αποσαφηνισμένα μέσα στο νομοθέτημα;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί είναι κακό να παίρνει ένας γιατρός 1.200 ευρώ; Υπάρχουν και γιατροί που παίρνουν 650 ευρώ. Στον ΟΑΕΕ ξέρετε ποιο είναι το σύστημα; Ποιος ασφαλισμένος τους επιλέγει, δηλαδή πόσοι ασφαλισμένοι τους επιλέγουν. Γιατί αυτό είναι κακό κ. Τόλιο και ποιος μπορεί να μας το απαγορεύσει;

 :-X :-X :-X

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί είναι κακό να παίρνει ένας γιατρός 1.200 ευρώ;

--- Τέλος παράθεσης ---

Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε: Γιατί είναι κακό να παίρνει ένας εργολάβος του Δημοσίου 1200 ευρώ; Γιατί είναι κακό να παίρνει ένας υπουργός 1200 ευρώ; Και πολλά άλλα παρόμοια.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση